1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you? 
Operators □ , ◊ and → are defined by: Find the value (66 □ 6) → (66◊6).
The velocity V of a vehicle along a straight line is measured in m/s and plotted as shown with respect to time in seconds. At the end of the 7 seconds, how much will the odometer reading increase by (in m)?
The odometer reading increases from starting point to end because odometer measures distance not displacement.
So, all the areas should be counted postive only.
Area of the given diagram = Odometer reading
Area of the velocity and time graph per second
1^{st} sec triangle = 1/2 * 1 * 1= 1/2
2^{nd} sec square = 1 × 1 = 1
3^{rd} sec square + triangle = 1 × 1 + 1/2 × 1 × 1 = 3/2
4^{th} sec triangle =1/2 * 1 * 2 = 1
5^{th} sec straight line = 0
6^{th} sec triangle = 1/2 * 1 * 1 = 1/2
7^{th} sec triangle = 1/2 * 1 * 1 = 1/2
Total Odometer reading at 7 seconds = 1/2 + 1 + 3/2 + 1 + 0 + 1/2 + 1/2 = 5m
log tan 1^{o} + log tan 2^{o} +.....+ log tan 89^{o} is _____.
As per trigonometric properties
tan θ = cot (90  θ) and tan θ . cot θ = 1
Thus, tan 89° = cot (90 89° ) = cot 1°
Similarly, tan 88° = cot 2°, tan 87° = cot 3° ans so on...
Also from Logarith properties
log m +log n = log (m × n)
Thus, log tan 1° + log tan 89° = log (tan1° × tan89°)
= log (tan1° × cot1°)
= log 1 = 0
similarly, log tan 2° + log tan 88° = log (tan1° × cot1°) = log 1 = 0
Thus, log tan1° +log tan2° +……..+log tan 89° = 0
An electric bus has onboard instruments that report the total electricity consumed since the start of the trip as well as the total distance covered. During a single day of operation, the bust travels on stretches M, N, O and P, in that order. The cumulative distances traveled and the corresponding electricity consumption are shown in the Table below:
Q. The stretch where the electricity consumption per km is minimum is
If a^{2} + b^{2} + c^{2} = 1, then ab + ac + bc lies in the interval
Concept:
1. (a  b)^{2} = a^{2}  2ab + b^{2}
2. (a + b + c)^{2} = a^{2} + b^{2 }+ c^{2} + 2(ab + bc + ca)
Where, (a + b + c)^{2} > 0
If a, b & c ∀ 0, then
(a + b + c)^{2} = 0
Calculation:
Given that,
a^{2} + b^{2} + c^{2} = 1 (1)
We know that, (a + b + c)^{2} = a^{2} + b^{2} + c^{2} + 2(ab + bc + ca)
⇒ (ab + bc + ca) ≥ 1/2
Again ( b − c )^{2} + ( c − a )^{2} + ( a − b )^{2} ≥ 0
⇒ bc + ca + ab ≤ a^{2} + b^{2} + c^{2} = 1
Hence − 1/2 ≤ bc + ca + ab ≤ 1
The Venn diagram shows the preference of the student population for leisure activities.
Q. From the data given, the number of students who like to read books or play sports is_____
From Venn diagram
= no of persons reading books =13 +44 +12 +7 = 76
= no of persons playing sports=15 + 44 + 7 +17 = 83
=51
=76+8351=108
Another Approach
Number of students who like to read books or play sports will be the sum of students who belong to both sets
= 13 + 12 + 44 + 7 + 17 + 15 = 108.
If x > y > 1, which of the following must be true?
(i) ln x > ln y
(ii) e^{x} > e^{y}
(iii) y^{x} > x^{y}
(iv) cos x > cos y
For whole numbers, greater the value greater will be its log value.
Same logic for power of e.
From a circular sheet of paper of radius 30cm, a sector of 10% area is removed. If the remaining part is used to make a conical surface, then the ratio of the radius and height of the cone is ________.
Area of Circle= πr^{2} = π.(30)^{2}
Remaining Area = 0.9π(30)^{2} = 810π
If cone is made of some radius 'r'
Then Lateral Surface Area = πrl
Now 810π = π.rl where l = 30cm
810= r x 30
r = 27
h = √171
so r/h = 2.064
A tiger is 50 leaps of its own behind a deer. The tiger takes 5 leaps per minute to the deer’s 4. If the tiger and the deer cover 8 meters and 5 meters per leap respectively. What distance in metres will be tiger have to run before it catches the deer?
From The Question
A tiger is 50 leaps of its own from a deer.
Tiger takes 5 leaps per minute.
Deer takes 4 leaps per minute.
Tiger covers 8 meters per leap.
Deer covers 5 meters per leap.
Therefore, the tiger covers 5 x 8 = 40 meters/minute.
The deer covers 4 x 5 = 20 meters/minute.
Hence, the relative speed is 20 meters/minute.
The tiger is behind the deer by 50 x 8 = 400 meters.
Therefore, the time taken = distance/speed = 400/20 = 20 minutes.
Therefore, in the 20 minutes, the tiger will cover 20 x 40 = 800 meters.
The statistics of runs scored in a series by four batsmen are provided in the following table:
Q. Who is the most consistent batsman of these four?
Average only gives the mean value, Standard Deviation gives how close to mean value (consistency) of a sample population distribution.
A standard deviation close to 0 means very close to mean value of a distribution.
Here K has the lowest SD (5.21)
73 videos86 docs108 tests

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF

Use Coupon Code 
73 videos86 docs108 tests








