Test: Crop Improvement


10 Questions MCQ Test Science Class 9 | Test: Crop Improvement


Description
This mock test of Test: Crop Improvement for Class 9 helps you for every Class 9 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 9 Test: Crop Improvement (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Crop Improvement quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 9 students definitely take this Test: Crop Improvement exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Crop Improvement extra questions, long questions & short questions for Class 9 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following is incorrect for green manure?

Solution:

Green manure is a term used to describe crops or plants which are grown for the purpose of manuring the soil. Green manure crops are grown, cut and ploughed in the soil to enhance the soil fertility. Green manuring is an eco-friendly method of manuring the soil. Examples of green manure crops include sunhemp, dhaincha etc.

QUESTION: 2

Pusa Lerma is an improved variety of:

Solution:

Pusa Lerma was developed from the wheat category named  Lerma Rojo using  mutation breeding owing to the objection of farmers to use the wheat supplied having low market value by Mexico to India.

QUESTION: 3

Which of the following is not a marine fish?

Solution:

The Catla fish is an economically very important South Asian freshwater fish. It is in the carp family Cyprinidae. It is known by many different names such as Katla, Katol, Indian Major carp, Chepti, Baudhekra, Bacha, Karakatla and Tambra. The fish is mainly found in the rives and lakes in northern India, Bangladesh, Nepal, Pakistan and Myanmar.

QUESTION: 4

Green manuring increases the crop yield by

Solution:

The amount of humus found in soil also increases with higher rate of decomposition, which is beneficial for the growth of crop succeeding the green manure crop.

QUESTION: 5

Application of nitrogenous manure to a plant causes:

Solution:

Application of nitrogenous manure to a plant causes vigorous vegetative growth.

QUESTION: 6

Green manure enriched soil in-

Solution:

Some plants like sun hemp or guar are grown in the field prior to the sowing of the crop seeds. These are then mulched by ploughing them into the soil. These green plants gradually decompose and turn into green manure which helps in enriching the soil in nitrogen and phosphorus.

QUESTION: 7

Which of the following cannot be used in organic farming?

Solution:

Herbicide, an agent, usually chemical, for killing or inhibiting the growth of unwanted plants, such as residential or agricultural weeds and invasive species. A great advantage of chemical herbicides over mechanical weed control is the ease of application, which often saves on the cost of labour. Most herbicides are considered nontoxic to animals and humans, but they can cause substantial mortality of nontarget plants and the insects that depend on them, especially when applied aerially.

QUESTION: 8

Genetically modified plants can be produced by transferring desired:

Solution:

GM crops are made through a process known as genetic engineering. Genes of commercial interest are transferred from one organism to another. Two primary methods currently exist for introducing transgenes into plant genomes. The first involves a device called a 'gene gun'.

QUESTION: 9

Which of the following do not cause disease in plants?

Solution:

Because rats do not cause harm to the plants whereas bacteria,fungi and viruses cause diseases in plants..

QUESTION: 10

Find the odd one out.

Solution:

The pigeon pea is a perennial legume from the family Fabaceae. Since its domestication in the Indian subcontinent at least 3,500 years ago, its seeds have become a common food in Asia, Africa, and Latin America.

Related tests