Lakhmir Singh & Manjit Kaur Test: Why do we fall ill?


25 Questions MCQ Test Science Class 9 | Lakhmir Singh & Manjit Kaur Test: Why do we fall ill?


Description
This mock test of Lakhmir Singh & Manjit Kaur Test: Why do we fall ill? for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for UPSC Lakhmir Singh & Manjit Kaur Test: Why do we fall ill? (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Lakhmir Singh & Manjit Kaur Test: Why do we fall ill? quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Lakhmir Singh & Manjit Kaur Test: Why do we fall ill? exercise for a better result in the exam. You can find other Lakhmir Singh & Manjit Kaur Test: Why do we fall ill? extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Main sugar present in the honey is :-

Solution:

Fructose(Levulose) is the main sugar found in honey. A simple sugar (monosaccharide) found in many fruits, and some vegetables as well. Honey is composed of water and fructose and glucose with trace enzymes, amino acids, vitamins, minerals and antioxidants. Each batch is a bit different based on the nectar collected and other variables, but the essentials are water and fructose and glucose.

QUESTION: 2

For the prevention of the dehydration, the patient is advised to take Oral Rehydration Solution (ORS). The main components of ORS solution are:

Solution:

The recommended formulation includes sodium chloridesodium citratepotassium chloride, and glucoseGlucose may be replaced by sucrose and sodium citrate may be replaced by sodium bicarbonate, if not available. It works as glucose increases the uptake of sodium and thus water by the intestines.

QUESTION: 3

Percentage of proteins in the fish meal is :

Solution:
QUESTION: 4

Plants providing nectar and pollens to the honey bee are collectively called :

Solution:
QUESTION: 5

Exotic breed of honey bee is :-

Solution:
QUESTION: 6

Elephantiasis disease can have

Solution:
QUESTION: 7

Which one of the following is a true fish :-

Solution:

Among Jellyfish, Starfish, Dogfish and Silverfish, dogfish is a true fish. Jellyfish cannot be classified as a fish because it does not fulfill the criteria of being called a fish.

A fish must have gills, fins and a vertebra, all of which a jellyfish lacks. Starfish also falls in the same criteria as a jelly fish. It is a star-shaped aquatic animal which leaves stuck to a surface.

Silverfish are also not fish rather are more of water insects. Thus among the four so-called fish, only dogfish could be classified as a fish.
 

QUESTION: 8

Buffalo's milk does not contain :-

Solution:

Correct Answer :- C

Explanation:- Buffalo milk has more protein content in comparison to cow milk, which is why it takes longer to digest.

Buffalo Milk does not contain Vitamin C. it is generally found in tomatoes, lemon etc.

QUESTION: 9

Why are honeybees so important ?

Solution:

Globally there are more honey bees than other types of bee and pollinating insects, so it is the world's most important pollinator of food crops. It is estimated that one third of the food that we consume each day relies on pollination mainly by bees, but also by other insects, birds and bats.

QUESTION: 10

Which one of the following is milch breed of cow ?

Solution:

The Gir or Gyr is one of the principal Zebu breeds originating in India. It has been used locally in the improvement of other breeds including the Red Sindhi and the Sahiwal. It was also one of the breeds used in the development of the Brahman breed in North America.

QUESTION: 11

The viral disease-ranikhet is associated with :-

Solution:

Ranikhet which is also known as New Castle Disease or Doyle's disease is an acute, infectious & highly contagious disease of fowls (Poultry), characterized by respiratory distress, nervous symptoms and high mortality. It is caused by Newcastle Disease Virus (NDV). Ranikhet disease has become a major menace to the world's poultry industry. It also affects turkeys, pigeons, grows, ducks, geese, koel pheasants, guinea-flows, partridges and doves. 
So, the correct answer is 'Poultry'.
 

QUESTION: 12

................ is the rearing of silk worms for the production of silk :-

Solution:

Rearing silkworms to produce raw silk is known as sericulture. In this process, silkworms are reared at an appropriate temperature and humidity to get silk threads from cocoons.
Although there are several commercial species of silkworms, Bombyx mori is the most widely used and intensively studied silkworm. Silk was believed to have ten first been produced in China as early as the Neolithic period.
Sericulture has become an important cottage industry in countries such as Brazil, and China,  France, India, Italy, Japan, Korea, and Russia.
Today, China and India are the two main producers for silk, with more than 60 % of the world's annual production.
 

QUESTION: 13

Tendon connects a:

Solution:
QUESTION: 14

The process by which bone formed is known as:

Solution:

The terms osteogenesis and ossification are often used synonymously to indicate the process of bone formation. ... Osteoblasts are bone-forming cells, osteocytes are mature bone cells and osteoclasts break down and reabsorb bone. There are two types of ossification: intramembranous and endochondral.

QUESTION: 15

During fatigue muscle contains:

Solution:

Low levels of ATP exist within the muscle fibers and can immediately provide energy for contraction. However, the pool is very small and after a few muscle twitches will be exhausted.

Long-term muscle use requires the delivery of oxygen and glucose to the muscle fiber to allow aerobic respiration to occur, producing the ATP required for muscle contraction. If the respiratory or circulatory system cannot keep up with demand, then energy will be generated by the much less efficient anaerobic respiration.
 

QUESTION: 16

Which of the following acts as antibody to help in body defence?

Solution:

Immunoglobulins, also known as antibodies, are glycoprotein molecules produced by plasma cells (white blood cells). They act as a critical part of the immune response by specifically recognizing and binding to particular antigens, such as bacteria or viruses, and aiding in their destruction.

QUESTION: 17

Smooth muscle is found in all the sites except:

Solution: Smooth muscle fibers are located in walls of hollow visceral organs, except the heart, appear spindle-shaped, and are also under involuntary control. Skeletal muscle fibers occur in muscles which are attached to the skeleton. They are striated in appearance and are under voluntary control.
QUESTION: 18

In a neuron, dendrite may be one or many, but axon is generally:

Solution:

Neurons are cells within the nervous system that transmit information to other nerve cells, muscle, or gland cells. Most neurons have a cell body, an axon, and dendrites.

QUESTION: 19

A tissue is made up of:

Solution:

A tissue is a group of cells, in close proximity, organized to perform one or more specific functions. There are four basic tissue types defined by their morphology and function: epithelial tissue, connective tissue, muscle tissue, and nervous tissue.

QUESTION: 20

Which one of the following cellular components of the blood is responsible for the production of antibodies?

Solution:
QUESTION: 21

Which of the following is present in the alveoli of lungs?

Solution:
QUESTION: 22

This one is the characteristic of epithelial tissue:

Solution:
QUESTION: 23

Blood plasma is:

Solution:
QUESTION: 24

Which of the following is a transparent tissue?

Solution:

Hyaline cartilage has a clear, homogenous, translucent, bluish green matrix. It often contains a good number of very fine collagen fibres, which are difficult to observe. This cartilage is flexible, elastic and compressible.

QUESTION: 25

Lacuna of bone contains:

Solution: