JEE Main 2020 Mock Test - 6 (27-02-2020)


75 Questions MCQ Test JEE Main Mock Test Series 2020 & Previous Year Papers | JEE Main 2020 Mock Test - 6 (27-02-2020)


Description
This mock test of JEE Main 2020 Mock Test - 6 (27-02-2020) for JEE helps you for every JEE entrance exam. This contains 75 Multiple Choice Questions for JEE JEE Main 2020 Mock Test - 6 (27-02-2020) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this JEE Main 2020 Mock Test - 6 (27-02-2020) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. JEE students definitely take this JEE Main 2020 Mock Test - 6 (27-02-2020) exercise for a better result in the exam. You can find other JEE Main 2020 Mock Test - 6 (27-02-2020) extra questions, long questions & short questions for JEE on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Water is filled up to a height 'h' in a cylindrical vessel. Now, a hole of area 'A' is made at bottom of the vessel. Water drains out of the hole in time 't' seconds. If we repeat the above process with a height of water as '4h', then how much time it require for water to drain out of the cylinder?
[Assume A << A (area of tank)]

Solution:

Time required to empty the tank

QUESTION: 2

Which of the following graphs correctly represent the variation of β = −[(dV/dp)/V] with p for an ideal gas at constant temperature?

Solution:

PV = constant, according to Boyle’s law
∴ PV = constant
∴ PdV + VdP = 0

The equation between β and P is of the form xy = constant which represents a rectangular hyperbola.
∴ Graph between β and P will be a rectangular hyperbola represented by graph (a)

QUESTION: 3

What is the potential difference between A and B?

(where A is the centre of left ring and B is the centre of right ring)

Solution:

QUESTION: 4

Half-life of a radioactive substance A is 4 days. The probability of a nucleus that,  from the given sample that it will decay in two half-lives is

Solution:

After two half-lives 1/4 th fraction of nuclei will remain undecayed. Or, 3/4 th fraction will decay. Hence, the probability that a nucleus decays in two half lives is 3/4

QUESTION: 5

Which of the following statement is false for electromagnetic waves ?

Solution:

Electromagnetic waves can propagate in material as well as vacuum.

QUESTION: 6

The voltage of clouds is 4 × 106 V with respect to ground. In a lightning strike lasting 100 ms, a charge of 4 C is delivered to the ground. The average power of lightning strike is (assume complete discharges)

Solution:

Energy stored between cloud and earth, assuming the capacitor model is

The power of lightning strike is 

QUESTION: 7

A tuning fork vibrates with a frequency of 256 Hz. Taking the speed of sound to be 345.6 m s-1 in the air, find the wavelength and the distance, which the sound travels during the time, fork makes 60 vibrations.

Solution:


In one cycle, sound advances by distance λ
Therefore, the required distance travelled by sound, 
S = 60. λ = 81 m

QUESTION: 8

If the radius of the earth were to shrink by one percent and its mass remains the same, the acceleration due to gravity on the earth's surface would

Solution:

g = GM/R2
or    g∝1/R2
g will increase if R decreases.

QUESTION: 9

Three capacitors each of capacity 4 μF are to be connected in such a way that the effective capacitance is 6 μF. This can be done by

Solution:

To get equivalent capacitance 6 μF Out of the 4 μF capacitance, two are connected in series and third one is connected in parallel.

QUESTION: 10

Six wires of current I1 = 1A, I2 = 2A, I3 = 3A, I4 = 1A, I5 = 5A and I6 = 4A cut the page perpendicularly at the points 1,2,3,4,5 and 6 respectively as shown in the figure. Find the value of integral ∮B→.dℓ around the circular path c.

Solution:

QUESTION: 11

A conducting circular loop is placed in a uniform magnetic field, B = 0.025 T with its plane perpendicular to the direction of magnetic field. The radius of the loop is made to shrink at a constant rate of 1 mm s-1. Find the induced emf in the loop when it's radius is 2 cm.

