Test: Demographic Structure And Indian Society


20 Questions MCQ Test Sociology Class 12 | Test: Demographic Structure And Indian Society


Description
This mock test of Test: Demographic Structure And Indian Society for Humanities/Arts helps you for every Humanities/Arts entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Humanities/Arts Test: Demographic Structure And Indian Society (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Demographic Structure And Indian Society quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Humanities/Arts students definitely take this Test: Demographic Structure And Indian Society exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Demographic Structure And Indian Society extra questions, long questions & short questions for Humanities/Arts on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

When did the first census take place in India ?

Solution:

(British started it in 1872) then II census was taken place in 1881 after that every 10th year census are done.

QUESTION: 2

Which year is called the 'Demographic divide' in India ?

Solution:

1921 census shows negative growth rate due to increase in death rate because of influenza epidemic of 1918 - 19.

QUESTION: 3

Which period is referred to as the period of population explosion ?

Solution:

It was fertility induced growth period just after Independence.

QUESTION: 4

Which is the state with maximum sex ratio in India ?

Solution:

Kerala is the state with maximum sex ratio.

QUESTION: 5

Which is the state with minimum sex ratio in India ?

Solution:

Haryana is state with minimum sex ratio.

QUESTION: 6

The Changing age structure offers a demographic dividend for India. Identify from the following choices, the relevant age range that alllows for demographic dividend.

Solution:

15 - 64 range is usaually known as WAP (Working Age Population) that allows demographic dividend.

QUESTION: 7

What are the salient demographic feature of India's Population ?

Solution:

All above factors combined forms the features of Indian demography.

QUESTION: 8

Thomas Robert malthus most influential writing was titled ________.

Solution:

The Theory of Population is given by malthus in his book.

QUESTION: 9

According to Malthus, Population growth occurs which means that the population increases according to its birth rate.

Solution:

Malthus proved that population rises gemetrically (i .e. like 2,4,8,16,32) where on the other hand food grains rise arithmetically (i .e. like 2,4,6,8,10)

QUESTION: 10

Positive checks on population growth can Include:-

Solution:

Positive checks are things that may shorter the average lifespan such as, disease, warfare, famine & poor living condition.

QUESTION: 11

Natural Change and _____ are the two factors that affect population change for a particular area.

Solution:

other than natural change in Birth rate and Death rate, what changes the no. of Popuation of an area is migration.

QUESTION: 12

India has roughly what Percentage of the world's population ?

Solution:

India has 1.2 billion population which is around 17% of total popuulation of world i.e 6 billion.

QUESTION: 13

The dependent Population comprises of -
(i) Elderly People
(ii) Women & Children
(iii) Unemployed Person
(iv) Artisans & Rural People

Solution:

Elderly People, women and children are often described as liability in many countries. 

QUESTION: 14

Consider the following statements and indentify the right ones -
(i) According to the Malthusian Theory, supply of food grains increase in geometric progression.
(ii) The population grows in arithmetic progression.

Solution:

As per malthus population grows geometrically whereas food grains grow arithmetically.

QUESTION: 15

Consider the following statement and identify the right ones -
(i) Malthus supported population control ton ensure balance between population and availability of food grains.
(ii) He advocated 'unethical' means to control population.

Solution:

He advocated ethical means to control Population like self control, marriages etc.

QUESTION: 16

Consider the following satement and Indentify the right ones - 

(i) According to the theory of demographic transition in the first stage, Birth rate is low but death rate is high.
(ii) The difference between them is high.

Solution:

According to the theory of demographic transition in the first stage, Birth rate are high and the difference Between them is quite low.

QUESTION: 17

Consider the following & Identify the right ones.
(i) In the second stage of demographic transition death rates declines.
(ii) The difference between birth rate & death rate decreases.

Solution:

In second stage, there is negligible decline in the Birth rate. Hence the difference between birth & death increases.

QUESTION: 18

Arrange the birthrates of the states in the highest to lowest order. 

Solution:

U.P's birth rate is highest with 27.8% followed by Bihar with 27.7% than Rajasthan & Karnataka.

QUESTION: 19

Which Five year plan stated the objective of stabilizing the population growth to be the central feature of planning ?

Solution:

In third five year plan (1661 - 66) family planning was adopted as a measure to stabilise the population growth.

QUESTION: 20

The Department of family planning was set - up in __________.

Solution:

From III five year plan onwards, importance was given to family planning measures to stabilize the population growth.