Test: Cryptogams


10 Questions MCQ Test Science Class 9 | Test: Cryptogams


Description
This mock test of Test: Cryptogams for Class 9 helps you for every Class 9 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 9 Test: Cryptogams (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Cryptogams quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 9 students definitely take this Test: Cryptogams exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Cryptogams extra questions, long questions & short questions for Class 9 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Lack of a well-differentiated body design is the main feature of division

Solution:

These are the lowermost plants of the plant kingdom, without a well-differentiated body design. This means that the plant body is not differentiated as roots, stem, and leaves. They are commonly called algae, are permanently aquatic. Examples include Spirogyra, Chara, and Ulothrix.

QUESTION: 2

Plants with hidden reproductive organs are included in

Solution:

Cryptogams are seedless plants. The reproductive organs of members of cryptogams are inconspicuous or hidden. They produce naked embryos after fertilization that are called spores. Cryptogams are further divided into thallophytes (undifferentiated body), Bryophyta (moss plant) and pteridophytes (vascular cryptogams), Plants which make seeds and have well-differentiated reproductive tissues are called phanerogams. In these plants seeds consists of embryo along with stored food, The stored food serves the purpose of initial growth of the embryo during germination. On the basis of presence or absence of naked seeds, these are divided into two groups (i) gymnosperms (naked seed) (ii) angiosperms (covered seed).

QUESTION: 3

Algae differ from Riccia ana Marchantia in having

Solution:

The chloroplasts of the algal cell have sub cellular microcompartments known as pyrenoids. These play an important role in carbon dioxide (CO2) fixation. These are the centers which are involved in generating and maintaining a CO2 rich environment around the photosynthetic enzymes.  While these are also found in Bryophytes such as hornworts, these are absent in the liverworts (Riccia and Marchantia)

QUESTION: 4

Which of the following is true about ferns?

Solution:
QUESTION: 5

Which mode of nutrition is seen in Bryophytes?

Solution:

Bryophytes belong to kingdom Plantae. They possess chlorophyll and carry out photosynthesis. Hence they show autotrophic mode of nutrition.

QUESTION: 6

What is the function of xylem in ferns?

Solution:

Xylem is one of the two types of transport tissue in vascular plants, phloem being the other. The basic function of xylem is to transport water from roots to stems and leaves, but it also transports nutrients. 

QUESTION: 7

Red, brown and green algae belong to division

Solution:

Most algae are beautifully colored, and sometimes also iridescent. The pigments of the chromatophores intercept solar energy, which is used in the synthesis of organic compounds. The type of pigment or pigment combination occurring in the algae as color manifestations has led to the names commonly used for the classes:

  1. Blue-green algae (Myxophyceae)

  2. Green algae (Chlorophyceae)

  3. Brown algae (Phaeophyceae)

  4. Red algae (Rhodophyceae)

QUESTION: 8

Which of the following is the characteristic feature of ferns?

Solution:

The plant body of bryophytes is more differentiated than that of algae. It is thallus-like and prostrate or erect, and attached to the substratum by unicellular or multicellular rhizoids. They lack true roots, stem or leaves. They may possess root-like, leaf-like or stem-like structures. The main plant body of the bryophyte is haploid. It produces gametes, hence is called a gametophyte.

QUESTION: 9

Which of the following division is known as the amphibian of the plant world?

Solution:

Amphibians are those organisms which live on both land and in water. Bryophytes are called amphibians of the plant kingdom because these plants though live in soil but they need water for sexual reproduction. The sperm of bryophyte (antherozoids) are flagellate and need water to swim to the eggs. In other words, as these plants need water for reproduction unlike other plants, they are called as amphibians. 

QUESTION: 10

Presence of specialized tissues for conduction of water and other substances were first seen in which land plants?

Solution:

Pteridophytes are the first true land plants: It is speculated that life began in the oceans, and through millions of years of evolution, life slowly adapted on to dry land. And among the first of the plants to truly live on land were the Pteridophytes.

Similar Content

Related tests

  • Test