Test: Classification Of Animals


10 Questions MCQ Test Science Class 9 | Test: Classification Of Animals


Description
This mock test of Test: Classification Of Animals for Class 9 helps you for every Class 9 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 9 Test: Classification Of Animals (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Classification Of Animals quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 9 students definitely take this Test: Classification Of Animals exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Classification Of Animals extra questions, long questions & short questions for Class 9 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

How many germ layers are present in the embryo of a highly advanced animal?

Solution: The endoderm produced during gastrulation will form the lining of the digestive tract, as well as that of the lungs and thyroid. For animals with three germ layers, after the endoderm and ectoderm have formed, interactions between the two germ layers induce the development of mesoderm.
QUESTION: 2

Which of the following is not the basis for the further classification of eumetazoa?

Solution:
Categorization of animals on the basis of presence and absence of notochord is done at the higher level. So, it is not the basis for further classification of eumetazoa.

QUESTION: 3

Animals having identical right and left sides are also known as

Solution:
QUESTION: 4

The organisms in which the body cavity does not arise from mesoderm and is not lined by epithelial cells are:

Solution:

A pseudocoelomate is an organism with body cavity that is not derived from the mesoderm, as in a true coelom, or body cavity. A pseudocoelomate is also known as a blastocoelomate, or cavity within the embryo.

QUESTION: 5

Which of the following have cells that are properly arranged into tissues and organs?

Solution:

Multicellular animals are called Metazoa which have been divided into two branches: Parazoa and Eumetazoa.

  • In Parazoa, the body of animal is made up of loose cells, have poorly differentiated tissues and have no organ or digestive cavity. E.g sponges.
  • In Eumetazoa the cells are properly arranged into tissues and organs.
QUESTION: 6

Which of the following organism is radially symmetrical?

Solution:

Hydra and Cnidarians are radially symmetrical - able to asexually divide into identical pie-shaped segments, like a flower pot. Cnidarians also feature tentacles with stinging cells. An organism with radial symmetry has body parts arranged like pieces of a pie around an imaginary central axis.

QUESTION: 7

Who classified animals according to their habitat (air, water or land)?

Solution:
QUESTION: 8

True coelom originates from which germ layer?

Solution:

A true coelom arises entirely within the mesoderm germ layer. Animals such as earthworms, snails, insects, starfish, and vertebrates are all eucoelomates. A third group of triploblasts has a body cavity that is derived partly from mesoderm and partly from endoderm tissue. These animals are called pseudocoelomates.

QUESTION: 9

On the basis of origin of mouth, animals have been categorized into

Solution:

On the basis of origin of mouth, animals have been categorized into : -
Protostomia ( mouth arising from or near the blastopore of gastrula)
Deuterostomia ( mouth arising anteriorly at some distance from the blastopore)

QUESTION: 10

Which of the following is not the characteristic of animals?

Solution: Because there is substance known as chlorophyll which is present only in plants and helps in the process of photosynthesis. That is why the correct option is  'D'.