Test: Change Of Phase


10 Questions MCQ Test Physics Class 11 | Test: Change Of Phase


Description
This mock test of Test: Change Of Phase for Class 11 helps you for every Class 11 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 11 Test: Change Of Phase (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Change Of Phase quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 11 students definitely take this Test: Change Of Phase exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Change Of Phase extra questions, long questions & short questions for Class 11 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

A student added a drop of red food coloring to 4 beakers of water.Each beaker contained 100 ml of a different temperature water. The student recorded how long it took each beaker to mix completely (without stirring). The following table shows her results:

What conclusion should the student make from this experiment? Particles are moving

Solution:

Adding heat energy to water increases the motion of the water molecules and the molecules of food coloring. The faster moving molecules cause the food coloring to mix into the water faster. The water molecules and food coloring molecules in cold water don't move as quickly as in hot water.

QUESTION: 2

Which diagram is the best depiction of the direction of flow of diffusion?

Solution:

The net flow of solute is from its higher concentration to lower concentration.

QUESTION: 3

When two light nuclei combine to form a heavier nucleus, process is said to be

Solution:

This process is called nuclear fusion. It is found in the sun. Nuclear fission is a reaction in which two small nuclei combine together to form a big nuclei and release energy. This type of reaction takes place in sun and is the reason behind the massive amount of energy it sun provides.

QUESTION: 4

The temperature and pressure at which all three phases of a substances coexist is called

Solution:

The temperature and pressure at which all three phases of a substances coexist is called triple point​. By the definition.

QUESTION: 5

An increase in temperature in a liquid would cause a phase change to which of the following?

Solution:
QUESTION: 6

What happens to the volume of the substance when the temperature increases?

Solution:

In general, the liquids tend to expand when their temperature increases. For example, the same mass of boiling water occupies more volume at 100 degrees Celsius than at 20 degrees Celsius. Therefore, increasing temperature decreases density.

QUESTION: 7

Skating is possible on snow due to the formation of water below the skates. This water below skates comes as result of

Solution:

As the pressure increases between the skates and ice, the ice starts melting below 0o C.

QUESTION: 8

SI unit of latent heat is

Solution:

Latent heat is a measure of the heat energy (Q) per mass (m) released or absorbed during a phase change. The SI units are joule per kilogram [J/kg]

QUESTION: 9

Melting point of ice decreases with

Solution:

When ice melts the volume decreases and an increase in pressure will support this phenomena according to Le Chatalier’s rule.

QUESTION: 10

If the m mass of the substance undergoes a change from one state to another, then the amount of heat required for the process is

Solution:

When a body changes its state or phrase it requires latent heat, rather than the specific heat.

Related tests