NEET Mock Test - 23


180 Questions MCQ Test NEET Mock Test Series & Past Year Papers | NEET Mock Test - 23


Description
This mock test of NEET Mock Test - 23 for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 180 Multiple Choice Questions for NEET NEET Mock Test - 23 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this NEET Mock Test - 23 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this NEET Mock Test - 23 exercise for a better result in the exam. You can find other NEET Mock Test - 23 extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In the equation y = a sin (ωt + kx), the dimensional form ula of ω is

Solution:

Given, y = asin(ωt + kx) 
Here, ω = angular velocity = V/r

QUESTION: 2

An electron (mass = 9 x 10-31 kg, charge = 1.6 x 10-19 C) moving with a velocity of 106 m/s enters a magnetic field. If it describes a circle of radius 0.1m, then strength ofmagnetic field must be

Solution:



QUESTION: 3

The component of vector A = 2i + 3j along the vector i + j is 

Solution:

Component of A along i + j
⇒  

QUESTION: 4

When an electron jumps from the fourth orbit to the second orbit, one gets the

Solution:

When the electron jumps from any orbit to second orbit, then wavelength of line obtained belongs to Baimer series.

QUESTION: 5

A 70 kg man stands in contact against the inner wall of a hollow cylindrical drum of radius 3 m rotating about its vertical axis with 200 rev/min. The coefficient of friction between the wall and his clothing is 0.15. When the floor is suddenly removed, what is the minimum rotational speed o f the cylinder to enable the man to remain stuck to the wall with out falling (approximately)?

Solution:
QUESTION: 6

A ball of mass 150 g, moving with an acceleration 20 m/s2, is hit by a force, which acts on it for 0.1 sec. The impulsive force is

Solution:


Force = Mass x acceleration


Impulsive force = F.Δt = 3 x 0.1 = 0.3 N

QUESTION: 7

A block of mass m moving at a velocity v collides with another block of mass 2m at rest. The lighter block comes to rest after collision. Find the coefficient of restitution.

Solution:

From conservation of linear momentum, we can see that velocity of 2m will become v/2 after collision (as mass is doubled

QUESTION: 8

Two identical galvanometers are taken, one is to be converted into an ammeter and other into a milliammeter. Shunt of milliammeter compared to ammeter is

Solution:

The Shunt of milliammeter will be of larger resistance, because a large part of the main current will pass through the coil of the galvanometer which will work as a smaller range ammeter.

QUESTION: 9

A circular disc rolls down an inclined plane. The ratio of rotational kinetic energy to total kinetic energy is

Solution:

 Rotational kinetic energy, 

Translational kinetic energy, 
Total kinetic energy, = KT + KR

QUESTION: 10

Let Ea be the electric field due to a dipole in its axial plane distant ℓ and Eq be the field in the equatorial plane distant ℓ , then the relation between Ea and Eq will be

Solution:

We know that for short dipole, field at axial point, 
and field at equatorial point, 
So, Ea = 2Eq

QUESTION: 11

A metallic sphere of diameter 10 cm and mass 0.5 kg is fixed to one end of a thin rod of length 50 cm and mass 1 kg as shown in the given figure. The rod with the sphere will balance horizontally, when it is supported at a point whose distance from the free end of the rod is

Solution:

For balance of moments about G (com) which is x cm from free end is

⇒ x = 35

QUESTION: 12

The moment of inertia of a disc of mass m and radius r about an axis, which is tangential to the circumference of the disc and parallel to its diameter is

Solution:


We know that moment of inertia of a disc about its diam eter is
In the figure AB is a diameter. Which passes through centre of mass of the disc. CD is another axis which is parallel to AB and about which we shall have to calculate moment of inertia.
Now, from the theory of parallel axis

QUESTION: 13

A cylinder of height 20 m is completely filled with water. The velocity of efflux of water (in ms-1) through a small hole on the side wall of the cylinder near its bottom is

Solution:

QUESTION: 14

A convex lens of focal length 40 cm is held coaxially 12 cm above a mirror of focal length 18 cm. An object held x cm above the lens gives rise to an image coincident with it. Then x is equal to :

Solution:


QUESTION: 15

In a circuit, L, C and R are connected in series with an alternating voltage source of frequency f. The current leads the voltage by 45°. The value of C is

Solution:


φ being the angle by which the current lead the voltage.
Given, φ = 45°
∴ 
⇒ 

⇒ 


QUESTION: 16

Under a constant torque the angular momentum of a body changes from A to 4A in 4 second. The torque on the body will be

Solution:

QUESTION: 17

22320 cal of heat is supplied to 100 g of ice at 0°C. If the latent heat of fusion of ice is 80 cal g-1 and latent heat of vaporization of water is 540 cal g-1, the final amount of water, thus obtained and its temperature respectively are

Solution:

Heat required to convert to water at 100°C
Q = mxL + msΔT = 18000 cal
Amount of heat left = 4320 cal
mxL= 4320
m = 8 g steam

QUESTION: 18

The height at which the acceleration due to gravity becomes g/9 (where g = the acceleration due to gravity on the surface of the earth) in terms of R, the radius of the earth, is

Solution:


QUESTION: 19

Standing waves are produced in 10 m long stretched string. If the string vibrates in five segments and wave velocity is 20 ms-1, then its frequency will be

Solution:

Five segments means five loops. One loop length is 1/2.
Hence 5λ/2 = 10 m 
∴ λ = 4m
Now, 

QUESTION: 20

When a wave travels in a medium the particles displacement is given by the equation y = 0.03 sin π(2t - 0.01x), where x and y are in seconds. The wavelength of the wave is

Solution:

y = 0.03 sin π(2t - 0.0 1x) is equation of a progressive wave.
Comparing it with the standard form of equation

QUESTION: 21

A hemisphere surface of radius R is placed in uniform electric field of intensity E parallel to the axis of its circular plane, What will be the electric flux φ through the hemisphere surface?