Solution:

Here;
Magnetic field. B = 0.025 T
Radius of the loop, r = 2 cm = 2 x 10-2
Constant rate at which radius of the loop shrinks, 

Magnetic flux linked with the loop is 

From Faraday's law, the magnitude of the induced emf is

QUESTION: 12

A body executing S.H.M. has amplitude 5 cm and frequency 5 vibrations per second. Calculate the displacement of particle from mean position after 0.32 s.

Solution:

Here, A = 5 cm ; f = 5 Hz ; t = 0.32 s
Now,y = A sin ωt = A sin 2π f t = 5 sin (576°) = –2.94 cm

QUESTION: 13

For network shown in figure, determine Vand ID. (Where, ID = Current flowing in the diodes)

Solution:

Direction of current lD is the same direction as arrow in the diode symbol. Therefore, both the diodes are in forward Bias; hence voltage drops across their terminals are VSi and VGe are 0.7 V and 0.3 V respectively.

QUESTION: 14

A particle is projected vertically upwards with a velocity u, from a point O. When it returns to the point of projection, which of the following is incorrect ?

Solution:

Total displacement is 0 as the particle returns to the original position, thus the average velocity zero.
Total distance travelled is 2s and total time taken is 2t 
02 = u2 - 2gs



 
Hence option (Its average speed is u) is correct.

Hence only option 3 has incorrect option.

QUESTION: 15

Two blocks each of mass m,  lie on a smooth table. They are attached to two other masses as shown in figure. The pulleys and strings are light. An object O is kept at rest on the table. The sides AB and CD of the two blocks are made reflecting. The acceleration of two images formed in those two reflecting surfaces with respect to each other is

Solution:


In a plane mirror the image moves twice as faster as mirror thus
acceleration of image in mirror AB = a → AB
acceleration of image in mirror CD= a → cd
acceleration of images w.r.t. each other is

QUESTION: 16

An electron is in an excited state in a hydrogen like atom. It has a total energy of  -3.4 eV. The kinetic energy is E and its de Broglie wavelength is λλ. Then

Solution:





So, K E = 3.14 ev
Let p = momentum and m = mass of the electron.

de Broglie wavelength,

On substituting the values, we get

QUESTION: 17

Two cylindrical rods of uniform cross-sectional area A and 2A, having free electrons per unit volume 2n and n respectively are joined in series. A constant current I flows through them in steady state. The ratio of drift velocity of free electrons in the left rod to that of the right rod is (VL/VR) is:

Solution:

Since current I = neAVd through both rods is same
2(n)e AV= ne (2A) VR
or  VL/V=1

QUESTION: 18

Uncharged capacitor of capacitance 4 μF4 and a resistance of 2.5 M ΩM Ω are connected in series with 12 V battery at t=0. Find the time after which the potential difference across the capacitor is 3 times the potential difference across the resistor. [Given, ln (2) = 0.693]

Solution:

Given : VC = 3VR = 3(V - VC)
Here: V is the applied potential.



⇒ t = 2 x 10 x 0.693 = 13.86 sec

QUESTION: 19

A refrigerator is to maintain the eatables, kept inside it, at 9oC. The coefficient of performance of the refrigerator, if the room temperature is 36oC, is

Solution:

Here, T1 = 36°C = 36 4 - 273 = 309 K
T2 = 9°C = 9 + 273 = 282 K
The coefficient of performance of a refrigerator is given by

QUESTION: 20

A ball is projected up an incline of 30o with a velocity of 30 ms−1 at an angle of 30o with reference to the inclined plane from the bottom of the inclined plane. If g = 10 ms−2, then the range on the inclined plane is

Solution:


*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 21

Three balls A, B and C whose masses are m, km and 4m respectively kept at rest on the horizontal smooth surface, as shown in the figure. The ball A is given velocity v0, rightward and it collides with the ball B elastically. Then ball B collides elastically third ball C. For what value of k, does the third ball C receive the maximum speed?


Solution:

Solving elastic collisions we get

maximizing vc we get k=2

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 22

ABCDECA is a planar body of mass m of uniform thickness and same material. The dimensions are as shown in the figure. The moment of inertia of the body about an axis passing through point A and perpendicular to planar body is 11 and that of about an axis passing through C and perpendicular to planer body is l2. If 11/12 is k. Find the l value of k.


