Test: Five Kingdoms Of Biodiversity


10 Questions MCQ Test Science Class 9 | Test: Five Kingdoms Of Biodiversity


Description
This mock test of Test: Five Kingdoms Of Biodiversity for Class 9 helps you for every Class 9 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 9 Test: Five Kingdoms Of Biodiversity (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Five Kingdoms Of Biodiversity quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 9 students definitely take this Test: Five Kingdoms Of Biodiversity exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Five Kingdoms Of Biodiversity extra questions, long questions & short questions for Class 9 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Heterotrophic nutrition is not shown by

Solution:

Heterotrophic nutrition is nutrition obtained by digesting organic compounds prepared by other plants or animal tissues. All animals and non-green plants cannot make their own food; hence they depend on others directly or indirectly for their food supply.

QUESTION: 2

Common name of Agaricus is

Solution:

The Common Mushroom is actually a particular mushroom and not a generic term. Its scientific name is Agaricus Bisporus. Of course it was accorded the name because it is the most commonly known and eaten mushroom across the world.

QUESTION: 3

Which of the following is a parasitic protozoan?

Solution:

Entamoeba is a parasitic protozoan. Entamoeba gingivalis is found in buccal cavity of man. Entamoeba histolytica is the pathogen responsible for invasive 'amoebiasis' (which includes amoebic dysentery and amoebic liver abscesses).

QUESTION: 4

Which protozoan is unlikely to have a contractile vacuole

Solution:

The main function of contractile vacuole is osmoregulation. Plasmodium facilitates this with its cell membrane.

Thus, the correct answer is option (D).

QUESTION: 5

Which of the following is a characteristic feature of ferns?

Solution:

Division Pteridophyta

These are supposed to be the oldest vascular plants.  The plant body is differentiated into roots, stem, and leaves, apart from having a specialized tissue for conduction. This tissue helps in the conduction of water and other substances from part of the plant to the other.

 

These plants have naked embryos called spores. The reproductive organs in these plants are inconspicuous. Examples: Marselia, Ferns.

QUESTION: 6

Cell wall of Agaricus is made up of:

Solution:

Plant body is made up of mycelium, one filament of it is called hypha.
Their cell wall is made up of chitin. 

QUESTION: 7

Identify from the following, the only taxonomic category that has a real existence.

Solution:

"The only taxonomic category which has real existence is species. 

It is through taxonomy that an organism is given a place in the system of classification. 

The organisms are given place according to their categories and relative dimensions. 

There are seven categories basically into which they are divided. The categories are kingdom, phylum, class, order, family, genus and species. 

QUESTION: 8

Viruses are considered as non-living organisms because of

Solution:

They clean our environment and decompose all dead organism they also live as a parasites on other living things including us they decompose all dead and decay organism and convert them into useful substance in this way they help in the recycling of material in nature and protect our nature.

QUESTION: 9

Which type of relationship is seen in lichens?

Solution:

Symbiosis in lichens is the mutually helpful symbiotic relationship of green algae and/or blue-green algae (cyanobacteria) living among filaments of a fungus, forming lichen.

QUESTION: 10

The five kingdom arrangements of organisms was proposed by

Solution:

R.H. Whittaker (1969) proposed a Five Kingdom system of classification where the organisms are classified into Five Kingdoms namely Monera, Protista, Fungi, Plantae and Animalia.

Similar Content

Related tests