Test: States Of Matter


15 Questions MCQ Test Science Class 9 | Test: States Of Matter


Description
This mock test of Test: States Of Matter for Class 9 helps you for every Class 9 entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for Class 9 Test: States Of Matter (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: States Of Matter quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 9 students definitely take this Test: States Of Matter exercise for a better result in the exam. You can find other Test: States Of Matter extra questions, long questions & short questions for Class 9 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

According to the kinetic theory of gases, in an ideal gas, between two successive collisions a gas molecule travels

Solution:

According to kinetic theory og the gas molecule are in a state of constant rapid motion in all possible direction colloiding in a radom manner with one another and with the wall of the container and b/w two successive collisions molecules travel in a straight line path but show haphozard motion due to collisions. 

QUESTION: 2

 Liquids are called fluids because:

Solution:

Fluidity is the ability of matter of not having a definite shape. Liquids such as water occupy the shape of the container in which they are kept that means they don't have a fix shape so they are called fluids. Gases are also considered fluids. 

QUESTION: 3

When we put some crystals of potassium permanganate in a beaker containing water, we observe that after some time, the whole water turns pink. This is due to:

Solution:

Diffusion refers to the process by which different particles intermingle with each other as a result of their kinetic energy.

QUESTION: 4

Conversion of a liquid to a gas at all temperatures is called

Solution:

It is known as boiling. And that temperature known as boiling temperature. When you change a liquid in to gas this process is called vaporization. The process by which a substance gets converted from liquid to gas under low temperature or heating is called evaporation.

QUESTION: 5

In which state of matter, the distance between the particles is least?

Solution:

The distance between the particles is least due to high intermolecular force and high interparticle force.

QUESTION: 6

Particles of a liquid -

Solution:

Layers of particles can slip and slide over each other  :
1. Liquid state is the fluid form of matter which can fill the lower part of the container.
2. Particles in liquid have little more inter molecular force than solids.
In liquid state particles  have little inter molecular space than solids. 
3. Hence,particles in liquid state  can vibrate , move about and slide past each other.

QUESTION: 7

Spreading of fragrance of a burning incense stick in a room shows that:

Solution:

When we light an incense stick in one corner of room its fragrance spreads in the whole room because of the process involved DIFFUSION. It is because particles of matter are continuously moving in the air. Its parties vigorously spread and we can smell its fragrance in the whole room.

QUESTION: 8

Name the state of matter which has least compressibility.

Solution:

The least compressible state of matter is solid form. 

Solids have much more connected bonds or forces between their own atoms. Since their atoms are more tightly packed together, closer to one another, and are stronger bonds than liquids and gases, then they require more energy (more compression) to change the structure of their atoms. 

QUESTION: 9

Why does a gas exert pressure on walls of the container?

Solution:

The molecules are continually colliding with each other and with the walls of the container. When a molecule collides with the wall, they exert small force on the wall The pressure exerted by the gas is due to the sum of all these collision forces.The more particles that hit the walls, the higher the pressure.

QUESTION: 10

The rate of evaporation decreases with

Solution:

Humidity means moisture or water particles in the atmosphere. So when the Humidity in the atmosphere increases, the water content of atmosphere also increases. Though there is already water content in atmosphere, the wind speed is slowed down and the wet air can't evaporate in the same way as the evaporation takes place in dry weather.

QUESTION: 11

However great the pressure, a gas cannot be liquefied above its

Solution:

At above critical temperature, substances are existing in gaseous state, since gas cannot be liquefied above it.

QUESTION: 12

Which of the following state of matter is easily compressible?

Solution:

In gases particles are held by weak Van der waal forces. That is, the particles are moving far away from each other. 

Also, gases are more compressible than liquids whereas solids are in-compressible in nature. It is also known that Earth's atmosphere is surrounded by various gases.

Thus, we can conclude that gaseous state of matter is highly compressible, is made of particles moving independently of each other, and is present in large quantities near Earth’s surface.

QUESTION: 13

What kind of energy does particles of matter possess?

Solution:

The kinetic theory, particles of matter are in constant motion. The energy of motion is called kinetic energy.

The kinetic energy of particles of matter determines the state of matter. Particles of solids have the least kinetic energy and particles of gases have the most.

QUESTION: 14

Why is the rate of diffusion of liquids higher than that of solids?

Solution:

The rate of diffusion in liquids is faster than solids because in liquids molecules have a greater amount of space between them as compared to solids, or we can say they are less tightly packed. also, liquids can flow but solids cannot.

QUESTION: 15

What happens when you add sugar to water?

Solution:

Volume of water remains the same when we add sugar to water because water have intermolecular spaces( the vacant space in between the particles of matter) between them in which the particles of sugar takes place. 

Similar Content

Related tests