Solution:

Form a symmetric structure by completing squares as shown

using superposition and parallel axis theorem we can find l1 = 2ma2  Rotate the parts about to form a square as

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 23

A body of mass 6.25 kg is travelling in a horizontal straight line with a velocity of 3 m/sec when a horizontal force P is applied to it at right angle to the initial direction of motion. If P varies according to the accompanying graph, remains constant in direction and is the only force acting on the body in its plane of motion, find the magnitude of the velocity of the body when t = 2 sec.


Solution:

Momentum agained in direction of force = Area

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 24

If a car is moving rightward with acceleration  rightward as shown in the figure. Find the value of k so that, rod maintains its orientation as shown in the figure. Neglect the friction and mass of the small rollers at A and B.


Solution:

The rod will align effective gravity in frame of cart

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 25

For identical rods, each of mass m are welded at their ends to form a square, and the corners are then welded to a light metal hoop of radius r. If the rigid assembly of rods and hoop is allowed to roll down the inclined rough surface. If the minimum value of the coefficient of static friction which will prevent slipping is k/10
Find the value of k.


Solution:

QUESTION: 26

If the nitrogen atom had electronic configuration 1s7, it would have energy lower than that of the normal ground state configuration 1s2 2s2p3, because the electrons would be closer to the nucleus, yet 1s7 is not observed because it violates

Solution:

1sviolate Pauli exclusion principle, according to which an orbital cannot have more than two electrons.

QUESTION: 27

Amongst the following, the most basic compound is

Solution:


Lone pair is not involved in resonance, most basic. In all other cases, lone-pair of nitrogen is involved in resonance, less basic.

QUESTION: 28

How many EDTA (ethylenediaminetetraacetic acid) molecules are required to make an octahedral complex with a Ca2+

Solution:

EDTA, Which has four lone pair donor oxygen atoms and two lone pair donor nitrogen atoms in each molecule forms complex with Ca2+ ion. EDTA is hexa due to need 1 EDTA to form octahedral completes with ca+2

QUESTION: 29

The first orbital of H is represented by  where a0 is Bohr's radius The probability of finding the electron at a distance r, from the nucleus in the region dV is

Solution:

P(r) = ψ24πr2dr
4πr2dr  = dv = vol of thin spherical shell around nucleus at distance (r)

QUESTION: 30

20% of N2O4 molecules are dissociated in a sample of gas at 27C and 760 torr. Mixture has the density at equilibrium equal to:

Solution:


Total Moles 1 + α at equilibrium observed Molar Mass at equilibrium

QUESTION: 31

Which of the following compounds display geometrical isomerism?

Solution:


Apart from this option, the other compounds don’t show geometrical isomerism.

QUESTION: 32

Nickel (Z = 28) combines with a uninegative mono dentate ligand X- to form a paramagnetic complex [NiX4]2-.The number of unpaired electron(s) in the nickel and geometry of this complex ion are, respectively

Solution:

Number of unpaired electrons = 2
Geometry = tetrahedral.

QUESTION: 33

The correct stability order of the following resonance structures is?

Solution:

No. of π π bonds ∝∝ Resonance Energy ∝∝ Stability

+ve charge on electro positive element

-ve charge on electro negative element

unlike charges on adjacent atoms like charges to separate out far.

(i) Two π π bonds unlike charges on adjacent atoms

(iii) Two π π  Bonds unlike charges on adjacent undesired atoms

(ii) One π π bond unlike charges separated but on desired atoms.

(iv) One π π bond unlike charges separated but on undesired atoms

(i) > (iii) > (ii) > (iv)

QUESTION: 34

Identify Z in the sequence,

Solution:


In presence of H2O2, HBr adds in anti-Markownikoffs way (peroxide effect).

QUESTION: 35

The shape of XeF4 is :

Solution:



Due to presence of two lone pairs of electrons, it is square planar in shape. Lone pairs are arranged at pyramidal position as per Bent's Rule.

