NEET Mock Test - 22


180 Questions MCQ Test NEET Mock Test Series & Past Year Papers | NEET Mock Test - 22


Description
This mock test of NEET Mock Test - 22 for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 180 Multiple Choice Questions for NEET NEET Mock Test - 22 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this NEET Mock Test - 22 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this NEET Mock Test - 22 exercise for a better result in the exam. You can find other NEET Mock Test - 22 extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Parsec is the unit of

Solution:

 Parsec is unit of distance used in astronomy.
1 pc = 3.08 x 1016m = 3 .26 light year

QUESTION: 2

Consider two hot bodies B1 and B2 which have temperatures 100°C and 80°C respectively at t = 0. The temperature of the surroundings is 40°C. The ratio of the respective rates of cooling R1 and  R2 of these two bodies at t = 0 will be

Solution:

Initiallty at t = 0
Rate of cooling (R) ∝ Fall in temperature of body (θ  - θ0)
⇒ 

QUESTION: 3

The value of n so that vectors and may be coplanar, will be

Solution:

For given vectors to be coplanar, A x B x C = O 
A = 2i + 3j - 2k
B = 5i + nj - k
C = -i + 2j + 3k
∴ 
⇒ 2(3n - 2 ) -3(15) -2 (10 + 1 ) = 0
⇒ 6n - 4 - 45 - 3 - 20 - 2n = 0
⇒ 4n = 72 ⇒ n = 18

QUESTION: 4

A primary cell has an e.m.f. of 1.5 volt. When short-circuited it gives a current of 3 ampere. The internal resistance of the cell is

Solution:

r==E/I= 1.5/3 = 0.5 ohm.

QUESTION: 5

A particle of mass 100g tied to a string is rotated along a circle of radius 0.5 m. The breaking tension of string is 10 N. The maximum speed which particle can be rotated without breaking the string is

Solution:

Centripetal force, 
= √50 ms -1 = 7.07 ms-1

QUESTION: 6

An ideal gas A and a real gas B have their volumes increased from V to 2 V under isothermal conditions. The increase in internal energy

Solution:

Under isothermal conditions, there is n change in internal energy.

QUESTION: 7

Match the following columns.

Codes

Solution:

option (c) is correctly match.

QUESTION: 8

10 cm is a wavelength corresponding to the spectrum of

Solution:

 Microwave region wavelength
= 10-3 mto 1m

QUESTION: 9

An inclined plane makes an angle of 30° with the horizontal. A solid sphere rolling down this inclined plane from rest without slipping has a linear acceleration equal to

Solution:


QUESTION: 10

A straight rod of length L extends from x = a to x = L + a. Find the gravitational force it exerts on a point mass m at x = 0 if the linear density of rod μ = A + Bx2

Solution:

∵ 

QUESTION: 11

Two bodies of mass 10 kg and 5 kg moving in concentric orbits of radius R and r such that their periods are the same. Then, the ratio between .their centripetal acceleration is

Solution:



⇒ [∵ TR = Tr]

QUESTION: 12

When soundwaves travel from air to water, which one of the following remains constant?

Solution:

When sound travels from one medium to another its speed changes due to change in wavelength. Its frequency remains constant.

QUESTION: 13

A cylindrical vessel of radius r containing a liquid is rotating about a vertical axis through the centre of circular base. If the vessel is rotating with angular velocity ω, then what is difference of the heights o liquid at centre of vessel and edge

Solution:

From Bernoulli’s theorem,

Here
hA = hB

⇒ 
Now,  VA = 0,VB = rω
PA ~ PB = hdg
⇒ 
⇒ 

QUESTION: 14

The electrostatic potential inside a charged spherical ball is given by φ= ar2 + b where r is the distance from the centre and a, b are constants. Then the charge density inside the ball is:

Solution:

 Electric field
    ...(i)
By Gauss's theorem
     ...(ii)
From (i) and (ii)
Q = 8 πε0ar3
dq = - 24πε0ar2dr
Charge density 

QUESTION: 15

 An AC circuit contains a resistance R, capacitance C and inductance L in series with a source of emf ξ = ξsin (ωt + φ)The current through the circuit is maximum, when

Solution:

When ωL = 1/ωc.  The circuit is in resonance. Impedance is equal to resistance alone.

QUESTION: 16

If Q, E and W denote respectively the heat added,change in internal energy and the work done in aclosed cyclic process, then

Solution:

In a cyclic process, the initial state coincides with the final state. Hence, the change in internal energy is zero, as it depends only on the initial and final states. But Q& Ware non-zero during a cyclic process.

QUESTION: 17

A solid ball of density ρ1 and radius r falls vertically through a liquid of density ρ2. Assume that the viscous force acting on the ball is F = krv, where k is a constant and v its velocity. What is the terminal velocity of the ball?

