Test: Antonyms- 1


25 Questions MCQ Test General Aptitude for GATE 2020 | Test: Antonyms- 1


Description
This mock test of Test: Antonyms- 1 for CAT helps you for every CAT entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for CAT Test: Antonyms- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Antonyms- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. CAT students definitely take this Test: Antonyms- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Antonyms- 1 extra questions, long questions & short questions for CAT on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

AWARE

Solution:

The antonym of AWARE is Ignorant.

QUESTION: 2

FLAGITIOUS

Solution:

Flagitious : Criminal.
Innocent : Not guilty of a crime or offence.
Vapid : Offering nothing that is stimulating or challenging.
Ignorant : Lacking knowledge or awareness in general.
Frivolous : Not having any serious purpose or value.

Antonym of Flagitious is Innocent.

QUESTION: 3

EVASIVE

Solution:

Evasive adjective – Hard to find, capture, or isolate.
Honest is an antonym for evasive

QUESTION: 4

FRESH

Solution:

The antonym for FRESH is Stale.

QUESTION: 5

GREGARIOUS

Solution:

Gregarious adjective – Likely to seek or enjoy the company of others. Antisocial is an antonym for gregarious in outgoing topic.

QUESTION: 6

ARROGANT

Solution:

The exact OPPOSITE of ARROGANT is Humble.

QUESTION: 7

DEAR

Solution:

Dear : expensive.
Cheap : low in price, especially in relation to similar items or services.
Worthless : having no real value or use.
Free : able to act or be done as one wishes; not under the control of another.
Priceless : so precious that its value cannot be determined.
Antonym of Dear is Cheap.

QUESTION: 8

BELITTLE

Solution:

The antonym of  BELITTLE is Exaggerate.

Meaning of belittle is- to make an action or a person seem unimportant.

meaning of exaggerate is - to make something seem large, more important, better.

QUESTION: 9

EXODUS

Solution:

Exodus: A mass departure of people.
Influx: An arrival or entry of large number of people or things.
Home-coming: An instance of returning home.
Return: Come or go back to a place or person.
Restoration: The action of returning something to a former owner , place or condition.

Antonym of Exodus is Influx.

QUESTION: 10

STARTLED

Solution:

The antonym of STARTLED is relaxed.

QUESTION: 11

COMMISSIONED 

Solution:

Commissioned means come to starts and terminated means comes to end. Commission means mission or we can also called as a special group delegated to consider some matter. Termination means a coming to end of a contract period. The antonym for the commission is probit.

QUESTION: 12

BUSY

Solution:
QUESTION: 13

FRAUDULENT

Solution:

Fraudulent is dishonest or an act done by deception.
So the opposite word is Genuine.
 

QUESTION: 14

QUIESCENT

Solution:

Quiescent : In a state or period of inactivity or dormancy.
Active : Ngaging or ready to engage in physically  energetic pursuits.
Dormant : Having normal physical functions suspended or slowed down for a period of time.
Weak : Lacking the power to perform physically demanding tasks.
Unconcerned : Showing a lack of worry or interest.

Antonym of Quiescent is Active.

QUESTION: 15

RELINQUISH 

Solution:

Relinquish : Voluntarily cease to keep or claim.
Abdicate : Renounce one’s throne.
Renounce : Formally declare one’s abandonment.
Possess : Have as belonging to one.
Deny : State that one refuses to admit the truth or existence of.

Antonym of Relinquish is Possess.
 

QUESTION: 16

COMMON

Solution:
QUESTION: 17

ARTIFICIAL

Solution:
QUESTION: 18

EXPAND

Solution:

Expand : Become larger or more extensive.
Convert : Change the form,character,or function of something.
Condense : Make denser or more concentrated.
Congest : To concentrate in a small or narrow space.
Conclude : Bring or come to an end.
Antonym of Expand is Condense.
 

QUESTION: 19

OBEYING 

Solution:

The antonym of  OBEYING is  ORDERING

QUESTION: 20

Practice Quiz or MCQ (Multiple Choice Questions) with solutions are available for Practice, which would help you prepare for "Antonyms" under Verbal Aptitude. You can practice these practice quizzes as per your speed and improvise the topic. The same topic is covered under various competitive examinations like - CAT, GMAT, Bank PO, SSC and other competitive examinations.

 

Q.  Select the antonym of the given following words:

ENORMOUS

Solution:

The word 'enormous' means 'very large in size or quantity'.
Option C: In contrast, 'tiny' means 'very small'. Hence this word is the opposite of the given word. So, option C is correct.
Option A: 'Soft' refers to a smooth texture whereas 'enormous' refers to size.
Option B: 'Average' refers to an ordinary quality whereas the given word speaks of size.
Option D: 'Weak' refers to the lack of strength.
These words do not give opposite meanings of enormous. Hence A, B and D are incorrect.
 

QUESTION: 21

CULPABLE

Solution:

‘Culpable', means guilty or blameworthy.
The correct antonym of the given word is option B, ‘blameless’ which means innocent.
 

QUESTION: 22

MORTAL

Solution:

immortal is correct as the word mortal means (of a living human being, often in contrast to a divine being) subject to death and the word immortal means living forever; never dying or decaying.. Both the words are opposite of each other.

QUESTION: 23

COMFORT

Solution:

There is no meaning of miscomfort.
Discomfort is noun and uncomfortable is adjective its answer is discomfort.

QUESTION: 24

HIRSUTE

Solution:

The antonym of HIRSUTE is BALD.

QUESTION: 25

SHRINK

Solution:

The Antonym of Shrink is Expand.

Similar Content

Related tests