CAT Exam  >  CAT Tests  >  Verbal Ability (VA) & Reading Comprehension (RC)  >  Verbal For XAT 2020 - CAT MCQ

Verbal For XAT 2020 - CAT MCQ


Test Description

26 Questions MCQ Test Verbal Ability (VA) & Reading Comprehension (RC) - Verbal For XAT 2020

Verbal For XAT 2020 for CAT 2024 is part of Verbal Ability (VA) & Reading Comprehension (RC) preparation. The Verbal For XAT 2020 questions and answers have been prepared according to the CAT exam syllabus.The Verbal For XAT 2020 MCQs are made for CAT 2024 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises, MCQs and online tests for Verbal For XAT 2020 below.
Solutions of Verbal For XAT 2020 questions in English are available as part of our Verbal Ability (VA) & Reading Comprehension (RC) for CAT & Verbal For XAT 2020 solutions in Hindi for Verbal Ability (VA) & Reading Comprehension (RC) course. Download more important topics, notes, lectures and mock test series for CAT Exam by signing up for free. Attempt Verbal For XAT 2020 | 26 questions in 60 minutes | Mock test for CAT preparation | Free important questions MCQ to study Verbal Ability (VA) & Reading Comprehension (RC) for CAT Exam | Download free PDF with solutions
1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you? Download the App
Verbal For XAT 2020 - Question 1

Carefully read the paragraph below: 

A map is a useful metaphor for our brain when talking about _______ because at its most basic level our brain __________to be our atlas of sorts, a system of routes _______to navigate us toward just one destination: staying alive!

From the options below, choose the set that MOST appropriately fills up the blanks.

Detailed Solution for Verbal For XAT 2020 - Question 1
The first blank needs a word that means "the way it is understood" so from the options it can be either perception, understanding or comprehension. In the second blank, the word we require is one that means develop, but as it concerns the human brain, it will make more sense to use the word evolve (gradually develop).

Hence the correct option will be A.

Verbal For XAT 2020 - Question 2

Carefully read the paragraph below: 

__________, medicine has been operated by trial and error, in other words, __________. We know by now that there can be entirely_________ connections between symptoms and treatment, and some medications succeed in medical trials for mere random reasons.

From the options below, choose the one that MOST appropriately fills up the blanks.

Detailed Solution for Verbal For XAT 2020 - Question 2
  The first blank requires a word that refers to the events of the past; the best-suited word is "historically".

In the second blank, we need a word that goes with the idea of random choices; here, both "random" and "arbitrarily" are well suited.

The third blank requires a word that means by chance or luck, "fortuitous" is the best fit here.

Hence the correct choice is E.

Verbal For XAT 2020 - Question 3

Read the following sentences and answer the question that follows: 

1. I have good knowledge of German. 

2. Except for Rajiv, everybody was there. 

3. Whole Delhi was celebrating Independence Day. 

4. Neither the dog, nor is the cat responsible for this mess. 

5. He knows to swim. 

6. I look forward to seeing you.

Which of the above are grammatically INCORRECT?

Detailed Solution for Verbal For XAT 2020 - Question 3
In 1, though the sentence "I have good knowledge of German" is correct as a response to a question, when used by itself, the appropriate phrasing is "I have good knowledge of the German language".

In 3, "whole" should be replaced with "the whole of" when used before a proper noun (Delhi).

In 5, similar to 1, the correct usage is "He knows how to swim".

So the incorrect options are 135; hence the answer is C.

Verbal For XAT 2020 - Question 4

Which of the following is a grammatically CORRECT sentence?

Detailed Solution for Verbal For XAT 2020 - Question 4
The first part of the sentence deals with the correct usage of the word "had" and "tell". "had better" is a semi modal verb (used to express need or necessity) used to give strong advice and is the correct usage.

Since "had better" implies advice to be followed, the verb that follows cannot be in the past tense, so the correct selection is "tell".

In the second part of the sentence, the choices are between will and would, considering the first part of the sentence, we need future perfect simple tense, in this case, "will".

Hence the correct option is C.