Solution:

Net force on the ball = 0
(When terminal velocity is attained) Hence,
Weight = upthrust + viscous force
⇒ 
⇒ 

QUESTION: 18

After 300 days, the activity of a radioactive sample is 5000 dps (disintegrations per sec). The activity becomes 2500 dps after another 150 days. The initial activity of the sample in dps is

Solution:

 Activity decreases
5000 dps to 2500 dps in 150 days
∴ Half life period T1/2 = 150 days
300 days = 2T1/2
Therefore, initial activity= 5000 x 2T1/2 = 5000 x 2 x 2 = 20000 dps

QUESTION: 19

An organ pipe, open from both ends produced 5 beats/s when vibrated with a source of frequency 200 Hz in its fundamental mode. The second harmonic of the same pipe produces 10 beats/s with a source of frequency 420 Hz. The fundamental frequency of pipe is

Solution:

 Initially number of beats per second = 5
∴ Frequency of pipe = 200 ± 5 = 195 Hz or 205 Hz ... (i)
Frequency of second harmonic of the pipe =2n
and number of beats in this case = 10
∴ 2n = 420 ± 10
⇒ 410 Hz or430Hz ...(ii)
From equn(i) and (ii), it is clear that
n = 205 Hz

QUESTION: 20

Monochromatic light of frequency 6.0 x 1014Hz is produced by a laser. The power emitted is 2 x 10-3 W. The number of photons emitted, on the average, by the source per second is 

Solution:

Since p = nhv

= 5x1015

QUESTION: 21

What is the total flux from the surface of cylinder of radius R and length L which is placed in a uniform electric field E parallel to cylinder axis?

Solution:

 Electric field is perpendicular to area vector. Hence, the total flux,
φ = 0   [∴ φ = E ds cosθ]

QUESTION: 22

A steel wire of length 20 cm and uniform cross-section 1 mm2 is tied rigidly at both the ends. The temperature of the wire is altered from 40°C to 20°C. Coefficient of linear expansion for steel a= 1.1 x 10-5/°C and Y for steel is 2.0 x 1011 N/m2. The change in tension of the wire is

Solution:

F = Y A α t = (2.0 x 1011) (10-6) (1.1 x 10-5) (20) = 44 newton

QUESTION: 23

 A charge Q is distributed over two concentric hollow spheres of radii r and R ( R > r ) such that, their surface densities are equal. Find the potential at the common centre k = (4πε0)-1

Solution:

Since, the surface charge densities of both the concentric spheres are equal.
⇒ 
⇒ ....(i)
Now, total charge on the spheres is given by
Q = q1 + q2 =4π2σ[using eqn (i)]
⇒ Q=4π(r2 + R2) σ   ...(ii)
⇒ 
Now, total potential due to both concentric spheres is given by

⇒ 
⇒ 

⇒ [using eqn(ii)]

QUESTION: 24

The pressure P of an ideal gas and its mean K.E. per unit volume are related as

Solution:

QUESTION: 25

The cause of production of eddy currents is

Solution:

When bulk pieces of conductors are subjected to changing magnetic flux, induced currents are produced in them. However, their flow patterns resemble swirling eddies in water. This effect was discovered by physicist Foucault (1819-1868) and these currents are called eddy currents.

QUESTION: 26

A metal sample carrying a current along X-axis with density Jx is subjected to a magnetic field Bz (along z-axis). The electric field Ey developed along Y-axis is directly proportional to Jx as well as Bz, The constant of proportionality has SI unit

Solution:

 According to question
Ey ∝ JxBZ
∴ Constant of proportionality

[ As E/B = C ( speed of light) and J = I/Area]

QUESTION: 27

A linearly polarised electromagnetic wave given as E = E0 i cos(kz - ωt) is incident normally on a perfectly reflecting infinite wall at z = a. Assuming that the material of the wall is optically inactive, the reflected wave will be given as

Solution:
QUESTION: 28

Which one of the following statements is false ?

Solution:

Vector has both magnitude and direction so, statement (a) is wrong.

QUESTION: 29

 In the given figure, Q is the position first bright range towards right from OP is the position of 5th b right fringe on the other side of O with respect to Q. If wavelength of used light is 6000 Å, then value of S1B will be

Solution:

 Dl is the 4 th fringe with respect to O.
i.e., n =4, φ = 6000x 10-10 m  ....(i)
Path difference,
Δ = S1B = nλ ...(ii)
From eqs (i) and (ii), we get
Δ  = 4 x 6 x 10-7 =2.4 x 10-6m

QUESTION: 30

 A motor car is travelling at 30 m/s on a circular road of radius 500 m. It is increasing in speed at the rate of 2 m/s2. Then the acceleration of the car will be

Solution:

Radial acceleration = centripetal acceleration

Tangential acceleration (at) = 2 m/sec2 
Total acceleration = 

QUESTION: 31

The wavelength of a photon needed to remove a proton from a nucleus which is bound to the nucleus with 1 MeV energy is nearly

Solution:

Energy, E = 1 MeV = 106eV, hc = 1240 eVnm
E = hc/λ
⇒ 

QUESTION: 32

How many electrons make up a charge of 20 μC?

Solution:

Charge, on an electron
= 1 .6 x l 0-19 coulomb
No. of electrons required = 

QUESTION: 33

In the ratio of the concentration of electrons and of holes in a semiconductor is 7/5 and the ratio of currents is 7/4, then what is the ratio of their drift velocities?

