Test: One Word Substitutes- 1


10 Questions MCQ Test General Aptitude for GATE 2020 | Test: One Word Substitutes- 1


Description
This mock test of Test: One Word Substitutes- 1 for Verbal helps you for every Verbal entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Verbal Test: One Word Substitutes- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: One Word Substitutes- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Verbal students definitely take this Test: One Word Substitutes- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: One Word Substitutes- 1 extra questions, long questions & short questions for Verbal on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Direction
In questions given below out of four alternatives, choose the one which can be substituted for the given word/sentence.

Q. Extreme old age when a man behaves like a fool

Solution:

One word substitution is Dotage..
Imbecility: stupid or insane behaviour.
Youth: the period between childhood and adult age.
Dotage: the period of life in which a person is old and weak.
Superannuation: regular payment made into a fund by an employee towards a future pension.

QUESTION: 2

That thing which cannot be corrected

Solution:

One word substitution is Incorrigible.

Unintelligible: impossible to understand.
Indelible: making marks that cannot be removed.
Illegible: not clear enough to be read.
Incorrigible: not able to be changed or reformed.

QUESTION: 3

The study of ancient societies

Solution:

Anthropology is the scientific study of humans, human behavior and societies in the past and present.
Archaeology is the science which studies ancient societies based on their material remains. Through the analysis of objects and those works constructed by ancient peoples, this science can arrive at conclusions about their culture and their ways of life. There are several branches of Archaeology as well as many tools relevant to this science.


History is the past as it is described in written documents, and the study thereof.
Ethology is the study of the characteristics of different peoples and the differences and relationships between them.

QUESTION: 4

A person of good understanding knowledge and reasoning power

Solution:

One word substitution is Intellectual.
Expert: a person who is very knowledgeable about or skilful in a particular area.
Intellectual: Intelligent; knowledgeable.
Snob: a person with an exaggerated respect for high social position or wealth who seeks to associate with social superiors and looks down on those regarded as socially inferior.
Literate: able to read and write.

QUESTION: 5

A person who insists on something

Solution:

One word substitution is Stickler.
Disciplinarian: a person who believes in or practises firm discipline.
Stickler: a person who insists on a certain quality or type of behaviour.
Instantaneous: occurring or done instantly.
Boaster: a very boastful and talkative person.

QUESTION: 6

State in which the few govern the many

Solution:

One word substitution is Oligarchy.
Monarchy: a form of government with a monarch at the head.
Oligarchy: a small group of people having control of a country or organization.
Plutocracy: a state or society governed by the wealthy.
Autocracy: a system of government by one person with absolute power.

QUESTION: 7

A style in which a writer makes a display of his knowledge

Solution:

One word substitution is Pedantic.
Pedantic: excessively concerned with minor details or rules.
Verbose: using or expressed in more words than are needed.
Pompous: self-important, arrogant.
Ornate: elaborately or highly decorated.

QUESTION: 8

List of the business or subjects to be considered at a meeting

Solution:

One word substitution is Agenda.
Schedule: a plan for carrying out a process or procedure, giving lists of intended events and times.
Timetable: a chart showing the departure and arrival times of trains, buses, or aircraft.a chart showing the departure and arrival times of trains, buses, or aircraft.
Agenda: a list of items to be discussed at a formal meeting.
Plan: a detailed proposal for doing or achieving something.

QUESTION: 9

Leave or remove from a place considered dangerous

Solution:

One word substitution is Evacuate.
Evade: escape or avoid (someone or something), especially by guile or trickery.
Evacuate: remove (someone) from a place of danger to a safer place.
Avoid: keep away from or stop oneself from doing (something).
Exterminate: destroy completely.

QUESTION: 10

A prima facie case is such

Solution:

A prima facie case is the establishment of a legally required rebuttable presumption. A prima facie case is a cause of action or defense that is sufficiently established by a party's evidence to justify a verdict in his or her favor, provided such evidence is not rebutted by the other party.

Related tests