Test: Population Composition- Source Based Type Questions


12 Questions MCQ Test Geography Class 12 | Test: Population Composition- Source Based Type Questions


Description
This mock test of Test: Population Composition- Source Based Type Questions for Humanities/Arts helps you for every Humanities/Arts entrance exam. This contains 12 Multiple Choice Questions for Humanities/Arts Test: Population Composition- Source Based Type Questions (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Population Composition- Source Based Type Questions quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Humanities/Arts students definitely take this Test: Population Composition- Source Based Type Questions exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Population Composition- Source Based Type Questions extra questions, long questions & short questions for Humanities/Arts on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Read the case study given below and answer the questions that follow:

The working population (i.e., women and men of the age group – 15 to 59) take part in various occupations ranging from agriculture, forestry, fishing, manufacturing construction, commercial transport, services, communication and other unclassified services. Agriculture, forestry, fishing and mining are classified as primary activities manufacturing as secondary, transport, communication and other services as tertiary and the jobs related to research and developing ideas as quaternary activities. The proportion of working population engaged in these four sectors is a good indicator of the levels of economic development of a nation. This is because only a developed economy with industries and infrastructure can accommodate more workers in the secondary, tertiary and quaternary sector. If the economy is still in the primitive stages, then the proportion of people engaged in primary activities world be high as it involves extraction of natural resources.

Agriculture, forestry, fishing and mining are classified as:

Solution: Agriculture, forestry, fishing and mining are classified as Primary activities .
QUESTION: 2

Read the case study given below and answer the questions that follow:

“Population ageing is the process by which the share of the older population becomes proportionally larger. This is a new phenomenon of the 20th century.

In most of the developed countries of the world, the population in higher age groups has increased due to increased life expectancy. With a reduction in birth rates, the proportion of children in the population has declined.”

Lower birth rates and falling working-age populations reduces the opportunities to generate growth on the:

Solution: Lower birth rates and falling working-age populations reduces the opportunities to generate growth on the domestic market.
QUESTION: 3

Read the case study given below and answer the questions that follow:

The division of population into rural and urban is based on the residence. This division is necessary because rural and urban life styles differ from each other in terms of their livelihood and social conditions. The age-sex-occupational structure, density of population and level of development vary between rural and urban areas.

The criteria for differentiating rural and urban population varies from country to country. In general terms rural areas are those where people are engaged in primary activities and urban areas are those when majority of the working population is engaged in non- primary activities.

In which area are people engaged in primary activities?

Solution: In rural area people are engaged in primary activities.
QUESTION: 4

Read the case study given below and answer the questions that follow:

The working population (i.e., women and men of the age group – 15 to 59) take part in various occupations ranging from agriculture, forestry, fishing, manufacturing construction, commercial transport, services, communication and other unclassified services. Agriculture, forestry, fishing and mining are classified as primary activities manufacturing as secondary, transport, communication and other services as tertiary and the jobs related to research and developing ideas as quaternary activities. The proportion of working population engaged in these four sectors is a good indicator of the levels of economic development of a nation. This is because only a developed economy with industries and infrastructure can accommodate more workers in the secondary, tertiary and quaternary sector. If the economy is still in the primitive stages, then the proportion of people engaged in primary activities world be high as it involves extraction of natural resources.

Specialised tertiary activities are also known as :

Solution: Specialised tertiary activities are also known as Quaternary activities.
QUESTION: 5

Read the case study given below and answer the questions that follow:

The division of population into rural and urban is based on the residence. This division is necessary because rural and urban life styles differ from each other in terms of their livelihood and social conditions. The age-sex-occupational structure, density of population and level of development vary between rural and urban areas.

The criteria for differentiating rural and urban population varies from country to country. In general terms rural areas are those where people are engaged in primary activities and urban areas are those when majority of the working population is engaged in non- primary activities.

On what criteria is division of population into rural and urban based?

Solution: The division of population into rural and urban is based on the residence.
QUESTION: 6

Read the case study given below and answer the questions that follow:

“Population ageing is the process by which the share of the older population becomes proportionally larger. This is a new phenomenon of the 20th century.

In most of the developed countries of the world, the population in higher age groups has increased due to increased life expectancy. With a reduction in birth rates, the proportion of children in the population has declined.”

