Test: Biodiversity And Its Classification


10 Questions MCQ Test Science Class 9 | Test: Biodiversity And Its Classification


Description
This mock test of Test: Biodiversity And Its Classification for Class 9 helps you for every Class 9 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 9 Test: Biodiversity And Its Classification (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Biodiversity And Its Classification quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 9 students definitely take this Test: Biodiversity And Its Classification exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Biodiversity And Its Classification extra questions, long questions & short questions for Class 9 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following is not a basis for division of kingdoms in the five kingdom system?

Solution:

Division of number of kingdoms in the five kingdom system does not contain - number of mitochondria.
Because mode of nutrition, body organisation and cell structure have been included in the five kingdom system which consists of - MONERA , PROTISTA , FUNGI , PLANTAE , ANIMALIA.

QUESTION: 2

Class is a category between

Solution:

In biological classification, class is a taxonomic rank, as well as a taxonomic unit, a taxon, in that rank. Other well-known ranks in descending order of size are life, domain, kingdom, phylum, order, family, genus, and species, with class fitting between phylum and order.

QUESTION: 3

In the five kingdom system of classification, Monera was divided into archaebacteria and eubacteria by:

Solution:

Woese modified the five kingdom system of classification by dividing Kingdom Monera into Archaebacteria and Eubacteria.

QUESTION: 4

Charles Darwin described the idea of evolution in the book-

Solution:

The theory of evolution by natural selection, first formulated in Darwin's book "On the Origin of Species" in 1859, is the process by which organisms change over time as a result of changes in heritable physical or behavioral traits. 

QUESTION: 5

The science of classification is called

Solution:

The system of grouping of living forms on the basis of similarities and differences is called classification.

The branch of biology concerned with classification is called taxonomy. Taxonomy is a biological science which deals with identification, nomenclature and classification of organisms following certain rules.

QUESTION: 6

A group of organisms who can breed among themselves and produce fertile offspring is :

Solution:

A species is a group of individual organisms that interbreed and produce fertile, viable offspring. According to this definition, one species is distinguished from another when, in nature, it is not possible for matings between individuals from each species to produce fertile offspring.

QUESTION: 7

The region of megadiversity lies:

Solution:

The warm and humid tropical regions of earth lying between the Tropic of Cancer and Tropic of Capricorn are having a lot of diversity of organisms. These areas are known as Mega diversity centres aur megadiversity areas.

The 12 Megadiversity centres :

  • Brazil
  • Colombia
  • Ecuador
  • Peru
  • Mexico
  • Zaire
  • Madagascar
  • Australia
  • China
  • Indonesia
  • Malaysia
  • India .

 

QUESTION: 8

Who proposed two kingdom classification?

Solution:

The two kingdom classification system was given by Carlous Linaaeus in 1758. Carlous Linnaeus classified living things into two kingdoms Animal Kingdom which he called as Regnum Animale for animals and for plants he gave the Vegetable Kingdom which he called as Regnum Vegetabile; now known as the Plant Kingdom. He then divided each kingdom into classes and later grouped the classes into phyla for animals and divisions for plants.

QUESTION: 9

Biodiversity of a geographical region represents

Solution:

Biodiversity is the number of variety of organism found within a specified geographic region. 

QUESTION: 10

What important advantage is provided by the membrane bound cell organelles in eukaryotic cells?

Solution:

Using membranes, the concentrations of ions, small molecules and enzymes may be very different from the cytosol, and they may change according to needs. The potential difference that results from this can be used to create or store energy. And the membrane can be used in the apparatus that creates energy. There may also be a benefit in the storage of the DNA that is used to create enzymes, although in most cases the more secure storage of DNA in the nucleus is a better solution. As the organelles with two membranes (hydrogenosomes, mitosomes, mitochondria and chloroplasts) can reproduce autonomously, their need can easily and quickly be fulfilled.