Verbal For XAT 2020 - Question 5

Read the passage below and answer the 3 associated questions: 

Once, during a concert of cathedral organ music, as I sat getting gooseflesh amid that tsunami of sound, I was struck with a thought: for a medieval peasant, this must have been the loudest human-made sound they ever experienced, awe-inspiring in now-unimaginable ways. No wonder they signed up for the religion being proffered. And now we are constantly pummeled with sounds that dwarf quaint organs. Once, hunter-gatherers might chance upon honey from a beehive and thus briefly satisfy a hardwired food craving. And now we have hundreds of carefully designed commercial foods that supply a burst of sensation unmatched by some lowly natural food. Once, we had lives that, amid considerable privation, also offered numerous subtle, hard-won pleasures. And now we have drugs that cause spasms of pleasure and dopamine release a thousandfold higher than anything stimulated in our old drug-free world.

An emptiness comes from this combination of over-the-top non natural sources of reward and the inevitability of habituation; this is because unnaturally strong explosions of synthetic experience and sensation and pleasure evoke unnaturally strong degrees of habituation. This has two consequences. First, soon we barely notice the fleeting whispers of pleasure caused by leaves in autumn, or by the lingering glance of the right person, or by the promise of reward following a difficult, worthy task. And the other consequence is that we eventually habituate to even those artificial deluges of intensity. If we were designed by engineers, as we consumed more, we’d desire less. But our frequent human tragedy is that the more we consume, the hungrier we get. More and faster and stronger. What was an unexpected pleasure yesterday is what we feel entitled to today, and what won’t be enough tomorrow.

Q. Which of the following options BEST reflects the author’s understanding of human perception of pleasure?

Detailed Solution for Verbal For XAT 2020 - Question 5
The passage conveys the idea that what is "What was an unexpected pleasure yesterday is what we feel entitled to today, and what won’t be enough tomorrow", this is because once it happens it is no longer unexpected or extraordinary. So pleasure comes from what is perceived to be exceptional or extraordinary. Hence option D.

Verbal For XAT 2020 - Question 6

Going by the author, which of the following options BEST answers the question “how can one sustain the pleasure derived from any experience?"

Detailed Solution for Verbal For XAT 2020 - Question 6
Throughout the passage, the author puts forward the idea that the easy availability of a source makes it impossible for us to savour the pleasure for long. Hence to sustain the joy, it must be derived from a source that is hard to replicate. In option C, this is the exact idea being conveyed.

So the correct option is C.

Verbal For XAT 2020 - Question 7

Which of the following options BEST describes “emptiness” as described in the passage?

Detailed Solution for Verbal For XAT 2020 - Question 7
Emptiness, by definition, relates to the lack or absence of something, here "unnaturally strong explosions of synthetic experience and sensation and pleasure evoke unnaturally strong degrees of habituation."

Hence the correct option is B.

Verbal For XAT 2020 - Question 8

Read the following paragraph and answer the question that follows: 

“People who work in law, hotel and food services, and technology were found the most likely to skip breakfast daily, according to a recent study. As for people who do eat breakfast and prefer a savoury type (like an egg), the study found they tend to make more money, be night owls and prefer cats over dogs. If you prefer a sweet breakfast like a donut you tend to be a morning person, like romcoms and are a dog person”.

Which of the following can be BEST inferred based on the above paragraph?

Detailed Solution for Verbal For XAT 2020 - Question 8
While comparing any two cases, the parameters should be comparable as per the given statements. Option B is incorrect as savoury (salty or spicy) breakfast cannot be compared with early breakfast. Similarly, C is wrong as there is no correlation between being making more money and their tendency to eat breakfast regularly. As for option D, in the passage, it is stated that people who prefer sweet breakfast tend to be an early riser and not the other way around, hence incorrect. As far as E is concerned again, there is no mention of preference of pets being a direct result of the choice of food. In option A all the relations are directly mentioned in the passage and hence is the right option.

Verbal For XAT 2020 - Question 9

Read the poem below and answer the questions:

Some say the world will end in fire, 

Some say in ice. 

From what I’ve tasted of desire 

I hold with those who favor fire. 

But, if it had to perish twice, 

I think I know enough of hate 

To know that for destruction ice 

Is also great 

And would suffice.