Solution:

The electric flux through any surface is equal to the product of electric field intensity at the surface and component of surface perpendicular to electric field = E x πR2 = πER2

QUESTION: 22

The specific heat capacity of a metal at low temperature (T) is given as  A 100 g vessel of this metal is to be cooled from 20 K to 4 K by a special refrigerator operating at room temperature (27°C). The amount of work required to cool in vessel is

Solution:

Heat required to change the temperatureof vessel by a small amount dT

Work done required to maintain the temperature of sink to T2


As temperature is changing from 20k to 4 k, work done required will be more than W1 but less than W2.

QUESTION: 23

A charged particle q is shot towards another charged particle Q, which is fixed, a speed v. It approaches Q up to a closest distance r and then returns. If q were given a speed of 2v, then closet distance of approach would be

Solution:

From principle of conservation of energy, we have kinetic energy = Electrostatic potential energy i.e.
   ...(i)
when the speed of charge q is doubled, then we have 
   .....(ii)
On dividing eq (i) by eq (ii), we get

QUESTION: 24

Two particles are oscillating along two close parallel straight lines side by side, with the same frequency and amplitudes. They pass each other, moving in opposite directions when their displacement is half of the amplitude. The mean positions of the two particles lie on a straight line perpendicular to the paths of the two particles. The phase difference is

Solution:

Equation of S.H.M. is given by
x = A sin (ωt + δ)
(ωt + δ) is called phase.


For second particle,

QUESTION: 25

In a solenoid, if number of turns is doubled, then self-inductance will become

Solution:

The self-inductance of the Solenoid is

when N’ = 2N

Hence, when number of turns in doubled, then self-inductance becomes quadruple.

QUESTION: 26

What is the acceleration of a projectile at its highest point

Solution:

Acceleration is the same everywhere equal to 'g’.

QUESTION: 27

If a source is transmitting electromagnetic wave of frequency 8.2 x 106 Hz, then wavelength of electromagnetic waves transmitting from the source will be

Solution:

QUESTION: 28

A block A of mass 7 kg is placed on a frictionless table. A thread tied to it passes over a frictionless pulley and carries a body B of mass 3 kg at the other end. The acceleration of the system is (given g = 10 ms-2)

Solution:

QUESTION: 29

In a Young’s experiment, two coherent sources are placed 0.90 mm apart and the fringes are observed one metre away. If it produces the second dark fringe at a distance of 1 mm from the central fringe, then wavelength of monochromatic light used would be 

Solution:

Distance of nth dark fringe from central fringe,



⇒  λ = 6 x 10-5 cm

QUESTION: 30

A uniform magnetic field acts at right angles to the direction of motion of electron. As a result, the electron moves in a circular path of radius 2 cm. If the speed of electron is doubled, then the radius of the circular path will be

Solution:

QUESTION: 31

According to the Moseley’s law, the frequency of characteristic X-rays is related to the atom in number of target element as

Solution:

According to the Moseley's law, the frequency of characteristic X-rays is related to the atom in number of target element as Z2.

QUESTION: 32

An engine has an efficiency of 1/6. When the temperature of sin k is reduced by 62°C, its efficiency is doubled. Temperature ofthe source is

Solution:

Since efficiency of engine is 
According to problem, 
When the temperature of the sink is reduced by 62°C, its efficiency is doubled 
Solving (1) and (2) T2 - 372K
T1 = 99°C = Temperature of source. 

QUESTION: 33

A specimen of silicon is to be made p-type semiconductor. For this one atom of indium, on an average, is doped in 5 x 107 silicon atoms. If the number density of silicon is 5 x 1028 atoms/m2, then the number of acceptor atoms per cm3 will be

Solution:

Number of acceptor atoms/cm3

QUESTION: 34

The Bulk modulus for an incompressible liquid is

Solution:

Bulk Modulus

Bulk Modulus = ∞
[As liquid is uncompressible, ΔV = 0]

QUESTION: 35

The ratio of nuclear radii of the gold isotope 79Au197 and the silver isotope 79Ag107 is

Solution:

 R = R0A1/3

QUESTION: 36

A particle starting from rest falls from a certain height. Assuming that the acceleration due to gravity remain the same throughout the motion, its displacements in three successive half second intervals are S1, S2 and S3 then

Solution:


QUESTION: 37

SI unit of permittivity is

Solution:


⇒ 
= C2m-2N-1

QUESTION: 38

A transformer is employed to

Solution:
QUESTION: 39

Two sound waves with wavelengths 5.0 m and 5.5 m respectively, each propagate in a gas with velocity 330 m-1. We expect the following number of beats per second

Solution:

Let λ1 = 5.0m, V = 330 ms-1 and λ2 = 5.5 m
We have, V = nλ

⇒ n = V/λ     ...(i)
The frequency corresponding to wavelength λ1,

The frequency corresponding to wavelength λ2,


Hence, number of beats per second 
= n1 - n2 = 66 - 60 = 6

QUESTION: 40

In the circuit shown, the internal resistance of the cell is negligible. The steady state current in the 2Ω resistor is

