Test: Odd One Out- 2


15 Questions MCQ Test Verbal Ability (VA) & Reading Comprehension (RC) | Test: Odd One Out- 2


Description
Attempt Test: Odd One Out- 2 | 15 questions in 30 minutes | Mock test for CAT preparation | Free important questions MCQ to study Verbal Ability (VA) & Reading Comprehension (RC) for CAT Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Instructions: For the following questions answer them individually
Four sentences related to a topic are given below. Three of them can be put together to form a meaningful and coherent paragraph. Identify the odd one out.
A. By Ptolemy V’s reign in 205 BC, Egypt was in open revolt and the Rosetta stone was one of many that Ptolemy commissioned as a piece of political propaganda in 196 BC, to state publicly his claim to be the rightful pharaoh of Egypt.
B. These Greek rulers could neither speak the language of the people nor read hieroglyphs, and this fuelled resentment amongst the population.
C. Beginning with the conquest of Alexander the Great in 332 BC, Greek was the language of the governing elite in Egypt.
D. Without the Rosetta stone, we would know nothing of the ancient Egyptians, and the details of their three thousand years of history would remain a mystery.

Solution:

Method of solving this Question from Sentence Elimination:
Sentences C and B go together, as do A and D.
C refers to the fact that Greek was the language of the governing elite, hinting that the language of the governed was something else. B says “Greek rulers could neither speak the language of the people" elaborating on the same theme.
A and D both talk of the Rosetta Stone.
There is a link between B and A as well. B talks of fueling resentment while A elaborates on this by stating “Egypt was in open revolt"
Greece and Greek rulers is the common link between the sentences C, B and A which make sense when placed in sequence.
The question is " Choose the Sentence that does not fit in "
Hence, the answer is Sentence D.

QUESTION: 2

Instructions: For the following questions answer them individually
Four sentences related to a topic are given below. Three of them can be put together to form a meaningful and coherent paragraph. Identify the odd one out.
A. You will know that it has because you will start experiencing aha moments with respect to that problem.
B. Once you admit that your unconscious mind is the source of whatever brilliance you possess, you can take steps to extract the maximum possible benefit from your association with it.
C. What you must instead do is interest your unconscious mind in working on a problem by working on it with your conscious mind
D. What you will quickly discover is that it can’t be ordered about.

Solution:

Method of solving this Question from Sentence Elimination:
The topic here is the unconscious mind. We can see straight away that sentence B is a promising first sentence. Let’s try to see if it can link this with 2 others. So we start off admitting that the unconscious mind makes us brilliant, and look for steps to benefit from it.
Option A has starts off with “you will know it has". It cannot be placed before or after B.
Option C refers to a step taken to interest the unconscious mind- working on it with the conscious mind. But it has an “instead" in it. So something precedes C.
Between A and D, D makes better sense before C, the flow being “The unconscious mind cannot be ordered about….instead…"
So we have the sentence order BDC forming a paragraph.
The question is " Choose the Sentence that does not fit in "
Hence, the answer is Sentence A.

QUESTION: 3

Instructions: For the following questions answer them individually
Four sentences related to a topic are given below. Three of them can be put together to form a meaningful and coherent paragraph. Identify the odd one out.
A. Cognitive science, however, tells us that students need to develop these different ways of thinking by means of extended, focused mental effort.
B. NO matter what happens in the relatively brief period students spend in the classroom, there is not enough time to develop the long-term memory structures required for subject mastery.
C. A traditional science instructor concentrates on teaching factual knowledge, with the implicit assumption that expert-like ways of thinking about the subject are already present.
D. To ensure that the necessary extended effort is made, teachers need to engage students in thinking deeply about the subject at an appropriate level, monitor that thinking and guide it to be more expert-like.

