Test: Verbal Analogies- 1


10 Questions MCQ Test Verbal Aptitude | Test: Verbal Analogies- 1


Description
This mock test of Test: Verbal Analogies- 1 for CAT helps you for every CAT entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for CAT Test: Verbal Analogies- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Verbal Analogies- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. CAT students definitely take this Test: Verbal Analogies- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Verbal Analogies- 1 extra questions, long questions & short questions for CAT on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Each question consists of two words which have a certain relationship to each other followed by four pairs of related words. Select the pair which has the same relationship.

TEN : DECIMAL

Solution:

Decimal is a number system with ten as base. Similarly, binary is a number system with two as the base. Others don't have a number system.

QUESTION: 2

Each question consists of two words which have a certain relationship to each other followed by four pairs of related words. Select the pair which has the same relationship.

MUNDANE : SPIRITUAL

Solution:

Mundane is an antonym of spiritual and worldly is an antonym of unworldly.

QUESTION: 3

Each question consist of two words which have a certain relationship to each other followed by four pairs of related words. Select the pair which has the same relationship.

ARMY : LOGISTICS

Solution:

Army works on logistics. Similarly, business works on strategy.

QUESTION: 4

Each question consists of two words which have a certain relationship to each other followed by four pairs of related words. Select the pair which has the same relationship.

Scribble : Write :: Stammer : ?

Solution:
  • Scribble means to make meaningless marks or rough drawings using a pencil or pen. 
  • Stammer means to speak with sudden involuntary pauses and a tendency to repeat the initial letters of words.
QUESTION: 5

Each question consists of two words which have a certain relationship to each other followed by four pairs of related words. Select the pair which has the same relationship.

'Labourer' is related to 'Wages' as 'Entrepreneur' is related to _____? 

Solution:

First earns in the form of second as wages earned by labourers and profit is earned by entrepreneurs.

QUESTION: 6

Each question consists of two words which have a certain relationship to each other followed by four pairs of related words. Select the pair which has the same relationship.

HOPE : ASPIRES

Solution:

Hope when gets matured it becomes Aspires. Similarly, fib (little falsehood) when gets matured it becomes lie.

► Hope : Aspires, Fib : Lie

QUESTION: 7

Each question consists of two words which have a certain relationship to each other followed by four pairs of related words. Select the pair which has the same relationship.

CORPOREAL : SPIRITUAL

Solution:

Corporeal is an antonym of spiritual. Similarly, moron is an antonym of savant.

QUESTION: 8

Each question consists of two words which have a certain relationship to each other followed by four pairs of related words. Select the pair which has the same relationship.

SYMPHONY : COMPOSER

Solution:

► Composer makes the symphony.
► A painter makes fresco.

QUESTION: 9

Each question consists of two words which have a certain relationship to each other followed by four pairs of related words. Select the pair which has the same relationship.

DIVA : OPERA

Solution:

Diva (woman singer) plays a leading role in an opera (musical play). Similarly, the thespian (actor) plays a leading role in a play.

QUESTION: 10

Each question consists of two words which have a certain relationship to each other followed by four pairs of related words. Select the pair which has the same relationship.

GRAIN : SALT

Solution:

Salt consists of grains and glass is made up of chips. We refer to tiny salt particles as Salt grains and small pieces of glass as Glass chips.

Similar Content

Related tests