28 Year NEET Questions: Laws of Motion- 1


14 Questions MCQ Test Physics Class 11 | 28 Year NEET Questions: Laws of Motion- 1


Description
This mock test of 28 Year NEET Questions: Laws of Motion- 1 for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 14 Multiple Choice Questions for NEET 28 Year NEET Questions: Laws of Motion- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this 28 Year NEET Questions: Laws of Motion- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this 28 Year NEET Questions: Laws of Motion- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other 28 Year NEET Questions: Laws of Motion- 1 extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

A block of mass m is placed on a smooth wedge of inclination θ. The whole system is accelerated horizontally so that the block does not slip on the wedge. The force exerted by the wedge on the block will be (g is acceleration due to gravity):

Solution:

According to Newton's second Law:

N = masinθ + mgcosθ     .....(1)
Also, mgsinθ = macosθ  .....(2)

From (1) & (2) we get, a = gtanθ

QUESTION: 2

300 J of work is done in sliding a 2 kg block up an inclined plane of height 10 m. Taking g = 10 m/s2, work done against friction is:
[2006]

Solution:

Work done = 300J, Mass = 2kg, Height = 10m, g = 10m/s2
We know that the work done = f.d
300 = (mgsinθ + f) * (h / sinθ)
Work done against the friction:
f.(h / sinθ) = 300 - mgsinθ * (h / sinθ)
300 - mgh = 300 - 2x10x10 = 100 J

QUESTION: 3

A block  B is pushed momen tarily along  a horizontal surface  with an initial velocity V. If μ is the coefficient of sliding friction  between B and the surface, block B will come to rest after a time ______.
[2007]

Solution:

Friction is the retarding force for the block F = ma = μR = μmg
From the first equation of motion:

v = u – at

QUESTION: 4

Sand is being dropped on a conveyor belt at the rate of M kg/s. The force necessary to keep the belt moving with a constant velocity of v m/s will be:

Solution:


m = mass of the system as a conveyor belt with sand drops at time t.

∵ v → constant
∴ 

QUESTION: 5

A body under the action of a force acquires an acceleration of 1 m/s2. The mass of this body must be: 

Solution:




Accelaration, a = 1 m/s

QUESTION: 6

The mass of a lift is 2000 kg. When the tension in the supporting cable is 28000 N, then its acceleration is: [2009]

Solution:

The gravitational force in the downward direction is 20000 N and the tension force in the upward direction is 28000 N.

By newton's second law of motion, ΣF=ma

Net force, F = T – mg
ma = T – mg
2000 * a = 28000 – 20000 = 8000

QUESTION: 7

A person of mass 60 kg is inside a lift of mass 940 kg and presses the button on the control panel. The lift starts moving upwards with an acceleration 1.0 m/s2. If g = 10 ms–2, the tension in the supporting cable is:
[2011]

Solution:

Total mass = (60 + 940) kg = 1000 kg
Let T be the tension in the supporting cable, then:

T – 1000g = 1000 × 1
T = 1000 × 11 = 11000 N

QUESTION: 8

A body of mass M hits normally a rigid wall with velocity V and bounces back with the same velocity. The impulse experienced by the body is:
[2011]

Solution:

Impulse experienced by the body = Change in momentum = MV – (–MV) = 2 MV

QUESTION: 9

A conveyor belt is moving at a constant speed of 2m/s. A box is gently dropped on it. The coefficient of friction between them is µ = 0.5. The distance that the box will move relative to the belt before coming to rest on it taking g = 10 ms–2, is:
[2011]

Solution:

Frictional force on the box, f = μmg
∴  Acceleration in the box, μg = 5 ms-2

v2 = u2 + 2as
0 = 22 + 2 * 5 * s
s = -2 / 5 w.r.t belt

Therefore distance = 0.4 m

QUESTION: 10

A car of mass 1000 kg negotiates a banked curve of a radius of 90 m on a frictionless road. If the banking angle is 45°, the speed of the car is:
[2012]

Solution:

For banking, tanθ = V2/ Rg 
tan 45° = V/ 90*10 = 1
V = 30 m/s

QUESTION: 11

A stone is dropped from a height of h. It hits the ground with a certain momentum P. If the same stone is dropped from a height 100% more than the previous height, the momentum when it hits the ground will change by:
[2012M]

Solution:

Momentum,  

(v2 = u2 + 2gh; Here u = 0)

When a stone hits the ground momentum:


When the same stone dropped from 2h (100% of initial) then momentum:


which is changed by 41% of initial.

QUESTION: 12

A car of mass m is moving on a level circular track of radius R. If μs represents the static friction between the road and tyres of the car, the maximum speed of the car in circular motion is given by:

Solution:

For smooth driving maximum speed of car v then:

QUESTION: 13

Three blocks with masses m, 2 m and 3 m are connected by strings as shown in the figure. After an upward force, F is applied on block m, the masses move upward at constant speed v. What is the net force on the block of mass 2m? (g is the acceleration due to gravity)
[2013]

Solution:

 

From figure, F = 6 mg
As speed is constant, acceleration a = 0
∴ 6 mg = 6ma = 0 
F = 6 mg
T = 5 mg , T' = 3 mg T" = 0
Fnet on block of mass 2 m = T – T' – 2 mg = (5 - 3 - 2)mg = 0
Alternate Method:
 v  = constant  so, a = 0, Hence, Fnet = ma = 0

QUESTION: 14

A car is moving in a circular horizontal track of a radius of 10 m with a constant speed of 10 m/s. A bob is suspended from the roof of the car by a light wire of a length of 1.0 m. The angle made by the wire with the vertical is:
[2013]

Solution:

Speed = 10 m/s; radius r = 10 m
Angle made by the wire with the vertical is: