Test: Sentence Correction- 3


30 Questions MCQ Test Verbal for GMAT | Test: Sentence Correction- 3


Description
This mock test of Test: Sentence Correction- 3 for GMAT helps you for every GMAT entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for GMAT Test: Sentence Correction- 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Sentence Correction- 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. GMAT students definitely take this Test: Sentence Correction- 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Sentence Correction- 3 extra questions, long questions & short questions for GMAT on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Sometimes, it seems like Mary does things only to make it more inconvenient for her husband to have a good time when he’s out with his friends.

Solution:

Mary does things to make something more inconvenient. D and E change the meaning in that they represent her husband as doing something inconveniently. C changes the meaning and implies the inconvenience is necessary for him to have a good time. A is grammatically correct and is simpler and clearer than B. A is the correct answer.

QUESTION: 2

His love of basketball, long legs, and athletic talent makes him well suited for aplace on the high school basketball team.

Solution:

You have to spot the grammatical error. The subject is plural in A, B, C and D, therefore you have to use the plural verb form. Not ‘it makes’, but ‘they make’. That means choices A, B and C are wrong. Choice E has a singular subject, his love of basketball, so the verb form would have to be the singular ‘makes’. Only D is correct.

QUESTION: 3

Stanford University gave the Musician of the Year Award to Joan White, one of only eight musicians who had performed in the end-of-the-year revue.

Solution:

This question has to do with time agreement. Because the university gave the award in the past, it must further refer to a performance that had happened before that. Therefore the past perfect tense is required to refer to the performance. Only A has this tense. E also changes the meaning. A is correct.

QUESTION: 4

As the United States Census showed, college graduates are five times more likely to own houses as to own apartments.

Solution:

Is it ‘five times more likely’ or ‘five times as likely’. The correct expression is ‘five times more likely’. When you use ‘more’ you must use ‘than’. Eliminate A, B and E. C is shorter, clearer and simpler than D. C is correct.

QUESTION: 5

Hospitals are increasing the hours of doctors, significantly affecting the frequencyof surgical errors, which already are a cost to hospitals of millions of dollars inmalpractice lawsuits.

Solution:

D and E change the meaning. ‘Significantly affecting’ is different from ‘significant in affecting’. B is shorter and clearer than A and C. B is correct.

QUESTION: 6

The pharmaceutical company hired a consultant to supervise a division studying lower salaries as to their effects on employees’ morale.

Solution:

C is wordy and uses the incorrect expression ‘effects in’. It should be ‘effects on’. D changes the meaning. B is shorter and clearer than A and E. B is correct.

QUESTION: 7

Marian Corey has developed a chest cold that, with persistent coughing, could gravely strain the five-octave voice that earned her fame.

Solution:

The first thing you have to figure out is do you use with or that first. The intention of the sentence is not to state what will happen, but what may/can happen. The point is that she does not have a chest cold with a persistent cough, but that her chest cold, if it were to have a persistent cough, could produce some other result. Consequently, choices B, C, D and E are incorrect. Therefore, choice A is the correct answer.

QUESTION: 8

During gladiator matches, the unfair match-up between a prisoner with a shortsword and ten soldiers with horses and whips can drive the prisoner to a state ofmanic frenzy, like a rampaging bull whose rage increases when its hide is piercedwith swords.

Solution:

This question has to do with differentiating whether you are comparing two actions or two things. You would say, for example, the frenzied man is like the raging bull. But you would have to say: the man can be whipped into frenzy just as a rampaging bull can be whipped into a further state of rage. When you compare two actions, you need to use as, not like. That leaves two possible choices: D and E. Choice D is incorrect, however, because it implies that the bull is piercing itself with swords. Choice E is the correct answer.

QUESTION: 9

Eye movement occurs more rapidly during dreams than when waking.

Solution:

B incorrectly associates ‘more rapidly’ with dreaming rather than with eye movement. A, C and E incorrectly refer to the process of waking rather than the period of time of being awake. Choice D is the correct answer.

QUESTION: 10

The Jukes family lost all of their money gambling, and they were forced to moveto a suburb bordering the city from their apartment.

Solution:

The first verb in the sentence is in the past. The past perfect in B is incorrect as the moving did not take place before the losing. The verb form ‘having been forced to’ in D is incorrect. The placement of ‘from their apartment’ in C is much better than in A. C is shorter and simpler than E. C is correct.

