Test: Diversity in Living Organisms- 1


25 Questions MCQ Test Science Class 9 | Test: Diversity in Living Organisms- 1


Description
This mock test of Test: Diversity in Living Organisms- 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Diversity in Living Organisms- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Diversity in Living Organisms- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Diversity in Living Organisms- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Diversity in Living Organisms- 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Who classified organisms in five kingdom system?

Solution:

R. H Whittaker proposed  the five kingdom classification. The five kingdom classification are - Monera, Protista, Fungi, Plantae  and  Animalia.

QUESTION: 2

Which of the following group of animals have cell aggregate body plan ?

Solution:

The correct option is A.
Cell aggregate body plan Cells are loosely arranged and do not organise to form tissues, e.g., Sponges.

QUESTION: 3

Organ system grade of body organization is found in :-

Solution:
QUESTION: 4

Which of the following is incorrectly matched ?

Solution:
QUESTION: 5

Stinging cell organelles - nematocysts are found only in :-

Solution:
QUESTION: 6

In which phylum pseudocoelom is present ?

Solution:
QUESTION: 7

Flatworms are found in :-

Solution:
QUESTION: 8

Star fish is the member of :-

Solution:

Sea star, also called Starfish, any marine invertebrate of the class Asteroidea ( phylum Echinodermata) having rays or arms surrounding an indistinct central disk.
Despite their older common name they are not fishes.

QUESTION: 9

Balanoglossus is an example of :-

Solution:

C is the correct option.Protochordates are an informal category of animals (i.e.: not a proper taxonomic group), named mainly for convenience to describe invertebrate animals that are closely related to vertebrates. This group is composed of the Phylum Hemichordata and the Subphyla Urochordata and Cephalochordata.Balanoglossus is an example of Protochordates.

QUESTION: 10

Which of the following is not a bony fish ?

Solution:

Chimera is a shark not a bony fish. 
Sharks and bony fish are two fish groups. Sharks  are cartilaginous fish. They have a cartilaginous skeleton. Bony fish have a skeleton made from calcified bones. Sharks and bony fish belong to the different classes.

QUESTION: 11

Which statement is not correct for amphibians ?

Solution:
QUESTION: 12

Which class includes snakes and lizards ?

Solution:
QUESTION: 13

In which class birds are included ?

Solution:
QUESTION: 14

Sound producing organ in birds is :-

Solution:

The syrinx is the vocal organ of birds. Located at the base of a bird's trachea, it produces sounds without the vocal folds of mammals. The sound is produced by vibrations of some or all of the membrana tympaniformis (the walls of the syrinx) and the pessulus, caused by air flowing through the syrinx. This sets up a self-oscillating system that modulates the airflow creating the sound. The muscles modulate the sound shape by changing the tension of the membranes and the bronchial openings.The syrinx enables some species of birds (such as parrots, crows, and mynas) to mimic human speech. Unlike the larynx of mammals, the syrinx is located where the trachea forks into the lungs. Thus, lateralization of bird songis possible and some songbirds can produce more than one sound at a time. Some species of birds, such as New World vultures, lack a syrinx and communicate through throaty hisses.

QUESTION: 15

Which statement(s) is (are) true for mammals ?

Solution:

Mammals & birds are warm – blooded, which means that they can make their own body heat even when it is cold outside. Whether it is sunny and hot outside or there is a snowstorm and it is very cold, warm-blooded animals have body temperatures that usually stay the same.

The diaphragm is the only organ which only and all mammals have and without which no mammals can live.

 But they still have milk-producing mammary glands. They give birth to tiny babies, which then live in a special pouch on the mother and grow by suckling her milk. Based on all this, it seems clear that milk and breastfeeding are unique to the mammals.

QUESTION: 16

In Earthworm the body is divisible into :

Solution:

The earthworm is made up of about 100-150 segments. The segmented body parts provide important structural functions. Segmentation can help the earthworm move. Each segment or section has muscles and bristles called setae. Explanation: The earthworm body is divided into ringlike segments (as many as 150 in L.terrestris. Some internal organs, including the excretory organs, are duplicated in each segment. Between segments 32 and 37 is the clitellum, a slightly bulged, discolored organ that produces a cocoon for enclosing the earthworm's eggs.

QUESTION: 17

Earthworm has an unsegmented band called :

Solution:

The clitellum is part of the reproductive system of clitellates, a subgroup of annelids which contains oligochaetes ( earthworms) and hirudineans        (leeches) . The clitellum is a thick, saddle like ring found in the epidermis of the worm, usually with a light - colored pigment.

QUESTION: 18

Clitellum occur in segments :

Solution:

Clitellum. The clitellum is a thickened glandular and non-segmented section of the body wall near the head in earthworms and leeches, that secretes a viscid sac in which the eggs are deposited. It is located near the anterior end of the body (around the 14th,  and 16th

QUESTION: 19

Setae occur all over the body except segments :

Solution:

D is the correct option.Setae are the 'S' shaped stiff bristles present on the complete body of earthworm except for the first, last and clitellar segments. These setae play an important function in locomotion.

QUESTION: 20

Earthworm belongs to phylum :

Solution:
QUESTION: 21

Structural element of cell wall is :-

Solution:

The correct option is B.
The important structural components of a cell wall are:
Cellulose is an important component of plant cell walls that make the plant stems, leaves and branches rigid; they are present in the form of cellulose microfibrils (long fibre-like strands) in the inner layer of the primary wall.
Pectin is an essential polysaccharide present in the plant cell wall that allows the extension of a primary cell wall and in plant growth.
Hydroxyproline-rich glycoproteins form an important structural component of cell walls.
The rigidity and orientation of cellulosic microfibrils (structural element) help in cell expansion.
So, the correct answer is 'Microfibrils'.

QUESTION: 22

Different layers of cell wall are :-

Solution:
QUESTION: 23

The first wall layer of cell is :-

Solution:
QUESTION: 24

Plant cells are distinguishable from animal cell in containing :-

Solution:
QUESTION: 25

Ripe fruits soften due to :-

Solution:

The ripening fruits soften due to solubilization of pectate of middle lamella. The outer cell walls of fruits contain a substance called pectin. Pectin thickness the cell wall and provide strength. It also connects adjacent cells by providing an additional layer of pectin called Lamellae.

Related tests