JEE Main 2020 Mock Test - 10 (22-03-2020)


75 Questions MCQ Test JEE Main Mock Test Series 2020 & Previous Year Papers | JEE Main 2020 Mock Test - 10 (22-03-2020)


Description
This mock test of JEE Main 2020 Mock Test - 10 (22-03-2020) for JEE helps you for every JEE entrance exam. This contains 75 Multiple Choice Questions for JEE JEE Main 2020 Mock Test - 10 (22-03-2020) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this JEE Main 2020 Mock Test - 10 (22-03-2020) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. JEE students definitely take this JEE Main 2020 Mock Test - 10 (22-03-2020) exercise for a better result in the exam. You can find other JEE Main 2020 Mock Test - 10 (22-03-2020) extra questions, long questions & short questions for JEE on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

A solid ball rolls down a parabolic path ABC from a height h as shown in figure. Portion AB of the path is rough while BC is smooth. How high will the ball climb in BC ?

Solution:

At B , total kinetic energy = mgh

Here,

m = mass of ball

The ratio of rotational to kinetic energy would be , Kr/Kt = 2/5

where, Kr = 2/7mgh and Kt = 5/7 mgh

In portion BC, friction is absent . Therefore, rotational K.E will remain constant and Translational K.E will convert into potential energy.

Hence, if H be the height to which ball climbs in BC, then

mgH = Kt

mgH = 5/7mgh

H = 5/7h

QUESTION: 2

A heat engine has an efficiency η. Temperatures of source and sink are each decreased by 100 K. Then, the efficiency of the engine.

Solution:


where T1 and T2 are the temperatures of a source and sink respectively.
When T1 and T2 both are decreased by 100 K each, (T1 - T2) stays constant. T1 decreases.
∴  η increases.

QUESTION: 3

A particle is moving in a uniform circular motion on a horizontal surface. Particle position and velocity at time t = 0 are shown in the figure in the coordinate system. Which of the indicated variable on the vertical axis is incorrectly matched by the graph shown alongside for particle's motion-

Solution:



QUESTION: 4

In Coolidge tube experiment, if applied voltage is increased to three times, the short wavelength limit of continuous X - ray spectrum shifts by 20 pm. What is the initial voltage applied to the tube ?

Solution:

Cut-off wavelength for continuous x-ray is given as : 
∴ hc eV0 = λ  &  hc 3 eV0 = λ - Δλ

⇒   V0 = 2 hc 3 e Δ λ = 41 kV

QUESTION: 5

A washer is made of metal having resistivity 10–7 Ωm. The washer has inner radius 1 cm, outer radius 3 cm and thickness 1 mm. A magnetic field, oriented normal to the plane of the washer, has the time dependent magnitude B = (2t) tesla/sec. Find the current (in ampere) around the washer

Solution:

Electric field at a general radial distance is E
E = rN/c
J = σE
Current in circular element di = j(dr)t
So net current in washer i = 

QUESTION: 6

Ends of two wires A and B having resistivity  and  of same cross section area joined in series together to from a single wire. If the resistance of the joined wire does not change with temperature, then find the ratio of their lengths  given that temperature coefficient of resistivity of wire A and B is 

αA= 4 ×10–5/ °C and αB = –6 × 10–6/°C. Assume that mechanical dimensions do not change with temperature

Solution:

As net resistance does not changes on change temp. so

QUESTION: 7

A cone of radius = height = r is under a liquid of density d. Its base is parallel to the free surface of the liquid at a depth H from it as shown in the figure. What is the net force due to liquid on its curved surface? (neglect atmospheric pressure)

Solution:

Force due to liquid on curved surface = F

F = weight of liquid above the cone

QUESTION: 8

A spherical black body has a radius R and steady surface temperature T, heat sources ensure the heat evolution at a constant rate and distributed uniformly over its volume. What would be the new steady surface temperature of the object if the radius is decreased by half? Assume surrounding to be at absolute zero and heat evolution rate through unit volume remain same.

Solution:

Net heat getting generated in complete volume of sphere = rate of heat radiated by its surface

QUESTION: 9

The smallest length scale known in physics is the Planck length. It is an important ingredient in some current cosmological theories. Which of the following expressions could represent this Planck length? (Symbols has usual meaning)

Solution:

Dimensional formula of only option D matches with length.