QUESTION: 11

Parents’ disagreements on how to discipline their child, has made problems forteachers as they are teaching such spoiled students.

Solution:

The first thing you should look at here is subject/verb agreement. Is the subject in this sentence singular or plural? The word ‘disagreements’ is plural, so you should use the verb “have”. Note how the GMAT tries to trick you by putting the word ‘child’, which is singular, next to a verb that should be plural. That eliminates choices A, B and C. Choice E is wordy and inefficient. Choice D is the correct answer.

QUESTION: 12

Despite her recent promise not to talk about her divorce with the media, shedecided to  do so at the press conference because she thought that many women, likely most, would appreciate her message of empowerment.

Solution:

'Likely most’ is incorrect idiomatically. Eliminate A and B. ‘To so talk’ in C is also incorrect idiomatically. ‘Due to’ in C is also incorrect. ‘Due to’ can only be used as a replacement for ‘attributable to’. For example, ‘the low level of the lakes is due to the lack of rain’. ‘Would likely appreciate’ in C and E is also incorrect idiomatically. D is correct.

QUESTION: 13

Students of violin can distinguish a good tone quality from a bad one long before the identification that a given instrument is out of tune.

Solution:

Choices A and E are missing clear noun references. Who or what is making or
having the identification? The students. Choice D is wordy. ‘Would’ in C is not
correct. ‘Can’ in B maintains parallel structure. B is the best answer.

QUESTION: 14

Like their sister schools in England, the American School of Ethical Culture hasalways embraced the philosophy of nonviolence.

Solution:

This question is straightforward. You simply have to correct mistakes in grammar in the area of subject/verb agreement. The American school is one school, singular, so you would use its, not their. That eliminates choices A and B. Also, because the American school is singular, you need to use has and not have. That eliminates choice C. Choice D uses a pronoun, ‘that’, that has no clear reference. That what? The adverb of frequency, ‘always’ should come before the main verb. Choice E is the correct answer.

QUESTION: 15

The leader of the physics seminar was prepared to start discussions herself, fornot everyone in attendance was knowledgeable that the material being discussedinvolved new theories of quantum mechanics unknown to many in the profession.

Solution:

This sentence is causative. ‘Because’ or ‘for’ the reason that everyone was not talkative, something happened. The word ‘with’ is clearly the wrong choice here. It does not imply instrumentation, not causation. Choice B changes the meaning. ‘Not everyone knew’ has a different meaning from ‘everyone did not know’. Last of all, choice A is incorrect because it is too wordy. Choice E is the correct answer.

QUESTION: 16

Isabelle so loved her dead husband that when forced to sell his collection ofGenghis Khan’s diaries to raise money, she first made copies of more than 50.

Solution:

B and C change the meaning. She made copies of more than fifty of the diaries, not merely more than fifty copies. If you accept the latter option it could be that she copied the entire collection fifty times. D is passive. That leaves two possibilities: A and E. Choice E is in the wrong tense, however. The sentence begins in the past tense and must continue in the past tense throughout. Choice A is the correct answer.

QUESTION: 17

Using the methods employed by Soviet agents, a new form of torture has beendeveloped by Chinese generals to aid in extracting information from unwilling captives.

Solution:

This question largely has to do with dangling modifiers. Who used the methods? The Chinese generals did. The subject must come after the comma. Eliminate A, B and E. Although there is no comma, D has a similar problem. D is also passive. C is correct.

QUESTION: 18

Most people think that women have achieved equality with men, but sociologistsknow that statistics for both post-graduate education and median income indicateas drastic of a gap as there was 10 years ago.

Solution:

The easiest thing to figure out here is whether or not to use ‘of’ at then end of the option. Would you say he is as melodramatic of a man as any I have seen, or he is as melodramatic a man as any I have seen? The latter is sufficient. That means you can eliminate choices A, C, D and E. Choice B is the correct answer.

QUESTION: 19

Al Gore was vice-president of the United States, while earlier his father has been a senator.

Solution:

If the first part of the sentence is in the past tense, then what happened earlier should be in the past perfect tense. That eliminates A, B, D and E. Choice C is the correct answer.

QUESTION: 20

Two disabled children, one with crutches and the other one with a wheelchair,enters the class on Monday.

