Test: Force


10 Questions MCQ Test Science Class 9 | Test: Force


Description
This mock test of Test: Force for Class 9 helps you for every Class 9 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 9 Test: Force (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Force quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 9 students definitely take this Test: Force exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Force extra questions, long questions & short questions for Class 9 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

A force is defined as a

Solution:

Force is a push or a pull that changes or tends to change the state of rest or uniform motion of an object or changes the direction or shape of an object

QUESTION: 2

One way that you can recognize that a force is acting on an object:

Solution:
QUESTION: 3

A 1-kg object is lying on the ground. An unbalanced force of magnitude 1 N is applied to the object. Which of these options explains the motion of the object as a result of the acting force?

Solution:
QUESTION: 4

If an object experiences a net zero unbalanced force, then the body:

Solution:

If an object experiences a net zero unbalanced force, then the body moves with a constant velocity, or if it was at rest, then it continues to remain at rest.

QUESTION: 5

Identify from the following, the case where balanced force acts on it.

Solution:

If more than two forces act on a body and all the forces acting upon the object balance each other and their resultant force acting on the object is zero, the object is said to be at equilibrium or balanced force is acted on the object resulting no acceleration in the body, that is the body may be at rest or it may move with a uniform speed.

QUESTION: 6

 A stone of 1 kg is thrown with a velocity of 20 m s–1 across the frozen surface of a lake and comes to rest after travelling a distance of 50 m. What is the force of friction between the stone and the ice?

Solution:

Here, m = 1kg, = 20 ms-1v = 0, s = 50m, F = ?

From v2 - u2 = 2as

0 - (20)= 2a x 50 = 100a

a = -400/100

a = -4 ms-2

∴ F = ma

F = 1 (-4)

F = -4 N

Negative sign indicates that force of friction is opposing the motion of the ball.

QUESTION: 7

__________ is a force, which always opposes the motion of one body over the other body in contact with it

Solution:
QUESTION: 8

If an object moves with a uniform velocity we can conclude that

Solution:

If no unbalanced force will be applied then how will the object move because if we apply balanced force then the object will remain at rest.

QUESTION: 9

When a force is exerted on an object, it can change its:

Solution:

1.for state - if we exert high force on ice it slowly start converting into water I.e liquid thus state is change by force. 

2.for position - if we push a box it change its position. thus force also change position. 

3. for shape - if we press a clay it will change its shape so we can conclude that force change shape also. 

QUESTION: 10

SI unit of force is kg ms-2. This unit is also known as:

Solution:

Kg ms-2 is also called Newton as unit of force is newton.

Related tests