QUESTION: 10

In the figure shown two motors P1 & P2 fixed on a plank which is hanging with light string passing over fixed Pulley P. If the motors start winding the thread with angular velocity ω1 & ω2 then velocity of plank V is (here R1 & R2 are the radii of motor rotor respectively) [Given: ω1 = 2 rad/s, R1 = 2m, ω2 = 2 rad/s, R2 = 3m]

Solution:

QUESTION: 11

Five identical balls each of mass m and radius r are strung like beads at random and at rest along a smooth, rigid horizontal thin road of length L, mounted between immovable supports. Assume 10r < L and that the collision between balls or between balls and supports are elastic. If one ball is struck horizontally so as to acquire a speed v, the average force felt by the support is

Solution:

*Multiple options can be correct
QUESTION: 12

A double star is a system of two stars rotating about their centre of mass only under their mutual gravitational attraction. Let the stars have masses m and 2m and let their separation be l. Their time period of rotation about their centre of mass will be proportional to

Solution:

*Multiple options can be correct
QUESTION: 13

If white light is used in a Young’s double – slit experiment. Point C represents centre of a screen

Solution:
*Multiple options can be correct
QUESTION: 14

Consider a thermodynamic cycle in a PV diagram shown in the figure performed by one mole of a monoatomic gas. The temperature at A is T0 and volume at A and B are related as VB = VC = 2VA. Choose the correct option(s) form the following

Solution:

temprature at state 'B' is maximum

Net work done by gas in cyclic process

Heat capacity for process 

*Multiple options can be correct
QUESTION: 15

If the plank’s constant would be double the present value, in the Bohr’s model for hydrogen atom

Solution:

QUESTION: 16

In 1906, Robert Millikan devised an experiment that allowed him to determine the charge of an electron. A schematic of Millikan’s set – up is shown below:
Two metal plates are connected by a series of batteries to form a capacitor. There is an electric field between the plates. The metal plates are inside an insulated cylindrical container.
Oil drops are introduced into the container through a small hole in the top. The oil drops acquire a negative charge as they pass through the nozzle of the oil can. Some of the drops fall through a hole in the upper plate. By adjusting the voltage between the plates, certain drops can be suspended between them. The relationship between the electric field between the plates and the voltage across the plates is ∆V = EL
Where E is the electric field and L is the plate separation.
Millikan chose oil because of its relatively low vapour pressure and high charge holding ability. (To answer the following question assume oil drops as to be non-conducting tiny spheres)

In order for an oil drop of mass m, radius r and volume charge density ρ, to be suspended between the plates, the magnitude and direction of the electric field must be:

Solution:

QUESTION: 17

In 1906, Robert Millikan devised an experiment that allowed him to determine the charge of an electron. A schematic of Millikan’s set – up is shown below:
Two metal plates are connected by a series of batteries to form a capacitor. There is an electric field between the plates. The metal plates are inside an insulated cylindrical container.
Oil drops are introduced into the container through a small hole in the top. The oil drops acquire a negative charge as they pass through the nozzle of the oil can. Some of the drops fall through a hole in the upper plate. By adjusting the voltage between the plates, certain drops can be suspended between them. The relationship between the electric field between the plates and the voltage across the plates is ∆V = EL
Where E is the electric field and L is the plate separation.
Millikan chose oil because of its relatively low vapour pressure and high charge holding ability. (To answer the following question assume oil drops as to be non-conducting tiny spheres)

Suppose the original oil droplet were replaced with a positively charged one that had twice the charge and three times the mass of the original droplet, how would the magnitude of the electric field have to be changed in order for the drop to remain suspended?

Solution:
QUESTION: 18

In a hypothetical atom, a negatively charged particle having a charge of magnitude 3e and mass 3m revolves around a proton. Here, e is the electronic charge and m is the electronic mass. Mass of proton may be assumed to be much larger than that of the negatively charged particle, thus the proton is at rest. This “atom” obeys Bohr’s postulate of quantization of angular momentum, that is  It is given that for the first Bohr orbit of hydrogen atom: radius of orbit is r0 speed of electron is V0, and total energy is –E0. Now answer the following questions.
Speed of the revolving particle is, in the first Bohr orbit.

