NEET UG Zoology Mock Test 1


45 Questions MCQ Test NEET Mock Test Series & Past Year Papers | NEET UG Zoology Mock Test 1


Description
This mock test of NEET UG Zoology Mock Test 1 for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 45 Multiple Choice Questions for NEET NEET UG Zoology Mock Test 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this NEET UG Zoology Mock Test 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this NEET UG Zoology Mock Test 1 exercise for a better result in the exam. You can find other NEET UG Zoology Mock Test 1 extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Diagonistic feature of insects is : 

Solution:

Members of the class, Insecta have two pairs of wings, three pairs of jointed legs, tri-segmented bodies, head, thorax, and abdomen, hard exoskeletons, a pair of compound eyes, a pair of antennae and bilateral symmetry. But the diagnostic feature of insects is three pair of legs, because, the other features, which are mentioned on top are also can be seen in other organisms. But, only insects have 3 pairs of legs. 

QUESTION: 2

Which of the following is a characteristic of systemic circulation?

Solution:

Systemic circulation is actually the circulation through which blood is pumped to various systems of the body through arteries via aorta.
As the systemic circulation consists of left portion of the heart, it pumps oxygenated blood.

QUESTION: 3

Which of the following would occur as a result of the oval opening in the heart remaining open after birth?

Solution:

Before birth when the foetus remains in the mother womb then there is no need of taking oxygen from the out side because at this moment the foetus is able to take oxygen from the mother's body through placenta. So at this moment there is no need of any path for blood to go to the lung from the atrium so the blood of right and left atrium mixes up. When it need to take up oxygen from the outside then the foramen of ovale get closed due to high blood pressure of left atrium.

QUESTION: 4

Mesogloea of Hydra is:

Solution:

The mesoglea may be thinner than either of the cell layers in smaller coelenterates like a hydra or may make up the bulk of the body in larger jellyfish. The mesoglea serves as an internal skeleton, supporting the body. Its elastic properties help restore the shape after it is deformed by the contraction of muscles.

QUESTION: 5

Which of the following anemia types is an example of a genetic disorder?

Solution:

• Sickle cell anaemia is a genetic disorder of chromosome number 11. It leads to breakdown of RBC resulting in anaemia.

• Iron deficiency is also caused due to genetic disorder which causes inability to absorb iron which is major component of haemoglobin.

• Thalassemia is also genetic disorder of chromosome number 11 which cause mutations in beta chains of haemoglobin and it eventually leads to haemolytic anaemia.

QUESTION: 6

Bony fishes are

Solution:

Bony fish and aquatic amphibians are ammonotelic because this method of excretion uses the least energy.

QUESTION: 7

Increasing the secretion of insulin would have which of the following effects?

Solution:

Insulin increases the uptake of blood sugar by tissues and hence deceases blood sugar level.

QUESTION: 8

If Abhishek has type O+ blood, then which of the following is TRUE?

Solution:

In abhishek's blood no antigens are present but A-antibody and B-antibody are found on RBC surface.

QUESTION: 9

Which of the following enzymes is CORRECTLY matched with its substrate?

Solution:

Pepsinogen is converted into pepsin by the help of HCl .This is protein substrate.

QUESTION: 10

High levels of toxins in the blood may indicate a problem with the function of the

Solution:

Ornithine cycle is performed in the liver for removal of NH3. So any problem in the liver can increase the amount of toxic substances in blood.

QUESTION: 11

Gastric enzymes are secreted by the _____ cells.

Solution:

Pepsinogen is the main gastric enzyme produced within the stomach. It is secreted by stomach cells called chief cell.

QUESTION: 12

Which of the following is termed as poor man's cow?

Solution:

Goats are called poor man's cow , because they give you the same benefit as the cow(i.e.,milk , meat) and it's cheaper than the cow so that poor people can afford having them .

QUESTION: 13

Aflatoxicosis of poultry is caused by

Solution:

Aflatoxicosis in Poultry Aflatoxins are the most commonly occurring and economically important mycotoxins, produced largely by a fungi called Aspergillus flavus. Aflatoxicosis is associated with grains and other feed sources such as maize, soyabeans, peanuts and millet.

QUESTION: 14

Implantation of fertilised egg or young embryo occurs under the influence of

Solution:

Progesterone is a steroid hormone that is responsible for preparing the endometrium for uterine implantation of the fertilized egg.

QUESTION: 15

Midgets are due to the deficiency of

Solution:

Midgets is also called pituitary dwarfism. Midget is a term for a person of unusually short stature. When the hypothalamus releases growth hormone releasing hormone (GHRH), the anterior pituitary is stimulated to release growth hormone (GH). Growth hormone then acts on the liver and other tissues and stimulates them to secrete insulin like growth factor-1 (IGF-1). IGF-1 directly promotes the development of bone and muscle, causing bones to grow in length, and muscles to increase protein synthesis. Hence, an absence of growth hormone will cause dwarfism or midgets.