Solution:

Given Capacitance ofthe capacitor, C = 0.2 μF and e.m.f of cell, E = 6V.
Reactance of a capacitor for a cell, which is a DC source, is infinity. Therefore, no current flows in 4Ω resistance.
Resistances 2 Ω and 3 Q (both in upper arm) are connected in parallel. Therefore, their equivalent resistance

Now, R' and 2.8 Ω are in series combination. Therefore, equivalent resistance of the circuit,
R = R' + 2.8 = 1.2 + 2.8 = 4 Ω 
Current drawn in the circuit,

Therefore, potential difference across 2 Ω resistance, V = IR = 1.5 x 1.2 = 1.8 V
Thus, current in 2 Ω resistance

QUESTION: 41

A wheel is rotating at 900 rpm about its axis. When the power is cut off it comes to rest in 1 min. The angular retardation in rad s-2 is

Solution:

Use ω = ω0 + at
Here, ω0 = 900 rpm
= (2π x 900)/60 rad/s
ω = 0 and t = 60s
So, ω0 = π/2

QUESTION: 42

A mass m is suspended from a spring of force constant k and just touches another identical spring fixed to the floor as shown in the figure. The time period of small oscillations is

Solution:

When the spring undergoes displacement in the downward direction it completes one half oscillation while it completes another half oscillation in the upward direction. The total time period is

QUESTION: 43

A moving neutron collides with a stationary α-particle. The fraction of the kinetic energy lost by the neutron is

Solution:

Fraction of Kinetic energy lost

QUESTION: 44

The meniscus of a liquid contained in one of the limbs of a narrow U-tube is held in an electromagnet with the meniscus in line with the field. The liquid is seen to rise. This indicates that the liquid is

Solution:

Paramagnetic liquid tends to flow from region of weaker magnetic fields to stronger magnetic fields.

QUESTION: 45

The mass of 18Ar40 is 39.9480 amu. Its mass defect will be (given that, mp = 1.0078 amu and mn = 1.0087 amu)

Solution:

Δm = zmp + (A - Z)mn - m
= 18 x 1.0078 + (40-18) x 1.0087 - 39.9480
= 18.1404 + 22.1914 - 39.9480 
= 0.3838 amu

QUESTION: 46

If 30 mL of H2 and 20 mL of O2 reacts to form water, What is left at the end of the reaction?

Solution:


1 vol 1/2 vol
30 mL 15 mL
Remaining O2 at the end = 20 - 15 = 5 mL

QUESTION: 47

Higher order (>3) re actions are rare due to :

Solution:

Reactions ofhigher order (>3) are very rare due to very less chances of many molecules to undergo effective collisions.

QUESTION: 48

Among the elements Ca, Mg, P and Cl, the order of increasing atomic radii is

Solution:

Cl, P and Mg belong to the same period. In a period, the atomic radii decrease gradually. Ca belong to higher period. So, the order is
Cl < P < Mg < Ca

QUESTION: 49

A compound of a metal ion Mx+ (Z = 24) has a spin only magnetic moment of √15 Bohr Magnetons. The number of unpaired electrons in the compound are

Solution:

Magetic moment 
where n = number of unpaired electrons

QUESTION: 50

If Vrms is 30R1/2 at 27°C, then calculate the molar mass of the gas in kilogram

Solution:
QUESTION: 51

In which of the following sets, all the given species are isostructural ?

Solution:

All have tetrahedral structure.

QUESTION: 52

2 moles of N2 is mixed with 6 moles of H2 in a closed vessel of one litre capacity. If 50% N2 is converted into NH3 at equilibrium, the value of Kc for the reaction, 
N2(g) + 3H2(g) ⇌ 2NH3(g) is

Solution:

The equation of formation of ammonia is 

∴  [N2] = 2 - 1 = 1 M


∴ 
= 4/27

QUESTION: 53

On the basis of the information available from the reaction ΔG = -827 kJ mol-1 of O2, the minimum e.m.f. required to carry out electrolysis of Al2O3 is (F = 96500 C mol-1)

Solution:


Number of electrons involved is

QUESTION: 54

In alkaline medium, ClO2 oxidizes to H2O2 and O2 and itself gets reduced to Cl-. How many moles of H2O are oxidized by 1 mole of ClO2?

Solution:

The balanced chemical equation is
2 CIO2 + 5H2O2 + 2OH- → 2Cl- + 5O2 + 6H2
2 mol ClO2 = 5mol H2O2
1 mol CIO2 = 2.5 mol H2O2

QUESTION: 55

Which of the following cannot be made by using Williamson’s synthesis?

Solution:

The two components should be (CH3)3CONa + (CH3)3. However, tert- alkyl halides tend to undergo elimination reaction rather than substitution leading to the formation of an alkene, Me2C = CH2 

QUESTION: 56

The para magnetic species is

Solution:

Super oxide is para magnetic as it has an odd electron bond.

QUESTION: 57

Which of the following is an expression of Raoult's law if PA is the partial pressure of the solvent in a solution. is the partial pressure of pure solvent and if XA and XB are the mole fraction of the solute and the solvent respectively

Solution:

According to Raoult's law (partial pressure of solvent is equal to pure pressure of solvent multiplied by mole fraction of solvent.