Solution:

If mass of revolving particle is m, and change q. change at nucleus Q

Energy of nth orbit

Radius of first orbit of this atom

QUESTION: 19

In a hypothetical atom, a negatively charged particle having a charge of magnitude 3e and mass 3m revolves around a proton. Here, e is the electronic charge and m is the electronic mass. Mass of proton may be assumed to be much larger than that of the negatively charged particle, thus the proton is at rest. This “atom” obeys Bohr’s postulate of quantization of angular momentum, that is  It is given that for the first Bohr orbit of hydrogen atom: radius of orbit is r0 speed of electron is V0, and total energy is –E0. Now answer the following questions.
Radius of hypothetical atom is

Solution:

If mass of revolving particle is m, and change q. change at nucleus Q

Energy of nth orbit

Radius of first orbit of this atom

QUESTION: 20

In a hypothetical atom, a negatively charged particle having a charge of magnitude 3e and mass 3m revolves around a proton. Here, e is the electronic charge and m is the electronic mass. Mass of proton may be assumed to be much larger than that of the negatively charged particle, thus the proton is at rest. This “atom” obeys Bohr’s postulate of quantization of angular momentum, that is  It is given that for the first Bohr orbit of hydrogen atom: radius of orbit is r0 speed of electron is V0, and total energy is –E0. Now answer the following questions.
The momentum of an emitted photon when it makes a transition from the second excited state to ground state, is

Solution:

If mass of revolving particle is m, and change q. change at nucleus Q

Energy of nth orbit

Radius of first orbit of this atom

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 21

The given figure shows a plot of the time dependent force x F acting on a particle in motion along the x-axis. What is the total impulse (in kg-m/s) delivered by this force to the particle from time t = 0 to t = 2 second?


Solution:

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 22

In the figure shown a small block B of mass m is released from the top of a smooth movable wedge A of the same mass m. The height of wedge A shown in figure is h = 16 cm. B ascends another movable smooth wedge C of the same mass. Neglecting friction anywhere find the maximum height (in cm) attained by block B on wedge C.


Solution:

Let u and v be the speed of wedge A and block B at just after the Block B get off the wedge A. Applying conservation of momentum
in horizontal direction, we get
mu = mv   ...(1)
Applying conservation of energy between initial and final state as shown in figure (1), we get

At the instant block B reaches amximum height h' on the wedge C (figure 2) the speed of block B and wedge C are v'
Applying conservation of momentum in horizontal direction, we get
mv=(m+m)v'  ...(4)

Applying conservation of energy between initial and final state

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 23

Mass 2m is kept on a smooth circular track (R = 9 meters) of mass m which is kept on a smooth horizontal surface. The circular track is given a horizontal velocity  towards left and released. Find the maximum height reached by 2m in meters.


Solution:

Let v be the final speed of block when it is at maximum height. At that instant the speed of circular track shall also be v

From conservation of momentum

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 24

Two blocks of masses m1 and m2 are connected by spring of constant K such that m2/m1=9. The spring is initially compressed and the system is released from rest at t = 0 second. The work done by spring on the blocks m1 and m2 be ω1 and ω2 respectively by time t. The speeds of both the blocks at time ‘t’ are non-zero. Then find the value of ω12.


Solution:

Here in this question when we released the system this will start moving

So ω1 =  work done by spring on the block 1 = change in kinetic energy of block 1

ω2 = work done by spring on the block 2 = change in kinetic energy of block 2

So only spring will do the work

So 

and  

so  

And we know there is no external force on this system so momentum will be conserved

So           m1v1 = m2v2

so     v1/v2 = m1/m2 

So  now put this in the ratio

We get  ω12  = m2/m1 = 9

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 25

Two simple pendulums of length 5 m and 20 m respectively are given small linear displacement in one direction at the same time. They will again be in the phase when the pendulum of shorter length has completed .... oscillations.


Solution:

 If t is the time taken by pendulums to come in same phase again first time after t=0.

and NS= Number of oscillations made by shorter length pendulum with time period TS.

NL= Number of oscillations made by longer length pendulum with time period TL

Then t=NSTS=NLTL

 ⇒ NS=2NL i.e. if NL=1
⇒ NS=2

QUESTION: 26

Copper reduces  into NO and NO2 depending upon concentration of HNO3 in solution. Assuming  [Cu2+] = 0.1M, and PNO = PNO2 = 10–3 bar. At which concentration of HNO3, thermodynamic tendency for reduction of  into NO and NO2 by copper is same?

Solution:

QUESTION: 27

A radioactive material (t1/2 = 30 days) gets spilled over the floor of a room. If initial activity is ten times the permissible value, after how many days will it be safe to enter the room

Solution:

It will be safe to enter the room after the nuclei decreases to 1/10 of its initial amount.