QUESTION: 16

A mineralocorticoid is

Solution:

Aldosterone is a mineralocorticoid which maintains the salt water balance in the body.

Testosterone, progesterone and androgen are corticosteroids.

QUESTION: 17

While dwarfs and cretins are somewhat of the same height, the main difference is that

Solution:

Cretinism is due to thyroid disorder while dwarfism is due to pituitary and only thyroxine is that hormone which help in mental growth so cretans are mentally retarded

QUESTION: 18

Albinism is a congenital disorder resulting from the lack of the enzyme :

Solution:

Tyrosinase enzyme synthesizes melanin from amino acid tyrosine and melanin play vital role in colour production . The deficiency of this enzyme also leads to vision problem.

QUESTION: 19

Synthetic drugs structurally related to adrenaline are

Solution:

Amphetamines are synthetic stimulants commonly known as pep pills or anti-sleepdrugs. They are structurally similar toadrenaline. Adrenaline is a neurotransmitter secreted from adrenal medulla in response to stress conditions in the body.

QUESTION: 20

World Environment Day is celebrated on

Solution:

World Environment Day is used to celebrate on the 5th June to make the people to get aware about the Environment and its effects on the daily life of the people

QUESTION: 21

Where the optic nerve leaves the eye, the retina has no rods and cones and the images falling in this area cannot be perceived. This area is referred to as the

Solution:

A small area of the retina where the optic nerve enters the eye; this type of blind spot occurs normally in all eyes.

Any gap in the visual field corresponding to an area of the retina where no visual cells are present; this type of blind spot is associated with eye disease.

QUESTION: 22

The size of pupil is controlled by the

Solution:

Light enters the eye through the pupil, and the iris regulates the amount of light by controlling the size of the pupil.

QUESTION: 23

Trochophore larva occurs in

Solution:

Trochophore larva is also called as trochosphere. It is a small free-swimming larva occurs in marine annelids and molluscs. It is girdled by a cilia. It aids in swimming. They feed on other plankton species.

QUESTION: 24

Which of the following lymphatic areas are totally encapsulated with fibrous tissue?

Solution:

Most lymph nodes are areas of lymphatic tissue surrounded by a fibrous outer capsule; some areas such as the tonsils and Peyer's patches of the ileum contain cervical nodules that do not have well defined outer capsules.

QUESTION: 25

Which of the following is TRUE of lymph nodes?

Solution:

Lymph nodes contain lymphocytes, a type of white blood cell, and are primarily made up of B cells and T cells. B cells are mainly found in the outer cortex where they are clustered together as follicular B cells in lymphoid follicles, and T cells and dendritic cells are mainly found in the paracortex

QUESTION: 26

The walls of lymphatic vessels are similar to those of cardiovascular

Solution:

The lymphatic system primarily consists of lymphatic vessels, which are similar to the veins of the circulatory system. The vessels are connected to lymph nodes, where the lymph is filtered. The tonsils, adenoids, spleen and thymus are all part of the lymphatic system. Lymph vessels possess valves, like veins, to prevent backflow. Lymphatics actually have more valves than veins.

QUESTION: 27

An egg laying mammal is

Solution:

Organisms that give rise to young ones are called viviparous and organisms that lays egg are called oviparous. Mammals generally give birth to young ones. Oviparous mammal is platypus and echidna.

So, the correct answer is 'Platypus'.

QUESTION: 28

Members of which of the following phyla exhibit adaptations so widely varied environmental conditions?

Solution:

"Mollusca" because different types of molluscs show different types of adaptation to survive in the world. For example - Snail, which has a hard shell to bury in the sand.

QUESTION: 29

Apposition image in cockroach is formed when there is

Solution:

This is perceived in bright light, when pigment cells in the dioptrical and sensory regions spread and completely separate the ommatidia from each other, so that the angle of vision of an ommatidium is only 1 degree and light rays coming directly from the front can only enter the ommatidium, whereas the light rays coming at an angle are absorbed by the pigment before they can reach rhabdomes. The image formed in brain is a mosaic of several dots, each one of which is formed by an ommatidium.

QUESTION: 30

Muscles immune to fatigue are

Solution:

Cardiac muscle resists fatigue so well because it's got more mitochondria than skeletal muscle. With so many power plants at its disposal, the heart doesn't need to stop and chill out. It also has a steady supply of blood bringing it oxygen and nutrients.

QUESTION: 31

Main cause of soil erosion is

Solution:

Running water is the leading cause of soil erosion, because water is abundant and has a lot of power. Wind is also a leading cause of soil erosion because wind can pick up soil and blow it far away. Activities that remove vegetation, disturb the ground, or allow the ground to dry are activities that increase erosion.