QUESTION: 36

(i)  Tensile strength of vulcanised rubber is almost ten times more than raw rubber.
(ii)  Elasticity of raw rubber is very high.
Choose the correct option.

Solution:

Natural rubber is soft and sticky and after vulcanisation its strength increases due to cross linked formed between different 

QUESTION: 37

The correct order of reducing ability for the four successive elements Cr, Mn, Fe and Co is: Their Eored values are given below.

Solution:

The values of Eored gives us an idea of the ease with which metals get reduced. A higher negative value implies that it has greater tendency to get oxidised. 

For a metal to act as a reducing agent, it should itself get oxidised. Hence, the order of reducing ability is proportional to ease of oxidation which is inversly proportional to Eored
Hence, the answer will be:
Mn > Cr > Fe > Co

QUESTION: 38

An unknown alkyl halide (A) reacts with alcoholic KOH to produce a hydrocarbon (C4H8) as the major product. Ozonolysis of the hydrocarbon affords one mole of propanaldehyde and one mole of formaldehyde. Suggest which organic compound among the following has the correct structure of the above alkyl halide (A)?

Solution:

Since the product on ozonolysis is propanaldehyde and formaldehyde, it implies that the the double bond is shared between C1 and C2.

If the compound were option 1, the result of such elimination would have been 2 butene whose ozonolysis would give ethanals

1- butene on ozonolysis gives propanaldehyde and formaldehyde thus the hydrocarbon is
CH3CH2CH = CH2 
(C4H8) 1-butene
1 butene can be obtained by

QUESTION: 39

Which one of the following reactions of Xenon compounds is not feasible?

Solution:

The reaction XeO3+6HF⟶XeF6+3H2O is not feasible because XeFformed will further produce XeO3 by getting hydrolysed.
XeF6 + H2O → XeOF4 + 2HF
XeOF4 + H2O → XeO2F2 + 2HF
XeO2F+ H2O → XeO3 + 2HF

QUESTION: 40

One mole of a non-ideal gas undergoes a change of state(2.0 atm, 3.0 L, 95 K) ⟶ (4.0 atm, 5.0 L, 245 K) with a change in internal energy, ΔE = 30.0 L-atm. The change in enthalpy (ΔH) of the process in L-atm

Solution:

H = E+PVH
ΔH = ΔE+Δ(PV)
= ΔE+(P2V2−P1V1)
= 30.0+(4×5−2×3)
= 30.0+14.0
= 44 L atm.

QUESTION: 41

How many moles of KMnO4 are needed to oxidise a mixture of 1 mole each of FeSO4, FeC2O4 and Fe2(C2O4)3 completely in acidic medium :

Solution:


Equialents of {FeSO4 + Fe(C2O4) + Fe2 (C2O4)3}
= {1 x1 + 1 x 3 + 1 x 6} = 10 Equialents

Equialents of KMnO4 = 10 Equialents 
Moles of KMnO4 = 10/5 = 2 Moles

QUESTION: 42

The catalyst used in the manufacture of polyethylene by Ziegler method is

Solution:

Ziegler - Natta catalyst is used in polymerisation of ethene : (C2H5)3 Al + TiCl4.

QUESTION: 43

The reagent with which both acetaldehyde and acetone react easily is

Solution:

Grignard’s reagent reacts with both aldehydes and ketones while other three reagents reacts only with aldehydes, not with ketones.

QUESTION: 44

Which of the following facts about the complex [Cr(NH3)6]Cl3 is wrong?

Solution:

The complex [Cr(NH3)6]Cl3 involves d2sp3 hybridization as it involves (n - 1)d orbitals for hybridization. It is an inner orbital complex.

