Test: Production And Propagation Of Sound


10 Questions MCQ Test Science Class 9 | Test: Production And Propagation Of Sound


Description
This mock test of Test: Production And Propagation Of Sound for Class 9 helps you for every Class 9 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 9 Test: Production And Propagation Of Sound (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Production And Propagation Of Sound quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 9 students definitely take this Test: Production And Propagation Of Sound exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Production And Propagation Of Sound extra questions, long questions & short questions for Class 9 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Sound is produced by _________objects.

Solution:

It vibrates, which, in turn, causes the air around it to vibrate. The vibration of air causes your eardrum to vibrate in tune with the vibrating air. This is interpreted by your brain as sound.

 

QUESTION: 2

You can not talk to each other on the moon because

Solution:

Sound needs a medium to be transmitted thus a person on the moon cannot hear another person on the moon. This is because there is no air on the moon and it is a vaccum thus there is no medium for sound waves to travel.

QUESTION: 3

The motion of the particles of a medium when a sound wave is passing through it is:

Solution:

The motion of the particles of a medium when a sound wave is passing through it is oscillatory because the particles move forward set the neighbouring particle into motion and then come back to it's original position. The particles move to and fro which is also called oscillatory motion.

QUESTION: 4

Which of the following quantities is transferred during wave propagation?

Solution:

A wave can be thought of as a disturbance or oscillation that travels through space-time, accompanied by a transfer of energy. The direction a wave propagates is perpendicular to the direction it oscillates for transverse waves. A wave does not move mass in the direction of propagation; it transfers energy.

QUESTION: 5

Sound is produced when

Solution:

Sound is produced when something vibrates. The vibrating body causes the medium (water, air, etc.) around it to vibrate. Vibrations in air are called traveling longitudinal waves, which we can hear.

QUESTION: 6

Sound waves in air are

Solution:

Sound waves in air comprise of compressions and rarefactions. These compressions and rarefactions vibrate in a direction parallel to the direction of wave propagation, which is the fundamental prperty of a longitudinal wave. Hence, sound waves in air are longitudinal waves.

QUESTION: 7

In longitudinal waves, how does the particle of medium vibrate compared to the direction of propagation of wave?

Solution:

If the particles of the medium vibrate in a direction perpendicular to the direction of propagation of the wave, it is called a transverse wave. In transverse waves, the particle movement is perpendicular to the direction of wave propagation.

QUESTION: 8

Which of the following will does not allow sound propagation?

Solution:

Sound cannot travel through vacuum. It needs a material medium to propagate.

QUESTION: 9

Which of the following is a mechanical wave?

Solution:

Sound have the mechanical waves because it required to move their medium (solid, liquid or gas)and sound always move in medium.

QUESTION: 10

The method of detecting the presence, position and direction of motion of distant objects by reflecting a beam of sound waves is known as _____.

Solution:

It is used in SONAR (Sound Navigation and Ranging) to determine the depth of the sea and to locate underwater objects like sunken ships, hills, icebergs, etc. The formula used is:

  

 

2d = v × t

Where, d = depth of the sea

v = velocity of the sound in the medium

t = time interval between transmission and reception of the ultrasounds.

It is used to detect cracks and flaws in metal blocks.

Related tests