Civil Engineering - CE 2017 GATE Paper MCQ Quiz


65 Questions MCQ Test GATE Past Year Papers for Practice (All Branches) | Civil Engineering - CE 2017 GATE Paper MCQ Quiz


Description
This mock test of Civil Engineering - CE 2017 GATE Paper MCQ Quiz for GATE helps you for every GATE entrance exam. This contains 65 Multiple Choice Questions for GATE Civil Engineering - CE 2017 GATE Paper MCQ Quiz (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Civil Engineering - CE 2017 GATE Paper MCQ Quiz quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. GATE students definitely take this Civil Engineering - CE 2017 GATE Paper MCQ Quiz exercise for a better result in the exam. You can find other Civil Engineering - CE 2017 GATE Paper MCQ Quiz extra questions, long questions & short questions for GATE on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The ordinates of a 2-hour unit hydrograph for a catchment are given as 

The ordinate (in m3/s) of a 4-hour unit hydrograph for this catchment at the time of 3 h would be______ 

Solution:

Ordinate of 3 hour UH at 3-hr is =15m3/s 

QUESTION: 2

A uniformly distributed line load of 500 kN/m is acting on the ground surface. Based on Boussinesq’s theory, the ratio of vertical stress at a depth 2 m to that at 4 m, right below the line of loading, is  

Solution:

Due to UDL 

QUESTION: 3

According to IS 456-2000, which one of the following statements about the depth of neutral axis χu,bal for a balanced reinforced concrete section is correct?  

Solution:

By limit state method 

QUESTION: 4

Group I lists the type of gain or loss of strength in soils. Group II lists the property or process responsible for the loss or gain of strength in soils. 

The correct match between Group I and Group II is 

Solution:
QUESTION: 5

A runway is being constructed in a new airport as per the International Civil Aviation Organization (ICAO) recommendations. The elevation and the airport reference temperature of this airport are 535 m above the mean sea level and 22.65°C, respectively. Consider the effective gradient of runway as 1%. The length of runway required for a design-aircraft under the standard conditions is 2000 m. Within the framework of applying sequential corrections as per the ICAO recommendations, the length of runway corrected for the temperature is  

Solution:

QUESTION: 6

A soil sample is subjected to a hydrostatic pressure, σ. The Mohr circle for any point in the soil sample would be

Solution:

QUESTION: 7

The figure shows a two-hinged parabolic arch of span L subjected to a uniformly distributed load of intensity q per unit length.

The maximum bending moment in the arch is equal to 

Solution:

Bending moment at any point for two-hinged parabolic arch with uniformly distributed load is zero.

QUESTION: 8

For a steady incompressible laminar flow between two infinite parallel stationary plates, the shear stress variation is  

Solution:

We know that velocity variation, 

QUESTION: 9

An elastic bar of length L, uniform cross sectional area A, coefficient of thermal expansion α, and Young’s modulus E is fixed at the two ends. The temperature of the bar is increased by T, resulting in an axial stress σ. Keeping all other parameters unchanged, if the length of the bar is doubled, the axial stress would be  

Solution:

σ varies with ∆T and does not depends upon the length of bar. 

QUESTION: 10

The number of parameters in the univariate exponential and Gaussian distributions, respectively, are  

Solution:

Probability density functions of univariable exponential distributes  

QUESTION: 11

The wastewater form a city, containing a high concentration of biodegradable organics, is being steadily discharged into a flowing river at a location S. If the rate of aeration of the river water is lower than the rate of degradation of the organics, then the dissolved oxygen of the river water  

Solution:
QUESTION: 12

The reaction rate involving reactants A and B is given by −k [A]α [ B]β. Which one of the following statements is valid for the reaction to be first –order reaction? 

Solution:

In chemical kinetics, the order of reaction with respect to given substance is defined as the index or  exponent  to which its concentration term in the rate equation is raised.

r = k.[ A]α [ B]β

Order of reaction = α + β
For first order reaction, α + β = 1

QUESTION: 13

A strip footing is resting on the ground surface of a pure clay bed having an undrained cohesion Cu. The ultimate bearing capacity of the footing is equal to

Solution:

Ultimate bearing capacity = c, Nc

For pure clay Nc = 5.14 = (π +2)
UBC = (π +2) C

QUESTION: 14

A simply supported beam is subjected to a uniformly distributed load. Which one following statements is true?