QUESTION: 45

Consider the reaction 2NO(g)+O2(g) ⟶ 2NO2(g) Predict whether the reaction is spontaneous at 298 K. ΔfG(NO) = 86.69kJ/mol,ΔfG(NO2) = 51.84kJ/mol

Solution:

2NO(g)+O2(g) ⟶ 2NO2(g)
ΔG = 2ΔfG(NO2)−[2ΔfG(NO)+ΔfG(O2)]
= (2×51.84)−(2×86.69+0)
= 103.68−173.38
= −69.7kJ/mol ; Δ G is negative
So the reaction is spontaneous

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 46

The pH range of a basic indicator (InOH, pKln.= 4) is 3.4 to 4.6. For what minimum ratio of  does the solution appear in the colour of In+


Solution:

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 47

x moles of phosgene gas is allowed to attain equilibrium with its gaseous decomposition products in a 1 litre vessel. For what value of x; half the chlorine atoms in the equilibrium mixture remain with phosgene. (KC for phosgene decomposition = 3)


Solution:

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 48

If the number of 109°28' angles in the structure of TMS (tetra methyl silane) is x, find x/6.


Solution:

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 49

How many moles of water vapour is evolved when 1 mole of hydrated aluminium chloride dimer (Al2Cl6.12H2O) is strongly heated.


Solution:

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 50

Calculate the energy required (in Joules) to convert all atoms of Mg to Mg2+ ions present in 48 mg of Mg vapours. IE1 and IE2 of Mg are 740 and 1450 kJ mol–1 respectively.


Solution:

Mg(g) ➔ Mg+(g) + e–; IE1 = 740 kJ mol–1
Mg+(g) ➔ Mg2+(g) + e; IE2 = 1450 kJ mol–1
∴ Total energy required to convert 1 mol of Mg(g) into
Mg2+(g) ion = IE1 + IE2
= (740 + 1450) kJ mol–1
= 2190 kJ mol–1

= 2 × 10-3 mol
∴ Energy required to ionize 2 × 10-3 mol of Mg(g)
= 2190 × 2 × 10-3
= 4.380 kJ

QUESTION: 51

Solution:


[Cancelling x as x ≠ 0]

Alternate Solution
Use L’Hospital Rule,

QUESTION: 52

The equation of a circle C1 is x+ y− 4x − 2y − 11 = 0. A circle C2 of radius 1 unit rolls on the outside of the circle C1 touching it externally. The locus of the centre of C2 has the equation

Solution:

The centre of C1 = (2,1) and the radius 

QUESTION: 53

Two vertices of a triangle are (3, -2) and (-2, 3) and its orthocentre is (- 6, 1). The coordinates of its third vertex are-

Solution:






Solving Eqs. (i) and (ii), we get
α = - 1 , β = 6
∴ Third vertex is (-1,6).

QUESTION: 54

The equation of the common tangent to the equal parabolas y2 = 4ax and x2 = 4ay is

Solution:

Any tangent to y2 = 4ax is  It touches x2 = 4ay if 
has equal roots.
So m3 + 1 = 0, i e , m = -1 Hence, the common tangent is y = - x - a

QUESTION: 55

A line makes angles of 45° and 60° with the positive directions of x and y axes respectively. An angle, which the line can make with the positive direction of z-axis is:

Solution:

Let α , β , γ be the angles, which the line makes with the positive directions of x-axis, y-axis and z-axis respectively


Hence the line makes an angle of 60° with the positive direction of z-axis

QUESTION: 56

If ln(x + y) = 2xy, then y′ (0) is equal to

Solution:



QUESTION: 57

If the fourth term of is equal to 200 and x > 1, then x is equal to

Solution:






∴  x = 10-4, 101

QUESTION: 58

If the line 3x + 2y = 13 divides the area enclosed by the curve, 9x+ 4y− 18x − 16y − 11 = 0 into two parts then the ratio of the larger area to the smaller area is

Solution:

E quation o f given curve is
It can be reduced to  which is the equation of ellipse having it’s principal axis parallel to coordinate axes
⇒  lt's area = πab = π (2) ( 3) = 6π
From the figure we can see that points of intersection of  and line 3x + 2y = 13, have x = 1, 3
⇒ Smaller area between ellipse and line



QUESTION: 59

The third vertex of the triangle whose centroid is (7,−2, 5) and whose other two vertices are (2, 6, −4)  and (4,−2, 3)  is

Solution:

Let A (2, 6, - 4) and B (4, - 2, 3) be the two given vertices of the triangle. Let C (α , β, γ) be the third vertex 
Since G (7, - 2, 5) is the centroid of ΔABC,

Hence C (15, - 10,16) is the third vertex

QUESTION: 60

The least positive integral value of m, if 

Solution:


⇒ m is a multiple of 4.
Hence the smallest positive value of m is 4.

