Test: Arun Sharma Based Level 3: Seating Arrangement


30 Questions MCQ Test IBPS PO Mains - Study Material, Online Tests, Previous Year | Test: Arun Sharma Based Level 3: Seating Arrangement


Description
This mock test of Test: Arun Sharma Based Level 3: Seating Arrangement for Banking Exams helps you for every Banking Exams entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for Banking Exams Test: Arun Sharma Based Level 3: Seating Arrangement (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Arun Sharma Based Level 3: Seating Arrangement quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Banking Exams students definitely take this Test: Arun Sharma Based Level 3: Seating Arrangement exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Arun Sharma Based Level 3: Seating Arrangement extra questions, long questions & short questions for Banking Exams on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

A, P, R, X, S and Z are sitting in a row. S and Z are in the centre. A and P are at the ends. R is sitting to the left of A. Who is to the right of P ?

Solution:

The seating arrangement is as follows:

Therefore, right of P is X.

QUESTION: 2

There are 8 houses in a line and in each house only one boy lives with the conditions as given below:

  1. Jack is not the neighbour Siman.
  2. Harry is just next to the left of Larry.
  3. There is at least one to the left of Larry.
  4. Paul lives in one of the two houses in the middle.
  5. Mike lives in between Paul and Larry.

If at least one lives to the right of Robert and Harry is not between Taud and Larry, then which one of the following statement is not correct ?

Solution:

We have totally 8 people.
Jack, Harry, Larry, Paul, Mike, Siman, Robert and Taud.
Main condition : Paul occupies one of the 2 middle seats
_ _ _ _ _ _ _ _
1 2 3 4 5 6 7 8 : So 5th or 4th is occupied by him.
So remaining 6 seats are there.
Now lets take Larry into consideration.It is said that Harry sits to the immediate left of Larry and also they have told that there can be at least one person next to Larry(so it means, the clue here is there is one more person to the left of Larry after Harry).
So now the confusion is what are the seats occupied by the three people.
Let's assume that Larry has occupied 3rd seat and so harry will take up 2nd seat and one more person will be there after Harry.
This person can be Robert or Taud or Jack or Simon.
To select among these options we go for trial and error method using the options A,B,C,D
The first option : Robert is there at the left end.
There is a possibility for this option to be true. So we eliminate it.
The second: Robert is in between Siman and Taud.
This is also possible
Third: Taud is in between Paul and Jack
This is not possible .

Explanation:
If Taud is in between Paul and Jack then,
R H L M P T J S ---> This is wrong because Jack and Siman cannot be together.
Similarly, 
S H L M P T J S ----->This is also wrong because as per condition "at least one person should be there to the right of Robert"
So the correct answer is C.
 

QUESTION: 3

A, B, C, D and E are sitting on a bench. A is sitting next to B, C is sitting next to D, D is not sitting with E who is on the left end of the bench. C is on the second position from the right. A is to the right of B and E. A and C are sitting together. In which position A is sitting ?

Solution:

Therefore, A is sitting in between B and C.

QUESTION: 4

Directions to Solve

P, Q, R, S, T, U, V and W are sitting round the circle and are facing the centre:

  1. P is second to the right of T who is the neighbour of R and V.
  2. S is not the neighbour of P.
  3. V is the neighbour of U.
  4. Q is not between S and W. W is not between U and S.

Question - Which two of the following are not neighbours ?

Solution:

QUESTION: 5

Directions to Solve

P, Q, R, S, T, U, V and W are sitting round the circle and are facing the centre:

  1. P is second to the right of T who is the neighbour of R and V.
  2. S is not the neighbour of P.
  3. V is the neighbour of U.
  4. Q is not between S and W. W is not between U and S.

Question - Which one is immediate right to the V?

Solution:

T is immediate right to the V.

QUESTION: 6

Directions to Solve

P, Q, R, S, T, U, V and W are sitting round the circle and are facing the centre:

  1. P is second to the right of T who is the neighbour of R and V.
  2. S is not the neighbour of P.
  3. V is the neighbour of U.
  4. Q is not between S and W. W is not between U and S.

Question - Which of the following is correct?

Solution:
QUESTION: 7

Directions to Solve

P, Q, R, S, T, U, V and W are sitting round the circle and are facing the centre:

  1. P is second to the right of T who is the neighbour of R and V.
  2. S is not the neighbour of P.
  3. V is the neighbour of U.
  4. Q is not between S and W. W is not between U and S.

Question - What is the position of S?

Solution:

QUESTION: 8

Directions to Solve

Five girls are sitting on a bench to be photographed. Seema is to the left of Rani and to the right of Bindu. Mary is to the right of Rani. Reeta is between Rani and Mary.

Question - Who is sitting immediate right to Reeta?

Solution:

Mary is sitting immediate right to Reeta.

