Test: The World Population- Source Based Type Questions


12 Questions MCQ Test Geography Class 12 | Test: The World Population- Source Based Type Questions


Description
This mock test of Test: The World Population- Source Based Type Questions for Humanities/Arts helps you for every Humanities/Arts entrance exam. This contains 12 Multiple Choice Questions for Humanities/Arts Test: The World Population- Source Based Type Questions (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: The World Population- Source Based Type Questions quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Humanities/Arts students definitely take this Test: The World Population- Source Based Type Questions exercise for a better result in the exam. You can find other Test: The World Population- Source Based Type Questions extra questions, long questions & short questions for Humanities/Arts on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Read the case study given below and answer the questions that follow:

There are three components of population change – births, deaths and migration.

Death rate plays an active role in population change. Population growth occurs not only by increasing births rate but also due to decreasing death rate. Crude Death Rate (CDR) is a simple method of measuring mortality of any area. CDR is expressed in terms of number of deaths in a particular year per thousand of population in a particular region.

By and large mortality rates are affected by the region’s demographic structure, social advancement and levels of its economic development.

Which method is used for measuring the mortality of an area?

Solution: Crude Death Rate method is used for measuring the mortality of an area.
QUESTION: 2

Read the case study given below and answer the questions that follow:

The people of a country are its real wealth. It is they who make use of the country’s resources and decide its policies. Ultimately a country is known by its people. It is important to know how many women and men a country has, how many children are born each year, how many people die and how? Whether they live in cities or villages, can they read or write and what work do they do? The world at the beginning of 21st century recorded the presence of over 6 billion population.

The population of the world is unevenly distributed. The remark of George B. Gressey about the population of Asia that “Asia has many places where people are few and few places where people are very many” is true about the pattern of population distribution of the world also.

What is the real wealth of a country?

Solution: People are the real wealth of a country.
QUESTION: 3

Read the case study given below and answer the questions that follow:

A small increase in population is desirable in a growing economy. However, population growth beyond a certain level leads to problems. Of these the depletion of resources is the most serious. Population decline is also a matter of concern. It indicates that resources that had supported a population earlier are now insufficient to maintain the population.

The deadly HIV/ AIDS epidemics in Africa and some parts of the Commonwealth of Independent States (CIS) and Asia have pushed up death rates and reduced average life expectancy. This has slowed down population growth.

____________ is an estimate of the average number of additional years that a person of a given age can expect to live.

Solution: Average life expectancy is an estimate of the average number of additional years that a person of a given age can expect to live.
QUESTION: 4

Read the case study given below and answer the questions that follow:

The people of a country are its real wealth. It is they who make use of the country’s resources and decide its policies. Ultimately a country is known by its people. It is important to know how many women and men a country has, how many children are born each year, how many people die and how? Whether they live in cities or villages, can they read or write and what work do they do? The world at the beginning of 21st century recorded the presence of over 6 billion population.

The population of the world is unevenly distributed. The remark of George B. Gressey about the population of Asia that “Asia has many places where people are few and few places where people are very many” is true about the pattern of population distribution of the world also.

The world at the beginning of 21st century recorded the presence of over __________population.

Solution: The world at the beginning of 21st century recorded the presence of over 6 billion population.
QUESTION: 5

Read the case study given below and answer the questions that follow:

There are three components of population change – births, deaths and migration.

Death rate plays an active role in population change. Population growth occurs not only by increasing births rate but also due to decreasing death rate. Crude Death Rate (CDR) is a simple method of measuring mortality of any area. CDR is expressed in terms of number of deaths in a particular year per thousand of population in a particular region.

By and large mortality rates are affected by the region’s demographic structure, social advancement and levels of its economic development.

Name the three components of population change.

Solution: Migration, birth rate , death rate are the three components of population change.
QUESTION: 6

Read the case study given below and answer the questions that follow:

A small increase in population is desirable in a growing economy. However, population growth beyond a certain level leads to problems. Of these the depletion of resources is the most serious. Population decline is also a matter of concern. It indicates that resources that had supported a population earlier are now insufficient to maintain the population.

