Test: Verbal Analogies- 2


10 Questions MCQ Test General Aptitude for GATE 2020 | Test: Verbal Analogies- 2


Description
This mock test of Test: Verbal Analogies- 2 for CAT helps you for every CAT entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for CAT Test: Verbal Analogies- 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Verbal Analogies- 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. CAT students definitely take this Test: Verbal Analogies- 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Verbal Analogies- 2 extra questions, long questions & short questions for CAT on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Practice Quiz or MCQ (Multiple Choice Questions) with solutions are available for Practice, which would help you prepare for "Verbal Analogies" under Verbal Aptitude. You can practice these practice quizzes as per your speed and improvise the topic. The same topic is covered under various competitive examinations like - CAT, GMAT, Bank PO, SSC and other competitive examinations.
Inst.
Each question consist of two words which have a certain relationship to each other followed by four pairs of related words, Select the pair which has the same relationship.
Q. DIVA:OPERA

Solution:

Diva (woman singer) plays a leading role in an opera(musical play). Similarly, thespian(actor) plays a leading role in a play.

QUESTION: 2

GRAIN:SALT

Solution:

Salt consists of grains and glass is made up of chips.

QUESTION: 3

THRUST:SPEAR

Solution:

Spear and epee are both weapons.
you thrust with a spear
and you fence with an epee.

QUESTION: 4

PAIN:SEDATIVE

Solution:

Pain: highly physical unpleasant sensation caused by illness or injury.
Sedative: promoting calm or inducing sleep.
So, her the pain is an emotion which can be cooled by sedatives.
In option (b) similarly,
Greif: intense sorrow, especially caused by someone's death.
Consolation: the comfort received by a person after a loss or disappointment.
Here there is a similar meaning the Greif mainly obtained due to someone's death is emotion can be cooled by consolation. So, it is the appropriate suitable answer.
 

QUESTION: 5

LIGHT:BLIND

Solution:

Absence of Light will make Blind and absence of Speech will make Dumb.

QUESTION: 6

WAN:COLOUR

Solution:

Wan refers to pale colour. Similarly, pallid refers to pale complexion.

QUESTION: 7

PORK:PIG

Solution:

In English, these two categories often have different names. Pigs turn into pork. Cows turn into beef. Sheep is mutton.

QUESTION: 8

AFTER:BEFORE

Solution:

After means succeeding(take over) something and before means preceding(previous or prior) something. Similarly, successor is the one that comes after something while predecessor comes before something. Hence the closest relation is successor:predecessor.

QUESTION: 9

INDIGENT:WEALTHY

Solution:

Indigent(poor) is antonym of wealthy. Gauche(ungraceful) is antonym of graceful.

QUESTION: 10

DISTANCE:MILE

Solution:

Liquid:litre. Distance is measured by a mile and the liquid is measured the by litre. 
So the answer will be A. 
Weight also measured by the scale.

Related tests