→ Half life = 30 days

→ Using integration law,

 ∴ After 100 days, it will be safe to enter the room.

QUESTION: 28

Solution:

Trinitro benzene diagenium ionis strong electrophile type and show coupling even with mesitylene

QUESTION: 29

 A mixture of all possible stereoisomers from the above structure is subjected to fractional distillation, which of the following statements is correct

Solution:
QUESTION: 30

Which of the following about SF4, SOF4 and COF2 molecules is correct?

Solution:

Equatorial FSF bond angle is less in SFthan in SOF4 since lone pair repulsion is more than two electron pairs in double bond
In both SF4 and SOF4 the hybridisation state of S is same sp3d
The OCF bond angle on COF2 is more than 120° since two electron pairs in double bond repel more than one electron pair in C-F bonds.
Due to repulsion by lone pair the axial FSF bond angle is less than 180°

QUESTION: 31

B2O3 substitutes nonmetal oxides from several metal salts because

Solution:

Less volatile with more melting point (B2O3) acidic oxide can substitute more volatile acidic oxides.

QUESTION: 32

Which of these is most stable?

Solution:

NCl3, NBr3 and NI3 are explosive.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 33

The correct statement regarding various types of molecular speeds are

Solution:

*Multiple options can be correct
QUESTION: 34

The compounds that should be used to prepare glycine and β – alanine by Gabriel phthalimide synthesis are

Solution:

*Multiple options can be correct
QUESTION: 35

In which of these compounds, Nitrogen can be estimated by Duma’s method?

Solution:
*Multiple options can be correct
QUESTION: 36

A black mineral (A) in solid state is fused with KOH and KNO3 and the mixture extracted with water to get a green coloured solution (B). On passing CO2 gas through the solution the colour changes to pink with a black residue (C). Which of the following is/are correct

Solution:

QUESTION: 37

A is

Solution:

QUESTION: 38

Formation of “B” through the attack of first two reagents involve respectively

Solution:

QUESTION: 39

Product “C” is

Solution:

QUESTION: 40

A white substance (A) reacts with dilute H2SO4 to produce a colourless gas (B) and a colourless solution (C). The reaction between (B) and acidified K2Cr2O7 solution produces a green solution and a slightly coloured precipitate (D). The substance (D) burns in air to produce a gas (E), which reacts with (B) to yield (D) and a colourless liquid. Anhydrous copper sulphate is turned blue on addition of this colourless liquid. Addition of aqueous NH3 or NaOH to (C) produces first a precipitate which dissolves in the excess of the respective reagent to produce a clear solution in each case
(B) and (D) are respectively

Solution:

QUESTION: 41

A white substance (A) reacts with dilute H2SO4 to produce a colourless gas (B) and a colourless solution (C). The reaction between (B) and acidified K2Cr2O7 solution produces a green solution and a slightly coloured precipitate (D). The substance (D) burns in air to produce a gas (E), which reacts with (B) to yield (D) and a colourless liquid. Anhydrous copper sulphate is turned blue on addition of this colourless liquid. Addition of aqueous NH3 or NaOH to (C) produces first a precipitate which dissolves in the excess of the respective reagent to produce a clear solution in each case
The precipitate obtained by addition of aqueous NH3 or NaOH to (C) initially is _____ which dissolves in excess reagent to produce ________

Solution:

QUESTION: 42

Which of the following is correct regarding solutions of sodium metal in liquid ammonia.

Solution:

All the statements are true regarding solutions of alkali metals in liquid NH3.

QUESTION: 43

For the given reaction the correct statement is

Choose the correct option

Solution:

Free radical obtained from x is stabilised due to resonance with one phenyl group and free radical from y is stabilised by resonance with two phelnyl rings. Also free radical from z is stabilised by resonance with one phenyl group and hyperconjugation with CH,Igroup But free radical from w is not stabilised by any effect. So ease of abstraction or order of reactivity of different H-atoms is y > z > x > w. Abstraction from x, y, z and w give 1, 2 (enantiomers), 2 (enantiomers) and 1 product respectively so total no. of products are 6. But both enantiomers appear in one fraction so total no. of fractions is 4. 

