Test: Types Of Mixtures


15 Questions MCQ Test Science Class 9 | Test: Types Of Mixtures


Description
This mock test of Test: Types Of Mixtures for Class 9 helps you for every Class 9 entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for Class 9 Test: Types Of Mixtures (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Types Of Mixtures quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 9 students definitely take this Test: Types Of Mixtures exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Types Of Mixtures extra questions, long questions & short questions for Class 9 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Name the mixture whose particles are large enough to scatter light.

Solution:

 A colloid is a heterogeneous mixture whose particles are not as small as solution but they are so small that cannot be seen by naked eye. When a beam of light is passed through a colloid then the path of the light becomes visible. For example milk, smoke etc.

QUESTION: 2

What do you understand by the term concentrated solution?

Solution:

The solution on which the solute is more than the solvent .It is called concentrated solution. Concentrated solution is a solution that contains a large amount of solute relative to the amount that could dissolve.

QUESTION: 3

A solution in which no more solute can be dissolved at a given temperature is known as:

Solution:

The solution in which no more solute can be dissolved at the given temperature is called saturated solution.

For example, if we start to dissolve the salt in water by adding small amount of salt at one instance at room temperature then we will find that after sometime the salt added will not be dissolved in water. It has become a saturated solution now.

QUESTION: 4

Automobile exhaust and smoke coming out from the vehicles and industries are the examples of which type of colloid?

Solution:

In automobile exhaust and smoke, dispersed phase is solid while air (gas) is dispersing medium. Therefore, they come under solid in gas category.

QUESTION: 5

The components of a solution are:

Solution:

Solutes and solvents are the substance not used only in chemical laboratories, but they are the part of the day to day life. A solution contains only two components, which are solute and solvent. Solvent has the capability of dissolving the solute in a homogenous solution.

QUESTION: 6

What type of mixture is obtained on continuous stirring when we add one spoon of sugar to water?

Solution:

The homogeneous mixture is obtained because the particles of sugar are so small that it can be diffused to the intermolecular space. The composition remains is the same throughout.

QUESTION: 7

An example of a colloid is:

Solution:

A colloid is a heterogeneous mixture whose particles are not as small as solution but they are so small that cannot be seen by naked eye. When a beam of light is passed through a colloid then the path of the light becomes visible. For example milk, smoke etc.

QUESTION: 8

Which of the following colloid is a gel?

Solution:

The colloidal system constituting the liquid as the dispersed phase and the solid as the dispersion medium is known as gel. There are some sols that have a high concentration of dispersed solid and change spontaneously into semi solid form on cooling. These are known as gels and the process is known as gelatin

QUESTION: 9

If a solution contains 60g of common salt in 340g of water, the mass by mass percentage will be:

Solution:

Concentration of solution is mass of solute upon mass of solution by 100 so mass of solute is 60g and mass of solvent is 340 so mass of solution is 340+60 is equal to 400 we put these values in formula so 60/400×100=15%.

QUESTION: 10

Most paints are:

Solution:

Most paints are sols in which tiny solid particles are dispersed in a liquid medium.

QUESTION: 11

Name the solvent which is known as universal solvent.

Solution:

Water is capable of dissolving a variety of different substances, which is why it is such a good solvent. And, water is called the "universal solvent" because it dissolves more substances than any other liquid. It is water's chemical composition and physical attributes that make it such an excellent solvent.

QUESTION: 12

Which of the following statement is true for colloids?

Solution:

A starch solution is a colloidal solution. in a colloidal solution, particles are relatively big. so, when a beam of light is passed, the path of light is visible. it scatters. this scattering of beam of light through a colloidal solution is called tyndall effect.

QUESTION: 13

Which of the following statement is not true?

Solution:

The reason for this gas solubility relationship with temperature is very similar to the reason that vapor pressure increases with temperature. Increased temperature causes an increase in kinetic energy. The higher kinetic energy causes more motion in molecules which break intermolecular bonds and escape from solution. As the temperature increases, the solubility of a gas decreases.

QUESTION: 14

100 mL solution contains 3.5 g salt. The mass by volume percentage (m/v) of the solution is

Solution:

FORMULA FOR MASS BY VOLUME PERCENTAGE IS = TOTAL MASS OF SOLUTE / TOTAL VOLUME × 100 MASS OF SOLUTE = 3.5 G VOLUME = 100 THERE FOR 3.5G/100 ×100= 3.5 % 

QUESTION: 15

A colloid with a solid dispersed phase and liquid dispersing medium is called:

Solution:

When the dispersion medium is gas, the solution is called Aerosol and when the dispersion medium is liquid, the colloidal dispersion is known as Sol. Sols can further be classified into different types depending upon the liquid used.

Related tests