Solution:

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 15

A triangular pipe network is shown in the figure.


The head loss in each pipe is given by hf = rQ1.8, with the variables expressed in a consistent set of units. The value of r for the pipe AB is 1 and for the pipe BC is 2. If the discharge supplied at the point A (i.e., 100) is equally divided between the pipes AB and AC, the value of r (up to two decimal places) for the pipe AC should be_______


Solution:

If the discharge supplied at point A is equally divided so QAB = QAC = 50M3 /s

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 16


Solution:

QUESTION: 17

A super-elevation e is provided on a circular horizontal curve such that a vehicle can be stopped on the curve without sliding. Assuming a design speed v and maximum coefficient of side friction fmax, which one of the following criteria should be satisfied? 

Solution:

QUESTION: 18

Which one of the following is NOT present in the acid rain?  

Solution:
QUESTION: 19

The accuracy of an Electronic Distance Measuring Instrument (EDMI) is specified as  ± (a mm + b ppm). Which one of the following statements is correct?  

Solution:

Accuracy of EDMI is generally stated in terms of constant instrument error and measuring error proportional to distance being measured.
 ± (a mm + b ppm)
 The first part in this expression indicates a constant instrument error that is independent of length of line measured. Second component is distance related error.  

QUESTION: 20

Consider the following partial differential equation: 

For this equation to be classified as parabolic, the value of B2 must be_______ 

Solution:

QUESTION: 21

The matrix P is the inverse of a matrix Q. If I denotes the identity matrix, which one of the following options is correct?  

Solution:

Given P is inverse of Q
⇒ PQ = QP = I

QUESTION: 22

Vehicles arriving at an intersection from one of the approach road follow the Poisson distribution. The mean rate of arrival is 900 vehicles per hour. If a gap is defined as the time difference between two successive vehicle arrivals (with vehicles assumed to be points), the probability (up to four decimal places) that the gap is greater than 8 seconds is__

Solution:

 By Poission’s distribution 

QUESTION: 23

Let x be a continuous variable defined over the interval 

The integral g(x) = ∫ f (x) dx is equal to

Solution:

f (x) =   x is a continuous variable

QUESTION: 24

The number of spectral bands in the Enhanced Thematic Mapper sensor on the remote sensing satellite Landsat-7 is 

Solution:
*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 25

A 3 m thick clay layer is subjected to an initial uniform pore pressure of 145 kPa as shown in the figure. 

For the given ground conditions, the time (in days, rounded to the nearest integer) required for 90% consolidation would be ________


Solution:

It is single drainage

QUESTION: 26

A planar truss tower structure is shown in the figure.

Consider the following statements about the external and internal determinacies of the truss.

(P) Externally Determinate
(Q) External Static Indeterminacy = 1
(R) External Static Indeterminacy = 2
(S) Internally Determinate
 (T) Internal Static Indeterminacy = 1
(U) Internal Static Indeterminacy = 2

Q. Which one of the following options is correct?

Solution:

Dse = r - 3
r = number if sup port reactions 4
Dse = 4 - 3 = 1
Dsi = number of double diagonals = 2

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 27

Consider the stepped bar made with a linear elastic material and subjected to an axial load of 1 kN, as shown in the figure.

Segments 1 and 2 have cross-sectional are of 100 mm2 and 60 mm2, Young’s modulus of 2 × 105 MPa and 3 × 105 MPa, and length of 400 mm and 900 mm, respectively. The strain energy (in N-mm, up to one decimal place) in the bar due to the axial load is_____ 


Solution:

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 28

Consider the beam ABCD shown in the figure.

For a moving concentrated load of 50 kN on the beam, the magnitude of the maximum bending moment (in kN-m) obtained at the support C will be equal to______


Solution:

By muller Breslau principle
ILD for moment at C
x - 0 = 4
x = 4
Load is acting at point B 
B.M = 50 × 4 = 200kN − m

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 29

A column is subjected to a load through a bracket as shown in the figure.

The resultant force (in kN, up to one decimal place) in the bolt 1 is_____


Solution:

P = 10KN, e = 15cm, r1 = r2 = r3 = r4 = 5 cm
Fd = P/4 = 10/4 = 2.5KN
Force in bolt 1 due to moment

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 30

The activity details of a project are given below:

The estimated minimum time (in days) for the completion of the project will be________


Solution:

Activity on arrow (AoA) diagram:

Time along path 1- 2- 4- 6-7
= 6+15+14+16 = 51 days  

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 31

The value of M in the beam ABC shown in the figure is such that the joint B does not rotate.

