Class 10 Exam  >  Class 10 Tests  >  The Complete SAT Course  >  Test: Unit Conversions - Class 10 MCQ

Test: Unit Conversions - Class 10 MCQ


Test Description

15 Questions MCQ Test The Complete SAT Course - Test: Unit Conversions

Test: Unit Conversions for Class 10 2024 is part of The Complete SAT Course preparation. The Test: Unit Conversions questions and answers have been prepared according to the Class 10 exam syllabus.The Test: Unit Conversions MCQs are made for Class 10 2024 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises, MCQs and online tests for Test: Unit Conversions below.
Solutions of Test: Unit Conversions questions in English are available as part of our The Complete SAT Course for Class 10 & Test: Unit Conversions solutions in Hindi for The Complete SAT Course course. Download more important topics, notes, lectures and mock test series for Class 10 Exam by signing up for free. Attempt Test: Unit Conversions | 15 questions in 25 minutes | Mock test for Class 10 preparation | Free important questions MCQ to study The Complete SAT Course for Class 10 Exam | Download free PDF with solutions
1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you? Download the App
Test: Unit Conversions - Question 1

If 1 m2 = x mm2, then the value of x is

Detailed Solution for Test: Unit Conversions - Question 1

Calculation:

1 m = 1000 mm

1 m2 = 1 m × 1 m = 1000 mm × 1000 mm = 10,00,000 mm2 

∴ 1 m2 = 1,000,000 mm2 

Test: Unit Conversions - Question 2

1 kilo liter in milliliters

Detailed Solution for Test: Unit Conversions - Question 2

Formula used:

1 kilo = 1000

1 liter = 1000 mililiters

Calculation:

1-kilo liter = 1 kilo × 1 liter

⇒ 1-kilo liter = 1000 × 1000 mililiters

⇒ 1-kilo liter = 10,00,000 mililiters.

 The answer is 10,00,000.

Test: Unit Conversions - Question 3

In which of the following have the lengths been arranged in increasing order?

Detailed Solution for Test: Unit Conversions - Question 3

Concept

1 m = 100 cm

1 cm = 10 mm 

1 km = 1000 m

1 m = 10 dm 

mm means Millimetre, cm means Centimeter, m means Meter

Calculation:

change all units into meters 

5500 cm 50 mm =  55 .05 m

500 dm 30 cm  = 50 .3 m

55000 mm = 55 m

50 m = 50 m

Ascending Order:

 50 m, 500 dm 30 cm, 55000 mm, 5500 cm 50 mm

Test: Unit Conversions - Question 4

The height of five persons is given below:

163 cm, 161 cm, 156 cm, 159 cm, 162 cm.

What is the sum of height in meters?

Detailed Solution for Test: Unit Conversions - Question 4

Concept used:

1 m = 100 cm

Solution:

163 cm + 161 cm + 156 cm + 159 cm + 162 cm

⇒ 801 cm

⇒ 8 m 1 cm

Test: Unit Conversions - Question 5

If a water tank has 500-litre water, then how many maximum pots, of equal capacity of 250 ml, can be filled from the water tank?

Detailed Solution for Test: Unit Conversions - Question 5

Given:

The capacity of water tank = 500 litre

The capacity of a pot = 250 ml

Formula used:

1 litre = 1000 ml

Calculation:

The capacity of water tank = 500 litre

= 500 × 1000 = 500000 ml

Capacity of a pot = 250 ml

Required pots = 500000/250 = 2000

∴ Maximum 2000 pots can be filled from the water tank. 

Test: Unit Conversions - Question 6

Vaishnavi has only Rs. 5, Rs. 10 and Rs. 20 coins in her collection. The number of Rs. 5 coins is thrice that of Rs. 10 coins and number of Rs. 20 coins is half of that of Rs. 10 coins. If the collection contains 7 number of Rs. 20 coins, then how much amount she will have in total?

Detailed Solution for Test: Unit Conversions - Question 6

Given:

There are three types of coins Rs. 5, Rs. 10 and Rs. 20 coins

Total number of Rs. 20 coins = 7

Calculation:

Total number of Rs. 20 coins = 7

∴ The total amount of Rs. 20 coins = 7 × 20 = Rs. 140

The number of Rs. 20 coins are half of that of Rs. 10 coins.

Total number of Rs. 10 coins = 7 × 2 = 14

∴ Total amount of Rs. 10 coins = 14 × 10 = Rs. 140

The number of Rs. 5 coins is thrice that of Rs. 10 coins.

Total number of Rs. 5 coins = 14 × 3 = 42

∴ Total amount of Rs. 5 coins = 42 × 5 = Rs. 210

Total amount of the Rs. 5, Rs. 10 and Rs. 20 coins = (210 + 140 + 140) = Rs. 490

∴​ Vaishnavi will have in total of Rs. 490.

Test: Unit Conversions - Question 7

Rae and Reena have arranged the bricks horizontally one above the other. If the length, width and height of each brick are 6 inches, 3 inches, and 3 inches, respectively then how many rows of the bricks will be required to create a 3.5 meter wall?

Detailed Solution for Test: Unit Conversions - Question 7

Given:

Lenght of a brick = 6 inches

Width of a brick = 3 inches

Height of a brick = 3 inches

Height of the wall = 3.5 meters

Calculation:

Height of a brick = 3 inches

We know, 1 meter = 39.3701 inches ≈ 39.4 inches

Height of the wall = 3.5 meters = 3.5 × 39.4 = 137.9 inches

Total rows of bricks required to create the wall = 137.9/3 = 45.97 ≈ 46

∴ A total of 46 rows of bricks will be required to create a 3.5-meter wall.