Solution:

 Required ratio = 5/4

QUESTION: 34

An insect crawls up a hemispherical surface/very slowly. The coefficient of friction between the insect and the surface is 1/3. If the line joining the centre of the hemispherical surface to the insect makes an angle a with the vertical, the maximum possible value of α so that the insect does not slip is given by

Solution:

The insect crawls, up the bowl upto a certain height h only till the component of its weight along the bowl is balanced by limiting frictional force.
For limiting condition at point A
R = mg cosα ...(i)
F1 = mg sinα ...(ii)
Dividing eq. (ii) by (i)

⇒ 

QUESTION: 35

In Rutherford scattering experiment;, the number of a-particles scattered at 60° is 5x 106. The number of a-partides scattered at 120° will be

Solution:

Number of α - particles scattered at angle θ.

∴ 
or 

QUESTION: 36

Which one is possible?

Solution:

By law of lepton numbers, mass number and atomic number is to be conserved on both sides.

QUESTION: 37

If.F = 6πηarbvc Where, F = viscous force,η = coefficient of viscosity, r = radius of spherical body, v = terminal velocity of the body
The values of a, b and c are

Solution:

 According to homogeneity principle,
[LHS] = [RHS]
or [F] = [6πηarbvc]
or [MLT-2] = [ML-1T-1]a [L]b[LT-1]C
or [MLT-2] = [MaL-a+b+cT -a-c]
Equating the coefficient and powers, we get
a = 1, a - b + c = 1 
and - a - c = - 2
After solving
a= 1,b = 1, c = 1

QUESTION: 38

A charged particle q is placed at the centre O of cube of length L (A B C D E F G H). Another same charge q is placed at a distance L from O. Then the electric flux through ABCD is

Solution:

The flux for both the charges exactly cancels the effect of each other.

QUESTION: 39

What will be the force developed in steel rod of cross-sectional area 150 mm2, which is fixed between two fixed points, if temperature is increased by 20° C?
(Assume, ct =10-5%C an d Y = 200 x 1011 N /m2)

Solution:

 Since, the support is fixed, so its length won’t change due to increase in temperature Instead of expansion, the rod shall undergo compressive stress σ, such that
Δlexpansion + Δlstress = 0
⇒ 
⇒ σ = αλ.ΔT
⇒ σ = 10-5 x 200 x 1011 x 20
∴ Force = σA =150 x 10-6 x 10-5 x 200 x 1011 x20
=600000N
= 60 KN

QUESTION: 40

A fully charged capacitor C with initial charge Q0 is connected to a coil of self inductance L at t = 0. The time at which the energy is stored equally between the electric and the magnetic field is

Solution:


Maximum energy stored in capacitor

Let at any instant t, the energy be stored equally between electric and magnetic field. Then energy stored in electric field at instant t is

or 


QUESTION: 41

The luminous flux from a 100 W electric lamp is 6830 lumen. What is the effciency of the lamp?

Solution:

Output energy = 
Input energy = 100 W

QUESTION: 42

The combination of gates shown below yields

Solution:

The final boolean expression is,

QUESTION: 43

A ship of mass 3 x 107 kg initially at rest is pulled by a force of 5 x 104 N through a distance of 3 m. Assume that the resistance due to water is negligible, the speed of the ship is

Solution:

v2 = u2 + 2 as
or v2 = 2as  ...(i)
Force on the ship
F = ma   ...(ii)
From eqs (i) and (ii), we get


 

QUESTION: 44

In the Bohr’s model of hydrogen-like atom the force between the nucleus and the electron is modified as where β is a constant. For this atom, the radius of the nth orbit in terms of the Bohr radius is :

Solution:






For nth atom
∴ rn = a0n2 - β

QUESTION: 45

A tube of length L is filled completely with an incompressible liquid of mass M and closed at both the ends. The tube is then rotated in a horizontal plane about one of its ends with a uniform angular velocity ta The force exerted liquid at the other end is

Solution:

The centre of mass is at L/2  distance from the axis.
Hence, centripetal force,

So, the reaction at the other end will be equal to Fc.

QUESTION: 46

Assuming full decompositon, the volume of CO2 released at STP on heating 9.85 g of BaCO3 (At. mass of Ba = 137) will be

Solution:

 Molar mass of BaCO3 = 137 + 12 + 48 = 197 amu

Volume of CO2 obtained = 
= 1.12 L

QUESTION: 47

The standard enthalpy of formation (Δf298) for m ethane, CH4 is - 74.9 kJ mol-1. In order to calculate the average energy given out in the formation of a C - H bond from this it is necessary to know which one of the following?

Solution:

To calculate average enthalpy of C - H bond in methane following informations are needed
(i) dissociation energy of H2 i.e.

(ii) Sublimation energy of Cigraphite) to C(g)
C (graphite) → C (g); ΔH = y (Suppose)
Given
C (graphite) + 2H2 ( g) → CH4(g); AH = 75 kJ mol-1 

QUESTION: 48

The five successive Ionisation energies of an element are 800, 2427, 3658, 25024 and 32824 KJ mol-1 respectively. The number of valence electron is 

Solution:

The fourth ionisation energy is very high in comparison to third ionisation energy. This shows after the loss of three electrons, the atom achieves a stable configuration which can be of an inert gas. Thus, the atom has three Valence electrons.

