Test: Fundamental Forces In Nature


10 Questions MCQ Test Physics Class 11 | Test: Fundamental Forces In Nature


Description
This mock test of Test: Fundamental Forces In Nature for JEE helps you for every JEE entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for JEE Test: Fundamental Forces In Nature (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Fundamental Forces In Nature quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. JEE students definitely take this Test: Fundamental Forces In Nature exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Fundamental Forces In Nature extra questions, long questions & short questions for JEE on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Earth pulls every object towards it with a force called:

Solution:

Gravitational force of the earth acts from the centre of the earth and pulls every substance towards itself.

QUESTION: 2

 

What is the study of the modern theory of the strong forces between quarks?

Solution:

Quantum chromodynamics is as quantum field theory in which strong interaction is described in terms of an interaction between quarks.

QUESTION: 3

Gravity is:

Solution:

Gravity acts from the centre of the earth, therefore it is a down ward acting force.

QUESTION: 4

 

The strongest fundamental force in nature is

Solution:

Force Relative Strength  Electromagnetic force 10−3 Strong nuclear force 1 Weak nuclear force 10−13 Gravitational force 10−40Strongest is the strong nuclear force .

QUESTION: 5

Gravity is defined  as:

Solution:

Gravitational force of the earth acts from the centre of the earth and pulls every substance towards itself.

QUESTION: 6

Which force is weakest of all fundamental forces?

Solution:

Gravitational force is the attraction between two masses.

Electromagnetic force is the force between two charged particles or two poles of a magnet. It is stronger than Gravitational.

Weak nuclear force is the weak force of attraction between the subatomic particles of the nucleus of an atom. Though the name suggests that it is weak, it is stronger than electromagnetic.

Strong nuclear force is the stronger version of nuclear force.It is the strongest force in nature.

QUESTION: 7

Earth has no gravitational force:

Solution:

Gravitational force of the earth acts from the centre of the earth and pulls every substance towards itself.

QUESTION: 8

Wheel-arid-axle and rope move in:

Solution:

Wheel-arid-axle and rope move in same direction.

QUESTION: 9

Which of these is incorrect about nuclear forces?

Solution:

Hadrons are subatomic composite porticle made of two(or) more quarks. They experpance strong nuclear force. ​

QUESTION: 10

Which of the following class of forces is different from others?

Solution:

Spring force is different from magnetic ,electrical and gravitational force as it varies linearly.