QUESTION: 61

Let PQ and RS be tangents at the extremities of the diameter PR of a circle of radius r. If PS and RQ intersect at a point X on the circumference of the circle, then 2r is equal to

Solution:

From figure it is clear that ΔPRQ and ΔRSP are similar

QUESTION: 62

If a3 + b6 = 2, then the maximum value of the term independent of x in the expansion of (ax1/3 + bx-1/6)9 (a > 0, b > 0) is

Solution:

Let (r + 1) th term be independent of x, then

As Tr + 1 is independent of x

QUESTION: 63

The co-ordinates of the point which divides the line segment joining the points (5,4, 2) and (−1,−2, 4) in the ratio 2 : 3 externally is

Solution:

Let A (5 , 4 , 2) and B (- 1, - 2, 4) be the given points.
Let P (x , y, z) be the point, which divides the line segment [AB] in the ratio - 2 : 3

QUESTION: 64

The area of an expanding rectangle is increasing at the rate of 48 cm2/sec. The length of the rectangle is always equal to the square of the breadth. At the instant when the breadth is 4.5 cm, The length is increasing at the rate of

Solution:

QUESTION: 65

If nP= 1680 and nC= 70, then 69 n + r! is equal to

Solution:


From equation (i) and (ii), we get

On putting the value of r in equation (i), we get 

QUESTION: 66

Consider the straight line ax + by = c, where a, b, c ∈ Rthis line meets the coordinate axes at A and B respectively. If the area of the ΔOAB, O being origin, is always a constant equal to half, then

Solution:

Given line is ax + by = c

⇒ This line cut the coordinate axes as points 



Equating this area to half, we get,
c2 = ab
Therefore, a, c, b are in GP

QUESTION: 67

If for a ΔABC, cot A⋅cot B⋅cot C>0 then the triangle is

Solution:

cot A⋅cot B⋅cot C>0⇒cot A>0, cot B>0, cot C > 0

Because two or more of cot A, cot B, cot C cannot be negative at the same time in a triangle, as no two angle could be more than 90 degree.

QUESTION: 68

The equation of the smallest circle passing through the intersection of the line x + y = 1 and the circle x+ y2 = 9 is

Solution:

Any circle passing through the points of intersection of the given line and circle has the equation x2 + y2 - 9 + λ (x + y - 1) = 0. Its centre 
The circle is the smallest if center 

Putting this value for λ, the equation of the smallest circle is x2 + y2 - 9 - (x + y - 1) = 0
⇒ x2 + y2 - x - y - 8 = 0

QUESTION: 69

Solution:



So given integration

QUESTION: 70

 be two perpendicular unit vectors such that 

Solution:





*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 71

The probability of a bomb hitting a bridge is 1/2 and two direct hits are needed to destroy it. Find the least number of bombs required so that the probability of the bridge being destroyed is greater than 0.9.


Solution:

Let n ne the number of bombs required and X the number of bombs that hit the bridge.
Then X follows a bionomial distribution with parameters n and p=1/2. Now

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 72

If sin 3αα= 4 sin αα sin (x+ a) sin (x - αα), then 864 sin2 x+ 3620 cos2 x is equal to


Solution:

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 73

If  than 8190 cot S is equal to


Solution:

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 74

If  and f(1) = 2, then f(101) equals


Solution:

we have 
 and f(1) = 2,
f(101) = f(1) + 100 x 1/2 = 2 + 50
f(101) = 52

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 75

If points (0,0,9), (1,1,8), (1,0,7) and (2,2, λ) are coplanar, then λ =


Solution:

Related tests