Test: Unit Conversions - Question 8

Radha reads a book daily for approximately 4 hours. She took 3 hours and 50 minutes to read the today. How many seconds did she read this book?

Detailed Solution for Test: Unit Conversions - Question 8

Given:

Time taken = 3 hours 50 minutes

Concept used:

1 hour = 60 minutes

1 minute = 60 seconds

Solution:

3 hours = 3 x 60 x 60 = 10800 seconds

50 minutes = 50 x 60 = 3000 seconds

Total time in seconds = 10800 + 3000 = 13800 seconds

Hence, the correct option is 1.

Test: Unit Conversions - Question 9

Neeraja studies from 7:00 PM to 8:15 PM then the time allotted for her studies is (in minutes)

Detailed Solution for Test: Unit Conversions - Question 9

Formula used:

Time allotted = D × 60

where "D" is the time difference in hours.

Calculation:

D = 08:15 PM - 07:00 PM = 1 hr 15 min or  hours

Time allotted =

∴ The time allotted is 75 minutes.

Test: Unit Conversions - Question 10

How many feet there are in 5 meters? (Approximately)

Detailed Solution for Test: Unit Conversions - Question 10

Given:

Covert 5 meters in feet.

Concept used:

⇒ 1 metre = 3.280 feet

Calculation:

Here, 

⇒ 5 metres 

⇒ 5 × 3.280 feet = 16.40 feet

∴ Option 3 is correct.

Test: Unit Conversions - Question 11

Anu brought 2 kg 500 g Laddu, 3 kg 250 g Jalebi and 4 kg Rasgullas from a sweet shop. The shopkeeper packed everything together in boxes with a maximum capacity of 750 g. How many boxes required to pack all the items?

Detailed Solution for Test: Unit Conversions - Question 11

Given:

Laddu brought = 2 kg 500 g

Jalebi brought = 3 kg 250 g

Rasgulla brought = 4 kg

Box capacity = 750 g

Formula used:

1 kg = 1000 g

Calculation:

Total amount of Laddu = 2 kg 500 g = (2 × 1000) + 500 = 2500 g

Total amount of Jalebi = 3 kg 250 g = (3 × 1000) + 250 = 3250 g

Total amount of Rasgulla = 4 kg = (4 × 1000) = 4000 g

Total amount = (2500 + 3250 + 4000) = 9750 g

Maximum capacity of a box = 750 g

Total box required = 9750/750 = 13

∴ Total 13 boxes required to pack all the items.

Test: Unit Conversions - Question 12

1559 Decigram is equal to-

Detailed Solution for Test: Unit Conversions - Question 12

Concept used:

1 gram = 10 decigram

1 Decagram = 100 decigram

1 Hectogram = 1000 decigram

1 kilogram = 10000 decigram

Solution:

1000 decigram = 1 Hectogram 

1559 decigram = (1/1000) × 1559 = 1.559 Hectogram 

Test: Unit Conversions - Question 13

The rates of hiring a rental car are as follows:

Rs. 800 per 8 hours up to 80 km

Rs. 100 per extra hour and Rs. 10 per extra km. 

Sunil travels from city A to B which is 250 km. He starts at 7:00 am and reaches at 4:00 pm on the same day 

How much money he has to pay?

Detailed Solution for Test: Unit Conversions - Question 13

Given:

The rates of hiring a rental car are as follows:

Rs. 800 per 8 hours up to 80 km

Rs. 100 per extra hour and Rs. 10 per extra km. 

Sunil travels from city A to B which is 250 km.

He starts at 7:00 am and reaches at 4:00 pm on the same day.

Calculation:

Sunil travel 250km from A to B.

Total time he took = 9 Hrs

Rates of hiring car are:

⇒ 8hr up to 80Km = Rs.800

Per extra Hour = Rs.100

Per extra Km = Rs.10

Sunil' s total distance is 250Km.

For first 80km he pay = Rs.800----(i)

Left (250 - 80 = 170Km)

He pay according to Km = 170 × 10 = 1700---(ii)

But, He use extra 1hr for this he pay = Rs.100-----(iii)

Total money he pay = Rs.800 + Rs.1700 + Rs.100 = Rs.2600

In complete travelling he pay = Rs.2600.

∴ Option b is correct.

Test: Unit Conversions - Question 14

1 kilo liter in milliliters

Detailed Solution for Test: Unit Conversions - Question 14

Formula used:

1 kilo = 1000

1 liter = 1000 mililiters

Calculation:

1-kilo liter = 1 kilo × 1 liter

⇒ 1-kilo liter = 1000 × 1000 mililiters

⇒ 1-kilo liter = 10,00,000 mililiters.

 The answer is 10,00,000.

Test: Unit Conversions - Question 15

Vasu has a bucket that can hold  litres of milk. He wants to fill small bottles of capacity 250 mL with this milk to sell it in the market. How many bottles can he fill with this milk?

Detailed Solution for Test: Unit Conversions - Question 15

Given:

The capacity of the bucket to hold milk  =  litre 

The capacity of small bottles = 250 ml

Concept:

1 litre = 1000 ml = 4 x 250 ml

Calculation:

Capacity of milk bucket can hold =  litre

⇒  litre = 37 x 1000 ml + (1/4) x 1000 ml = 37250 ml

Number of small that can be filled = (37250/250) = 149 bottles

406 videos|217 docs|164 tests
Information about Test: Unit Conversions Page
In this test you can find the Exam questions for Test: Unit Conversions solved & explained in the simplest way possible. Besides giving Questions and answers for Test: Unit Conversions, EduRev gives you an ample number of Online tests for practice

Up next

406 videos|217 docs|164 tests
Download as PDF

Up next

Download the FREE EduRev App
Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!