The deadly HIV/ AIDS epidemics in Africa and some parts of the Commonwealth of Independent States (CIS) and Asia have pushed up death rates and reduced average life expectancy. This has slowed down population growth.

What is the correlation between population economy?

Solution: High population growth leads to limited economic growth
QUESTION: 7

Read the case study given below and answer the questions that follow:

The people of a country are its real wealth. It is they who make use of the country’s resources and decide its policies. Ultimately a country is known by its people. It is important to know how many women and men a country has, how many children are born each year, how many people die and how? Whether they live in cities or villages, can they read or write and what work do they do? The world at the beginning of 21st century recorded the presence of over 6 billion population.

The population of the world is unevenly distributed. The remark of George B. Gressey about the population of Asia that “Asia has many places where people are few and few places where people are very many” is true about the pattern of population distribution of the world also.

Why is it important to know how many women and men a country has, how many children are born each year, how many people die?

Solution: It is important to know how many women and men a country has, how many children are born each year, how many people die for planning purpose.
QUESTION: 8

Read the case study given below and answer the questions that follow:

There are three components of population change – births, deaths and migration.

Death rate plays an active role in population change. Population growth occurs not only by increasing births rate but also due to decreasing death rate. Crude Death Rate (CDR) is a simple method of measuring mortality of any area. CDR is expressed in terms of number of deaths in a particular year per thousand of population in a particular region.

By and large mortality rates are affected by the region’s demographic structure, social advancement and levels of its economic development.

___________ plays an active role in population change.

Solution: Death rate plays an active role in population change.
QUESTION: 9

Read the case study given below and answer the questions that follow:

A small increase in population is desirable in a growing economy. However, population growth beyond a certain level leads to problems. Of these the depletion of resources is the most serious. Population decline is also a matter of concern. It indicates that resources that had supported a population earlier are now insufficient to maintain the population.

The deadly HIV/ AIDS epidemics in Africa and some parts of the Commonwealth of Independent States (CIS) and Asia have pushed up death rates and reduced average life expectancy. This has slowed down population growth.

The increase in the number of individuals in a population is known as:

Solution: The increase in the number of individuals in a population is known as population growth.
QUESTION: 10

Read the case study given below and answer the questions that follow:

There are three components of population change – births, deaths and migration.

Death rate plays an active role in population change. Population growth occurs not only by increasing births rate but also due to decreasing death rate. Crude Death Rate (CDR) is a simple method of measuring mortality of any area. CDR is expressed in terms of number of deaths in a particular year per thousand of population in a particular region.

By and large mortality rates are affected by the region’s demographic structure, social advancement and levels of its economic development.

Name two factors that affect the mortality rate.

Solution: Social advancement , demographic structure affects mortality rate.
QUESTION: 11

Read the case study given below and answer the questions that follow:

The people of a country are its real wealth. It is they who make use of the country’s resources and decide its policies. Ultimately a country is known by its people. It is important to know how many women and men a country has, how many children are born each year, how many people die and how? Whether they live in cities or villages, can they read or write and what work do they do? The world at the beginning of 21st century recorded the presence of over 6 billion population.

The population of the world is unevenly distributed. The remark of George B. Gressey about the population of Asia that “Asia has many places where people are few and few places where people are very many” is true about the pattern of population distribution of the world also.

The knowledge of how many women and men a country has, how many children are born each year, how many people die and how is known as:

Solution: The knowledge of how many women and men a country has, how many children are born each year, how many people die and how is known as Population data.
QUESTION: 12

Read the case study given below and answer the questions that follow:

A small increase in population is desirable in a growing economy. However, population growth beyond a certain level leads to problems. Of these the depletion of resources is the most serious. Population decline is also a matter of concern. It indicates that resources that had supported a population earlier are now insufficient to maintain the population.

The deadly HIV/ AIDS epidemics in Africa and some parts of the Commonwealth of Independent States (CIS) and Asia have pushed up death rates and reduced average life expectancy. This has slowed down population growth.

Population decline is a matter of ________ .

Solution: Population decline is a matter of concern.