Solution:

Method of solving this Question from Sentence Elimination:
To find out which sentence needs to be eliminated, we have to frame a paragraph with the other three and see if it is cogent. We can look out for keywords or thoughts that link all sentences together with one main idea.
Sentence A talks of developing “these different ways of thinking" by “extended, focused mental effort".
Sentence B talks of the “relatively brief period" students spend in a classroom, and “long term memory structures" required for subject mastery.
Sentence C talks of how a traditional science instructor teaches assuming “expert-like ways of thinking" are already present.
We can see right away that C and A go together, with the “way of thinking" being the key idea repeated in both sentences.
Sentence D talks of how the “necessary extended effort" can be made by students with some help from teachers.
Sentence A also talked of the “extended mental effort" students need to put in to develop expert-like thinking. So D ties in with A. The paragraph makes sense when arranged in the sequence CAD
Looking at B, we can reconfirm that it is indeed the sentence to be eliminated as it talks of “memory structure". This idea is not explained by any of the other sentences.
The question is " Choose the Sentence that does not fit in "
Hence, the answer is Sentence B.

QUESTION: 4

Instructions: For the following questions answer them individually
Four sentences related to a topic are given below. Three of them can be put together to form a meaningful and coherent paragraph. Identify the odd one out.
A. This is nothing remotely like "nature fighting back." This is merely nature operating exactly the way we know it operates, the way it has been operating here for some three and a half billion years
B. Very simply, all too often we've acted as though we could make these small, fast breeding creatures extinct down to the very last member, the way we might do with elephants or pandas
C. We can say, "Yes, it's true that we drive a couple hundred species to extinction every day, but there are tens of millions --hundreds of millions--between us and catastrophe."
D. But of course this constitutes a fundamental misunderstanding of biological realities. What we've done in actual fact is make ourselves the chief agent of natural selection in these enemy species.

Solution:

Method of solving this Question from Sentence Elimination:
To choose which sentence is to be eliminated, let’s first summarize the key idea of each option:
A- This is not nature fighting back; this is the way nature is
B- We have tried to make the “small, fast breeding creatures" extinct. We have tried getting bigger creatures- elephants and pandas- down to the last number. But these two cases are different
C- Though several species are getting extinct every day, it is not yet catastrophe.
D- We haven’t understood biological realities. We have become chief selector for enemy species, i.e, we are making the enemy species stronger by allowing only the most resilient to survive.
We can see from the simplification that sentences A and D are related. Both sentences talk of how we have misunderstood nature/biological realities.
A refers to nature "fighting back", that is resisting what we are trying to do. D indicates that the enemy species is getting stronger. We can see that if we arrange these sentences in the order DA it makes some sense.
So the idea is that we haven't understood biological realities and have become the "chief selector" of the enemy species. The fact that they are getting stronger is not nature fighting back. It is the way nature is.
So what is the third sentence that completes the paragraph?
Consider sentence C. It says we are making some species extinct but it is not yet catastrophe. This indicates that the species that is being reduced in number is not an "enemy" species.
Option B talks of how we are trying to make the “small, fast breeding creatures" extinct by bringing them down to the last number, and how this is not working. It fits in with A and D in terms of not understanding nature.
The sentence order for the paragraph is BDA. The question is " Choose the Sentence that does not fit in "
Hence, the answer is Sentence C.

QUESTION: 5

Instructions: For the following questions answer them individually
Four sentences related to a topic are given below. Three of them can be put together to form a meaningful and coherent paragraph. Identify the odd one out.
A. What we call “fundamentalism" has always existed in a symbiotic relationship with a secularization that is experienced as cruel, violent and invasive.
B. Historically, wherever secular governments were established to separate religion and politics, a counter-cultural movement developed in response, determined to bring religion back into public life.
C. In the developing world, secularization usually came with colonial rule; it was hence seen as a foreign import and rejected as profoundly unnatural.
D. All too often an aggressive secularism has pushed religion into a violent riposte.

