Test: Cell Organization


10 Questions MCQ Test Science Class 9 | Test: Cell Organization


Description
This mock test of Test: Cell Organization for Class 9 helps you for every Class 9 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 9 Test: Cell Organization (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Cell Organization quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 9 students definitely take this Test: Cell Organization exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Cell Organization extra questions, long questions & short questions for Class 9 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Nuclei were first discovered by

Solution: Nucleus of a cell then it is discovered by scottish botanist Robert brown in 1831. The presence of a nucleus in an atom was discovered and proved by Nobel Laureate Dr. Ernest Rutherford through his gold leaf scattering experiment.
QUESTION: 2

Which of the following substances are not stored in vacuoles?

Solution:
Vacuoles are storage bubbles found in cells. They are present in both plant and animal cells. They store various substances in them such as:
1.Water
2.Enzymes
3.Various small molecules
4.Organic acids
QUESTION: 3

Cell wall is absent in

Solution:

Mycoplasma is wall-less smallest living organism.

QUESTION: 4

Name two cell regions containing their own genetic material.

Solution:

Both, mitochondria and plastid possess their own genetic material and ribosomes. The mitochondria DNA and plastid DNA possess genes, which produce the proteins necessary for the functioning of mitochondria and plastids respectively.

QUESTION: 5

Name the plastids in which starch, oils and protein granules are stored?

Solution: Leucoplasts are cell structures surrounded by a layer of tissue in plant cells. They store starch, oil, and the protein granules. They are a category of plastids. They are colorless as compared to the other plastids like chloroplast. They are located in tissues such as roots, bulbs, and seeds.
QUESTION: 6

What is the full form of ATP?

Solution:

In science, ATP stands for adenosine triphosphate. This chemical, discovered in the 1920s , is important to life.it stores and releases energy for many cellular process.

QUESTION: 7

Which of the following is not a function of golgi apparatus?

Solution: A is correct beacause it is the function of ER not golgi apparatus.
QUESTION: 8

Rough endoplasmic reticulum looks rough under a microscope because of

Solution: The rough endoplasmic reticulum (ER) is called 'rough' because it has organelles called ribosomes attached to the surface.Ribosomes are the organelles that turn mRNA into proteins. These proteins are initially long strings of amino acids. This string has to be folded in the right way to form a functional protein. The rough ER helps with the folding of these amino acid-strings and at the same time prevents their degradation by enzymes in the cell.
QUESTION: 9

Name the plastid important for photosynthesis in plants.

Solution: Green coloured plastics contains chlorophyll. Chloroplast manufacture their food by the process of photosynthesis.
QUESTION: 10

Which cell organelle is analogous to a power station?

Solution:
Mitochondria is analogous to a power station because mitochondria is responsible for the generation of energy in cells. Hence, mitochondria are also called the power station.