Test: Percentages- 1


10 Questions MCQ Test IBPS Clerk Prelims - Study Material, Mock Tests | Test: Percentages- 1


Description
This mock test of Test: Percentages- 1 for Quant helps you for every Quant entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Quant Test: Percentages- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Percentages- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Quant students definitely take this Test: Percentages- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Percentages- 1 extra questions, long questions & short questions for Quant on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

30% of the men are more than 25 years old and 80% of the men are less than or equal to 50 years old. 20% of all men play football. If 20% of the men above the age of 50 play football, what percentage of the football players are less than or equal to 50 years?

Solution:

Let total number of men = 100. Then,
80 men are less than or equal to 50 years old
(Since 80% of the men are less than or equal to 50 years old)
⇒ 20 men are above 50 years old (Since we assumed total number of men as 100)
20% of the men above the age of 50 play football
⇒ Number of men above the age of 50 who play football = 20 x 20 / 100 = 4 
Number of men who play football = 20 (Since 20% of all men play football)
Percentage of men who play football above the age of 50 = 4/20 x 100 = 20%
=>Percentage of men who play football less than or equal to the age 50 = 100%−20%=80%

QUESTION: 2

Q as a percentage of p is equal to p as a percentage of [ p + q ] . Find q As a percentage of p.

Solution:

Given, Q As a percentage of p is equal to p as percentage of ( p+ q) 
i. e,  ( q/ p) * 100 = [ p / (p+ q) ) ] * 100 
Or, q/ p=p / ( p+ q) ---- (1) 
as q is some percentage of P,  let's take
q = kp ---- (2) 
Putting (2) in (1) 
kp / p=  p /( p+ qp)  or k = 1 /(1+k)---- (3) 
Solving the quadratic equation
k^ 2 + k -1 = 0
We get,  k= -1 +√5 
Or  k = -1 -√5
k = 1.24 /2  or   -3.24/ 2 ----- (4) 
Ignoring the negative value, applying (1) in q  As % of p = q / p * 100
= k * 100 
So, from equation ---- (4)
q As % of p =  ( 1.24 / 2 ) * 100
= 62%

QUESTION: 3

Rajeev buys good worth Rs. 6650. He gets a rebate of 6% on it. After getting the rebate, he pays sales tax @ 10%. Find the amount he will have to pay for the goods.

Solution:

Rebate = 6 % of Rs. 6650
= Rs. (6 / 100 x 6650) = Rs. 399.
Sales tax = 10% of Rs.(6650 - 399)
= Rs. (10 / 100 x 6251) = Rs.625.10
∴ Final amount = Rs. (6251 + 625.10)
= Rs.6876.10

QUESTION: 4

If the price of petrol increases by 25% and Benson intends to spend only an additional 15% on petrol, by how much % will he reduce the quantity of petrol purchased?

Solution:

Assume that the initial price of 1 Litre petrol = Rs.100
Benson spends Rs.100 for petrol,
such that Benson buys 1 litre of petrol
After the increase by 25%, price of 1 Litre petrol = 100 x (100 + 25) / 100
= Rs. 125 
Since Benson spends additional 15% on petrol,
amount spent by Benson = 
100 x (100 + 15) / 100 = Rs.115
Hence Quantity of petrol that he can purchase = 115/125 Litre
Quantity of petrol reduced = 
(1 - 115 / 125) Litre
Percentage Quantity of reduction = 
(1 - 115 / 125) / 1 x 100
= 10 / 125 x 100
= 10 / 5 x 4
= 2 x 4
= 8%

QUESTION: 5

On my sister's 15th birthday, she was 159 cm in height, having grown 6% since the year before. How tall was she the previous year?

Solution:

Given that height on 15th birthday = 159 cm and
growth = 6%
Let the previous year height = x
Then height on 15th birthday = 
x * (100 + 6) / 100 = x * 106 / 100
⇒ 159 = x * 106 / 100
⇒ x = 159 * 100 / 106
⇒ x = 1.5 * 100 = 150 cm

QUESTION: 6

A student multiplied a number by 3/5 instead of 5/3. What is the percentage error in the calculation?

Solution:

Let the number = 1

Then, ideally he should have multiplied 1 by 5/3. 

Hence the correct result was 1 x (5/3) = (5/3)

By mistake, he multiplied 1 by 3/5. 

Hence the result with the error = 1 x (3/5) = (3/5)

QUESTION: 7

In a certain school, 20% of students are below 8 years of age. The number of students above 8 years of age is 2/3 of the number of students of 8 years of age which is 48. What is the total number of students in the school?

Solution:

Let the number of students be x. Then,
Number of students above 8 years of age = (100 - 20)% of x 
= 80% of x.
∴ 80% of x = 48 + 2 / 3 of 48
⇒ 80 / 100 x = 80
⇒ x = 100.

QUESTION: 8

The population of a town increased from 1,75,000 to 2,62,500 in a decade. The average percent increase of population per year is:

Solution:

Increase in 10 years = (262500 - 175000) = 87500
Increase% = (87500 / 175000 x 100) % = 50%
∴ Required average = (50 / 10)% = 5%

QUESTION: 9

Arun got 30% of the maximum marks in an examination and failed by 10 marks. However, Sujith who took the same examination got 40% of the total marks and got 15 marks more than the passing marks. What were the passing marks in the examination?

Solution:

Let x is the maximum marks of the examination
Marks that Arun got = 30 % of x
= 30x / 100 
Given that Arun failed by 10 marks
⇒ Minimum Pass Mark
=  30x / 100 + 10....(Equation 1)
Marks that Sujith got = 40 % of x
= 40x / 100 
Given that Sujith got 15 marks more than the passing marks
⇒ 40x / 100 = Minimum Pass Mark + 15
⇒ Minimum Pass Mark
= 40x / 100 - 15...(Equation 2)
From equations 1 and 2, we have
30x / 100 + 10 = 40x / 100 - 15
⇒ 10x / 100 = 10 + 15 = 25
⇒ x / 10 = 25
⇒ Maximum marks of the examination = x = 250
Substituting the value of x in Equation 1, we have
Minimum Pass Mark = (30x / 100) + 10 = (30 x 250 / 100) + 10
= 75 + 10
= 85

QUESTION: 10

P is able to do a piece of work in 15 days and Q can do the same work in 20 days. If they can work together for 4 days, what is the fraction of work left?

Solution:

1day's work of p = 1 / 15

1day's work of q = 1 / 20

1day's work of both = 7 / 60

4days work = 7 / 15

remaining work = 1 - 7 / 15 = 8 / 15

Similar Content

Related tests