Q. Which of the following statements will the poet agree with the MOST?

Detailed Solution for Verbal For XAT 2020 - Question 9
Here we are looking for an option in which the idea is not directly given in the poem, but can be reasonably inferred from it.

Of the options, B C & D talk about the emotions already discussed in the poem.

Option E makes a comparison of two emotions which cannot be inferred from the poem.

Option A talks about greed, which can be considered a product of desire and hence is the apt choice.

  

Verbal For XAT 2020 - Question 10

Read the poem below and answer the questions:

Some say the world will end in fire, 

Some say in ice. 

From what I’ve tasted of desire 

I hold with those who favor fire. 

But, if it had to perish twice, 

I think I know enough of hate 

To know that for destruction ice 

Is also great 

And would suffice.

Q. Which is the MOST UNSUITABLE title of the poem?

Verbal For XAT 2020 - Question 11

Read the following paragraph and answer the question that follows: 

In a 2017 survey of 3,915 American workers, my colleagues and I found that workers report experiencing a sizable “voice gap” at work — that is, a gap between how much say or influence they feel they ought to have and how much they actually have — on topics such as wages, working conditions, fair treatment, and input into how they do their work.

And now a second study, I have just completed with a new team, finds that today’s workers want forms of voice and representation that go well beyond traditional unions.

Q. Based on the above paragraph, which of the following options would you agree with the MOST?

Detailed Solution for Verbal For XAT 2020 - Question 11
The first study identifies the existence of a problem, and it is that the voice of the workers is not given the desired importance. The second study shows the need for new ways, beyond traditional ones such as unions, to solve the problem.

Hence the correct option is E.

Verbal For XAT 2020 - Question 12

Which of the following options is CLOSEST to the meaning of the phrase “labile sense of self”?

Detailed Solution for Verbal For XAT 2020 - Question 12

The word labile refers to the ability to the tendency to alter or adapt quickly. So the phrase "labile sense of self" concerning refugees and exile means the ability of a refugee to adapt to new geography.

Hence the correct option is C.

Verbal For XAT 2020 - Question 13

Based on the passage, which of the following will the author DISAGREE the MOST with?

Detailed Solution for Verbal For XAT 2020 - Question 13

The statement "one can choose to be seduced by the ‘pull’ of self-induced displacement rather than be ‘pushed’ by an oppressive or violent system at home" is opposing the idea that refugees always symbolises exploitation and abuses of our time.

The other options either agree with the views of the author or are not mentioned in the passage. We cannot use ungiven information to make conclusions.

Hence the correct option is C.

Verbal For XAT 2020 - Question 14

Project Affected Families (PAF) are those that are physically displaced due to construction of a large project (dam, factory etc.) in an area where the PAF traditionally resided.

With insights from the passage, what would a project proponent, dealing with PAF, reading the following options agree the MOST with?

Detailed Solution for Verbal For XAT 2020 - Question 14

From the sentence "They also represent a state of mind, a form of psychological displacement that has become endemic to modernizing societies" it is clear that many people now consider refugees as a common occurrence or byproduct of development.

Hence emotional estrangement of the PAF is not going to a concern for a project proponent.

The other options are either irrelevant to the concern of someone who supports the project or is unrelated to the context.

So the correct choice is D.

Verbal For XAT 2020 - Question 15

Read the following paragraph and answer the question that follows: 

In Australia, jellyfish are most common between November and May. In Hawaii, jellyfish often show up on south-facing beaches eight days after a full moon. In the Mediterranean, blooms usually appear in the summer. Unfortunately for travellers, there is no worldwide database for recent jellyfish sightings, and tourism officials are sometimes reluctant to publicize jellyfish swarms out of fear that such news will scare off visitors.

Q. Which of the following can be BEST concluded from the above paragraph?

Detailed Solution for Verbal For XAT 2020 - Question 15
While some of the other options can be assumed indirectly from the passage, "In Hawaii, jellyfish often show up on south-facing beaches eight days after a full moon" clearly indicate that celestial bodies (moon) affect jellyfish sightings.

Hence we can conclude only option A from the passage.