QUESTION: 49

Number of electrons transfered in each case when KMnO4 acts as an oxidising agent to give MnO2,Mn2+ Mn(OH)3 and MnO2-4 are respectively:

Solution:

QUESTION: 50

An ideal gas will have maximum density when

Solution:

Density of a gas can be calculated as,

Thus, density will be maximum at 2 atm pressure and 150 k.

QUESTION: 51

Which of the following is a biodegradable polymer ?

Solution:

 nH2N - CH2 - COOH + nH2N -

 

QUESTION: 52

Two moles of PCls is heated in a losed vessel of 2 litre capacity. When the equilibrium is attained, 40% of it has been found to be dissociated. What is the value of kc (in mol/dm3)?

Solution:



QUESTION: 53

The cell constant of a given cell is 0.47 cm-1. The resistance of a solution placed in this cell is measured to be 31.6 ohm. The conductivity of the solution (in S cm-1 where S has usual meaning) is

Solution:

QUESTION: 54

Oxidation Numbers of P in PO43- , of S in SO42- and that of Cr in Cr2O27  are respectively

Solution:

 PO43- x + y (- 2) = - 3
x= + 5
SO42- x + 4 (- 2) = - 2
x= + 6
Cr2 O72-
2 x 7 (- 2) = - 2
x = + 6

QUESTION: 55

The major organic compound formed by the reaction of 1, 1, 1 -trichloroethane with silver powder is:

Solution:

QUESTION: 56

Which of the following has lowest thermal stability?

Solution:

Li2CO3 has lowest thermal stability. Li+ ion is smaller in size While CO32- is bigger in size. The small Li+ ion is unable to stabilise the bigger anion.

QUESTION: 57

Which one of the following statement is not true?

Solution:

The pH of 1 x 10-8 M HC1 is always less than 7. Since the solution is of acid, it can be shown as
[H+] = 10-7 from H2O and 10-8 from HC1
[H+] = 10-8(10+1)
[H+]= 10-8x11
-log [H+] = 8 log 10 - log 11
pH = 8 - log 11
pH= 6.93

QUESTION: 58

All carbon atoms are sp2-hybridized in

Solution:

QUESTION: 59

The electronegativity follows the order

Solution:

F and O belong to 2nd period whereas Cl and Br belong to 3rd and 4th periods respectively. Hence the sequence of the E.N. is
F > O > Cl > Br

QUESTION: 60

Both methane and ethane may be obtained by a suitable one-step reaction from

Solution:

QUESTION: 61

The amine that does not react with acetyl chloride is

Solution:

The compounds containing active H-atoms (H atoms attached to N, O or S) react with CH3COCl to form acetyl derivatives.

QUESTION: 62

 The major product formed when 2-bromobutane is treated with alcoholic KOH, is

Solution:

QUESTION: 63

The activation energy for a hypothetical reaction, A →  Product, is 12.49 kcal/mole. If temperature is raised from 295 to 305, the rate of reaction increased by

Solution:

For 10°C rise of temperature the rate is almost doubled.

QUESTION: 64

The strength of H2O2 in g/litre in 11.2 volume solution of H2O2 is

Solution:

11.2 = Normality x 5.6
Normality = 112/5.6 = 2
Strength = Normality x Eq. mass
= 2 x 17 = 34

QUESTION: 65

Indicate the wrongly named compound

Solution:

QUESTION: 66

 ‘A ’ When added to silica will give ‘B’, ‘A’ and ‘B’ are

Solution:

QUESTION: 67

Which one of the following pairs of molecules will have permanent dipole moments for both members?

Solution:

SiF4 and CO2 have zero dipole moment due to symmetrical tetrahedral and linear structures, NO2 and O3 both have V-shape and certain value for dipole moment.

QUESTION: 68

What is the maximum number of electrons that can be accommodated in an atom in which the highest principle quantum number value is 4?

Solution:


n = 4

QUESTION: 69

From the following statements regarding H2O2 choose the incorrect statement:

Solution:

H2O2 has oxidizing and reducing properties both.

QUESTION: 70

The electronegativity of caesium is 0.7 and that of fluorine is 4.0. The bond formed between the two is

Solution:

 The electronegativity difference is (4.0 - 0.7 =3.3) 3.3. Thus, the bond formed is electrovalent.

QUESTION: 71

Complete hydrolysis of starch gives :

Solution:

Starch is a mixture of amyiose & amylopecti polysaccharides whose monomer i glucose. Thus on complete hydrolysis it gives only glucose.

QUESTION: 72

Which one of the following electrolytes has the same value of Van’t Hoff factor (i) as that of Al(SO4)(if all are 100% ionized)

Solution:

Al2(SO4)3 and K4[Fe(N)6) produce the same number of ions in the solution (viz. 5). Hence, they have the same value of Van’t Hoff factor.

QUESTION: 73

Which of the following is not true ?

Solution:
QUESTION: 74

When a catalyst increase the rate of a chemical reaction, the rate constant

Solution:

Rate = k[Reactant]
In the presence of catalyst, at the same concentration of the reactant, as rate increases, K increases.
Alternatively, K = Ae-Eα/RT
In presence of catalyst at the same temperature, Eα decreases. Hence, K increases.

