MCQ: Matter In Our Surroundings - 1


10 Questions MCQ Test Science Class 9 | MCQ: Matter In Our Surroundings - 1


Description
This mock test of MCQ: Matter In Our Surroundings - 1 for Class 9 helps you for every Class 9 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 9 MCQ: Matter In Our Surroundings - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this MCQ: Matter In Our Surroundings - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 9 students definitely take this MCQ: Matter In Our Surroundings - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other MCQ: Matter In Our Surroundings - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 9 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Seema took a 100 ml beaker and filled half the beaker with water and marked the level of water. She dissolved some salt with the help of a glass rod and recorded water level again.
Choose the correct observation related to above activity

Solution:

When salt is dissolved in water, the particles of salt disappear in water. This happen because particles of salt get adjusted in the space b/w the particles of water.
Additionally, you will notice that there is no rise of water level take place when one or more teaspoons of salt is added in the glass of water, this is because salt particles get adjusted in the space b/w the particles of water and no rise in the water level comes in result.

QUESTION: 2

During summer, water kept in an earthen pot becomes cool because of the phenomenon of 

Solution:

During summer, water kept in an earthen pot becomes cool because of the phenomenon of evaporation. This water evaporates continuously and take the latent heat required for vaporization from the remaining water. In this way, the remaining water loses heat and gets cooled.

QUESTION: 3

Which one of the following sets of phenomenon would increase on raising the temperature?

Solution:

Because on increasing temperature, kinetic energy of the molecules increases, so the molecules present on the liquid surface would leave the surface quickly and go into the vapour state.
Diffusion and expansion of gases also increases as the molecules move more rapidly and try to occupy more space.

QUESTION: 4

Choose the correct statement of the following:

Solution:

Deposition is the phase transition in which gas transforms into solid without passing through the liquid phase. Deposition is a thermodynamic process. The reverse of deposition is sublimation and hence sometimes deposition is called desublimation

QUESTION: 5

During summer, water kept in earthen pot becomes cool due to phenomenon of

Solution:

During summer, water kept in an earthen pot becomes cool because of the phenomenon of evaporation. This water evaporates continuously and take the latent heat required for vaporization from the remaining water. In this way, the remaining water loses heat and gets cooled.

QUESTION: 6

The boiling points of diethyl ether, acetone and n-butyl alcohol are 35°C, 56°C and 118°C respectively. Which one of the following correctly represents their boiling points in Kelvin scale?

Solution:

The correct order of boiling points of diethyl ether ,acetone and n- butyl alcohol in kelvin scale is 308k,329k and 391k which can be explained as (vToc + 273 = 7k)
boiling point of diethyl ether = 35oc + 273 = 308k
boiling point acetone = 56oc + 273 = 329k
boiling point of n-butyl alcohol = 118oc + 273 = 391k

QUESTION: 7

If we keep a cold drink bottle in the freezer, what will happen? 

Solution:

Normally, when liquids tend to reach their lower fixed point/freezing point they tend to expand which is the opposite of solids. If the bottle was left in the freezer for some time the bottle is going to explode.

QUESTION: 8

In which of the following conditions, the distance between the molecules of hydrogen gas would increase?
(i) Increasing pressure on hydrogen contained in a closed container
(ii) Some hydrogen gas leaking out of the container
(iii) Increasing the volume of the container of hydrogen gas
(iv) Adding more hydrogen gas to the container without increasing the volume of the container 

Solution:

If some hydrogen leaves the container then there will be lesser number of particles in the same volume so the distance between particles will increase.
If the volume of container is increased then the space available for same number of particles will increase and so the distance between them increases.

QUESTION: 9

Which of the following will produce severe burns ?

Solution:

Steam will produce more severe burns than boiling water because steam has more heat energy than water due to its latent heat of vaporisation.

QUESTION: 10

 Which of the following is not a property of solids?

Solution:

The particles of the solids are tightly packed there is no space in between the particles of solids so they can't move freely in a limited space.

Related tests