Test: Distribution Of Electrons In Atoms


15 Questions MCQ Test Science Class 9 | Test: Distribution Of Electrons In Atoms


Description
This mock test of Test: Distribution Of Electrons In Atoms for Class 9 helps you for every Class 9 entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for Class 9 Test: Distribution Of Electrons In Atoms (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Distribution Of Electrons In Atoms quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 9 students definitely take this Test: Distribution Of Electrons In Atoms exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Distribution Of Electrons In Atoms extra questions, long questions & short questions for Class 9 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

N shell can have a maximum of _______ electrons.

Solution:

The fourth shell of an atom can hold a maximum of 32 electrons, depending on the element. There are four subshells - 4s, 4p, 4d, and 4f - that can hold a maximum of 2, 6, 10, and 14 electrons, respectively, for a total of 32.

QUESTION: 2

If both K and L shells are filled, the total number of electrons contained in them will be:​

Solution:

The maximum number of electrons present in a shell = 2n2

 

Where n = shell number

Value of n for K shell = 1

Therefore, Maximum number of electrons in K shell = 2n2 = 2(1) = 2

Value of n for L shell = 2

Therefore, Maximum number of electrons in L shell = 2(2)2 = 8

Thus, total no. of electrons = 2 + 8 = 10

QUESTION: 3

Which of the following is the correct electronic configuration for magnesium?

Solution:

Magnesium has Atomic Number 12, It will be distributed in K, L, M shell in the following way:
K shell can accommodate a maximum of 2 electrons.
L shell can accommodate a maximum of 8 electrons and
M shell will accommodate 2 electrons.
So, the configuration becomes 2,8,2.

QUESTION: 4

The number of electrons in an atom of Fluorine is 9. Its electronic configuration is _______.

Solution:
QUESTION: 5

Bohr proposed that while revolving in discrete orbits, the electrons:

Solution:

According to Rutherford’s model of atom, The electrons revolve around the nucleus in well-defined orbits.but it has a drawback:The orbital revolution of the electron is not expected to be stable. Any particle in a circular orbit would undergo acceleration .During acceleration, charged particles would radiate energy. Thus, the revolving electron would lose energy and finally fall into the nucleus. If this were so, the atom should be highly unstable and hence matter would not exist in the form that we know. 

QUESTION: 6

The electronic configuration of an atom with atomic number 19 is:

Solution:

The electronic configuration of the element with atomic number 19 , is 2,8,8,1 or 
( 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 4s1) . The element is potassium. It is an alkali metal with one valence electron. 

QUESTION: 7

Which of the following elements has the electron configuration 2?

Solution:

Helium only has 2 electrons and therefore it has a configuration of 1s2. Because the 1s orbital is full with 2 electrons and any additional electrons would go in a new energy level. The electron configuration for Helium shows a full outer shell and is Helium is therefore called a Nobel Gas. This means it will not react with other atoms.

QUESTION: 8

What will be the valency of an element having atomic number (Z) = 7?

Solution:

As we know , the  element having atomic no. 7 is nitrogen. The first shell is filled with 2 electrons. Remaining are 5 electrons, to fill second shell it need 3 more electrons and will become stable. Therefore, the valency of nitrogen is 3.

QUESTION: 9

Each of the stationary orbits are associated with:

Solution:

Bohr’s Model of Atom

Neils Bohr, a Danish physicist, in 1913 proposed model of atom which rectified the problems left by Rutherford’s Model. He proposed that

(a) Electrons revolve round the nucleus in a fixed orbit.

(b) He called these orbits as ‘stationary orbit’.

(c) Each stationary orbit is associated with fixed amount of energy, thus electrons do not radiate energy as long as they keep on revolving around the nucleus in fixed orbit.

 

QUESTION: 10

The increasing order of the energy levels in an atom is _______ .

Solution:


The K shell corresponds to the principal quantum no. ( n) = 1 ,   L, (n) = 2, M, ( n) = 3 
And   N ( n) = 4

QUESTION: 11

Which one of the following elements has two valence electrons but is a noble gas?

Solution:

The atomic number of Helium is Z = 2. The electronic configuration is, 2. Therefore, Helium is a noble gas with two valence electrons.

QUESTION: 12

The maximum number of electrons that can be accomodated in an orbit is given by the formula _______ where n is the number of orbit.​

Solution:

Bohr-Bury Scheme

According to Bohr’s model, electrons occupy certain stable orbits or shells. Each shell has a definite energy.
These orbits or shells are represented by the letters K, L, M, N… or the numbers 1, 2, 3, 4…
The maximum number of electrons present in the shell is given by the formula (2n2), where n is the orbit number or shell number.

QUESTION: 13

If Z = 6, what would be the valency of the element?

Solution:

If Z = 6, that means atomic number of the element is 6.The electronic configuration of the element is 2,4. Since it has 4 electrons in its outermost (valence) shell so, the valency of the element is 4.

QUESTION: 14

What is a valence shell?

Solution:

The outer shell of any atom is called the valence shell. When the valence electron in any atom gains sufficient energy from some outside force, it can break away from the parent atom and become what is called a free electron.

QUESTION: 15

How many valence electrons are present in a potassium atom?

Solution:

Atomic number of potassium atom is 19. Its electronic configuration is 2,8,8,1 so, its valency is 1.