Test: Antonyms- 2


25 Questions MCQ Test General Aptitude for GATE 2020 | Test: Antonyms- 2


Description
This mock test of Test: Antonyms- 2 for CAT helps you for every CAT entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for CAT Test: Antonyms- 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Antonyms- 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. CAT students definitely take this Test: Antonyms- 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Antonyms- 2 extra questions, long questions & short questions for CAT on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

FAMOUS

Solution:
QUESTION: 2

EXTRAVAGANCE

Solution:

As nouns the difference between economy and extravagance is that economy is effective management of the resources of a community or system while extravagance is excessive or superfluous expenditure of money.

As an adjective economy is cheap to run; using minimal resources; representing good value for money
 

QUESTION: 3

CAPACIOUS

Solution:

'Capacious' means large or extensive.
The correct antonym of the given word is option D, 'limited' which means restricted or insufficient.
Options A, B and C are incorrect because 'changeable' means uncertain or variable, 'foolish' means stupid and 'caring' means heeding or concerned.

QUESTION: 4

INDISCREET

Solution:

Indiscreet : Imprudent, unwise.
Reliable : Dependable.
Honest : Truthful, sincere.
Prudent : Wise, judicious.
Stupid : Unintelligent, ignorant.

Antonym of Indiscreet is Prudent.
 

QUESTION: 5

CONDENSE 

Solution:

Condense : make (something) denser or more concentrated.
Lengthen : make or become longer.
Expand : become or make larger or more extensive.
Distribute : give a share or a unit of (something) to each of a number of recipients.
Interpret : explain the meaning of (information or actions).

Antonym of Condense is Expand

QUESTION: 6

OBSCURE 

Solution:

Implicit : inherent, latent, ingrained, inherent, vested, latent, tacit.
Obnoxious : extremely unpleasant.
Pedantic : excessively concerned with minor details or rules, over scrupulous.

Explicit : stated clearly and in detail, leaving no room for confusion or doubt.
Obscure : not discovered or known about, uncertain

Antonym of Obscure is Explicit.
 

QUESTION: 7

URBANE

Solution:

Discourteous is rude and have no consideration for the feelings of other people.
Urbane is one who appears polite and comfortable in social situations.

QUESTION: 8

TANGIBLE

Solution:

The antonym of TANGIBLE is Ethereal.

QUESTION: 9

NADIR

Solution:

Nadir : the lowest or most unsuccessful point in a situation.
progress : forward or onward movement towards a destination.
Liberty : the state of being free within society from oppressive restrictions imposed by authority on one's way of life, behaviour, or political views.
Zenith : highest point.
Modernity : the quality or condition of being modern.

Antonym of Nadir is Zenith

QUESTION: 10

GRACEFUL 

Solution:

The antonym of Graceful is Awkward.

QUESTION: 11

ABSOLUTE

Solution:

In this sentence we would be selecting the word which is opposite to "absolute" from the given options.
Absolute means not limited in any way. Thus, the opposite would be something which is limited. This gives us Option C
Scarce means in a very small amount. This always does not mean that it is limited. It is the wrong choice
Faulty means when there is a problem in something. It is the wrong option
Deficient means the lack of something that is required, this means the substance is absent and thus it cannot be limited. It is also the wrong option 
Option C is correct 

QUESTION: 12

ABLE

Solution:
QUESTION: 13

SACROSANCT

Solution:
QUESTION: 14

HOSTILITY

Solution:
QUESTION: 15

FAMILIAR  

Solution:
QUESTION: 16

EPILOGUE

Solution:

Epilogue means 'a conclusion of a book or play' the opposite being Prelude meaning 'the event or action that serves as a beginning of a story or play’. For example: The prelude was so interesting that I decided to read the book.

QUESTION: 17

ADAPTABLE

Solution:
QUESTION: 18

FRUGAL

Solution:

The antonym of FRUGAL is EXTRAVAGANT.

QUESTION: 19

INSIPID 

Solution:

Originally, insipid traces back to the Latin insipidus, which meant "tasteless." This word takes its form from a contraction of in-, meaning "not," and sapidus, meaning "tasty" and in turn derives from the verb sapere, meaning "to taste."

QUESTION: 20

LOVE 

Solution:
QUESTION: 21

Practice Quiz or MCQ (Multiple Choice Questions) with solutions are available for Practice, which would help you prepare for "Antonyms" under Verbal Aptitude. You can practice these practice quizzes as per your speed and improvise the topic. The same topic is covered under various competitive examinations like - CAT, GMAT, Bank PO, SSC and other competitive examinations.

 

Q.  Select the antonym of the given following words:

VICTORIOUS

Solution:

Victorious is an antonym for defeated in beaten topic.

QUESTION: 22

VANITY 

Solution:

The correct antonym of the word vanity is humility. Vanity means excessive pride on one's success and attainments which might be unjustified or unreal. Thus, the opposite of vanity is humility which means humbleness or not having too much pride.

QUESTION: 23

PERTINENT

Solution:

The antonym of PERTINENT is Irrelevant.

QUESTION: 24

RARELY

Solution:
QUESTION: 25

MALICIOUS

Solution:

Related tests