Solution:

Method of solving this Question from Sentence Elimination:
The key ideas of the sentences are summarized as follows:
A - Fundamentalism and secularization always coexist. The secularization is seen as “violent, cruel and invasive" by the other side.
B- Historically, wherever an attempt was made to separate religion and politics, a counter-cultural movement sprung up.
C- Secularization came with colonial rule and was hence rejected in the developing world.
D- “Aggressive" secularism instigates a violent reply from religion.
It is clear from the above that while A, B and D only talk of secularism and fundamentalism, option C stands out as the one with a different idea- linking secularism with colonial rule.
The paragraph makes sense when put in the order ABD.
The question is " Choose the Sentence that does not fit in "
Hence, the answer is Sentence C.

QUESTION: 6

Instructions: For the following questions answer them individually
Four sentences related to a topic are given below. Three of them can be put together to form a meaningful and coherent paragraph. Identify the odd one out.
A. In the entire body of Harappan and other Indus art and sculpture there are no monuments erected to glorify warfare and no depictions of war or conquered enemies.
B. It is speculated that the rulers might have been wealthy merchants, or powerful landlords or spiritual leaders, who showed their power and status through the use of seals and fine jewelry.
C. Decorated with animal motifs, many of the seals, the most commonly found objects in Harappan cities, are inscribed with short pieces of the Indus script.
D. It appears that the Harappan and other Indus rulers governed their cities through the control of trade and religion, not by military might.

Solution:

Method of solving this Question from Sentence Elimination:
This sentence elimination question is tricky.
Sentence B tells us that it is thought that the Harappan rulers were wealthy merchants or landlords or religious leaders who used seals and jewelry to show their power. Sentence C describes the seals referred to in sentence B. So B and C go together.
Sentence A talks of Harappan and other Indus art and sculpture not having any depictions of warfare. Sentence D also contains a reference to war. It states that the Harappan rulers governed their cities not using military muscle but through control of trade and religion. So, A and D go together.
Which idea is common to both sets of sentences? If the paragraph is about Harappan seals, either A or D should fit in as the third sentence, joining B and C to make a paragraph. Sentence A is clearly not the choice, as it is about the Indus art and culture not depicting warfare.
Sentence D is about how Harappan cities were governed. Neither fits in. Sentence D talks of Harappan rulers possibly governing their cities through control of trade and religion. Sentence B too refers to Harappan rulers, speculating that they might have been wealthy tradesmen or religious leaders. We have already seen the link between A and D.
Sentences DAB make sense when placed in order, the keyidea being Harappan rulers. It appears that the Harappan rulers governed through control of trade, not military might. Sentence A substantiates this, stating that there are no monuments or artifacts depicting warfare. So it is speculated that the Harappan rulers were wealthy merchants, who demonstrated their power not by military muscle but demonstration of wealth- fine jewelry and status symbols- seals.
The question is " Choose the Sentence that does not fit in "
Hence, the answer is Sentence C.

QUESTION: 7

Instructions: For the following questions answer them individually
Four sentences related to a topic are given below. Three of them can be put together to form a meaningful and coherent paragraph. Identify the odd one out.
A. Besides generating buzz, a season-based reality show does as well as a top-five show in terms of viewership.
B. The key, then, is for channels to find bankable reality formats and milk them till the cows come home.
C. Then again, they have realized that the easier way to gain ad revenue to cover costs is by luring advertisers to a fail-proof, steady-TRP format like reality TV.
D. The nearly 15% year-on-year rise in production cost levels for reality shows has networks rattled.

Solution:

Method of solving this Question from Sentence Elimination:
Sentence A talks of how well a reality show does in terms of viewership. Sentence B seems to carry forward that thought, stating that the “key" is for channels to find bankable reality formats.
Sentence C is unrelated to the idea that A and B share. Firstly it starts with a “then, again" and talks of “they" realizing that an easy way to gain ad revenue is to lure advertisers to reality TV.
Sentence D tells us that the year-on-year increase in production costs for reality shows has rattled networks. We see right away that D and C are related and that C follows D.
Sentence B that talks of bankable reality formats provides the third sentence to complete the paragraph, in the order DCB.
The question is " Choose the Sentence that does not fit in "
Hence, the answer is Sentence A.