QUESTION: 75

In which of the following, resonance will be possible?

Solution:

Only structure (b) has a conjugated system, which is necessary for resonance.

QUESTION: 76

The auto-reduction process is not used in the metallurgy of

Solution:

While all others are obtained by autoreduction.

QUESTION: 77

Point out the false statement.

Solution:

Liquid - liquid system is known as emulsion.

QUESTION: 78

 Among the following actinide pairs, the maximum oxidation states is show by

Solution:

 Both Np and Pu show highest oxidation state of + 7.

QUESTION: 79

The value of the ‘spin only’ magnetic moment for one of the following configurations is 2.84 BM. The correct one is

Solution:

 d5 — strong ligand field


d3- in weak as well as in strong field

d4 - in weak ligand field

d4- in strong ligand field

QUESTION: 80

The total number of optical isomers possible for 2,3-dibromobutane is

Solution:


2, 3 Di bromobutane similar chiral carbon atoms and hence has 22 - 1 = 3 optical isomers, i.e, ( + ) , ( - ) and meso.

QUESTION: 81

The structure and hybridisation of Si(CH3)4 is

Solution:

Hybridisation in Si (CH3)4 s sp3 which gives tetrahedral structure.

QUESTION: 82

 Acetic acid is treated with Ca(OH)2 and the prr duct so obtained is subjected to dry distillation.The final product is

Solution:

QUESTION: 83

CsCl crystallises in body centered cubic lattice. If 'a' is its edge length then which of the following expressions is correct?

Solution:


Relation between radius of cation, anion and edge length of the cube
2rCs + 2rCl- = √3a

QUESTION: 84

 Cellulose is soluble in

Solution:

Cellulose is soluble in ammoniacal cupric hydroxide solution (Schweitzer’s reagent).

QUESTION: 85

The ether that undergoes electrophilic substitution reactions is

Solution:
QUESTION: 86

An ester used as medicine is

Solution:

Phenyl Salicylate i.e. salol is used as an intestinal antiseptic for throat ailments.

QUESTION: 87

Which metal is present in brass, bronze and German silver?

Solution:

Copper is present in brass, bronze and german silver.

QUESTION: 88

 Among the alkenes which one produces tertiary butyl alcohol on acid hydration?

Solution:

QUESTION: 89

Which of the following statements is incorrect regarding benzyl chloride?

Solution:

Benzyl chloride (C6H5CH2Cl) is more reactive than vinyl chloride (CH2 = CHCl)

QUESTION: 90

Number of Structural isomers possible from the molecular formula C3H9N is

Solution:

For structural isomers are possible These are


QUESTION: 91

 Match the following columns.

Codes

Solution:

QUESTION: 92

Mendel conducted a number of crosses and studies but could never discover linkage. What could be the reason for this ?
(i) Some genes are linked but they are too far apart for crossing over to be distinguished from independent assortment.
(ii) Linked genes were never tested for the same time in same cross.
(iii) The seven genes were present on the 7 chromosomes.
(iv) The genes underwent mutations during subsequent crossings.
Correct statements are:

Solution:

Mendel could not find out linkage because all of his experimental characters of pea were not linked. They, were present either far apart from each other ovn the same chromosome pr present on the separate chromosomes.

QUESTION: 93

In Mangifera indica L., Generic epithet is

Solution:

Mangifera Indica L. is Commonly known as Mango is a drupe or Stone fruit, Its’ Generic epithet is Mangifera family or Genus

QUESTION: 94

Bacterial cells are often found in very hypotonic environments. Which of the following characteristics keeps them from continuing to take on water from their environment?

Solution:

Turgor pressure limits osmosis, and once a cell is turgid, no more water may be taken on.

QUESTION: 95

 During the DNA replication, the term leading strand is applied to which of the following strand.

Solution:

DNA replication is the biological process of Producing two idential replies of DNA from one parent DNA. Two Strands are occurs where leading strand is the Strand of nascent DNA in the 5' to 3’ direction and replication occurs directly continuously.

QUESTION: 96

In the choices below, which is not a correct pairing of a raacronutrient and the major functions it performs in the life of a plant?

Solution:
QUESTION: 97

Which one of the following correctly represents an organism and its ecological niche?

Solution:

Aphids or plant lice also known as green flies these are Small, Soft bodies insects that represents its ecological niche in the ecosystem.

QUESTION: 98

Out of 36 ATP molecules produced per glucose molecule during respiration

Solution:
QUESTION: 99

 Fertilisation in mammals occurs in

Solution:

Fertilisation in mammals occurs in upper portion or ampulla called as Fallopian tube that ranges (10-12 cm).

QUESTION: 100

 Which one of the following represents an ovule, where the embryo sac becomes horse-shoe shaped and the funiculus and micropyle are close to each other?

Solution:

Amphitropous : Both body of ovule and embryo sac are curved. The embryo sac assumes horse-shoe shape, e.g.
Papaveraceae.

QUESTION: 101

A heterotroph is an organism that derives it’s energy from

Solution:

A heterotroph is an Organism that cannot fix carbon and used Organic carbon for growth and derive energy.