QUESTION: 9

Directions to Solve

Five girls are sitting on a bench to be photographed. Seema is to the left of Rani and to the right of Bindu. Mary is to the right of Rani. Reeta is between Rani and Mary.

Question - Who is second from the right?

Solution:

Reeta is sitting second from the right.

QUESTION: 10

Directions to Solve

Five girls are sitting on a bench to be photographed. Seema is to the left of Rani and to the right of Bindu. Mary is to the right of Rani. Reeta is between Rani and Mary.

Question - Who is in the middle of the photograph?

Solution:

Rani is in the middle of the photograph.

QUESTION: 11

Directions to Solve

Five girls are sitting on a bench to be photographed. Seema is to the left of Rani and to the right of Bindu. Mary is to the right of Rani. Reeta is between Rani and Mary.

Question - Who is second from the left in photograph?

Solution:

Seema is sitting second from the left in photograph.

QUESTION: 12

Directions to Solve

Six friends are sitting in a circle and are facing the centre of the circle. Deepa is between Prakash and Pankaj. Priti is between Mukesh and Lalit. Prakash and Mukesh are opposite to each other.

Question - Who is sitting right to Prakash?

Solution:

Hence, Lalit is sitting right to Prakash.

QUESTION: 13

Directions to Solve

Six friends are sitting in a circle and are facing the centre of the circle. Deepa is between Prakash and Pankaj. Priti is between Mukesh and Lalit. Prakash and Mukesh are opposite to each other.

Question - Who is just right to Pankaj?

Solution:

Hence, Deepa is sitting just right to Pankaj.

QUESTION: 14

Directions to Solve

Six friends are sitting in a circle and are facing the centre of the circle. Deepa is between Prakash and Pankaj. Priti is between Mukesh and Lalit. Prakash and Mukesh are opposite to each other.

Question - Who are the neighbours of Mukesh?

Solution:

Hence, Priti and Pankaj are the neighbours of Mukesh.

QUESTION: 15

Directions to Solve

Six friends are sitting in a circle and are facing the centre of the circle. Deepa is between Prakash and Pankaj. Priti is between Mukesh and Lalit. Prakash and Mukesh are opposite to each other.

Question - Who is sitting opposite to Priti?

Solution:

Hence, Deepa is sitting opposite to Priti.

QUESTION: 16

Directions to Solve

In an Exhibition seven cars of different companies - Cadillac, Ambassador, Fiat, Maruti, Mercedes, Bedford and Fargo are standing facing to east in the following order :

  1. Cadillac is next to right of Fargo.
  2. Fargo is fourth to the right of Fiat.
  3. Maruti car is between Ambassador and Bedford.
  4. Fiat which is third to the left of Ambassador, is at one end.

Question - Which of the cars are on both the sides of cadillac car?

Solution:

Fargo and Mercedes are on both the sides of cadillac car.

QUESTION: 17

Directions to Solve

In an Exhibition seven cars of different companies - Cadillac, Ambassador, Fiat, Maruti, Mercedes, Bedford and Fargo are standing facing to east in the following order :

  1. Cadillac is next to right of Fargo.
  2. Fargo is fourth to the right of Fiat.
  3. Maruti car is between Ambassador and Bedford.
  4. Fiat which is third to the left of Ambassador, is at one end.

Question - Which of the following statement is correct?

Solution:

Therefore, Maruti is next left of Ambassador.

QUESTION: 18

Directions to Solve

In an Exhibition seven cars of different companies - Cadillac, Ambassador, Fiat, Maruti, Mercedes, Bedford and Fargo are standing facing to east in the following order :

  1. Cadillac is next to right of Fargo.
  2. Fargo is fourth to the right of Fiat.
  3. Maruti car is between Ambassador and Bedford.
  4. Fiat which is third to the left of Ambassador, is at one end.

Question - Which one of the following is the correct position of Mercedes?

Solution:

The correct position of Mercedes is fourth to the right of Maruti.

QUESTION: 19

Directions to Solve

In an Exhibition seven cars of different companies - Cadillac, Ambassador, Fiat, Maruti, Mercedes, Bedford and Fargo are standing facing to east in the following order :

  1. Cadillac is next to right of Fargo.
  2. Fargo is fourth to the right of Fiat.
  3. Maruti car is between Ambassador and Bedford.
  4. Fiat which is third to the left of Ambassador, is at one end.

Question - Which one of the following statements is correct?

Solution:

Therefore, Cadillac is next left to Mercedes car.

QUESTION: 20

Directions to Solve

In an Exhibition seven cars of different companies - Cadillac, Ambassador, Fiat, Maruti, Mercedes, Bedford and Fargo are standing facing to east in the following order :

  1. Cadillac is next to right of Fargo.
  2. Fargo is fourth to the right of Fiat.
  3. Maruti car is between Ambassador and Bedford.
  4. Fiat which is third to the left of Ambassador, is at one end.

Question - Which of the following groups of cars is to the right of Ambassador?