QUESTION: 44

For the cell (at 1 bar H2 pressure) Pt/H2(g) H X (m1), NaX(m2), NaCl(m3)/AgCl/Ag/Pt it is found that the value of E

 approaches 0.2490 in the limit of zero concentration. Calculate  for the acid HX at 27°C. (R = 8.3 Jmole–1K–1, F = 96500C)

Solution:

QUESTION: 45

During the titration of 100 ml of a weak monobasic acid solution using 0.1 M NaOH, the solution became neutral at 40 mL addition of NaOH and equivalence point was obtained at 50 mL NaOH addition. The Ka of the acid is (log 2 = 0.3)

Solution:

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 46

The sum of no of cyclic transition states and intermediates in the above reaction during the formation of product is/are....


Solution:

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 47

How many carbon atoms (In A, B and (c) changed their hybridization till the formation of D? (Consider each reaction and do not consider stereoisomerism)


Solution:

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 48

No of stereoisomers possible for X is


Solution:

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 49

Index of hydrogen of the major product is….


Solution:

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 50

No of 1° carbons in product is …..


Solution:

QUESTION: 51

Let a, b and c be positive constants. The value of ‘a’ in terms of ‘c’ if the value of integral   is independent of ‘b’ equals

Solution:

QUESTION: 52

Let  are three vectors along the adjacent edges of a tetrahedron,  if  and  then volume of tetrahedron is

Solution:

QUESTION: 53

Let ω be a complex cube root of unity with ω ≠ 1. A fair die is thrown three times. If r1, r2 and r3 are the numbers obtained on the die, then the probability that 

Solution:

A dice is thrown thrice n(s)=6 x 6 x 6

Favorable events, ωr1 + ωr2 + ωr3

(r1​,r2​,r3​) are ordered 3 triples which can take values.

(1,2,3)(1,5,3)(4,2,3)(4,5,3)

(1,2,6)(1,5,6)(4,2,6)(4,5,6)

i.e, 8 ordered pairs and each can be arranged in 3! ways.

3!=6

QUESTION: 54

A ray of light travels along a line y = 4 and strikes the surface of a curves y2 = 4 (x + y), then equations of the line along which reflected ray travel is

Solution:

Focus is (0,2)
Point os interflection property of parabola, reflected ray passes through the focus.
X = 0 is required line.

QUESTION: 55

A triangle ABC having vertices A (5, 1), B (–1, –7) and C (1, 4) respectively. If L1 be the line mirror passing through C and parallel to AB, a light ray emanating from point A and goes along the direction of internal bisector of the angle A, which meets the mirror at E and BC at D. Then sum of the area of ΔACE and ΔABC is

Solution:


QUESTION: 56

The number of different ways in which the persons A, B, C having 6 one rupee coins, 7 one rupee coins, 8 one rupee coins respectively donate 10 one rupee coins collectively is equal

Solution:

QUESTION: 57

Let a = cos–1 (cos 20), b = cos–1 (cos 30) and c = sin–1 sin (a + b) then maximum value of sin (2 (a+b+c) x) + cos2 ((a+b+c) x) is

Solution:

*Multiple options can be correct
QUESTION: 58

If ‘A1’ is the area bounded by |x – aiai| + |y| = bibi, i ∈ N, where  and  then

Solution:

 




QUESTION: 59

A rectangle ABCD of dimensions r and 2r is folded along diagonal BD such that planes ABD and CBD are perpendicular to each other. Let the position of the vertex A remains unchanged and C1 is the new position of C.
The distance of C1 from A is equal to

Solution:

Let the rectangle ABCD initially lies in xy plane with B King at origin BC' along x - axis and BA
Along y-axis.
Equation of BD in xy-plane is y = 2x
So. the coordinates of foot N of C on BD are 
Clearly. CN = C1N
Hence, the coordinates of various points in 3-D are
A(0, r, 0), C(r, 0 , 0) , D (r, 2r, 0), 

QUESTION: 60

A rectangle ABCD of dimensions r and 2r is folded along diagonal BD such that planes ABD and CBD are perpendicular to each other. Let the position of the vertex A remains unchanged and C1 is the new position of C.
If ∠∠ABC1 = θ, then cos θ is equal to

Solution:

Let the rectangle ABCD initially lies in xy plane with B King at origin BC' along x - axis and BA
Along y-axis.
Equation of BD in xy-plane is y = 2x
So. the coordinates of foot N of C on BD are 
Clearly. CN = C1N
Hence, the coordinates of various points in 3-D are
A(0, r, 0), C(r, 0 , 0) , D (r, 2r, 0), 