QUESTION: 58

A compound contains 69.5% oxygen and 30.5% nitrogen and its molecular weight is 92. The formula of the compound is

Solution:


Empirical form ula is (NO2)n.
Molecular Weight is 92, so, n = 2
Hence, the formula of the compound is N2O4.

QUESTION: 59

Match the columns

Solution:
QUESTION: 60

For the preparation of alkanes, a saturated solution of sodium or potassium salt of carboxylic add is subjected to of

Solution:

Alkanes are prepared from carboxylic acids by electrolysis. In electrolysis, a saturated solution of Na or K salt of carboxylic acid is electrolyzed and alkane is evolved at the anode (Kolbe’s electrolysis)

QUESTION: 61

The equation for the equilibrium constant of the reactio
(K4) in terms of K1, K2 and K3 is :

Solution:

To calculate the value of K4 in the given equation we should apply:

QUESTION: 62

Which one is the bio-degradable pollutant?

Solution:

Domestic wastes are bio-degradable pollutants. These are decomposed rapidly by micro organisms.

QUESTION: 63

Which one of the following arrangements represents the correct order of solubilities of sparingly soluble salts Hg2Cl2, Cr2 (SO4)3, BaSO4 and CrCl3 respectively?

Solution:





Hence the correct order of solubilities of salts is

QUESTION: 64

A metal M readily forms water soluble, MSO4 water insoluble in M(OH)2 and Oxide MO which becomes inert on heating, The hydroxide is soluble in NaOH. The metal M is

Solution:

BeSO4 is soluble in water while Be (OH)2 is insoluble. BeO becomes inert on heating and Be(OH)2 is soluble in NaOH forming Na2BeO2.
Be(OH)2 + 2NaOH → Na2BeO2 + 2H2O

QUESTION: 65

α-D- Glucose and β- D- glucose differ from each other due to difference in one carbon with respect to its:

Solution:

α-D-glucose and β-D-glucose differ in the arrangement of groups around one carbon atom (C1) i.e. they differ in configuration at C1, hence these are also known as anomers.

QUESTION: 66

Which of the following compounds has the lowest melting point?

Solution:

As die size of the halogen increases from F to I, covalent character increases from CaF2 to Cal2 and melting point decreases, So Cal2 has the lowest melting point.

QUESTION: 67

The most electropositive metals are isolated from their ores by:

Solution:

Most electropositive metals are obtained by electrolysis of their fused ionic salts.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 68

Which of the following behave both as a nucleophile as well an electrophile?

Solution:

CH3C ≡ N and H2C = O both act as nucleophile due to the presence of lone pair of electrons on oxygen or nitrogen and electrophile due to the presence of multiple bonds.

QUESTION: 69

Which of the following is not correctly matched?

Solution:

Terylene is prepared by condensing terephthalic acid and ethylene glycol.

QUESTION: 70

Which is the strongest acid in the following?

Solution:

The acid which has the highest oxidation number of Cl i.e., +7 in HClO4 is the strongest acid.

QUESTION: 71

The pH of a solution is increased from 3 to 6; its H+ ion concentration will be:

Solution:

pH = 3. ∴  [H+] = 10-3;pH = 6 ∴ [H+] = 10-6.
Hence [H+] reduced by 10-3 times

QUESTION: 72

Which one of the following ions in the most stable in aqueous solution?

Solution:

Out of the given species, Cr3+ has the highest negative reduction potential. Hence, it cannot be reduced to Cr2+ and, therefore, is the most stable ion in aqueous solution.
Alternatively,
Mn3+ = [Ar]3d4, Cr3+ = [Ar]3 d3,
V3+ = [Ar]3d2 Ti3+ = [Ar]3d1 

QUESTION: 73

Identify the statement that is not correct as far as structure of diborane is concerned.

Solution:
QUESTION: 74

Among the following metal carbonyl, the C— O bond order is lowest in

Solution:

An ionic carbonyl complex can delocalise more, electron density to anti bonding π-orbital (dπ - pπ back bonding) of CO and thus lowers to bond order.

QUESTION: 75

Hydrogen peroxide acts both as an oxidising and as a reducing agent depending upon the nature of the reacting species. In which of the following cases H2O2 acts as a reducing agent in acid medium?

Solution:

H2O2 acts as a reducing agent only in presence of strong oxidising agents (i.e., MnO4-) in acidic as well as alkaline medium.
2KMnO4 + 3H2SO4 + 5H2O→ K2SO4 + 2MnSO4 + 8H2O + 5O2

QUESTION: 76

Cycloalkane formed When 1,4 - dibromopentane is heated with sodium is C

Solution:

QUESTION: 77

Ozone is an important constituent of stratosphere because it:

Solution:

Ozone absorbs U.V. radiations harmful to human life.

QUESTION: 78

A liquid was mixed with ethanol and a drop of concentrated H2SO4 was added. A compound with a fruity smell was formed. The liquid was

Solution:

Acid (CH3COOH) reacts with ethanol to form ester (CH3COOCH2CH3) having fruity smell.

QUESTION: 79

The boiling point of a solution of 0.11 g of a substance in 15 g of ether was found to be 0.1°C higher than that of pure ether. The molecular weight of the substance will be (Kb = 2.16 Kkg mol-1)

Solution:

QUESTION: 80

Substance which is weakly repelled by a magnetic field is

Solution:

Substance which is weakly repelled by a magnetic field is diamagnetic, e.g. H2O.

