Test: Antonyms- 3


25 Questions MCQ Test General Aptitude for GATE 2020 | Test: Antonyms- 3


Description
This mock test of Test: Antonyms- 3 for CAT helps you for every CAT entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for CAT Test: Antonyms- 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Antonyms- 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. CAT students definitely take this Test: Antonyms- 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Antonyms- 3 extra questions, long questions & short questions for CAT on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Foremost :

Solution:

Hindmost : furthest back, latest or ultramodern.
Disposed : inclined or willing.
Mature : fully developed physically, full-grown.
Premature : occurring or done before the usual or proper time, too early.
Unimportant : lacking in importance or significance.
Foremost : most prominent in rank, importance, or position.

So, antonym is Unimportant.
 

QUESTION: 2

Q.  Select the antonym of the given following words:

CROWDED

Solution:
QUESTION: 3

CONFESS

Solution:
QUESTION: 4

FAINT-HEARTED

Solution:

FAINT-HEARTED : A faint-hearted person might choose not to go on the steepest roller coaster or watch the scariest horror films. Faint-hearted was first used in the fifteenth century, and it combines the original meaning of faint, "lacking in courage," with hearted, or "at heart."
Stout-hearted : Stout describes a heavily built but usually strong and healthy body: a handsome stout lady. Fat, an informal word with unpleasant connotations, suggests an unbecoming fleshy stoutness; it may, however, apply also to a hearty fun-loving type of stout person: a fat old man; fat and jolly.

QUESTION: 5

PERENNIAL

Solution:

The antonym of PERENNIAL is Rare.

QUESTION: 6

HONORARY

Solution:

Honorary means doing something or serving without taking money or salary may be for own interests or for Honor.

QUESTION: 7

REPRESS

Solution:
QUESTION: 8

FLIMSY

Solution:
QUESTION: 9

LOQUACIOUS

Solution:

LOQUACIOUS : talkative.
Reticent : not revealing one's thoughts or feelings readily.
Talkative : fond of or given to talking.
Garrulous : excessively talkative.
Verbose : using or expressed in more words than are needed.

Antonym of LOQUACIOUS is Reticent

QUESTION: 10

HAPLESS

Solution:

The antonym of HAPLESS is Fortunate.

QUESTION: 11

ACQUITTED

Solution:

In this sentence we would be selecting the word which is opposite to "acquitted" from the given options.
Acquit means to decide that someone is not guilty of a crime. Thus, the opposite would be to blame someone or charge someone guilty of a crime.
If we look into the options:
Entrusted means to give someone the responsibility of doing something
Convicted means to prove someone guilty of a crime. It is the correct option.
Burdened means heavily laden or encumbered or someone who has been given a lot of lead. 
Freed means not held physically.
 

QUESTION: 12

ZENITH 

Solution:

ZENITH : highest point.
Acme : zenith.
Top : the highest or uppermost point.
Nadir : the lowest or most unsuccessful point in a situation.
Pinnacle : the most successful point.

Antonym of ZENITH is Nadir.

QUESTION: 13

REMISS

Solution:

Opposite word of dutiful is remiss.

QUESTION: 14

ANNOY

Solution:
QUESTION: 15

EQUANIMITY 

Solution:

Equanimity : calmness and composure, especially in a difficult situation.
Excitement : a feeling of great enthusiasm and eagerness.
Duplicity : deceitfulness.
Dubiousness : unsettled in opinion.
Resentment : bitter indignation at having been treated unfairly.

Antonym of Equanimity is Excitement
 

QUESTION: 16

METICULOUS

Solution:

Meticulous : showing great attention to detail; very careful and precise.
Slovenly : careless; excessively casual.
Meretricious : apparently attractive but having no real value.
Shaggy : (of hair or fur) long, thick, and unkempt.
Mutual : (of a feeling or action) experienced or done by each of two or more parties towards the other or others.

Antonym of Meticulous is Slovenly

QUESTION: 17

BENIGN

Solution:
QUESTION: 18

TRANSPARENT

Solution:

The antonym of Transparent is Opaque.

QUESTION: 19

EXTRICATE

Solution:
QUESTION: 20

DOUBTFUL

Solution:
QUESTION: 21

ADDITION 

Solution:
QUESTION: 22

LEND

Solution:
QUESTION: 23

COMIC

Solution:
QUESTION: 24

SUBSERVIENT

Solution:
QUESTION: 25

PROVOCATION

Solution:

Provocation : action or speech that makes someone angry, especially deliberately.
Destruction : the action or process of causing so much damage to something that it no longer exists or cannot be repaired.
Peace : freedom from disturbance; tranquillity.
Pacification : an attempt to create or maintain peace.
Vocation : a strong feeling of suitability for a particular career or occupation.

Antonym of Provocation is Pacification.
 

Similar Content

Related tests