Test: Is Matter Around Us Pure (Hard)


20 Questions MCQ Test Science Class 9 | Test: Is Matter Around Us Pure (Hard)


Description
This mock test of Test: Is Matter Around Us Pure (Hard) for Class 9 helps you for every Class 9 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 9 Test: Is Matter Around Us Pure (Hard) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Is Matter Around Us Pure (Hard) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 9 students definitely take this Test: Is Matter Around Us Pure (Hard) exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Is Matter Around Us Pure (Hard) extra questions, long questions & short questions for Class 9 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Smog refers to:

Solution:

Smog refers to a combination of smoke and fog involving mixing primary pollutants ground level particles along with ozone.

QUESTION: 2

Which of the following substances when mixed with sand cannot be separated by sublimation?

Solution:

Sublimation method is used for separating substances which on heating change directly into vapour. Substances like iodine, ammonium chloride, naphthalene sublime on heating.

QUESTION: 3

Which of the following is not colloid?

Solution:

Here, muddy water, milk and blood real colloidal solutions. True solutions are not Colloids. For example, Urea Is Not a colloid because it's a true solution

QUESTION: 4

Saturated solution of NaCl on heating

Solution:
QUESTION: 5

Mark Incorrect Statement.

Solution:

The solute particle cannot be separated from the mixture by the process filtration. The solute particles do not settle down when left undisturbed, that's why the solutionist table.

QUESTION: 6

________is present in a lesser mountain.

Solution:
QUESTION: 7

Compounds may be formed by

Solution:
QUESTION: 8

A glass of iced tea is/an:

Solution:

A glass of iced tea is a heterogeneous mixture as it contains both solid and liquid phases simultaneously.

QUESTION: 9

Purity of water can be checked by:

Solution:

Simple distillation is a method for separating the solvent from a solution. Every pure substance has its own particular melting point and boiling point. One way to check the purity of the separated liquid is to measure its boiling point. For Example, pure water boils at 100 degrees and contains many dissolved solids, its boiling point will be higher than this.

QUESTION: 10

Which of the following gas is collected at the top in fractional distillation?

Solution:

The liquid air is allowed to warm-up slowly in a fractional distillation column, where gases get separated at different heights depending upon their boiling points. Liquid nitrogen has the boiling point of boils to form liquid nitrogen gas and is collected from the column's upper part.

QUESTION: 11

Honey is the example of:

Solution:

A mixture is a material system made up of two or more different mixed substances but are not combined chemically. A mixture refers to the physical combination of two or more substances on which the identities are retained and are mixed. Honey is a mixture.

QUESTION: 12

In brass,

Solution:

Brass is a solid solution containing 70% copper 30% zinc. Here the copper acts as solvent and zinc as the solvent.

QUESTION: 13

Out of the given four mixtures, the one that appears clear and transparent is :

Solution: Sugar and water appear clear and transparent since it is a true solution.

QUESTION: 14

The equipment required to prepare iron sulphide by heating a mixture of iron filings and sulphur powder is :

Solution: Take a pinch of iron filing and a pinch of sulphur powder in a hard glass test tube. Hold it in a test tube holder, heat it on the flame till the contents glow. The reaction between sulphur and iron filings is seen in the test tube, and iron sulphide is formed.

QUESTION: 15

To separate a mixture of sand, common salt, camphor and iron filings, Dhoni added water to the mixture in a test tube and shook it well. He found that one component dissolved in water. It was :

Solution: Step-1: Separate iron filings with the help of a magnet.

Step-2: Sublimation of the remaining mixture separates ammonium chloride when solid directly converts to gaseous vapours.

Step-3: Add water to the remaining mixture, stir and filter out sand by filtration.

Step-4: The filtrate can be evaporated to get back sodium chloride.

QUESTION: 16

The sequence of steps taken for separating a mixture of ammonium chloride, sand and common salt is:

Solution: Ammonium chloride is first separated from the mixture by heating. The technique of sublimation is used, next, from a solution of salt and sand in water. Sand is insoluble in water and can be separated by filtration. The solution now contains only salt and water. Salt can be separated by heating the mixture as the only salt will remain in the dish, and water will be evaporated.

QUESTION: 17

Four students prepared mixtures in water by taking sugar, sand, chalk powder and starch, respectively, in four different test tubes. After stirring, the mixture that appeared clear and transparent was that of :

Solution:
  1. Collect samples of sugar, salt, chalk powder and sand.

  2. Take four beakers.

  3. Fill each one of them about two-third with water.

  4. Add a teaspoonful of sugar to the first beaker, salt to the second, chalk powder to the third and sand to the fourth.

  5. Stir the contents of each beaker with a spoon/stirrer.

  6. Wait for a few minutes and observe what happens to the substances added to the water.

QUESTION: 18

Rohit mixed starch with water, boiled the mixture well and stirred it. He observed that:

Solution: He observed that starch forms a translucent mixture(colloid)

QUESTION: 19

You are provided with a mixture of iron filing and sulphur powder. When you add carbon disulphide to the mixture, you would observe:

Solution: Addition of carbon disulphide to a mixture containing iron filings and sulphur powder, leads to the formation of a clear yellow solution when sulphur powder dissolves in carbon disulphide, on gentle shaking. Iron fillings being insoluble settle in the bottom. These can be separated by filtration.

QUESTION: 20

The colour of sodium chloride and ammonium chloride respectively is :

Solution: Sodium chloride(salt) and ammonium chloride are both white in colour. To separate it, you can use the method of sublimation.

Related tests