The value of support reaction (in kN) at B should be equal to______ 


Solution:

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 32

Two wastewater streams A and B, having an identical ultimate BOD are getting mixed to form the stream C. The temperature of the stream A is 20°C and the temperature of the stream C is 10°C. It is given that
• The 5-day BOD of the stream A measured at 20°C=50 mg/l
• BOD rate constant (base 10) at 20°C=0.115 per day
• Temperature coefficient = 1.135

The 5 –day BOD (in mg/l, up to one decimal place) of the stream C, calculated at 10°C, is______


Solution:

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 33

A particle of mass 2 kg is travelling at a velocity of 1.5 m/s. A force f(t)=3t2 (in N) is applied to it in the direction of motion for a duration of 2 seconds, where t denotes time in seconds. The velocity (in m/s, up to one decimal place) of the particle immediately after the removal of the force is________ 


Solution:

f (t) = 3t2 
m.Q = 3t2 
m. = 3t2
 m.dv 3t2 dt

QUESTION: 34

The queue length (in number of vehicles) versus time (in seconds) plot for an approach to a signalized intersection with the cycle length of 96 seconds is shown in the figure (not drawn to scale).

At time t = 0, the light has just turned red. The effective green time is 36 seconds, during which vehicles discharge at the saturation flow rate, s (in vph). Vehicles arrive at a uniform rate, v (in vph), throughout the cycle.

Q. Which one of the following statements is TRUE? 

Solution:
QUESTION: 35

For the function f ( x ) = a + bx, 0< x <1 o be a valid probability density function, which one of the following statements is correct?

Solution:

f (x) = a + bx 0 ≤ x ≤ 1 is a valid probability density function 

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 36

The infinite sand slope shown in the figure is on the verge of sliding failure. The ground water table coincides with the ground surface. Unit weight of  water 

The value of the effective angle of internal friction (in degrees, up to one decimal place) of the sand is


Solution:

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 37

A sluice gate used to control the flow in a horizontal channel of unit width is shown in figure. 

It is observed that the depth of flow is 1.0 m upstream of the gate, while the depth is 0.2 m downstream of the gate. Assuming a smooth flow transition across the sluice gate, i.e., without any energy loss, and the acceleration due to gravity as 10 ms/s2, the discharge (in m3/s, up to two decimal places) passing under the sluice gate is_______


Solution:

Given Energy loss is zero ⇒ E1 = E2

QUESTION: 38

Group I contains three broad classes of irrigation supply canal outlets. Group II presents hydraulic performance attributes.

The correct match of the items in Group I with the items in Group II is 

Solution:
QUESTION: 39

Consider the matrix    Which one of the following statements is TRUE for the eigenvalues and eigenvectors of this matrix? 

Solution:

Characteristic equations is λ2 − 6λ + 9 = 0 ⇒ λ = 3, 3
Eigen value 3 has multiplicity 2.
Eigen vectors corresponding to λ = 3 is ( A − 3I ) X = 0

Number of linearly independent eigen vectors corresponding to eigen value λ = 3 is   n-r=2-1=1   where n= no. of unknowns, r= rank of (A − λI)
∴ One linearly independent eigen vector exists corresponding to λ = 3

QUESTION: 40

The laboratory test on a soil sample yields the following results: natural moisture content = 18%, liquid limit = 60%, plastic limit = 25%, percentage of clay sized fraction = 25%.  The liquidity index and activity (as per the expression proposed by skempton) of the soil, respectively, are  

Solution:

Liquidity Index (IL) = 1 − IC

QUESTION: 41

The solution of the equation   

Solution:

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 42

Water flows through a 90° bend in a horizontal plane as depicted in the figure.

A pressure of 140 kPa is measured at section 1-1. The inlet diameter marked at section 1-1 is   cm, while the nozzle diameter marked at section 2-2 is   cm. Assume the following:

(i) Acceleration due to gravity = 10 m/s2
(ii) Weights of both the bent pipe segment as well as water are negligible.
(iii) Friction across the bend is negligible.
The magnitude of the force (in kN, up to two decimal places) that would be required to hold the pipe section is______


Solution:
*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 43

A pre-tensioned rectangular concrete beam 150 mm wide and 300 mm depth is prestressed with three straight tendons, each having a cross-sectional area of 50 mm2, to an initial stress of 1200 N/mm2. The tendons are located at 100 mm from the soffit of the beam. If the modular ratio is 6, the loss of prestressing force (in kN, up to one decimal place) due to the elastic deformation of concrete only is ______.


