Description

This mock test of Ages MCQ for Quant helps you for every Quant entrance exam.
This contains 18 Multiple Choice Questions for Quant Ages MCQ (mcq) to study with solutions a complete question bank.
The solved questions answers in this Ages MCQ quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Quant
students definitely take this Ages MCQ exercise for a better result in the exam. You can find other Ages MCQ extra questions,
long questions & short questions for Quant on EduRev as well by searching above.

QUESTION: 1

The average age of a man and his son is 54 years. The ratio of their ages is 23: 13. What will be the ratio of their ages after 6 years.

Solution:

QUESTION: 2

The average age of a man and his two twin sons is 30 years. The ratio of the ages of father and one of his sons is 5:2. What is the father’s age

Solution:
Let father's age be M and age of twins be 2x

(M + 2x)/3 = 30

M + 2x = 90------------(1)

M/x = 5/2

2M = 5x---------------(2)

Multiply (1) with 2

We get, 2M + 4x = 180--------------(3)

Putting (2) in (3)

5x+4x = 180 => 9x = 180x = 20. [his children are twins so 2x = 40]Since M + 2x = 90M = 90 -40 = 50years

(M + 2x)/3 = 30

M + 2x = 90------------(1)

M/x = 5/2

2M = 5x---------------(2)

Multiply (1) with 2

We get, 2M + 4x = 180--------------(3)

Putting (2) in (3)

5x+4x = 180 => 9x = 180x = 20. [his children are twins so 2x = 40]Since M + 2x = 90M = 90 -40 = 50years

QUESTION: 3

Two years ago the ratio of ages of A and B was 5:7. Two years hence the ratio of their ages will be 7:9. What is the present age of B.

Solution:
Let x,y be present ages of A,B.

x-2/y-2=5/7 implies 7x-5y=4 -(1)

x+2/y+2=7/9 implies 9x-7y=-4. (2)

(1) * 7 - (2) * 5 gives x=12

substitute and get y which would be 16

x-2/y-2=5/7 implies 7x-5y=4 -(1)

x+2/y+2=7/9 implies 9x-7y=-4. (2)

(1) * 7 - (2) * 5 gives x=12

substitute and get y which would be 16

QUESTION: 4

The ratio between the present ages of Ravi and Vinay is 7:15 respectively. Two years from now Vinay’s age will be twice that of Ravi’s age. What was the difference between their ages 5 years ago.

Solution:

The correct option is B.

Let the present age of Ravi be 7x and that of Vinay be 15x.

After 2 yrs , Ravi age = 7x+2

Vinay age = 15x+2.

Acc. to ques,

15x+2 = 2 (7x+2)

15x+2 = 14x+4

x = 2.

Five yrs ago,

Ravi age = 7x-5 => 7*2 - 5 = 9 yrs

Vinay age = 15x - 5 = 15*2 - 5 = 25 yrs.

Difference = 25 - 9 = 16 years

QUESTION: 5

The ratio between the present age of Radha and Seema is 5:4. Four years ago Seema’s age was 24 years. What will be the age of Radha after 5 years.

Solution:

QUESTION: 6

The ratio between the present ages of Radha and Seema is 5:7. After 8 years Radha’s age will be 28 years. What was Seema’s age 5 years ago.

Solution:

The correct option is E.

Let the present age of Radha be 5x So 8 yrs back , i.e, at present she is 20.

this means 5x = 20 => x = 4

Then Seema 's age = 7x = 7*4 = 28yrs.

Five yrs ago , her age was 28 - 5 = 23yrs.

QUESTION: 7

In a family the average age of the father and mother is 38 years, whereas the average age of father, mother and only daughter is 28 years. The age of daughters is

Solution:

The correct option is C.

Let father's age be x, mother's age be y and daughter's age be z.

(x+y)/2 = 38

x+y = 76

(x+y+z)/3 = 28

(76+z)/3 = 28

76+z = 84

z = 8 years

QUESTION: 8

At present A is twice as old as B. Eight years hence, the ratio between the ages of A and B will be 22:13. What is A’s present age.

Solution:

QUESTION: 9

At present Tarun is twice the age of Vishal and half of Tanvi’s age. After four years Tarun will be 1.5 times Vishal’s age and Tanvi will be 2.5 times Vishal’s age. What is Tanvi’s present age?

Solution:

Vishal's present age = x years

Tarun's present age = 2x years

Tanvi's present age = 4x years

After 4 years.