QUESTION: 102

 Diversity in the type of beaks of finches adapted to different feeding habits on the Galapagos Islands, as observed by Darwin, provides evidence for

Solution:

Nature selects those set of characters that are best adapted to the environment. This has resulted in the great diversity seen in the population of finches.

QUESTION: 103

 Match the following evidences from embryology

Codes

Solution:

QUESTION: 104

Arrange the following events of mass flow of organic material in sequence.
(i) Sugars are transported from cell to cell in the leaf.
(ii) Food is synthesised in form of glucose by leaf cells.
(iii) Movement of water takes place into sieve tube elements.
(iv) Downward movement of sugar occurs in the stem.
(v) Solutes are actively transported into the sieve elements

Solution:

According to Munch flow model or pressure flow hypothesis, the correct sequence of transport' of organic nutrients from source to sink is that first of all food material synthesis takes place then it is transported from cell to cell in the leaves (mesophyll cell). It is passed into the sieve tube through their companion cells by an active transport.

QUESTION: 105

Even in the absence of pollinating agents seed-setting is assured in

Solution:

In Commellina

QUESTION: 106

 A group of fimgi with septate mycelium in which sexual reproduction is either unknown or lacking are classified under

Solution:
QUESTION: 107

Which one of the following have the highest number of species in nature?

Solution:

Insects are the most abundence Species in nature.

QUESTION: 108

Which of the following layer is present nearest ofplasma membrane in plant cell?​

Solution:

Secondary wall is situated near the plasma membrane after the formation of primary wall.

QUESTION: 109

Superficial meroblastic cleavage occurs in

Solution:

A Centrolecithal insect cell will undergo Superficial cleavage that happens through repeated mitotic divisions.

QUESTION: 110

 The number of chromatids in a chromosome at anaphase is

Solution:
QUESTION: 111

Assisted reproductive technology, IVF involves transfer of

Solution:

IVF (In vitro Fertilisation) Assisted reproductive technology involves the transfer of zygote into the fallopian tube that is also called zygote intra fallopian transfer (ZIFT).

QUESTION: 112

Match column-I with column-II and select the correct answer using the codes given below.

Solution:
QUESTION: 113

In maize, hybrid vigour is exploited by

Solution:

Crossing of two inbred parental lines exploit hybrid Vigour in Maize.

QUESTION: 114

If an angiospermic male plant is diploid and female plant tetraploid, the ploidy level of endosperm will be

Solution:

The male gamete will be haploid (n). 2 polar nuclei will be diploid (2n). Endosperm formed by fusion of male gamete with two polar nuclei will be pentaploid. 

QUESTION: 115

Isogamous condition with non-flagellated gametes is found in

Solution:

 In Spirogyra, non-motile gametes are present that can not able to move while spirogyra is a filamentous green algae. Reproduces Sexually or asexually.

QUESTION: 116

Sacred groves are specially useful in

Solution:

An area with particular types of trees dedicated to local deities or ancestral spirits that are protected by local communities through social traditions and taboos incorporating spiritual and ecological values are called as sacred groves.
Sacred groves act as an ideal centre for biodiversity conservation. Several plants and animals that are threatened in the forest are still well conserved in some of the sacred groves. It has been observed that several medicinal plants that are not to be found in the forest are abundant in the sacred groves. Further, rare, endangered, threatened and endemic species are often concentrated in sacred groves.

QUESTION: 117

The enzyme Tissue Plasmogen Activator (TPA) is used for

Solution:

The enzyme Tissue plasmogen Activator (TPA) is a protein involved in the breakdown of blood clots, TPA is made by the cells lining blood Vessels.

QUESTION: 118

Which one of the following is the major difference between mosses and ferns?

Solution:
QUESTION: 119

In unilocular ovary with a single ovule, the placentation is

Solution:

 When unilocular ovules are attached to the base of ovary this type of placentation is called as basal placentation

QUESTION: 120

Which of the following statement(s) is/are incorrect?
(i) Calyx and corolla are reproductive organs Of a flower.
(ii) Zygomorphic flower can be divided into two equal radial halves in any radial plane. ; :
(iii) Flowers without bracts are termed as bracteate.
(iv) Parthenocarpic fruit is formed after fertilisation of the ovary.
(v) In legumes, seed is non-endospermic.
(vi) Radical buds develoo on roots.

Solution:
QUESTION: 121

Which is essential for root hair growth?

Solution:

Calcium is an essential trace element that have great importance for root hair growth It plays a role in binding of nucleic acids with proteins in Chromosome and counteracts toxicities of other metallic ions.

QUESTION: 122

 A lake affected by high levels of artificial eutrophication will have:

Solution:
QUESTION: 123

Which of the following movements is voluntary?

Solution:

Some muscles action is normally Controlled by an individuals this type of movements shown by Raising of hand, and walking called Voluntary movement.

QUESTION: 124

 Which of the following photosynthetic bacteria have both PS-I and PS-II ?

Solution:

Cyanobacteria or blue-green algae have both pigment systems.