Verbal For XAT 2020 - Question 16

Read the following paragraph and answer the question that follows: 

Global surface temperatures in 2019 are on track to be either the second or third warmest since records began in the mid-1800s, behind only 2016 and possibly 2017. On top of the long-term warming trend, temperatures in 2019 have been buoyed by a moderate El Niño event that is likely to persist through the rest of the year.

Q. Which of the following statements can be BEST inferred based on the above paragraph?

Detailed Solution for Verbal For XAT 2020 - Question 16
From the passage, we can understand that El Niño is an event that has affected the global surface temperatures only in 2019 and that it is likely to persist through the rest of the year. So it is unlikely that it will have any long term effects.

There is no comparison of moderate and weak El Niño in the passage.

There is no mention of El Niño occurrence in 2016 and 2017, therefore, it would be incorrect to assume anything.

From the data given it is clear that in 2019 the temperature, though high, is less than that of 2016 and 2017 so it is not true that global surface temperatures are increasing at a constant rate for the last three years.

Hence the correct option is D.

Verbal For XAT 2020 - Question 17

Read the following paragraph and answer the question that follows: 

If we can send a human to the Moon, why can’t we build sustainable cities? Defeat cancer? Tackle climate change? So, go the rallying cries inspired by one of humanity’s greatest achievements, the US effort that put Neil Armstrong and Buzz Aldrin on the Moon on 20 July 1969.

Q. Which of the following statements, if true, BEST communicates the intent of the paragraph?

Detailed Solution for Verbal For XAT 2020 - Question 17
From the passage, it is clear that despite having sent man to the moon, we are yet to come up with a solution for cancer or the development of sustainable cities. Hence from the paragraph, we can understand the intention to state that the lateral are more complex issues than the former. Therefore the correct answer is E.

Verbal For XAT 2020 - Question 18

Read the following paragraph and answer the question that follows: 

When asked what the politician will do for the nation’s economy, he attacked the opponent by saying, “Look at that face! Would anyone vote for that? I mean, she’s a woman, and I’m not supposed to say bad things, but really, folks, come on. Are we serious?

Nevertheless, we’re going to defeat ISIS. ISIS happened a number of years ago in a vacuum that was left because of bad judgment.

And I will tell you, I will take care of ISIS.” 

Q. Which of the following statements BEST describes the politician’s intent?

Verbal For XAT 2020 - Question 19

Which of the following statements BEST captures the essence of the passage?

Detailed Solution for Verbal For XAT 2020 - Question 19

The author is trying to convey the idea that knowledge has gradually become a commercial entity that is no longer held accountable by the value of truth it holds. From various instances in the passage like "knowledge is and will be produced in order to be sold, it is and will be consumed in order to be valorised in a new production" infer this message.

Option B is irrelevant to the message of the passage, while C, D & E do not capture the essence entirely.

Hence the correct answer is option A.

Verbal For XAT 2020 - Question 20

Based on the passage, which of the following statements can be BEST inferred?

Detailed Solution for Verbal For XAT 2020 - Question 20

  The idea that knowledge no longer transforms the recipient can be inferred from the statement "The old principle that the acquisition of knowledge is indissociable from the training (Bildung) of minds, or even of individuals, is becoming obsolete and will become ever more so." While the other options contradict the statement or are irrelevant to the idea of the passage, option B states the same.

Hence B is the correct option.

Verbal For XAT 2020 - Question 21

Which of the following options will the author agree the MOST with?

Detailed Solution for Verbal For XAT 2020 - Question 21

The author tries to convey the idea that knowledge is no longer evaluated by its truth or originality but rather by its value as a commodity. None except is option C goes well with this idea. In C, the manager hides his true self to get promoted, here rather than revealing the truth the manager puts forward a self which has more value as a commodity in the job industry.

Verbal For XAT 2020 - Question 22

Which of the following options, if true, BEST makes the author’s assertion on pointless jobs erroneous?

Detailed Solution for Verbal For XAT 2020 - Question 22

In point put forward by the author in the passage is that despite being an unprofitable endeavour, organisations keep employing people for pointless jobs to =keep the masses occupied and prevent them from meddling with the status quo.