Tarun's age = 1.5 * Vishal's age

=> 2x + 4 = 1.5(x+4)

=> 2x - 1.5x = 2

=>0.5x = 2 => x = 2/0.5 = 4

Tanvi's present age = 16 years.

QUESTION: 10

On Teacher’s Day, 4800 sweets were to be equally distributed among a certain number of children. But on that particular day 100 children were absent. Hence, each child got four sweets extra. How many children were originally supposed to be there?

Solution:

Let the original number of children be x.

âˆ´ 4800/x-100 - 4800/x = 4

=> 4800((x-x+100)/(x(x-100))) = 4

=> x(x-100) = 1200 * 100

=> x(x-100) = 400(400-100)

=> x = 400

QUESTION: 11

The ratio between the present ages of P and Q is 6:7. If Q is four years older than P, what will be the ratio of the ages of P and Q after 4 years?

Solution:
P:Q = 6:7 i.e P/Q = 6/7 => 7P = 6Q--------1

Given that Q = P + 4 (put in 1)

7P = 6(P + 4)

So, P = 4 and Q = P+4 i.e 8years

After 4 years, P+4 i.e 4+4= 8yrs

And Q = 8 +4 = 12years

The ratio we get is 2:3

None of the above mentioned options are correct so option 'E' is correct

Given that Q = P + 4 (put in 1)

7P = 6(P + 4)

So, P = 4 and Q = P+4 i.e 8years

After 4 years, P+4 i.e 4+4= 8yrs

And Q = 8 +4 = 12years

The ratio we get is 2:3

None of the above mentioned options are correct so option 'E' is correct

QUESTION: 12

Present age of X and Y are in the ratio 5:6 respectively. Seven years hence this ratio will become 6:7 respectively. Wat is X’s present age?

Solution:

QUESTION: 13

The age of father 10 years ago was thrice the age of his son. Ten years hence, father’s age will be twice that of his son. The ratio of their present ages is

Solution:

The correct option ia B.

Let the ages of father and son 10 years ago be 3x and x years respectively.

Then, (3x + 10) + 10 = 2[(x + 10) + 10]

⇒ 3x + 20 = 2x + 40

⇒ x = 20

∴ Required ratio

= (3x + 10) : (x + 10)

= 70 : 30

= 7 : 3

QUESTION: 14

The total age of A and B is 12 years more than the total age of B and C. C is how many years younger than A?

Solution:

The correct option is A.

Given that A+B = 12 + B + C

⇒ A – C = 12 + B – B = 12

⇒ C is younger than A by 12 years

QUESTION: 15

The difference between the ages of two persons is 10 years. Fifteen years ago, the elder one was twice as old as the younger one. The present age of elder person is?

Solution:
Let the elder person be 'A' and younger be 'B'. A - B = 10. A = 10 +B. 15 years ago,A -15 = 2(B-15) 10 + B - 15 = 2(B - 15). B -5 = 2B - 30. B = 25 A = B + 10 Therefore, A = 35

QUESTION: 16

A father said to his son, “At the time of your birth, I was as old as you are at present”. If father’s age is 38 years now the sons age 5 years back was

Solution:
When son was born father was of 19

now father 38 and son 19

age of son 5 years back =14 years

now father 38 and son 19

age of son 5 years back =14 years

QUESTION: 17

Ayesha's father was 38 years of age when she was born while her mother was 36 years old when her brother four years younger to her was born. What is the difference between the ages of her parents?

Solution:

Mother's age when Ayesha's brother was born = 36 years.

Father's age when Ayesha's brother was born = (38 + 4) years = 42 years.

Required difference = (42 - 36) years = 6 years.

QUESTION: 18

If 6 years are subtracted from the present age of Gagan and the remainder is divided by 18,then the present age of his grandson Anup is obtained. If Anup is 2 years younger to Madan whose age is 5 years,then what is Gagan's present age?

Solution:

The correct option is B.

Let gagan's age be "x".

anup's age = (x-6)/18

madan's age=5 therefore anup's age =3

btp,

(x-6)/18=3

so x=60

### Ages Questions

Video | 02:39 min

### Solved Examples of Ages

Doc | 1 Page

### Ages - Concepts and Tricks

Video | 04:35 min

### Ages and Heights

Video | 04:57 min

- Ages MCQ
Test | 18 questions | 15 min

- Test: Problems On Ages - 1
Test | 10 questions | 20 min

- Test: Problems On Ages - 3
Test | 10 questions | 20 min

- Olympiad Test : Problems On Ages
Test | 20 questions | 40 min

- Test: Problems On Ages - 2
Test | 20 questions | 40 min