QUESTION: 8

Instructions: For the following questions answer them individually
Four sentences related to a topic are given below. Three of them can be put together to form a meaningful and coherent paragraph. Identify the odd one out.
A. In China, for example, World Bank money has not been so important quantitatively, yet the Chinese generally credit the bank for having helpful blueprints and information.
B. While most of US$800 billion invested in infrastructure in developing countries each year comes from domestic sources, the provision of infrastructure financing by multilateral development institutions globally is important.
C. By contrast, their greatest failures have come from funding grandiose projects that benefit the current elite, but do not properly balance environmental, social, and development priorities.
D. Multilateral development institutions have had their most consistent success when they serve as “knowledge" banks, helping to share experience, best practices, and technical knowledge across regions.

Solution:

Method of solving this Question from Sentence Elimination:
Sentence A cites the example of China, where the World Bank has been important not “quantitatively" but as a source of “blueprints and information".
Sentence B tells us that multilateral development institutions play an important role in global infrastructure financing.
Sentence C talks of their greatest failures springing from “funding grandiose projects" that benefit those countries considered the current “elite".
Sentence D tells us that multilateral development institutions have been most successful as knowledge banks, sharing expertise.
We can see that sentences A and D are of the same idea. The example of China substantiates the point made by sentence D that multilateral development institutions are most successful as knowledge banks.
So which is the third sentence that fits in with A and D- B or C?
Sentence D talks of the greatest successes of multilateral development banks and sentence C tells us of their greatest failures.
Sentence B on the other hand stresses the importance of infrastructure financing by multilateral development banks, which does not relate to the main idea of the other two sentences- that the role of these institutions is more significant with regard to knowledge transfer.
DCA make a paragraph.
The question is " Choose the Sentence that does not fit in "
Hence, the answer is Sentence B.

QUESTION: 9

Instructions: For the following questions answer them individually
Four sentences related to a topic are given below. Three of them can be put together to form a meaningful and coherent paragraph. Identify the odd one out.
A. Forecasts say that in just two years, the total quantum of e-waste generated around the world will be 50 million tonnes.
B. In China, for instance, 73.9 million computers, 0.25 billion mobile phones and 56.6 million televisions were sold in 2011.
C. Close to 90 per cent of the world’s electronic waste — worth nearly $19 billion — is illegally traded or dumped each year, to destinations half way across the world.
D. While Europe and North America are by far the largest producers of e-waste, Asia’s cities are fast catching up as consumers of electronic goods and as generators of e-waste.

Solution:

Method of solving this Question from Sentence Elimination:
Sentence A talks about the amount of e-waste generated around the world.
Sentence D talks about the largest producers of e-waste and how Asian cities are catching up.
Sentence B substantiates this point, giving the example of China as a huge consumer of electronic goods and hence generator of e-waste. So ADB make a paragraph.
Only sentence C, which talks about illegal dumping of e-waste, does not fit in with the rest.
The question is " Choose the Sentence that does not fit in "
Hence, the answer is Sentence C.

QUESTION: 10

Instructions: For the following questions answer them individually
Four sentences related to a topic are given below. Three of them can be put together to form a meaningful and coherent paragraph. Identify the odd one out.
A. There is a special intimacy to poetry because, in this idea of the art, the medium is not an expert's body, as when one goes to the ballet: in poetry, the medium is the audience's body.
B. In such movement the image fully becomes an intellectual and emotional complex because it dramatically exists both in the space of description and in the time of musical structure.
C. The luminous details in poetry must not only be precise, they must also be rendered so as to elicit and reward a dynamic sense of movement.
D. Poetry is a centaur. The thinking word-arranging, clarifying faculty must move and leap with the energizing, sentient, musical faculties.