QUESTION: 81

Which one of the following is most reactive towards nucleophilic substitution reaction?

Solution:

More the stability of the carbocation, higher will be the reactivity of the parent chloride.
Allyl chloride > Vinyl chloride > Chlorobenzene

QUESTION: 82

The electrode potential for Cu2+ (aq) + e- → Cu+ (aq) and Cu+ (aq) + e- → Cu(s) are + 0.15 V and + 0.50V respectively. The value

Solution:


QUESTION: 83

The alkaline earth metals Ba, Sr, Ca and Mg may be arranged in the order of their decreasing first ionisation potential as

Solution:

Mg, Ca, Sr, Ba. As the size increases, the ionisation potential decreases.

QUESTION: 84

Which of the following are aerosols?

Solution:

Milk is emulsion. Butter is gel. Smoke and fog have gas as the dispersion medium, hence are aerosol.

QUESTION: 85

Among the following species, the diamagnetic molecule is:

Solution:

The molecules with no unpaired electrons are diamagnetic.

Since CO has no unpaired electron. Hence CO is diamagnetic.

QUESTION: 86

The number of tripeptides formed by three different amino acids are

Solution:

If A, B and C are three amino acids, the tripeptide formed are six. These are
A - B - C, A - C - B, B - A - C, B - C - A, C -A  - B, and C - B - A

QUESTION: 87

The major product of the following addition reaction is 

Solution:


QUESTION: 88

Which of the following can possible be used as analgesic without causing addiction and modification?

Solution:

SN2 reactions are accomplished by complete stereo chemical inversion. Since 1° alkyl halides are most prone to SN2 reactions, therefore, CH3Cl undergoes complete stereo chemical inversion.

QUESTION: 89

Which of die following is NOT a correct method of the preparation of benzylam ine from cyanobenzene ?

Solution:

QUESTION: 90

Halo form reaction does not take place with

Solution:

Under basic conditions of the reaction, 2-chloro propane first gets hydrolysed to 2-propanel which then gives the iodoform test.

QUESTION: 91

Identify the correct sequence of organs/regions in the organisation of human ear as an auditory mechanoreceptor organ.

Solution:

The Correct Sequence of Organs in the Organisation of human ear is the following: Pinna → auditory Canal → Tympanic membrane → Malleus → Incus → Stapes → Cohlea Auditory nerve.

QUESTION: 92

What is the similarity between gymnosperms and angiosperms?

Solution:
QUESTION: 93

Taxon is the

Solution:

Taxon is a group of one or more population of an organism or taxonomic group of any rank.

QUESTION: 94

Match column-I with column-II and choose the correct option.

Solution:

A - Bulliform cells: They are large, bubble-shaped, empty colourless epidermal cells that occur in groups on the upper surface of the leaves of many grasses.
B - Pericycle: It is a thin layer of plant tissue between the endodermis and the phloem. Initiation of lateral roots and vascular cambium during the secondary growth takes place in these cells.
C - Endarch xylem: When protoxylem lies towards the centre (pith) and metaxylem lies towards the periphery of the organ, it is called endarch xylem. This type of xylem occurs in stems.
D - Exarch xylem: When protoxylem lies towards the periphery and metaxylem lies towards the centre, it is called exarch xylem. This type of xylem occurs in roots.
E - Bundle sheath cells: They are layers of cells in plant leaves and stems that form a sheath surrounding the vascular bundles. 

QUESTION: 95

Which of the following statement is true for heterochromatinisation. It takes place

Solution:

Heterochromatinisation is the conversion of euchromatic into heterochromatin, during early in gestational development

QUESTION: 96

Proton pumps in the plasma membranes of plant cells may

Solution:
QUESTION: 97

Match the following columns


Solution:

QUESTION: 98

Which one of the following statement regarding auxin is correct?

Solution:

Natural auxins are IAA and IBA. These are synthesised in shoot apices, leaf primordia and developing seeds from tryptophan. Some of the important synthetic auxins are 2,4-D; 2,4,5-T (2,4,5- trichlorophenoxyacetic acid).

QUESTION: 99

Distance between the genes and percentage of recombination shows

Solution:

We are familiar with the term crossing over that takes place during meiosis in which non-sister chromatids cross over which results in recombination of different genes hence cause variations in traits.

So, the distance between gene and recombination is direct because when genesa re away from each other they have low recombination frequencies.

QUESTION: 100

When two grey-bodied fruit flies are mated, their offspring total 86 grey-bodied males, 81 yellow-bodied males, and 165 grey-bodied females. The allele for yellow body is

Solution:

This is the result of a cross between a heterozygous female and a male bearing a yellow allele on his X chromosome.

QUESTION: 101

Rising column of water does not break convection in the xylem vessels despite negative pressure or tension due to

Solution:

Cohesion amongst water molecules.

QUESTION: 102

A student brought home a strange animal which he found outside under a rock. It had moist skin, a complete digestive tract, a ventral nerve cord, and had gone through torsion. Identify the phylum of the animal.

Solution:

The animal found by the boy belongs to phylum mollusca. Mollusca is the second largest phylum after arthropoda and includes predominantly marine animals. They are triploblastic, bilaterally symmetrical, schizocoelic and unsegmented protostomes. They have moist skin, a complete digestive tract, a ventral nerve cord, and had gone through torsion.