Solution:

Stress = 1200 N / mm2
P/4 = 1200

Loss due to elastic deformation = m.fc = 6 × 5.33 = 31.98
Prestress force = 31.98 × 3 × 50 = 4797 N = 4.8 KN

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 44

The spherical grit particles, having a radius of 0.01mm and specific gravity of 3.0, need to be separated in a settling chamber. It is given that
• g = 9.81 m/s2 • the density of the liquid in the settling chamber = 1000 kg/m3
• the kinematic viscosity of the liquid in the settling chamber = 10-6 m2/s

 Assuming laminar conditions, the settling velocity (in mm/s, up to one decimal place) is_____ 


Solution:

Kinematic  viscocity = 10−6 m2 / s

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 45

he equivalent sound power level (in dB) of the four sources with the noise levels of 60 dB, 69 dB, 70 dB and 79 dB is_______


Solution:

Equivalent sound power level 

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 46

Consider the equation  = 3t2 + 1 with 0 at 0. This is numerically solved by using the forward Euler method with a step size. ∆t = 2. The absolute error in the solution at the end of the first time step is_________ 


Solution:

Approximation value by Euler's Method

  = 3t2 + 1 ; u (0) = 0 ; h = Δt = 2
u (2)  = u (0) + hf (0, 0) , f (u, t) 3t2 + 1
= 0 + 2 (0 + 1) = 2

Exact value:
du = (3t2 + 1) dt (var iable separable)
⇒ u = t3 + t + c is sloution
u (0) = (0) ⇒ 0 = c
u = t3 + t
u (2) = 8 + 2 = 10
∴ absolute error 

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 47

It is proposed to drive H-piles up to a depth of 7 m at a construction site. The average surface area of the H-pile is 3 m2 per meter length. The soil at the site is homogeneous sand, having an effective friction angle of 32°. The ground water table (GWT) is at a depth of 2 m below the ground surface. The unit weights of the soil above and below the GWT are 16 kN/m3 and 19 kN/m3, respectively. Assume the earth pressure coefficient, K= 1.0, and the angle of wall friction,   = 23°. The total axial frictional resistance (in kN, up to one decimal place) mobilized on the pile against the driving is________ 


Solution:

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 48

The wastewater having an organic concentration of 54 mg/l is flowing at a steady rate of 0.8m3/day through a detention tank of dimensions 2m × 4m × 2m. If the contents of the tank are well mixed and the decay constant is 0.1 per day, the outlet concentration (in mg/l, up to  one decimal place) is ______ 


Solution:
QUESTION: 49

The radius of a horizontal circular curve on a highway is 120 m. The design speed is 60 km/hour, and the design coefficient of lateral friction between the tyre and the road surface is 0.15. The estimated value of superelevation required (if full lateral friction is assumed to develop), and the value of coefficient of friction needed (if no superelevation is provided) will, respectively, be  

Solution:

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 50

Consider two axially loaded columns, namely, 1 and 2, made of a linear elastic material with Young’s modulus 2 × 105 MPa, square cross-section with side 10 mm, and length 1 m. For Column 1, one end is fixed and the other end is free. For Column 2, one end is fixed and the other end is pinned. Based on the Euler’s theory, the ratio (up to one decimal place) of the buckling load of Column 2 to the buckling load of Column 1 is ________


Solution:

QUESTION: 51

The observed bearings of a traverse are given below: 

The stations(s) most likely to be affected by the local attraction is/are 

Solution:

QUESTION: 52

A 1 m wide rectangular channel has a bed slope of 0.0016 and the Manning’s roughness coefficient is 0.04. Uniform flow takes place in the channel at a flow depth of 0.5 m. At a particular section, gradually varied flow (GVF) is observed and the flow depth is measured as 0.6 m. The GVF profile at that section is classified as  

Solution:

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 53

A consolidated undrained  triaxial compression test is conducted on a normally consolidated clay at a confining pressure of 100 kPa. The deviator stress at failure is 80 kPa, and the pore-water pressure measured at failure is 50 kPa. The effective angle of internal friction (in degrees, up to one decimal place) of the soil is_________ 