Solution:

Method of solving this Question from Sentence Elimination:
Sentence C talks of the details in poetry- that they should not only be precise, but also elicit and reward a “sense of movement".
We have two other sentences that relate to the sense of movement. Sentence B talks of the “image" of poetry existing both in space and time in “such movement".
Sentence A also relates to movement. It talks of the “special ointimacy" poetry has because the medium of poetry is the audience’s body.
We see that sentence B develops the idea presented in sentence C. B follows C.
Sentence D describes poetry as a “centaur", where the thinking faculty must “move and leap" with the sentient and musical faculties. Again, we see the key idea that poetry involves a sense of movement in sentence D. In fact, sentence C builds on the same idea as sentence D. C follows D.
Sentence A is one that talks about a new idea- the medium of poetry not being the expert’s body but the audience’s.
The question is " Choose the Sentence that does not fit in "
Hence, the answer is Sentence A.

QUESTION: 11

Instructions: For the following questions answer them individually
Four sentences related to a topic are given below. Three of them can be put together to form a meaningful and coherent paragraph. Identify the odd one out.
A. In 400 BC, Leonidas' 300 Spartans died at Thermopylae in Greece while their countrymen vied at Olympia.
B. Troops were forbidden to enter the sacred Olympic precinct; but they were there in 420 B.C. when a Spartan attack was feared. Spartans had been banned from competing.
C. And yet, Spartan-like, America was represented at the Games while she was still fighting in Vietnam.
D. Civilization has advanced since then and—commendably — Olympiads of 1916, 1940 and 1944 were cancelled due to worldwide conflagration.

Solution:

Method of solving this Question from Sentence Elimination:
Three sentences- A, B and C- mention Sparta. It is important, however, to understand the context to see which sentence is to be eliminated.
Sentence A tells us that though Spartans were at war with Greece and dying, some of their countrymen were competing at that time at the Olympia.
Sentence C talks of how America, like Sparta, was represented at the Games while still fighting in Vietnam.
We see that there is a link between sentences A and C. Both talk of warring countries still competing at the Olympic Games. C follows A, as it compares America to Sparta. Now we need to look at a third sentence that will fit with these to form a paragraph. Sentence B tells that while troops were normally not allowed in the Olympic precinct, they were there in 420 BC, as war with Sparta was thought to be imminent.
Sentence B provides an example of an exception made to the Olympic rules at a time war was expected.
Sentence D talks of the cancellation of Olympiads in 1926, 1940 and 1944 due to world wars.
Of the two sentences above, we see that sentence D fits in with the idea of competing at Olympic Games while at war, discussed in sentences A and C. ADC forms a cogent paragraph.
The question is " Choose the Sentence that does not fit in "
Hence, the answer is Sentence B.

QUESTION: 12

Instructions: For the following questions answer them individually
Four sentences related to a topic are given below. Three of them can be put together to form a meaningful and coherent paragraph. Identify the odd one out.
A. A mixture of vagueness and sheer incompetence is the most marked characteristic of modern English prose, and especially of any kind of political writing.
B. It follows that any struggle against the abuse of language is a sentimental archaism, like preferring candles to electric light or hansom cabs to aeroplanes.
C. Prose consists less and less of words chosen for the sake of their meaning, and more and more of phrases tacked together like the sections of a prefabricated hen-house.
D. As soon as certain topics are raised, the concrete melts into the abstract and no one seems able to think of turns of speech that are not hackneyed.

Solution:

Method of solving this Question from Sentence Elimination:
Sentence A talks of modern prose being a mix of vagueness and incompetence. Sentence D elaborates on the idea of “vagueness" talked of in sentence A, stating that in certain topics, the concrete melts into the abstract, and oft-used expressions abound.
Sentence C declares that prose is becoming less about words chosen for their meaning, and more about piling up pretentious phrases.
ADC makes a paragraph.
Sentence B starts off with “it follows that" and states that any struggle against the abuse of language is dismissed as sentimental and old-fashioned. None of the statements given offers a thought that would fit with the “it follows that" beginning of sentence B.
The question is " Choose the Sentence that does not fit in "
Hence, the answer is Sentence B.