QUESTION: 103

Which one of the following is refer to the term Atavism in man

Solution:

Appearance of ancestral characters are refers to the term Atavism in man, that is the tendency to revert to ancestral type.

QUESTION: 104

Match the hormone given in column-I with the endocrine cells given in column-II.

Solution:

Glucagon is secreted from the alpha cells of pancreas when the blood sugar level is low. It stimulates glycogen breakdown and glucose synthesis in the liver by increasing blood glucose concentration. Whereas rising level of blood glucose stimulates insulin secretion from the beta cells of pancreas. Leydig cells secrete testosterone hormone and sertoli cells secrete inhibin.

QUESTION: 105

Aphrodite, commonly called as sea mouse belongs to phylum

Solution:

Aphrodite is called as sea mouse belongs to the phylum Annelida whose Nervous system consists of a nerve ring and a double ventral nerve cord with segmental ganglia.

QUESTION: 106

Which of the following is correctly matched?

Solution:
QUESTION: 107

Compared with the gametophytes of the bryophytes, the gametophytes of vascular plants tends to be

Solution:

The gametophytes of vascular plants in the comperison of gametophytes of the bryophytes tend to be Smaller and have smaller sex organs.

QUESTION: 108

velamen is found in

Solution:
QUESTION: 109

Larva of Balanoglossus is

Solution:

Balanoglossus belongs to the phylum Hemichordata having Tripartite body plan of preoral proboscis, collar and Truck, Gill slits in adult multiplied to form large filter feeding pharynx. Larva is tomaria tadpole possesses the following features notochord, pharyngeal . slits etc.

QUESTION: 110

Collenchyma differs from parenchyma in having

Solution:

Collenchyma cell walls show localised thickenings due to presence of approximately 45% pectin, 35% hemicellulose and 20% cellulose.

QUESTION: 111

Sclerenchyma is thick-walled tissue, which has depositions of

Solution:

Sclerenchyma is a dead cell of plant which is thick and woody walled tissue gives Support to the plant, because of the depositions of lignin on their cell walls.

QUESTION: 112

Match the column-I and colnmn-II and find the correct option.

Solution:
QUESTION: 113

The female hormone that causes deposition of fat in the breasts and hips, as well as growth of pubic hair, during puberty is

Solution:

Women produce a number of different hormones including oestrogen which production in large in womans body for deposition of fat.

QUESTION: 114

Sequence of taxonomic categories is:

Solution:
QUESTION: 115

The pollination of two flowers on different plants is known as

Solution:

The Transfer or pollination of poller grains from the anther to stigma of a differt plant is known as Xenogamy.

QUESTION: 116

Which one among the following chemicals is used for causing defoliation of forest trees?

Solution:

2, 4-Dichlorophenoxyacetic acid is used for causing defoliation of forest trees. 2,4-D or 2,4 dichlorophenoxyacetic acid is an auxin hormone. It stimulates the growth activities of the cells of the root due to which roots get destroyed and thus plants finally destroys, 2, 4-D is used as a defoliant for broad leaved dicots.

QUESTION: 117

The major portion of the dry weight of plant comprises of

Solution:

Carbon, hydrogen and Oxygen Constitute the major portion of the dry weight of plant.

QUESTION: 118

Which one of the following is the correct statement regarding the particular psychotropic drug specified?

Solution:
QUESTION: 119

Consider the following statements.
I. In non-endospermic seeds, food is stored in seed coat
II. Caryopsis is one seeded dry indehiscent fruit developed from a monocarpellary, unilocular and superior ovary
III. Hesperidium is a modification berry.

Which of the statements given above are correct?

Solution:

Caryopsis is one Seeded dry indehiscent: fruit developed from a monocarpellary, unilocular and superior Ovary and Hesperidium is a modified berry.

QUESTION: 120

The amalgamation for six-kingdom classification into domains given by Carl Woese was based upon

Solution:

Based on sequence of 16S ribosomal RNA genes, Woese found that six kingdoms naturally cluster into three main categorie called domains. These three domains have evolved from common ancestor, the progenote.

QUESTION: 121

Elater mechanism for seed dispersal is exhibited by

Solution:

Elators are are believed to help dispersal, is exhibited by Marchantia sometimes known as common liverwort.

QUESTION: 122

Archaea differ from eubacteria in which one of the following features?

Solution:
QUESTION: 123

Which of the following is not correct?

Solution:

98% mass of every living Organism consists of six elements including phosphorus i.e.calcium, hydrogen, Nitrogen, Oxygen, Phosphorus and Sulphur.

QUESTION: 124

Select the correct statement with respect to mitosis.

Solution:

(a) Chromatids separate but remains in the centre of the cell in metaphase.
(b) Chromatids start moving towards opposite poles in anaphase.
(c) Golgi complex and endoplasmic reticulum are still visible at the end of telophase.

QUESTION: 125

Genetic code is said to be degenerate because

Solution:

As in DNA recombination states that one amino acid can code with only one codon not for more which can lead degeneratation the one codon.

QUESTION: 126

In laboratory experiments, two species of the protist Paramecium were grown alone and in the presence of the other species. The following graphs show growth of species 1 (left) and species 2 (right), both alone and when in mixed culture.

Interpretation of these graphs shows that

Solution:

Both species grow less well in the presence of the other; the effect is greater for species 1

QUESTION: 127

Main function of corpus luteum is to

Solution:

In the Ovulatory phase Graafian follicle transform as the corps luteum that secretes large amounts of progestrone which is required for implantation of fertilised ovum and other events of pregnancy.