Solution:

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 54

An effective rainfall of 2-hour duration produced a flood hydrograph peak of 200 m3/s. The flood hydrograph has a base flow of 20 m3/s. If the spatial average rainfall in the watershed for the duration of storm is 2 cm and the average loss rate is 0.4 cm/hour, the peak of 2-hour unit hydrograph (in m3/s-cm, up to one decimal place) is_________ 


Solution:

Food hydrograph peak = 200 m3 /s
Base flow 20 m2 / s

QUESTION: 55

The following observations are made while testing aggregate for its suitability in pavement construction:
i. Mass of oven-dry aggregate in air = 1000 g
ii. Mass of saturated surface-dry aggregate in air = 1025 g
iii. Mass of saturated surface-dry aggregate under water = 625 g

 Based on the above observations, the correct statement is  

Solution:

Mass of oven dry aggregate wa = 1000g
 Mass of water in saturated surface dry aggregate = ww
So, wa + ww = 1025
⇒ ww = 25g
Mass of saturated surface dry aggregate under water = 625 g 

QUESTION: 56

Consider the following sentences:  All benches are beds. No bed is a bulb. Some bulbs are lamps.

 Which of the following can be inferred?
 i. Some beds are lamps.
 ii. Some lamps are beds.  

Solution:

Since there is no direct relation given between lamps and beds. So, neither will be correct 

QUESTION: 57

The following sequence of numbers is arranged in increasing order: 1, x, x, x, y, y, 9,16,18.Given that the mean and median are equal, and are also equal to twice the mode, the value of y is  

Solution:

Given, Mean = Median = 2Mode

QUESTION: 58

The bacteria in milk are destroyed when it _________ heated to 80 degree Celsius.  

Solution:
QUESTION: 59

If the radius of a right circular cone is increased by 50%, its volume increases by  

Solution:

Given, radius of a right circular cone is increased by 50%.
Let, height of the circular cone=(h)

 

QUESTION: 60

__________  with someone else’s email account is now very serious offence.  

Solution:
QUESTION: 61

Students applying for hostel rooms are allotted rooms in order of seniority. Students already staying in a room will move if they get a room in their preferred list. Preferences of lower ranked applicants are ignored during allocation.  Given the data below, which room will Ajit stay in? 

Solution:

QUESTION: 62

The bar graph below shows the output of five carpenters over one month, each of whom made  different items of furniture: Chairs, tables, and beds.

Consider the following statements.
i. The number of beds made by carpenter C2 is exactly the same as the same as the number   of tables made by carpenter C3.
ii. The total number of chairs made by all carpenters is less than the total number of tables.

Q. Which one of the following is true? 

Solution:

(i) The number of beds made by carpenter C2 is exactly the same as the number of tables made by carpenter C3
i.e., beds made by carpenter C2 = 8 tables made by carpenter C3  [∵ From the bar graph]
So,(i) is correct.
(ii) Total Number of tables made by all carpenters=31.
Total Number of chairs made by all carpenters=23
23 < 31
(ii) is correct

QUESTION: 63

The last digit of (2171)7 + (2172)9 + (2173)11 + (2174)13 is

Solution:

The last digit of (2171)7 = 1
The last digit of (2172)9 = (2172)8 (2172)
(2172)4n (2173)3 [Where, n = 2]

QUESTION: 64

Two machines M1 and M2 are able to execute any of four jobs P, Q, R and S. The machines can perform one job on one object at a time. Jobs P, Q, R and S take 30 minutes, 20 minutes, 60 minutes and 15 minutes each respectively. There are 10 objects each requiring exactly 1 job. Job P is to be performed on 2 objects. Job Q on 3 objects. Job R on 1 object and Job S on 4 objects. What is the minimum time needed to complete all the jobs?  

Solution:

P = 30min × 2=60 min
Q = 20min × 3=60 min
R = 60min ×1=60 min
P = 15min × 4=60 min
M1     P        Q  = 2 hrs
M2     R        S  = 2 hrs 

QUESTION: 65

The old concert hall was demolished because of fears that the foundation would be affected by the construction tried to mitigate the impact of pressurized air pockets created by the excavation of large amounts of soil. But even with these safeguards, it was feared that the soil below the concert hall would not be stable.  From this, one can infer that  

Solution: