Test - Introducing Indian Society - 1


10 Questions MCQ Test Sociology Class 12 | Test - Introducing Indian Society - 1


Description
This mock test of Test - Introducing Indian Society - 1 for Humanities/Arts helps you for every Humanities/Arts entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Humanities/Arts Test - Introducing Indian Society - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test - Introducing Indian Society - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Humanities/Arts students definitely take this Test - Introducing Indian Society - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test - Introducing Indian Society - 1 extra questions, long questions & short questions for Humanities/Arts on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Who were the main carriers of nationalism during colonial period ?

Solution:

Urban middle classes led the main campaign for freedom during colonialism.

QUESTION: 2

Unequal access to social resources is commonly called ________.

Solution:

When in society, People are denied to equal opportunities, It leads to social exclusion and can be termed as Social inequality.

QUESTION: 3

__________ is the branch of management theory that seeks to increase productivity and competitiveness through the creation of a unique organisational culture involving all members of a firm.

Solution:

Corporate culture was given to Indian by british colonials as they were redefining Indian societal norms again that later became irreversible.

QUESTION: 4

Demographic dividend is related to the people of _______.

Solution:

People from age 15 - 59 are called working age people who produce dividends earnings for the nation.

QUESTION: 5

During which Period Indian consciousness took shape ?

Solution:

Oppressive policies, exploitation, and inequal rule with Indian by the britishers, gave a spark of nationalism in Indian's minds control of colonial rulers (Colonialism) led the rise of Indian consciousness.

QUESTION: 6

The economic, Political and administrative unification of India was achieved at great expense under _____. 

Solution:

During British Period, Indian's got to know about the importance of clubbing all aspects in one control to achieve sovereignty but we have to sacrificed 250 years to understand this during colonial Period.

QUESTION: 7

In spite of many societal changes, colonialism gave birth to _______.

Solution:

Discrimination, exploitation, and oppressive policies of britishers gave birth to feeling of patriotism (nationalism) among Indians which directly prove to be the enemy for colonialism.

QUESTION: 8

The process of subjugation of power by one powerful country over a weak country is called________.

Solution:

Control of power by one country to another is known as colonialism 18thand 19th Century was a time when European countries expanded their powers and controlled eastern weak countries by making them their colonies.

QUESTION: 9

"Sociology can help you to map 'the links and connections between 'Personal troubles' and ' social Issues'." Who has written this statement ?

Solution:

C. Wright Mills was an American Justification Sociologist who gave his theory regarding Social issues and also differentiated topics of Individual Interest.

QUESTION: 10

Following is the list of problems that a person face in a society. You have to classify these into two categories depending on its impact whether an Social Issue or a Individual Issue. 

Solution:

The Topics that affect many people together are called Social Issues but on the other hand there are certain issues that affect only Individual like marriage, tensions so they can not be put in the category of Social Issue but are called Individual Issues.