QUESTION: 125

F2 -generation in a Mendelian cross showed that both genotypic and phenotypic ratio are same as 1: 2 :1. It represents a case of

Solution:

 In a Mendelian Cross f2-generation showed both genotypic and phenotypic ratio are same as 1:2:1. It represents a case of monohybrid cross with incomplete dominance.

QUESTION: 126

From the experiments carried out by Avery, MacLeod and McCarty by using various enzymes, which of the following results prominently proved that DNA is the transforming material?

Solution:

Heat-killed S-type bacteria caused a transformation of the R-type bacteria into S-type bacteria but he was not able to understand the cause of this bacterial transformation. The occurrence of living S-type virulent bacteria is possible only by their formation from R-type non-virulent bacteria, which pick up the trait of virulence from dead bacteria. This phenomenon is called Griffith effect or transformation. Griffith proposed that a chemical substance released by heat-killed bacteria changed the R-bacteria into S-bacteria which was a permanent genetic change.

QUESTION: 127

Micropyle helps in

Solution:

A micropyie is a minute opening in the Ovule wall (integument) through which the Pollen tube enter during fertilisation.

QUESTION: 128

Find the correct match

Solution:
QUESTION: 129

The person with Turner’s syndrome has

Solution:

In persons with Turner's syndrome, there is a single X chromosome (44 +XO). Individuals are female with limited secondary sex characters, rudimentary ovaries, short statures, webbed skin over the neck, etc.

Turner's Syndrome is monosomy caused by absence of one copy of 

X-chromosome from females and is donated by 44 +XO or 45X. It is the result of the fusion of aneuploid gamete (22+0) and sperm (22+X). These females carry the only single copy of genes present on X-chromosomes and hence are sterile females with undeveloped breast, rudimentary ovaries, short statures, webbed skin over the neck, etc. Thus, the correct answer is option D.

QUESTION: 130

 Common indicator organism of water pollution is

Solution:

E. coli lives in the human intestine. If they are present in water, it indicates that the water is polluted.

QUESTION: 131

Female gametophyte of a heterosporous fern is

Solution:

Prothallus is usually a gametophyte stage in fern or other pteridophytes

QUESTION: 132

Biolistics (gene - gun) is suitable for

Solution:

Biolistic is direct gene transfer method to transfer foreign DNA into host ceils. The gene gun was invented by John C. Sanford with Edward Wolf. A gene gun can be used to genetically infect cells or whole organisms with foreign DNA by aiming the barrel of the gun and firing. The microshot projectiles in the biolistic gene gun are made of microscopic (or nano) sized gold or platinum powders. These expensive powders are soaked in DNA or RNA (in raw or plasmid form) that are engineered for insertion into the genome of the cells or organisms under the gun.

QUESTION: 133

Which of the following is not correct?

Solution:

The Carrot (Daucus Carota) have tap root is a Vegetable, Contains high quantities of alpha and beta carotene (Big Source of Vitamin K and vitamin B6.)

QUESTION: 134

The interaction is detrimental to both the species in

Solution:
QUESTION: 135

Binomial nomenclature is described in the book

Solution:

 Bionomial nomenclature is described in the Book Systema Naturae

QUESTION: 136

A few organisms are known to grow and multiply at temperatures of 100-105°C. They belong to

Solution:
QUESTION: 137

Whale is a warm-blooded animal, which lives in cold sea. Which organ of its body makes it hot?

Solution:

A Vascularized adipose tissue that are consists of thick layer and found under the skin of aquatic, land animals to provide warmth to the Organs’ is called Blubber.

QUESTION: 138

 Which one of the following pairs is incorrect match ?

Solution:

Plasmodesmata are cytoplasmic bridges between two adjacent cells which connect the neighbouring cells.

QUESTION: 139

The cells of cyanobacteria and bacteria exhibit similarity in having

Solution:

Bacteria are unicellular microscopic prokaryotic Organisms has naked DNA as their genetic material and cyanobacteria (blue green algae) are a group of gram negative photosynthetic Prokaryotes also have an naked DNA in nucleus

QUESTION: 140

Cholecystokinin is secretion of

Solution:
QUESTION: 141

Which of the following non-angiospermic plants have vessels?

Solution:

Gnetum, welwischia, Ephedra all are non-angiospermic plants that have vessels like Structure.

QUESTION: 142

Solenocytes and metanephridia are excretory organs of

Solution:
QUESTION: 143

Organisation is the arrangement of smaller components into larger components and the larger one into more larger component in a hierarchy. From which level, biological organisation starts

Solution:

Sub-microscopic molecular level will Start the Biological Organisation in a hierarchy.

QUESTION: 144

 Regions of roots from base to root tip are:

Solution:
QUESTION: 145

Cell organelle responsible for autolysis is

Solution:

Autolysis is the Self-destruction of a cell or tissue, lysosome are membrane bound organelle found in animal and plant cell that cause cell death or autolysis.

QUESTION: 146

Which of the following sets represents vestigial organs?

Solution:
QUESTION: 147

Three of the following statements regarding cell organelles are correct, while one is wrong. Which one is wrong?

Solution:

A lysosome is a single membrane-bounded organelle of animal cell contains enzymes for the breakdown of proteins and other biological molecules.

