Test: Is Matter Around Us Pure (Easy)


15 Questions MCQ Test Science Class 9 | Test: Is Matter Around Us Pure (Easy)


Description
This mock test of Test: Is Matter Around Us Pure (Easy) for Class 9 helps you for every Class 9 entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for Class 9 Test: Is Matter Around Us Pure (Easy) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Is Matter Around Us Pure (Easy) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 9 students definitely take this Test: Is Matter Around Us Pure (Easy) exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Is Matter Around Us Pure (Easy) extra questions, long questions & short questions for Class 9 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

A gas dissolved in a liquid can be separated:

Solution:

The process of Electrolysis Fractional distillation is used in some cases.

QUESTION: 2

_________ is present in a lesser amount in a solution.

Solution:

A solution is a homogeneous mixture of two or more substances. The substance present in the largest amount is called the solvent, and the one present in the smaller amount is called a solute.

QUESTION: 3

Which of the following is/ are true?

Solution:

The options b) and c) represent true properties of colloidal solutions.

a) Colloidal solution shows a Tyndall effect. They scatter light and make the path of light visible through dispersion.

b) Colloidal solutions show Brownian Movement Which Is Ceaseless, random motion(of dispersed phase particles) in all directions over a large area.

c) Colloidal solution are heterogeneous. They are a two-phase system, dispersed phase and the dispersion medium. There is a definite surface of separation between each particle of the dispersed phase and the dispersion medium

d) Size of The Colloidal Particles between 1nm and 1000nm.

 

 

QUESTION: 4

What is the basic concept used in separating lady From Blue/black ink?

Solution:

Dye is a mixture of ink in water.

QUESTION: 5

Two liquids having different boiling point can be separated:

Solution:

Distillation is a process of separation of liquids based on the difference in their boiling points.

QUESTION: 6

Which technique is used to separate the components of liquid air?

Solution:

Since the boiling point of nitrogen and oxygen are very close to each other. Hence, fractional distillation is used to separate the components of liquid air.

QUESTION: 7

Which of the following is not a pure substance?

Solution:

Gold(Au)is found in its pure form in nature.

QUESTION: 8

In the given substances which pair form a mixture of X, Y?

Solution:

Magnetic separation is used to separate a mixture of two solid substances based on their magnetic properties. Since X and Y's mixture can be separated using magnetic separation, X must be a solid magnetic material, and Y must be a solid non-magnetic material. Since X is magnetic in nature, it must be iron.

QUESTION: 9

Saturated solution of NaCl on heating

Solution:

When a saturated solution is heated, it becomes unsaturated, because it causes an increase in kinetic energy, leading to an increase in distance between the molecules of the liquid. So that the solute particles take free space present in the solvent. That is why saturated solutions become unsaturated on heating.

QUESTION: 10

Method of separation of Common salt from sea-water is:

Solution:

Simple distillation: This is good for separating a liquid from a solution. For example, water can be separated from salty water by simple distillation. This method works because the water evaporates from the solution, but is then cooled and condensed into a separate container. The salt does not evaporate, and the seat stays behind.

QUESTION: 11

Among the following, bronze is a/an example of:

Solution:

Bronze is an alloy of primary copper and tin. It is categorized as a mixture. Option B is correct.

QUESTION: 12

A compound is a pure substance made up of two or more elements combined chemically in a_______proportion by_______:

Solution:

Compound is a pure substance made up of two or more substances combined chemically indefinite (or constant) proportion by mass(or weight). When two or more elements combine chemically to form a new substance called a compound.

QUESTION: 13

Study the given flow chart carefully and identify B and Q, respectively.

 

Solution:
QUESTION: 14

Nowadays we get full cream, toned and double-toned varieties of milk placed in poly pack sortera packs in the market. What is the basic concept behind this?

Solution:

Centrifugation method is also used for separating cream from milk. When milk is rotated at high speed, the cream collects at the centre and removed through the outlet.

QUESTION: 15

Which of the following is an impure substance?

Solution:

Impure Substances Are Made Up Different-different particles. Here milk is an impure substance as it contains proteins, lactose, calcium, water, fats, etc. The others are pure substances as they are made up of a similar type of particles.

Related tests