What values are required to take care of the ageing population?

Solution: Nursing spirit is required to take care of the ageing population.
QUESTION: 7

Read the case study given below and answer the questions that follow:

The working population (i.e., women and men of the age group – 15 to 59) take part in various occupations ranging from agriculture, forestry, fishing, manufacturing construction, commercial transport, services, communication and other unclassified services. Agriculture, forestry, fishing and mining are classified as primary activities manufacturing as secondary, transport, communication and other services as tertiary and the jobs related to research and developing ideas as quaternary activities. The proportion of working population engaged in these four sectors is a good indicator of the levels of economic development of a nation. This is because only a developed economy with industries and infrastructure can accommodate more workers in the secondary, tertiary and quaternary sector. If the economy is still in the primitive stages, then the proportion of people engaged in primary activities world be high as it involves extraction of natural resources.

What is the age group which is considered as the working population?

Solution: The working age population is defined as those aged 15 to 59. This indicator measures the share of the working age population in total population.
QUESTION: 8

Read the case study given below and answer the questions that follow:

The division of population into rural and urban is based on the residence. This division is necessary because rural and urban life styles differ from each other in terms of their livelihood and social conditions. The age-sex-occupational structure, density of population and level of development vary between rural and urban areas.

The criteria for differentiating rural and urban population varies from country to country. In general terms rural areas are those where people are engaged in primary activities and urban areas are those when majority of the working population is engaged in non- primary activities.

The criteria for differentiating rural and urban population varies from:

Solution: The criteria for differentiating rural and urban population varies from country to country. In general terms rural areas are those where people are engaged in primary activities and urban areas are those when majority of the working population is engaged in non-primary activities
QUESTION: 9

Read the case study given below and answer the questions that follow:

“Population ageing is the process by which the share of the older population becomes proportionally larger. This is a new phenomenon of the 20th century.

In most of the developed countries of the world, the population in higher age groups has increased due to increased life expectancy. With a reduction in birth rates, the proportion of children in the population has declined.”

What leads to population ageing?

Solution: The ageing of the world's populations is the result of the continued decline in fertility rates and increased life expectancy. This demographic change has resulted in increasing numbers and proportions of people who are over 60. ... creation of age-friendly environments.
QUESTION: 10

Read the case study given below and answer the questions that follow:

The division of population into rural and urban is based on the residence. This division is necessary because rural and urban life styles differ from each other in terms of their livelihood and social conditions. The age-sex-occupational structure, density of population and level of development vary between rural and urban areas.

The criteria for differentiating rural and urban population varies from country to country. In general terms rural areas are those where people are engaged in primary activities and urban areas are those when majority of the working population is engaged in non- primary activities.

In which activity are majority of the working population engaged?

Solution: In non-primary activity the majority of the working population is engaged.
QUESTION: 11

Read the case study given below and answer the questions that follow:

The working population (i.e., women and men of the age group – 15 to 59) take part in various occupations ranging from agriculture, forestry, fishing, manufacturing construction, commercial transport, services, communication and other unclassified services. Agriculture, forestry, fishing and mining are classified as primary activities manufacturing as secondary, transport, communication and other services as tertiary and the jobs related to research and developing ideas as quaternary activities. The proportion of working population engaged in these four sectors is a good indicator of the levels of economic development of a nation. This is because only a developed economy with industries and infrastructure can accommodate more workers in the secondary, tertiary and quaternary sector. If the economy is still in the primitive stages, then the proportion of people engaged in primary activities world be high as it involves extraction of natural resources.

If the economy is still in the primitive stages, then the proportion of people engaged in primary activities world be:

Solution: If the economy is still in the primitive stages, then the proportion of people engaged in primary activities world be higher.
QUESTION: 12

Read the case study given below and answer the questions that follow:

“Population ageing is the process by which the share of the older population becomes proportionally larger. This is a new phenomenon of the 20th century.

In most of the developed countries of the world, the population in higher age groups has increased due to increased life expectancy. With a reduction in birth rates, the proportion of children in the population has declined.”

An increasing median age in a population because of declining fertility rates and rising life expectancy is known as:

Solution: An increasing median age in a population because of declining fertility rates and rising life expectancy is known as ageing population.