QUESTION: 128

Sequence of humification and mineralisation is:

Solution:
QUESTION: 129

The two eukaryotic organelles responsible for cytoplasmic inheritance are

Solution:

In Eukaryotes, DNA polymerase-α replicates the leading strand, while DNA polymerase-δ- synthesises the lagging strand. DNA Polymerase β and ε are nuclear DNA repair enzymes, whereas DNA polymerase-γ is found in mitochondria and Chloroplasts.

QUESTION: 130

The class of enzymes that catalyse the removal of a group from a substrate without addition of water, leaving double bonds, is

Solution:
QUESTION: 131

Sertoli cell are regulated by the pituitary hormone known as

Solution:

Sertoli cells are Somatic cells of the testis that are essential for Spermatogenesis these cells transduce signals from testosterone i.e FSH are regulated by the pituitary Hormone.

QUESTION: 132

Select the correct match of classes of algae with the number and position of insertion of flagella.

Solution:

In phaeophyceae, flagella are 2 in number and unequal. They are inserted laterally. No motile structures are produced in , rhodophyceae.

QUESTION: 133

Grain colour in wheat is determined by three pairs or polygene. Following the cross AABBCC (dark colour) x aabbcc (light colour), in F2-generation, what of offsprings proportion is likely to resemble either parent?

Solution:

F1 generation always display only of the parental traits which was always seen in F1-generation as dominant and the trait that disappeared as recessive thus in F2-generation less that 5 % off springs proprotion is likely to resemble either parent.

QUESTION: 134

Match column-I with column-II and select the correct answer using the codes given below.

Solution:
QUESTION: 135

Viruses that infect bacteria multiply and cause their lysis, are called

Solution:

A Bacteriophage (a virus) that infects bacteria multiplication i.e. lysis to the self multiplication phage which are of lytic type (in temperate phages).

QUESTION: 136

Bacteria lack alternation of generation because there is

Solution:
QUESTION: 137

Production of bio products from microbes involve the use of

Solution:

Production of bio Products from microbes involue the use of large Vesseles in the Industries called as fermentor these are Stainless Vesseles.

QUESTION: 138

Which word combination applies to stratified squamous epithelium?

Solution:

The epidermis is the skin derived from the ectoderm germ layer and is the primary site of keratinisation in the body.

QUESTION: 139

Which of the following is not caused by deficiency of mineral nutrition?

Solution:

Etiolation is a type of plant cause in which plant parts development occurs in the absence of light. Hence it is not a cause of mineral nutrition.

QUESTION: 140

A student has identified a triploblastic coelomate segmented animal as an arthropod. Which additional character the student should have verified before identifying that animal as an arthropodA student has identified a triploblastic coelomate segmented animal as an arthropod. Which additional character the student should have verified before identifying that animal as an arthropod?

Solution:
QUESTION: 141

Identify the correctly matched pair

Solution:

Elastic Cartilage has a Structure that is relatively Similar to hyaline cartilage, which is the Flap that closes over the top of the trachea (i.e.a large open tube)

QUESTION: 142

The sequence of reactions involved in the production of biogas is:

Solution:

The sequence of reactions in biogas production are:
(1) Hydrolysis - breakdown of complex polymers to simple forms or solubilisation.
(2) Acetogenesis - formation of organic acids.
(3) Methanogenesis - formation of methane gas.

QUESTION: 143

The living organisms can be unexceptionally distinguished from the non-living things on the basis of their ability for

Solution:

The living Organisms can be unexceptionally disting uished from the non-living things on the basis of their ability for responsiveness to touch.

QUESTION: 144

Which one of the following statements is incorrect about menstruation?

Solution:

The periodic discharge of blood, mucusand cellular debris from uterine wall from nonpregnant women of sexual maturity is known as menstrual cycle. Few hours before the start of menstruation, the spiral arterioles constrict one by one resulting into the mucosa. The mucosa shrinks and the death of the blood deprived tissues takes place.

QUESTION: 145

Photochemical reactions in the chloroplasts are directly involved in

Solution:

Photochemical reaction is also known as light reaction because it takes place in the presence of light in the grana portion of chloroplast, In this reaction, Photolysis of water takes place, which generates Oxygen, Simultaneously, Photophosphorylation takes place which generates ATP and NADPH.

QUESTION: 146

In which condition, the gene ratio remains constant for any species?

Solution:

Mutation is any random sudden heritable change occurring in the genetic material. Sexual selection refers to selection of a mate by an organism.

QUESTION: 147

Angiosperms have dominated the land flora primarily because of their

Solution:

Angiosper and Zymnosperms have dominated the land flo ra prim arily than pterid op hyte because o f their power of adaptability in diverse habitat in the plant kingdom.

QUESTION: 148

What is true for monoclonal antibodies? 

Solution:

Monoclonal antibodies are identical molecules specific for one type of antigen. These are obtained by injecting the target antigen into a rat or mouse. Sometimes later, the spleen cells producing antibodies are isolated and fused with myeloma cells to produce monoclonal antibodies.

QUESTION: 149

During the conduction of a nerve impulse, the action potential results from the movement of

Solution:

During the Conduction of a nerve impulse, the action potential results from the movement of Nations from extracellular fluid to intracellular fluid.

QUESTION: 150

Match column-I with column-II and select the correct answer using the codes given below.