QUESTION: 32

American water plant that has become a troublesome water weed in India is

Solution:

It is the scientific name of WATER HYACINTH. This plant was brought to INDIA because of its beauty. But later it became a problem as it harshly affect aquatic life.

QUESTION: 33

The sympathetic nervous system is responsible for

Solution:

The sympathetic nervous system stimulates the release of hyperglycemic hormones like adrenaline. These hormones helps in the breakdown of glycogen form glucose by a process called glycogenolysis and hence increases the level of glucose in the blood.

QUESTION: 34

Commercial bath sponge is

Solution:

Euspongia is also called bathing sponge ,so it is used commercially on large amount

QUESTION: 35

Which of the following type of reproduction occurs in sponges?

Solution:

Sponges are able to reproduce both sexually using gametes and asexually by budding. Even though sponges are hermaphroditic, individuals will only make one type of gamete at a time. There are two forms of asexual reproduction that sponges can go through: external budding and internal budding.

QUESTION: 36

Graffian follicle are characteristically found in the

Solution:

Ovarian follicles are the essential units of the female reproductive biology of mammals, each of which is packed with roughly spherical aggregations of cells found in the ovary. A Graafian follicle, or ovarian follicle, is present inside an ovary and is a minute cyst within which an egg, or ovum, develops. A Graafian follicle is a follicle that ruptures and releases its ovum when stimulated. Generally, women are born with many undeveloped follicles, each containing an immature ovum. As soon as puberty is attained and menstruation commences, one ovum matures each month inside its containing follicle. The follicle grows bigger and breaks at around day 14 of the cycle, discharging the ovum in a process known as ovulation.

QUESTION: 37

Which of the following is an example of internal respiration?

Solution:

Exchange of gases between the blood in systemic capillaries and the tissue cells is known as internal respiration. It is also known as tissue respiration. So, Option D is the correct one.

QUESTION: 38

Which of the following is caused by the contraction of the diaphragm?

Solution:

When we breathe or inhale our diaphragm contracts ... more(tighten) and moves downward this increases the space in our chest cavity and thus lungs expands.

QUESTION: 39

Which is part of pectoral girdle?

Solution:

A cavity known as glenoid cavity is present at the tip of scapula and coracoid for articulation of head of humerus. Pectoral girdle consists of a membranous bone called clavicle and a large replacing bone called shoulder blade or scapula coracoid.

QUESTION: 40

Which layer is very thick at the sole and palm?

Solution:

Stratum corneum is a layer of cornified cells that are closely packed, flat, and anucleate. They contain keratin. Thickness of this layer varies in different regions of the body and is thickest in the palms and soles.

QUESTION: 41

Structure present in man but absent in frog

Solution:

A well developed and complete alimentary canal along with digestive glands are present in digestive system. But the salivary glands are absent in frog because the saliva they needed is formed at the tip of their tongue

QUESTION: 42

In Cockroach, ootheca is produced by secretion of

Solution:

In cockroach, a pair of much branched accessory or colleterial glands lies behind and above the ovaries. Secretion of the colleterial glands forms the hard egg case or ootheca around groups of eggs.

QUESTION: 43

Filtrate enters the Bowman’s capsule by

Solution:

Filtration pressure is is responsible for filterate enter the Bowman's capsule.
filterate pressure (FP)=glomerular hydrostatic pressure (GHP) - [blood colloidal osmotic pressure (BCOP) + capsular hydrostatic pressure (CHP)]
FP=GHP-(BCOP+CHP)
FP=60-(32+18)
FP=10mmHg
where GHP is blood pressure of cappilaries of glomerulus
BCOP is osmotic pressure of due to prsance of plasma proteins
CHP is hydrostatic pressure exerted by filtrate prasent in Bowman's space on glomerular capsule membrane.

QUESTION: 44

Blood is brought to the glomerulus by the

Solution:

Small branches of the renal artery give rise to afferent arterioles (afferent means to carry toward). An afferent arteriole conducts blood into the capillaries that make up each glomerulus. 

QUESTION: 45

A person may have one gene for adult haemoglobin and one gene for sickle-cell haemoglobin. This heterozygous condition is called :

Solution:

Sickle cell trait (SCT) is an inherited blood disorder that affects the red blood cells. It affects between 1 and 3 million Americans and 8 to 10 percent of African Americans.

People with SCT have inherited one gene for normal hemoglobin and one for sickle hemoglobin.

Inheriting only one abnormal gene is what makes SCT different from sickle cell disease (SCD).

SCD occurs when a person inherits two sickle cell genes, one from each parent.

Similar Content

Related tests