Test: Tissue- 1


10 Questions MCQ Test Science Class 9 | Test: Tissue- 1


Description
This mock test of Test: Tissue- 1 for Class 9 helps you for every Class 9 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 9 Test: Tissue- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Tissue- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 9 students definitely take this Test: Tissue- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Tissue- 1 extra questions, long questions & short questions for Class 9 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Chloroplasts occur in which of the following cells?

Solution:

Specialized parenchyma cells known as chlorenchyma found in plant leaves contain chloroplasts. This allows them to perform a photosynthetic function and responsible for the storage of starch. 

So, the correct answer is 'Chlorenchyma and parenchyma.'

QUESTION: 2

In desert plants, the rate of water loss gets reduced due to the presence of__________.

Solution:
  • Cuticle is a protective, hydrophobic waxy covering produced by epidermal cells of leaves, young shoots and other aerial parts.
  • It minimizes the water loss through transpiration (with the help of stomata) and reduces pathogen entry.
QUESTION: 3

Lignified or thickened cell wall is a characteristic feature of______.

Solution:

Sclerenchyma cells have thickened lignified walls, which make them strong and waterproof. They are commonly classified into support types and conducting forms. Support sclerenchyma is comprised of sclereids and fibers.

QUESTION: 4

Which of the following tissues has dead cells?

Solution:
  • Sclerenchyma cells are the permanent tissues present in the plants.
  • They provide hardness and stiffness to the plant and are composed of dead cells.
  • This tissue is present in stems around vascular bundles in the veins of leaves and in hard covering of seeds and nuts.
QUESTION: 5

Bones are connected to muscles at the joints by______.

Solution:
  • Tendons connect muscles to bones. Tendons (another type of tough connective tissue) on each side of a joint attach to muscles that control the movement of the joint.
  • Ligaments connect bones together.
QUESTION: 6

Voluntary muscles are found in______.

Solution:

Limbs are the voluntary muscles because we can completely control them.

QUESTION: 7

The columnar epithelial cells possess cilia in______.

Solution:

Ciliated columnar epithelium moves mucus and other substances via cilia and is found in the upper respiratory tract, the fallopian tubes, the uterus, and the central part of the spinal cord.

QUESTION: 8

Select the incorrect sentence.

Solution:

A tendon is a flexible but inelastic cord of strong fibrous collagen tissue attaching a muscle to a bone.

QUESTION: 9

Both collenchyma and sclerenchyma give mechanical strength to plants; but the former differs from the latter, in_______.

Solution:
  • Sclerenchyma are dead cells hence they don't possess protoplasm at maturity in the same way as phloem sclerenchyma have.
  • But due to lignified cell wall at the corner, they are not able to expand more hence they don't lose protoplasm.
QUESTION: 10

Cork cells are made impervious to water and gases by the presence of_______.

Solution:

The walls of cork cells are heavily thickened with an organic substance, suberin. Suberin makes these cells impervious to water and gases.

Similar Content

Related tests