QUESTION: 61

A square ABCD of diagonal 2a is folded along the diagonal AC so that the planes DAC and BAC are at right angle. The shortest distance between DC and AB is

Solution:

When folded coordinates will be D(0,0,a);C(a,0,0);A(−a,0,0);B(0,−a,0)

Equation of DC is, 

Equation of ABAB is, 

∴ Shortest distance = 2a/√3

*Multiple options can be correct
QUESTION: 62

Family of curves which makes an angle of π/4 with the family of hyperbola xy = a, is (a > 0, and a is a parameter)

Solution:

xy=a

Take log on both sides

log(xy)=loga

⇒logx+logy=loga

Differentiate with respect to x

which is the differential equation governing the given family of rectangular hyperbola Replacing y' by

In the Ordinary differential equation(ODE), we obtain the ODE  govern in the required isogonal trajectories as

which simplifies as

Differentiate with respect to x

As derivative of denominator is present in numerator in L.H.S., hencewe can directly integrate to get

ln(v2+2v−1) =−2lnx + lnA'

⇒ ln(v2+2v−1) + 2lnx = lnA'

⇒ ln(v2+2v−1) + lnx2 = lnA'

⇒ ln[x2(v2+2v−1)] = lnA'

⇒ x2(v2+2v−1)=A'

Now y=vx

*Multiple options can be correct
QUESTION: 63

Let position vector of the orthocenter of ΔABC be  Then, which of the following statement(s) is/are correct (Given position vector of points A, B, C are 

Solution:



QUESTION: 64

Let f (x) = x3 + 2x2 – x + 1, then which of the following statement(s) is/are correct

Solution:

f (–2) = 3 and f (–3) is negative
So, equation has one real root in between (–3, –2)

*Multiple options can be correct
QUESTION: 65

 where b ∈ R. The value of ‘I’ can be

Solution:

*Multiple options can be correct
QUESTION: 66

The equations of AB, BC, AC, the three sides of ΔABC are –x + y –1 = 0, x + y –1 = 0 and x = –4. If (α, 0) and (0, β) lie inside the triangle where α, β ∈ Z, then

Solution:

*Multiple options can be correct
QUESTION: 67

a, b ∈ I satisfies equation a(b – l) = 3 + b – b2, then a + b is equal to

Solution:



*Multiple options can be correct
QUESTION: 68

Let  be a sequence of sets defined by an = (n2 - 1)/n. Then,

Solution:


*Multiple options can be correct
QUESTION: 69

A right angle triangle ABC, right angle at A is inscribed in hyperbola xy = c2 (c > 0) such that slope of BC is 2. If distance of point A from centre of xy = c2 is √10, then which of the following is/are correct for xy = c2

Solution:

Let the coordinates of point A are (ct. c/t)
So. the slope of normal at A will be t2.
And normal will be parallel to BC

QUESTION: 70

Let P(a, b) be a variable point satisfying  Let R be the complete region represented in x-y plane in which P can lie.
Area of region R is

Solution:

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 71

Let z1, z2, z3 be complex numbers such that |z1| = |z2| = |z3| = 3&(z1 ≠ z3). Then find the value of  


Solution:

[min{|az2,+ (1 - a)z- z1|} = height, from z1 to the line, joining z2 , z3

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 72

Let z represents a variable point in complex plane such that z − z1 is real, where z1 is a fixed point in the same plane? Let “m” be the number of “z” values such that |z| = λ, where λ >|Im(z1)| & let “n” be the number of “z” values such that |z| = λ, where λ = |Im(z1)| then value of m + n =__________


Solution:
*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 73

The least possible degree of a polynomial equation, with real coefficients having 2ω2, 3 + 4ω, 3 + 4ω2, 5 − ω − ω2 as roots is ________ 
(ω, ω2 are non-real cube roots of 1).


Solution:
*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 74

A curve is defined as  Two spiders, one male and other female were moving together along the curve. The female spider suddenly realizes that the male spider is a rogue spider and immediately tries to get away as far as possible from it. Hence it moved onto the another point on the curve. The maximum distance between two final points when both spiders try out all possibilities, is k. Then the value of  __________[.] Greatest integer function


Solution:
*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 75

If α,β,γ are the roots of x3 − 3x2 + 3x + 7 = 0 and w is a non-real cube root of 1, and the value of  then number of ordered pairs (p, q) such that p + q = 15 is _______


Solution:

Related tests