Solution:
QUESTION: 151

Which of the following statements are true/false?
I. The positive hydrostatic pressure is called turgor pressure.
II. Wall pressure prevents the increase of protoplasm size.
III. Diffusion is more rapid in liquids than in gases.
IV. Diffusion of water through a semipermeable membrane is called imbibition.
V. Osmosis is the movement of substances, which takes place along a diffusion gradient.

Solution:

I. The Positive hydrostatic pressure is called turgor pressure.
II. wall pressure or turgor pressure prevents the increase o f Protoplasm size.
III. Diffusion is less in liquid than gases.
IV. Diffusion of water through a Semipermeable membrane is called Osmosis.

QUESTION: 152

In which part ofthe brain corpora quadrigemina is located?

Solution:
QUESTION: 153

Synaptic vesicle is found in

Solution:

In a neuron, Synaptic vesicles (or neuro transmitter vesicles) Store various neurotransmitters that are released at the Pre-Synaptic neuron. Synapses Can fire at very Rapit rates in synaptic vesicle.

QUESTION: 154

An angiospermic plant has to produce 88 viable ovules. How many meiotic divisions will be needed to produce equal number of female gametophytes by this plant?

Solution:
QUESTION: 155

Example of water soluble plant pigment is

Solution:

Anthocyanins are water -Soluble Vacuolar pigments that may appear red, purple, or blue depending on the pH.

QUESTION: 156

Continued consumption of a diet rich in butter, red meat and eggs for a long period may lead to

Solution:
QUESTION: 157

Which of the following combination of drugs has a dramatic rapid increase in sedative effect?

Solution:

Alcohol and Benzodiazepines are Sedative or tranquilliser, is a Substance that induces Sedation or Sedatives are Compounds that Cause Physiological arid mental Slowing of the body. This type of effect called as Sedative effects.

QUESTION: 158

In an egg, the type of cleavage is determined by:

Solution:

The amount of yolk and its distribution determine the type and depth of cleavage. Cleavage is effected due to yolk resulting in different types of segmentation or cleavage.

QUESTION: 159

In silent mutation, there is

Solution:

Silent mutations are mutations in DNA that do not significantly alter the phenotype of the Organism in which they Occur. If mutations Occur in the part of a gene that encodes a protein and give no change in the product.

QUESTION: 160

Medical Termination of Pregnancy (MTP) is considered safe up to how many weeks of pregnancy?

Solution:

Medical termination of pregnancy is considered safe up to twelve weeks of pregnancy.

QUESTION: 161

Which of the following statements is/are correct?
I. Natural taxonomy is based on natural similarities amongst organisms
II. Cytotaxonomy is based on chromosomal studies
III. Karyotaxonomy is based on chemicals in cells or tissues
IV. Artificial taxonomy is based on habit and habitat of organisms

Solution:

I. Natural taxonomy is based on natural similarities amongst organisms or species.
IV. Artificial taxonomy is based on habit and habitat of Organisms.

QUESTION: 162

The steps in catalytic cycle of an enzyme action are given in random order.
(i) The enzyme releases the products. Now enzyme is free to bind another substrate.
(ii) The active sites, now in close proximity of substrate breaks the bond of substrate and forms E-P complex.
(iii) Binding of substrate induces the enzyme to alter its shape fitting more tightly around the substrate.
(iv) The substrate binds to the active site of enzyme (i.e., fitting into the active site).

Solution:

The correct sequence of the steps in catalytic cycle of an enzyme actions is : (iv), (iii),(ii),(i).

QUESTION: 163

Which of the following cell organelles is associated with photorespiration?

Solution:

Photorespiration is a special type of respiration show n by many green plansts, when they are exposed to light. Mitochondria, chloroplast and peroxisomes these all cell organelle perform their function in C2-Cycle like in mitochodria where 2 molecules of glycine reacts to with amino acid serine, Chloroplast is a Site for photorespiration and Peroxisome is required to Com plete the process of photorespiration.

QUESTION: 164

Retention of larval characters even after sexual maturity is called

Solution:
QUESTION: 165

Solarisation is

Solution:

Solarisation is a phenomenon in which Solar energy or sun energy emits lights and Cause the destruction of chlorophyll (pigments of plants).

QUESTION: 166

The alveoli contain specialised cells that secrete a phospholipoprotein complex known as pulmonary surfactant. The function of pulmonary surfactant is:

Solution:

Thin layer of water on the inner surrface of alveoli serves to contract the alveoli and makes them behave like unfilled baloons that resist inflation. This would mean tremendous effort to inhale and expand the alveoli and therefore to overcome this cells of the alveoli secrete pulmonary surfactant to decrease the surface tension of water lining the alveoli.

QUESTION: 167

In the developmental history of mammalian heart, it is observed that it passes through a two-chambered fish-like heart, three chambered frog-like heart and finally four-chambered stage. To which hypothesis can this above cited statement by approximated

Solution:

The biogenetic law is a theory of development and evolution proposed by Ernst Haeckel in Germany who described the developmental history of mammalian heart.

QUESTION: 168

Layer of cells that secrete enamel of tooth is

Solution:
QUESTION: 169

The hormone responsible for fight, fright and flight response is

Solution:

Adrenaline triggers the body’s fight-or flight resonse, also causes a release of glueose. Adrenaline is a stress hormone that produced by the adrenal gland sometime increases the human hart beat.

QUESTION: 170