Test: Land Resources And Agriculture


10 Questions MCQ Test Geography Class 12 | Test: Land Resources And Agriculture


Description
This mock test of Test: Land Resources And Agriculture for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Land Resources And Agriculture (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Land Resources And Agriculture quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Land Resources And Agriculture exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Land Resources And Agriculture extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Kalyan, Sona, Sonalika are the hybrid varieties of

Solution:

After the introduction of pacakage technology, the average yield of wheat has increased due to the use of these varieties of seed. They are the household names in villages of wheat producing areas.

QUESTION: 2

What is the proportion of India’s population which depends on agriculture for its livelihood?

Solution:

About 70% of India's population depends on agriculture for its livelihood.

QUESTION: 3

The crops sown in November and harvested in April-May are called

Solution:

The Rabi season begins with the onset of winter in October-November and ends in March-April. It starts with the retreating monsoon and ends in hot weather season.

QUESTION: 4

Agriculture means

Solution:

It is a Latin word. 'Agri' means land and 'culture' means to cultivate. Agriculture is the production of food and eatable goods through farming and forestry.

QUESTION: 5

To increase the farm products in India, there should be

Solution:

Farmers should be given the facilities to produce more and also the marketing facilities should be given. Factors like unrestricted , unified national market for farm products within the country and heavy subsidies for farmers are important.

QUESTION: 6

Which crop is India the largest producer and consumer of?

Solution:

India is the world's largest producer and consumer of tea, 95% of which is black tea. There are three tea growing regions. They are Darjeeling, Nilgiri and Assam.

QUESTION: 7

India's contribution in total world's wheat production is

Solution:

Wheat is the main cereal crop in India. The total area under the crop is about 29.8 million hectares in the country. The production of wheat was 94.88 million MT in 2011-12.

QUESTION: 8

The back bone of Indian economy is

Solution:

India is mainly an agrarian country.It contributes about 26% of the total GDP and 705 of the total poulation is depedent on itfor their livelihood

QUESTION: 9

The total cropped area under rice is

Solution:

About one-fourth of the total cropped area is under rice cultivation.The main rice growing areas are: West Bengal,Punjab,UP,Andhra and Tamil Nadu.

QUESTION: 10

India is the ------largest producer of fruits and vegetables in the world.

Solution:

India is blessed with varied agro - climatic conditions as a result of which a large variety of horticultural crops are grown in different parts of the country. India ranks second in fruits and vegetables production in the world, after China. As per National Horticulture Database published by National Horticulture Board, during 2012-13 India produced 81.285 million metric tonnes of fruits and 162.19 million metric tonnes of vegetables. The area under cultivation of fruits stood at 6.98 million hectares while vegetables were cultivated at 9.21 million hectares.