Chemistry Test 7 - Electrochemistry, P-Block (Halogen And Noble Gas), Biomolecules, Polymers And Chemistry In Action


25 Questions MCQ Test Mock Test Series for JEE Main & Advanced 2022 | Chemistry Test 7 - Electrochemistry, P-Block (Halogen And Noble Gas), Biomolecules, Polymers And Chemistry In Action


Description
This mock test of Chemistry Test 7 - Electrochemistry, P-Block (Halogen And Noble Gas), Biomolecules, Polymers And Chemistry In Action for JEE helps you for every JEE entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for JEE Chemistry Test 7 - Electrochemistry, P-Block (Halogen And Noble Gas), Biomolecules, Polymers And Chemistry In Action (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Chemistry Test 7 - Electrochemistry, P-Block (Halogen And Noble Gas), Biomolecules, Polymers And Chemistry In Action quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. JEE students definitely take this Chemistry Test 7 - Electrochemistry, P-Block (Halogen And Noble Gas), Biomolecules, Polymers And Chemistry In Action exercise for a better result in the exam. You can find other Chemistry Test 7 - Electrochemistry, P-Block (Halogen And Noble Gas), Biomolecules, Polymers And Chemistry In Action extra questions, long questions & short questions for JEE on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

To which class of compounds do enzymes usually belong ?

Solution: Among the organic macromolecules, enzymes belong in the category of proteins. Proteins are distinct from carbohydrates, nucleic acids and lipids in that a protein is made of amino acids. Amino acids link together into a chain that can fold into a three-dimensional shape.
QUESTION: 2

Which of the following enzymes is present in saliva?

Solution:
QUESTION: 3

Night-blindness may develop due to the defciency of

Solution:
QUESTION: 4
The reaction is an example of
Solution:
QUESTION: 5
Van der Waals force is the strongest in
Solution:
QUESTION: 6

reacts with concetrated HCl to produce

Solution:
QUESTION: 7

XeF4 is prepared by heating Xe and F2 at 400oC in the ratio of

Solution:
QUESTION: 8
reacts violently with water to give
Solution:
QUESTION: 9
Xenon trioxide has a
Solution:
QUESTION: 10
The chemical name of aspirin is
Solution:
QUESTION: 11
Chlorampehnicol is used as an
Solution:
QUESTION: 12
Phenol is commonly used as
Solution:
QUESTION: 13
Which of the following is not a natural polymer ?
Solution:
QUESTION: 14
Natural rubber is a polymer of
Solution:
QUESTION: 15
Orlon in obtained by the polymerization of
Solution:
QUESTION: 16
Glyptal, a highly cross-linked rigid thermosetting resin,is prepared by heating
Solution:
QUESTION: 17
The polymer obtained by condensation polymerization is
Solution:
QUESTION: 18

Which of the following polymer type is not classified on the basis of its application and properties?

Solution:

Synthetic polymers are classified on the basis of their origin and are known as man-made polymers.

QUESTION: 19
The colour of the precipitate formed when a reducing sugar is heated with Fehling’s solution is
Solution:
QUESTION: 20
Which of the following is an amino acids ?
Solution:
*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 21

On passing electric current through moten AlCl3, 11.2 litre of Cl2 is liberated at N.T.P. at anode. The quantity of aluminium deposited at cathode in g will be :- (At. wt. of Al = 27)


Solution:

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 22

How many of the following are condensation copolymers ?
Nylon-6,   nylon-66,   Dacron,  glyptal,   buna-S,  ABS,  neoprene,  PHBV,  perlon-U.


Solution:

Nylon-6 6, dacron, glyptal, PHBV and perlon-U all are condensation copolymers.

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 23

A 250.0 ml sample of a 0.20 M Cr3+ is electrolyzed with a current of 96.5 A , so as to deposit Cr. If the remaining [Cr3+] is 0.1M, the time taken (in sec.) in the process.


Solution:

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 24

How many statements are correct in the following - 
(a) Reduction potential of Pb2+ is more than Zn2+
(b) Mercury cell is an example of primary cell 
(c) Hydrogenation of ethene (C2H4) is a first order reaction 
(d) order of wavelength γ-rays < X-ray < IR 
(e) Molal elevation constant (Kb) of ethanol is more than carbon tetrachloride (CCl4)
(f) Sols of starch, gum, gelatin are postively charged. 
(g) In coagulation of positive sol, the flocculating power is in order 
: [Fe(CN)6]–4 > PO4–3 > SO4–2 > Cl
(h) In Rhombohedral unit cell : a = b  = c


Solution:
*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 25

Find out the ratio of incorrect and correct statements about H2O2 among the following?
1. In the pure state H2O2 is almost colorless (very pale blue)
2. Hydrogen peroxide has non planar structure in both gas phase & solid phase
3. 2-ethylanthraquinol react with water to give H2O2
4. H2O2 is used in pollution control
5. Dihedral angle of H2O2 is larger in gas phase compared to that in solid phase


Solution:

1. True
2. True, it open book shape structure
3. False
4. True
5. True, in gas phase angle is 111.5° in solid phase it is 90.2°