Test: Is Matter Around Us Pure (Medium)


20 Questions MCQ Test Science Class 9 | Test: Is Matter Around Us Pure (Medium)


Description
This mock test of Test: Is Matter Around Us Pure (Medium) for Class 9 helps you for every Class 9 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 9 Test: Is Matter Around Us Pure (Medium) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Is Matter Around Us Pure (Medium) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 9 students definitely take this Test: Is Matter Around Us Pure (Medium) exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Is Matter Around Us Pure (Medium) extra questions, long questions & short questions for Class 9 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Decantation is a:

Solution:

Decantation involves the separation of liquid from solid and other immiscible (non-mixing) liquids, by removing the liquid layer at the top from the layer of solid or liquid below. This process can separate two liquids that do not mix, e.g., oil and water.

QUESTION: 2

Mercury has a low boiling point. Therefore, it can be purified by the tech process:

Solution:

Distillation is useful low boiling metals like zinc and mercury. The impure metal evaporated to obtain pure metals distillate.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 3

Which of the following set's components from a homogenous mixture?

Solution:

A homogeneous mixture appears uniform, regardless of where you sample it. Examples of homogeneous mixtures include air, saline solution, most alloys, and bitumen.

QUESTION: 4

A Homogeneous Mixture:Option~

Solution:
QUESTION: 5

The process of_________is used to separate the component from a solid-solid mixture which_________on heating and the other component being non-volatile.

Solution:

The sublimation process is used to separate the component from a solid-solid mixture which sublimes on heating and other components being non-volatile.

QUESTION: 6

Sugar Obtained From Dates And Sugarcane Is Mixed. Then:

Solution:

It will be a pure substance because the chemical composition is both the same(sucrose).

QUESTION: 7

In the laboratory, carbon disulphide is used as a solvent to separate a mixture of iron filings and sulphur powder. What precaution has to be taken with carbon disulphide?

Solution: (i) There will be no reaction. Carbon disulphide is a colourless liquid. Iron sulphide is an ionic compound while carbon disulphide is a nonpolar molecule. Iron sulphide is not soluble in carbon disulphide, and hence the carbon disulphide remains colourless.

(ii) When HCl is added to a mixture of iron filings and sulphur powder, then iron being more reactive than hydrogen will displace hydrogen from the acid, forming its salt instead. The sulphur powder will not react with HCl. Following is the reaction between Fe and HCl

Fe + 2HCl → FeCl2 + H2

QUESTION: 8

In an experiment to separate the components of a mixture of sand, common salt and ammonium chloride, the component which will be removed by filtration is :

Solution: We need two experiments for separation of Sand, salt and Ammonium Chloride

1) Aim: To Separate Ammonium Chloride (NH4Cl) and Common salt (NaCl) and Sand.

Materials required: Mixture of NH4Cl and NaCl, Inverted funnel, China Dish, Cotton plug, Burner

Procedure:

i. Put the mixture in a china dish and put it on burner ii. Cover the china dish with an inverted funnel

iii. Cover the stem of the funnel with a cotton plug iv. Heat for some time v. Close the Burner when you observe vapours in the funnel

Observation: You can observe the solidified Ammonium Chloride (NH4Cl) on the funnel's internal wall.

Conclusion-: The NH4Cl is a volatile substance and hence got sublimed into the gaseous form on heating. When it cooled down, it got solidified on the wall of the inverted funnel.

Hence, we have separated Ammonium Chloride from the mixture, and we have a mixture of NaCl and Sand.

2.) Aim: To separate NaCl and Sand Materials required: Water, filter Paper.

Procedure:

i. Add some water to the Mixture.

ii. Use a filter paper to separate sand from the mixture through the process of filtration.

iii. Boil the remaining mixture of water and salt.

iv. Separate the mixture of water and Salt through the process of vaporization.

