MCQ : The Fundamental Unit Of Life - 1


10 Questions MCQ Test Science Class 9 | MCQ : The Fundamental Unit Of Life - 1


Description
This mock test of MCQ : The Fundamental Unit Of Life - 1 for Class 9 helps you for every Class 9 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 9 MCQ : The Fundamental Unit Of Life - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this MCQ : The Fundamental Unit Of Life - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 9 students definitely take this MCQ : The Fundamental Unit Of Life - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other MCQ : The Fundamental Unit Of Life - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 9 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The structure/organelle of a cell that functions as a passage for intracellular transport as well as a manufacturing surface, is

Solution:

The endoplasmic reticulum functions both as a passageway for intracellular transport and as a manufacturing surface.

QUESTION: 2

Select the odd one out.

Solution:

 Each cell is bounded by an extremely delicate, thin elastic living membrane, called the plasma membrane. The plasma membrane is made up of two layers of lipid (fat) molecules with protein molecules which is sand witched between lipid layer.

QUESTION: 3

Analyse the statements and pick up the right one regarding mitochondrial membranes from the following :

Solution:

the inner membrane has more curls and turns compared to outer membrane , you can also take reference of brain(it has many curls and turns(neurons) and many experts say that our brains' neurons are much longer in length of our inner intestine(inner intestine measures 7 meters)).

QUESTION: 4

Organelle other than nucleus, containing DNA is

Solution:

Beside nucleus, mitochondria is another cell organelle which has its own self-replicating DNA. It is known as mitochondrial DNA and thus called as a semi-autonomous organelle.

QUESTION: 5

The primary function of smooth endoplasmic reticulum in liver cells is

Solution:

The function of smooth endoplasmic reticulum is to detoxify the poison and drugs present in our body.

QUESTION: 6

Which of these options are not a function of ribosomes?
(i) It helps in manufacture of protein molecules
(ii) It helps in manufacture of enzymes
(iii) It helps in manufacture of hormones.
(iv) It helps in manufacture of starch molecules

Solution:

Ribosomes are majorly involved in protein synthesis, as these are the sites of protein synthesis and enzymes. It also synthesizes amino acids which polymerize to form proteins.

QUESTION: 7

In plant cells, many substances important for life are stored in

Solution:

Vacoules store excess food of cell, when it is emergency they release them and in plant cells the vacoules are larger in size(compared to animal cells) because plants can not move

QUESTION: 8

Which of the following are covered by a single membrane? 

Solution:

Vacuole and lysosome are covered by a single membrane.

QUESTION: 9

The most abundant material in plant cell wall is

Solution:

Cellulose is present in cell walls of all plants, and some bacteria, and is the most abundant natural polysaccharide on earth.

QUESTION: 10

 Which of these is not related to endoplasmic reticulum? 

Solution:

The site of energy generation is mitochondria. The endoplasmic reticulum is involved in the transportation of protein and other material as well as the site for some biochemical activities. 

Related tests