Test: Plant Tissues


20 Questions MCQ Test Science Class 9 | Test: Plant Tissues


Description
This mock test of Test: Plant Tissues for Class 9 helps you for every Class 9 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 9 Test: Plant Tissues (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Plant Tissues quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 9 students definitely take this Test: Plant Tissues exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Plant Tissues extra questions, long questions & short questions for Class 9 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The term tissue was given by :-

Solution: The term tissue was given by marie francois xavier bichat in the year 1792. he was a french anatomist and pathologist and he was also know as 'father of histology '
QUESTION: 2

Presence of tissues in a multicellular organism ensures :-

Solution: It is because that in eukaryotes the erticular tissue used to do one function...so they follow division of labour.
QUESTION: 3

Tissue that is absent in monocots is:-

Solution:

Collenchyma is a highly specialised supporting tissue. It is mainly present in stems, leaves,floral parts and is the main supporting tissue in many mature eudicot leaves and some green stems. Roots rarely have Collenchyma but Collenchyma may occur in cortex of root if root is exposed to light. Collenchyma is absent in monocots and roots due to early development of chlerenchyma. Schlerenchyma provide mechanical strength to plants so there will be no need for development of Collenchyma.

QUESTION: 4

The grit of Pear is formed of:-

Solution:

Pear flesh is infused with very fine grit, made of clusters of stone cells. Stone cells, a subtype of sclereid cells, make up some other very hard tissues like peach pits and nut shells. Stone cells are born with their own death as an end goal. They begin as all other plant cells do, with thin primary walls.

QUESTION: 5

Which one is made of dead cells:-

Solution:

All this are the supporting parts of plants which is not necessary to be live hence they are dead.

QUESTION: 6

A pair of kidney-shpaed cells present around stomata are called :-

Solution:
QUESTION: 7

Epiblema bears :-

Solution:

The epiblema is the outermost epidermal layer of the root. The root hair cells are unbranched and lack cutinisation. They are responsible for absorbing water from the soil. The stem also possesses hairs but they are mostly multicellular. 

QUESTION: 8

Tracheary elements of xylem are:-

Solution:

The tracheary elements of the xylem are the tracheids and the xylem vessels. A tracheid is a tubular cell whose primary function is to conduct water and mineral salts, provide structural support, and prevent air embolism in vascular plants. A xylem vessel is a series of cells arranged in a way that enables rapid and more efficient water and mineral conduction in most angiosperms. 

QUESTION: 9

Find out incorrect sentence :-

Solution:

The incorrect sentence is “apical and intercalary meristems are permanent tissues”. The rest a, b and d are correct sentences.

Apical and intercalary tissues are meristematic tissues and not permanent tissues. Apical tissues are present on the tips of root and stem, they increase the length; intercalary tissues are present in the internodes, they increase the length between the nodes.

QUESTION: 10

Which is not a function of epidermis ?

Solution:

Conduction of water and minerals in plants takes place in conducting vessels, located in the core, called Xylem. Thus conduction of water is not the function of the epidermis but Xylem.

QUESTION: 11

Increase in the length of the plant is caused by-

Solution:

Apical meristem also known as growing tip , is an undifferentiated meristematic tissue found in the buds and growing tips of roots in plants . Its main function is to trigger the growth of new cells in young seedlings at the tip of roots and shoots and forming buds .

QUESTION: 12

Cork cambium is an example of-

Solution:

Cork cambium is a tissue found in many vascular plants as a part of the epidermis. It is one of the many layers of bark, between the cork and primary phloem. The cork cambium is a lateral meristem and is responsible for secondary growth that replaces the epidermis in roots and stems.

QUESTION: 13

A simple permanent tissue devoid of intercellular spaces and lignin is-

Solution:
Collenchyma, being a strong and flexible tissue, is a strengthening (mechanical) tissue of the growing organs. Collenchyma, is a simple tissue. Cells are living and thick-walled; thickenings are present at the corners of the cells and contain cellulose and pectin; lignin is never present. 

QUESTION: 14

Interfascicular cambium is an example of-

Solution:
Meristem that appears in the later stage of life of a plant is known as secondary meristem. They develop from non meristematic tissues or permanent tissues. Example: Interfascicular Cambium

Interfascicular Cambium:

1. This cambium is secondary meristem.

2. It develops from the parenchymatous cells of medullary rays.

3. It is located between two consecutive vascular bundles.

4. During secondary growth its derivatives are secondary phloem, secondary xylem and conjunctive tissue.
QUESTION: 15

Bases of leaves and internodes have-

Solution:

The intercalary meristem of the meristems present at the base of the internodes stem or leaf.
It helps in the elongation and growth of the plants at the nodes and internodes ( stems and leaves) and also enables the longitudinal growth of the stem and leaves (grasses).
 

QUESTION: 16

Parenchymatous cells which are thickened with cellulose at the corner are called-

Solution:

Parenchyma cells which are thickened with cellulose at the corner are called Sclerenchyma.

It is a plant tissue which provides mechanical strength and stiffness to the plant body. The main type of sclerenchyma cells are fibres and sclereids. These cells show invasive growth. Their cell walls have thickened layers which are made up of cellulose, lignin and hemicellulose.

QUESTION: 17

Nucleus is not present in-

Solution:
QUESTION: 18

Sieve tubes and companion cells occur in-

Solution:

PHLOEM :- The structural elements of phloem include sieve tubes, companion cells, Phloem parenchyma and secretory cells. The sieve tube is the conducting element of the phloem. It is formed from a vertical series of elongated cells, interconnected by perforations in their walls in areas known as sieve plates.

QUESTION: 19

Elongated lignified cells with pointed ends belong to-

Solution:

Sclerenchyma is a type of permanent tissue. They are dead, elongated, thin, narrow cells with thickened walls without any internal space. Therefore, option C is correct.

QUESTION: 20

Tissues secreting latex are-

Solution:

Laticiferous tissues are made up of thin walled, elongated, branched and multinucleate (coenocytic) structures that contain colourless, milky or yellow coloured juice called latex. These occur irregularly distributed in the mass of parenchymatous cells.

Similar Content

Related tests