QUESTION: 9

Sulphur powder dissolves carbon disulphide to form yellow coloured solution, but solid sulphur reappears by :

Solution: Carbon disulfide evaporates at room temperature, and the vapour is more than twice as heavy as air. It easily explodes in the air and also catches fire very easily. In nature, small amounts of carbon disulfide are found in gases released to the earth's surface as, for example, in volcanic eruptions or over marshes.

QUESTION: 10

While separating the components of a mixture of sand, camphor and common salt, Mohan added water to the mixture in a beaker and stirred it well. He observed that component that has dissolved in water is :

Solution: Because camphor directly changes to gas and sand is an insoluble substance, the only salt can be dissolved in water

QUESTION: 11

In a china dish, 7g iron filings and 4g sulphur powder are mixed properly. Suggest a method to separate the individual constituents from its mixture.

Solution: In a China dish 7 g iron filings and 4 g sulphur powder are mixed. Suggest a chemical method to separate them. You can use a magnet as all the iron fillings will stick to the magnet, and hence the mixture will be separated.

QUESTION: 12

A mixture of sand, ammonium chloride and sodium chloride is dissolved in water and filtered. The filtrate consists of :

Solution: Both common salt and ammonium chloride are white powdery substances and dissolve in water to form a homogeneous mixture. On filtration, none of these will separate from the liquid. A mixture of common salt and ammonium chloride can be separated by sublimation.

QUESTION: 13

To separate a mixture of iron filings, sulphur powder and iron sulphide, which sequence of methods should be used?

Solution: Electrical and Magnetic separation: Electrolytes and non-electrolytes, magnetic and non-magnetic substances can be separated by this separation technique using either electrical field or magnetic field. The magnet can be used to separate iron from sulphur.

QUESTION: 14

A mixture contains iodine, ammonium chloride and sand. Only iodine and ammonium chloride are sublime. Only iodine dissolves in carbon tetrachloride. How will you separate the three components? The sequence of steps will be :

Solution: We first analyze the question according to the information given in the question. Iodine and Aluminium Chloride Sublime; hence we cannot begin by separating them by distillation. Iodine dissolves in Carbon Tetra Chloride; hence, we can begin by dissolving the Carbon Tetra Chloride mixture to eliminate Iodine. We then filter to obtain a mixture of Aluminium Chloride and sand. Since only Aluminium chloride sublimes, we separate the mixture by sublimation.

The separation steps are thus as follows :

1) Addition of CCl4

2) Filtration

3) Sublimation

The process of: can separate

QUESTION: 15

Mixture of common salt and water

Solution: Simple distillation is a method for separating the solvent from a solution. For example, water can be separated from the salt solution by simple distillation. This method works because water has a much lower boiling point than salt. When the solution is heated, the water evaporates.

QUESTION: 16

A mixture containing iron filings and sulphur powder is spread on the white paper, and a magnet is rolled in it. The particles which cling to the magnet are :

Solution: A mixture containing iron filings and sulphur powder is spread on the white paper, and a magnet is rolled in it. The particles that cling to the magnet are the particles that cling because of iron fillings because iron gets attracted by the magnet.

QUESTION: 17

Rusting of an article made up of iron is called

Solution: The process of rusting of iron is called corrosion. Corrosion is a chemical change as the formation of iron oxide is an irreversible process.

QUESTION: 18

A mixture of sulphur and carbon disulphide is

Solution: A mixture of sulphur and carbon disulphide is an example of colloid. It does not form a uniform composition. So, the properties of the mixture are different throughout the solution. Hence, it will form a heterogeneous colloid.

QUESTION: 19

Tincture of iodine has antiseptic properties. This solution is made by dissolving

Solution:

Tincture of iodine is an antiseptic, also called a weak iodine solution. It is usually 27% elemental iodine, potassium iodide or sodium iodide, dissolved in a mixture of ethanol and water.

QUESTION: 20

Which of the following are homogeneous in nature? (i) ice (ii) wood (iii) soil (iv) air

Solution: A homogeneous material or system has the same properties at every point; it is uniform without irregularities. A uniform electric field would be compatible with homogeneity.

Related tests