Of the statements in the option, D if correct would mean that organisations are minting profits by employing people for pointless jobs, this would directly contradict with the point put forth by the author. None of the other options makes a relevant stand to debunk the author's views.

Hence D is the correct option.

Verbal For XAT 2020 - Question 23

Which of the following can be BEST inferred from the passage?

Detailed Solution for Verbal For XAT 2020 - Question 23

From the statement "The ruling class has figured out that a happy and productive population with free time on their hands is a mortal danger", it can be inferred that keeping people employed for more extended hours serves the plans of the ruling class. Moreover, there is no clear indication for any of the other options to be inferred. Hence the correct answer is B.

Verbal For XAT 2020 - Question 24

Which of the following statements will BEST explain the principle underlying the theme of the passage?

Detailed Solution for Verbal For XAT 2020 - Question 24

The author tries to understand why there are so many pointless jobs when there should be none in an efficient capitalist system. He concludes that this is because the ruling class create these jobs to keep the masses occupied as they are a danger to the existing state of affairs. The author states, "The ruling class has figured out that a happy and productive population with free time on their hands is a mortal danger."

Hence the most appropriate answer is E.

Verbal For XAT 2020 - Question 25

Go through the statements below and answer the question that follows: 

P. Fast food intake for more than three times a week is associated with greater odds of atopic disorders such as asthma, eczema or rhinitis. Thus, it should be definitely and strictly controlled in children as it does no good.

Q. Regular junk food intake can lead to physical and psychological issues among children.

R. Lack of Vitamins such as A and C, and minerals such as magnesium and calcium, encourage the development of deficiency diseases and osteoporosis, as well as dental caries due to higher intake.

S. Junk food, which are rich in energy with lots of fat and sugar, are relatively low in other important nutrients such as protein, fiber, vitamins and minerals.

T. Emotional and self-esteem problems, along with chronic illnesses in later life due to obesity, are the issues associated with junk food.

Which of the following combinations is the MOST logically ordered?

Detailed Solution for Verbal For XAT 2020 - Question 25
Q is an opening statement that puts forward the idea that regular consumption of junk food can cause problems. S lists out the nutritional facts about junk food and hence validates Q, while R is a supporting statement for S. T explains the various health hazards caused by junk food and P takes it a step forward and lists out the long term effects of regular fast food consumption.

Hence the correct order is QSRTP.

Verbal For XAT 2020 - Question 26

Go through the statements below and answer the question that follows: 

P. Surabhi’s Instagram profile has 1.4 million followers. It is filled with pictures of her posing in different settings.

Q. In India, reports suggest that WhatsApp (Much more than Facebook or Twitter) is the primary tool for the dissemination of political communication.

R. Political campaigns pay social media companies to promote their content.

S. Political advertising on social media comes in many forms and remains under examined in India.

T. Social media influencers are used for the dissemination of content.

Which of the following combinations is the MOST logically ordered?

Detailed Solution for Verbal For XAT 2020 - Question 26
S introduces the idea that political parties use social media for advertising. R explains how political parties pay social media for the same. Q takes a look at how it is done in India and T explains the roles of influencers in implementing Q and P as an example of Q.So the correct order is SRQTP.
143 videos|415 docs|170 tests
Information about Verbal For XAT 2020 Page
In this test you can find the Exam questions for Verbal For XAT 2020 solved & explained in the simplest way possible. Besides giving Questions and answers for Verbal For XAT 2020, EduRev gives you an ample number of Online tests for practice

Up next

Verbal For XAT 2019
Test | 26 ques
Verbal For XAT 2017
Test | 24 ques
Verbal For XAT 2016
Test | 26 ques
Verbal for XAT 2023
Doc | 35 pages
Verbal for XAT 2022
Doc | 30 pages
Download as PDF

Up next

Verbal For XAT 2019
Test | 26 ques
Verbal For XAT 2017
Test | 24 ques
Verbal For XAT 2016
Test | 26 ques
Verbal for XAT 2023
Doc | 35 pages
Verbal for XAT 2022
Doc | 30 pages

How to Prepare for CAT

Read our guide to prepare for CAT which is created by Toppers & the best Teachers
Download the FREE EduRev App
Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!