Solution:

Mercedes, Cadillac and Fargo cars are to the right of Ambassador.

QUESTION: 21

Directions to Solve

Six friends P, Q, R, S, T and U are sitting around the hexagonal table each at one corner and are facing the centre of the hexagonal. P is second to the left of U. Q is neighbour of R and S. T is second to the left of S.

Question - Which one is sitting opposite to P?

Solution:

S is sitting opposite to P.

QUESTION: 22

Directions to Solve

Six friends P, Q, R, S, T and U are sitting around the hexagonal table each at one corner and are facing the centre of the hexagonal. P is second to the left of U. Q is neighbour of R and S. T is second to the left of S.

Question - Who is the fourth person to the left of Q?

Solution:

P is the fourth person to the left of Q.

QUESTION: 23

Directions to Solve

Six friends P, Q, R, S, T and U are sitting around the hexagonal table each at one corner and are facing the centre of the hexagonal. P is second to the left of U. Q is neighbour of R and S. T is second to the left of S.

Question - Which of the following are the neighbours of P?

Solution:

T and R are the neighbours of P.

QUESTION: 24

Directions to Solve

Six friends P, Q, R, S, T and U are sitting around the hexagonal table each at one corner and are facing the centre of the hexagonal. P is second to the left of U. Q is neighbour of R and S. T is second to the left of S.

Question - Which one is sitting opposite to T?

Solution:

Q is sitting opposite to T.

QUESTION: 25

Directions to Solve

Each of these questions are based on the information given below:

  1. A ,B, C, D and E are five men sitting in a line facing to south - while M, N, O, P and Q are five ladies sitting in a second line parallel to the first line and are facing to North.
  2. B who is just next to the left of D, is opposite to Q.
  3. C and N are diagonally opposite to each other.
  4. E is opposite to O who is just next right of M.
  5. P who is just to the left of Q, is opposite to D.
  6. M is at one end of the line.

Question - Who is sitting third to the right of O?

Solution:

QUESTION: 26

Directions to Solve

Each of these questions are based on the information given below:

  1. A ,B, C, D and E are five men sitting in a line facing to south - while M, N, O, P and Q are five ladies sitting in a second line parallel to the first line and are facing to North.
  2. B who is just next to the left of D, is opposite to Q.
  3. C and N are diagonally opposite to each other.
  4. E is opposite to O who is just next right of M.
  5. P who is just to the left of Q, is opposite to D.
  6. M is at one end of the line.

Question - If B shifts to the place of E, E shifts to the place of Q, and Q shifts to the place of B, then who will be the second to the left of the person opposite to O?

Solution:

Initial arragement:

New arrangement after shifting :

B is opposite to O and second person left to B is Q.

QUESTION: 27

Directions to Solve

Each of these questions are based on the information given below:

  1. A ,B, C, D and E are five men sitting in a line facing to south - while M, N, O, P and Q are five ladies sitting in a second line parallel to the first line and are facing to North.
  2. B who is just next to the left of D, is opposite to Q.
  3. C and N are diagonally opposite to each other.
  4. E is opposite to O who is just next right of M.
  5. P who is just to the left of Q, is opposite to D.
  6. M is at one end of the line.

Question - Which of the following pair is diagonally opposite to each other?

Solution:

QUESTION: 28

Directions to Solve

Each of these questions are based on the information given below:

  1. A ,B, C, D and E are five men sitting in a line facing to south - while M, N, O, P and Q are five ladies sitting in a second line parallel to the first line and are facing to North.
  2. B who is just next to the left of D, is opposite to Q.
  3. C and N are diagonally opposite to each other.
  4. E is opposite to O who is just next right of M.
  5. P who is just to the left of Q, is opposite to D.
  6. M is at one end of the line.

Question - In the original arrangement who is sitting just opposite to N?

Solution:

QUESTION: 29

Directions to Solve

Each of these questions are based on the information given below:

  1. A ,B, C, D and E are five men sitting in a line facing to south - while M, N, O, P and Q are five ladies sitting in a second line parallel to the first line and are facing to North.
  2. B who is just next to the left of D, is opposite to Q.
  3. C and N are diagonally opposite to each other.
  4. E is opposite to O who is just next right of M.
  5. P who is just to the left of Q, is opposite to D.
  6. M is at one end of the line.

Question - If O and P, A and E and B and Q interchange their positions, then who will be the second person to the right of the person who is opposite to the person second of the right of P?

Solution:

Old arrangement :

New arrangement :

QUESTION: 30

Directions to Solve

A, B, C, D, E, F and G are sitting in a row facing North :

  1. F is to the immediate right of E.
  2. E is 4th to the right of G.
  3. C is the neighbour of B and D.
  4. Person who is third to the left of D is at one of ends.

Question - Who are to the left of C?

Solution:

G an B are to the left of C.

Similar Content

Related tests