QUESTION: 148

Which one of the following pairs of hormones are the examples of those that can easily pass through the cell membrane of the target cell and bind to a receptor inside it (Mostly in the nucleus)?

Solution:

Cortisol and testosterone are steroid hormones which are lipid soluble and easily pass through the cell membrane of a target cell and bind to specific intracellular receptor.

QUESTION: 149

Consider the following statements
I. Flame cells are excretory structures in flatworms.
II. Green glands are excretory organs in annelids.
III. Columns of Bertini are the conical projections of renal pelvis into renal medulla between the renal pyramids.

Solution:

Green glands are excretory organs in crustaceans of phylum Arthopoda. 
Column of Bertini is not extended in conical projection. It is the medullary pyramid which is projected into calyces.

QUESTION: 150

Molecular probes used for identification of recombinant clone carrying the desired DNA insert can be
(i) denatured double-stranded DNA probes.
(ii) double-stranded RNA probes.
(iii) protein probes.
(iv) single-stranded DNA probes

Solution:
QUESTION: 151

If two solutions have the same osmoregularity, they are said to be

Solution:

When two different solutions having the same osmotic pressure across a semipermeable membrane this type of Solution Said to be isotonic Solution.

QUESTION: 152

Plectenchyma is tissue composed of :

Solution:

In many cases, hyphae grow together, interwine, adhere and form a thick tissue, called the plectenchyma.

QUESTION: 153

PGA as the first carbon dioxide fixation product was discovered in photosynthesis of

Solution:

In the photosynthesis of algae, phosphoglyceric acid (PGA) complished the carboxylation (C02 fixtation).

QUESTION: 154

Newly born child is more resistant to cold because of the presence of

Solution:

Brown fat provides 20 times more energy than white fat.

QUESTION: 155

Which one of the statements given below is not correct?

Solution:

 Energy present in one gram of fat is a calories not 4.8 k cal or 20 KJ.

QUESTION: 156

The features given below represent which of the following option?
(i) The plant was introduced in India because of its beautiful flowers and shape of leaves.
(ii) It can propagate vegetatively at a phenomenal rate and spread all over water body in a short period.
(iii) It is very difficult to get rid off these plants.
(iv) It is associated with flowering plants.

Solution:

All the given statements are related to water: hyacinth. Water hyacinth is a free-floating tropical American water plant which has been introduced as ornamental and in some warmer regions it has become a serious weed of waterways.

QUESTION: 157

In w hich type of reactions related to plant photosynthesis peroxisomes are involved?

Solution:

 Photorespiration or Glycolate Cycle of plant Photosynthesis evolved peroxisomes. Glycolate usually passes into peroxisomes of the mesophyll cells and forms glyoxalate and further converted into an amino acid glycine

QUESTION: 158

Which one of the following is a matching pair?

Solution:
QUESTION: 159

Chloroplast dimorphism is a characteristic feature of

Solution:

 Chloroplast dimorphism is a Characteristic feature of C4-Plants

QUESTION: 160

A plant has number of chromosome groups arranged at equatorial plane of metaphase-I whose 2n = 50; the number of chromosomes visible will be:

Solution:

The number of chromosomes will be same (50), but each chromosomes would have 2 chromatids.

QUESTION: 161

Atlas and axis are joined by

Solution:

A Synovial joint which joints Atlas and axis surface called as pivot joint or rotary joint.

QUESTION: 162

A decrease in the level of oestrogen and progesterone causes

Solution:
QUESTION: 163

 Total number of bones found in right upper limb is

Solution:

Number of bones in right upper limb is 30.

QUESTION: 164

In India which of the following species of honey bee is reared in artificial hives ?

Solution:
QUESTION: 165

Identify from the following, a characteristic pigment, which contains copper containing protein

Solution:

Plastocyanin a protein which contains a copper pigment.

QUESTION: 166

Which one of the following pairs of chemicalsubstances is correctly categorised?

Solution:

Troponin is a protein which is found on actin filament and myosin protein is found in , myosin filament. Both actin and myosin are complex proteins in striated muscles. Thymosin is a hormone secreted by the thymus that stimulates development of T-cells. Prolactin is a hormone released by the pituitary gland that stimulates breast development and milk production in women. RhOdopsin, also.known as visual purple, is not a hormone. It is a biological pigment in photoreceptor cells of the retina that is responsible for the first events in the DerceDtion oflieht.

QUESTION: 167

 Which of the below given bones divide olfactory capsules in rabbit into left and right halves?

Solution:

Mesethmoid is a bony cartilage, in the centre of the ethmoid part of the skull, that makes up most of the nasal septum. The mesethmoid is a long bone located along the midline of the snout. It is slender anteriorly, and its posterior third widens at its joint with the lateral ethmoids.

So, the correct answer is option C.

QUESTION: 168

The chemical substance found in the surface layer of cytoplasm of spermatozoa is:

Solution:
QUESTION: 169

The pituitary gland is located in a bony cavity called ...A...and is attached to...B...by a stalk. Identify A and B to complete the given statement

Solution:

The pituitary gland is located in a bony cavity called Sella turcica and is attached to hypothalamus by a Stalk.

QUESTION: 170

Erythroblastosis foetalis occurs when