QUESTION: 13

Instructions: For the following questions answer them individually
Four sentences related to a topic are given below. Three of them can be put together to form a meaningful and coherent paragraph. Identify the odd one out.
A. Rowling’s declarations on Twitter on what she “always thought" of a particular character are not only newsworthy, but a cause for pride.
B. Rowling seems eager to retain an influence on how we understand her books by revealing ostensibly new information about her characters.
C. Rowling’s chances for being a diverse author lie in the future, not the past.
D. Whether these character points were announced to readers via Twitter or alluded to within the Potter books, however, the meanings that we as a diverse international community of readers wish to take from them trump Rowling’s intentions as an author.

Solution:

Method of solving this Question from Sentence Elimination:
Sentence B notes that Rowling wishes to influence how readers understand her books by revealing new information about her characters.
Sentence A talks of Rowling’s declarations on characters as being newsworthy and a “cause for pride".
Sentence D too talks of Rowling alluding to the characters in her books. However, it states that the meanings the international community of readers draws from the books trump or prevail over Rowling’s intentions as an author.
This ties in with sentence C which declares that Rowling’s chances of being a “diverse" author lie in the future not in the past.
BDC makes a paragraph.
The question is " Choose the Sentence that does not fit in "
Hence, the answer is Sentence A.

QUESTION: 14

Instructions: For the following questions answer them individually
Four sentences related to a topic are given below. Three of them can be put together to form a meaningful and coherent paragraph. Identify the odd one out.
A. Consumers prefer reliability when it’s available, and giving the state’s imprimatur to legalized gambling goes a long way toward ensuring that.
B. Legalizing gambling would only ramp up the incentive to find new ways to fix games.
C. In Britain, betting shops were legalized in 1961, and giant gambling companies, like William Hill and Ladbrokes, watch out for suspiciously prescient bets.
D. Taking gambling into the light makes the marketplace more hostile to cheaters.

Solution:

Method of solving this Question from Sentence Elimination:
Sentence A declares that by legalizing gambling, consumers are assured of reliability, something they prefer when it is available.
Sentence D also favors legalized gambling, stating that it makes the market more hostile to cheaters. Sentence C supports this idea with the example of Britain.
The only sentence that argues against legalized gambling is sentence B, which states that it could lead to new ways of fixing games.
The question is " Choose the Sentence that does not fit in "
Hence, the answer is Sentence B.

QUESTION: 15

Instructions: For the following questions answer them individually
Four sentences related to a topic are given below. Three of them can be put together to form a meaningful and coherent paragraph. Identify the odd one out.
A. Since birds are the modern descendants of dinosaurs, they are likely to have once had teeth instead of beaks.
B. However, 100 million years ago a diverse range of non-avian dinosaurs spouted all manner of plumage, and like modern birds, doubtless made a great deal of use of them, even if they could not fly.
C. This fact became known way back in 1861 when paleontologists discovered a bird fossil, about 150 million years old, now classified as Archaeopteryx, which had teeth.
D. Researchers have now published details of how avian edentulism occurred in one common bird ancestor more than 100 million years ago.

Solution:

Method of solving this Question from Sentence Elimination:
Sentence A tells us that birds are modern descendants of dinosaurs and hence they are likely to have once had teeth.
Sentence C also talks of teeth, stating that “this fact" became known in 1861 with the discovery of Archaeopteryx, which had teeth. The fact referred to here is the one stated in sentence A, that birds once had teeth. So C follows A.
We now need to find the third sentence that fits in with C and A.
Sentence B says that non-avian dinosaurs sprouted feathers 100 million years ago.
Sentence D declares that researchers have discovered that avian edentulism, or loss of teeth, occurred in one common bird ancestor 100 million years ago.
It is clear that CAD makes a cogent paragraph.
The question is " Choose the Sentence that does not fit in "
Hence, the answer is Sentence B.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code