MCQ : The Fundamental Unit Of Life - 2


20 Questions MCQ Test Science Class 9 | MCQ : The Fundamental Unit Of Life - 2


Description
This mock test of MCQ : The Fundamental Unit Of Life - 2 for Class 9 helps you for every Class 9 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 9 MCQ : The Fundamental Unit Of Life - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this MCQ : The Fundamental Unit Of Life - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 9 students definitely take this MCQ : The Fundamental Unit Of Life - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other MCQ : The Fundamental Unit Of Life - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 9 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

A cell will swell up if

Solution:

Water molecules will move from a region of higher concentration to a region of lower concentration. Thus, if the cells are placed in a solution where the concentration of water is more outside, the cell will absorb water. It will help in imbibition of the cell and thus, cell will swell up.

QUESTION: 2

If a plant cell is kept in a hypotonic solution, it will

Solution:

When the plant cell is placed in a hypotonic solution , it takes up water by osmosis and starts to swell, but the cell wall prevents it from bursting.

QUESTION: 3

The only cell organelle present in prokaryotic cell is 

Solution:

Prokaryotes are organisms without a distinct cell nucleus or any other membrane-bound organelles. Most are unicellular, but some prokaryotes are multicellular. The ribosome is found in prokaryotic cell and it functions in the translation of messenger RNA into proteins.

QUESTION: 4

The cell organelles (other than the nucleus) which contain DNA are

Solution:
QUESTION: 5

The proteins and lipids, essential for building the cell membrane, are manufactured by

Solution:

The endoplasmic reticulum is of two types on the basis of the presence of ribosomes. If the endoplasmic reticulum ribosomes are attached to them then it is called a rough endoplasmic reticulum and if there are no ribosomes on the endoplasmic reticulum then it is called a smooth endoplasmic reticulum. Rough endoplasmic reticulum produces and transports protein and smooth endoplasmic reticulum produces and transports lipids which provide a framework to the plasma membrane by a known as membrane biogenesis.

QUESTION: 6

Engulfing of food materials or foreign bodies by cells like Amoeba is called

Solution:

Organisms like Amoeba have flexible cell membrane due to which they can take in food material or engulf foreign bodies through the process called endocytosis

QUESTION: 7

Which out of the following is not a function of the vacuole? 

Solution:

Vacuoles are storage bubbles found mostly in plant cells. These are used for storage of food or water. The vacuolar membrane is a single layered and is called as tonoplast. Osmotic pressure and turgidity is maintained by vacuoles. They store toxic metabolic by-products or end products of plant cells. Such vacuoles are thrown out of the cell by exocytosis. Thus, the correct answer is option D.

QUESTION: 8

A prokaryotic cell does not possess

Solution:

Prokaryotes are unicellular primitive organisms that possess nucleus without the nuclear membrane. They do not possess membrane-bound cell organelles. As they are unicellular organism they lack division of labor.

QUESTION: 9

Which cell organelle plays a crucial role in detoxifying many poisons and drugs in a cell? 

Solution:

Smooth endoplasmic reticulum in liver cells of vertebrates helps in detoxification. It metabolises various toxic or poisonous substances such as drugs, aspirin, insecticides (DDT), petroleum products and pollutants. These toxic substances make their entry in animal's body through food, air or water.

QUESTION: 10

The membrane of Golgi apparatus has connections with those of

Solution:

The Golgi apparatus receives proteins and lipids (fats) from the rough endoplasmic reticulum . It modifies some of them and sorts, concentrates and packs them into sealed droplets called vesicles.

QUESTION: 11

Find out the correct sentence. 

Solution:

Rough endoplasmic reticulum produce proteins and smooth endoplasmic reticulum produce lipids. Hence, given statement is wrong. 
Endoplasmic reticulum is related with the making of plasma membrane. It makes the proteins (with the help of ribosomes) and lipids which are used for membrane synthesis. Hence, given statement is false. 
Nuclear material of a prokaryotic cell consists of a single chromosome which is not membrane bound and lies naked in cytoplasm. Such, nuclear region of cytoplasm is called as nucleoid. Hence, given statement is wrong. 
Lysosomal enzymes are made by rough endoplasmic reticulum. The ribosomes present on rough endoplasmic reticulum are involved in protein synthesis. Almost all enzymes are proteins

So, the correct answer is 'Enzymes packed in lysosomes are made through RER (rough endoplasmic reticulum)'

QUESTION: 12

The site of detoxification in liver cells is

Solution:

The endoplasmic reticulum (smooth and rough) is an interconnected network of flattened, membrane-enclosed sacs or tube-like structure which are evenly distributed throughout the cytoplasm.

Smooth endoplasmic is not studded with ribosomes.

The smooth endoplasmic reticulum contains enzymes which catalyze a series of reactions that detoxifies lipid-soluble drugs and other harmful metabolic substances produced.

So, the correct answer is 'SER'.

QUESTION: 13

The only cell organelle seen in prokaryotic cell is 

Solution:

Prokaryotes and eukaryotes are the two different type of cell. The structure of cell differentiate the prokaryotic and eukaryotic cells. Eukaryotic cells contain membrane-bound organelles, such as the nucleus, while prokaryotic cells do not but the ribosome is the only organelle that can be seen in both cells prokaryotic and eukaryotic.

QUESTION: 14

 The statement ‘cells arise only from pre-existing cells’ was given by

Solution:

Rudolf Virchow famously stated "Omnis cellula e cellula", i.e., "All cells only arise from pre-existing cells." Virchow was a major advocate of the cell theory and published an influential theory that cells arose from each other in a continuous series of generations

QUESTION: 15

Following are a few definitions of osmosis. Read carefully and select the correct definition. 

Solution:

Osmosis is the passive movement of water or any other solvent molecules from a region of higher water concentration to a region of lower water concentration through a semipermeable membrane. This brings both the solutions separated by the semipermeable membrane to the equilibrium. Therefore, option A is correct. 

QUESTION: 16

70-80 % of volume of a mature plant cell is occupied by

Solution:

The mature cell has simple tissues rather than meristematic tissues so they will not divide and plant cell needs vacuole to make itself rigid and various excretion and storage works are also done by the vacuoles. So the vacuoles perform majority of the tasks of the plant cell and hence this is the reason, a mature plant cell has 70-80% of vacuoles in them.

QUESTION: 17

 Chromosomes are made up of

Solution:

Each chromosome is made up of DNA tightly coiled many times around proteins called histones that support its structure

QUESTION: 18

The fluid in the vacuole of a plant cell, is called

Solution:

Cell sap is the fluid present in the vacuole. The contents of cell sap are salt, sugar and water. Water is predominantly found in cell sap.

QUESTION: 19

Living cells were discovered by

Solution:

Robert Hooke, a scientist, was the first person to discover the existence of cells with the help of a microscope in 1665 but they were dead cells.

Anton van Leeuwenhoek, in 1674 with the improved microscope, discovered free-living cells of algae Spirogyra in pond water for the first time.

QUESTION: 20

Most of the substances in the living world are transported across the cell membrane by the process of

Solution:

The correct answer is A

Most of the substances in the living world are transported across the cell membrane by the process of osmosis.

Related tests