Solution:

This is a very simple question involving subject/verb agreement. Should it be ‘two children enter’ or ‘two children enters’? They enter (plural). That eliminates choices A, C and E. Choice B implies that one of the children is a wheelchair. Choice D is the correct answer.

QUESTION: 21

In Pomona College, a rule has been passed that permits students to cook and servetheir food, as well as to buy it.

Solution:

This question deals with parallel structure. The important thing to realize here is that commas function differently from conjunctions in what they imply about parallel structure. If you say ‘to cook, serve’, you are not using parallel structure. If you say to cook and serve, you are using parallel structure. The ‘and’ carries the implied structure over, the comma does not. Choices B, D and E make this mistake. Choice C has a more straightforward mistake in parallel structure: it is missing the ‘to’ in ‘to buy’. D and E also use the wrong tense and therefore change the meaning. Choice A is the correct answer.

QUESTION: 22

Some of them burned out eons ago, the night sky is spotted with thousands of stars.

Solution:

This question involves dangling modifiers. What burned out eons ago? Thousands of stars did. ‘Thousands of stars’ and not ‘the night sky’ must therefore come after the comma. Eliminate A and B. C has an incorrect tense. It should be ‘spot’ and not ‘are spotting’. Choice D also has a mistake in tense. The stars are not burnt out at present, they burned out a long time ago. Choice E is the correct answer.

QUESTION: 23

The humidity, air pollution, and noise have affected the children of Maria lessdrastically than those of her neighbor.

Solution:

What is the comparison being made in this sentence? It is being made between two sets of children: Maria’s and her neighbor’s. Choices B, C, D and E all imply that the comparison is being made between Maria’s children and her neighbor, not between Maria’s children and her neighbor’s children. Choice A is the correct answer.

QUESTION: 24

Content though she seems, the unhappiness of the housewife is evident to thosewho know her well.

Solution:

The sentence should have a contrast within it. Even though the housewife seems content, she is unhappy. E does not have this element of contrast. Choices A and B present the pronoun ‘she’ without any clear reference. It is better to have the pronoun after the noun to which it is related, not before. Choice C has a dangling modifier. The person who is content must be mentioned directly after the comma. Choice D is therefore the correct answer.

QUESTION: 25

Language immersion experiences are valuable because they can quickly teach students who may be unlikely to learn the language in other settings or months ofregular teaching.

Solution:

The sentence as written implies the students may be unlikely to learn the language in other months of regular teaching. For example, they may be unlikely to learn in January and February. This would imply that they may be able to learn in March and April, for example. This is clearly not the intention of the sentence. Eliminate A, B and D. ‘Under’ in D is also incorrect. E reverses the meaning by adding ‘not’. C is correct.

QUESTION: 26

During the late 1960’s and the 1970’s, funding for space missions fell by nearly 70 percent from its peak in 1968 down to its nadir in 1977.

Solution:

The first thing you should determine is whether to use ‘during’ or ‘at’. ‘At’ is usually used with a specific time, not with a period of time. You would say, for example, ‘at five o’clock’, but not ‘at this year’. That leaves you with A, B and E as possible answers. The placement of ‘by seventy percent’ is poor in E. Choice A uses the word ‘down’. This is redundant, because you already have the word fell. Choice B is the correct answer.

QUESTION: 27

In his speech last night, the Mayor acknowledged Citizens for Communities, agrassroots organization that has been active in drawing residents of impoverished neighborhoods together.

Solution:

You have to ask yourself what word should follow ‘active’. The committee itself is not a drawing together. Eliminate B. You also would not say someone is active to do something, rather you would say someone is active in something. Choice A is the correct answer.

QUESTION: 28

The actors in The Mystery of Edwin Drood have become known as a prime example of the interaction between performers with the audience.

Solution:

The word ‘actors’ is plural. Therefore, the actors have become known as prime examples. That means choices A and B are incorrect. ‘Being’ is unnecessary in Choice C. Choice D would be correct if it said between x and y, not between x with y. Choice E is the correct answer.

QUESTION: 29

The pharmaceutical company must report to the FDA the number of casualties suffered by its test subjects and that the statistics be released to the public.

Solution:

This question is about parallel structure. The parallel structure is ‘report’ and ‘release’. Only D has this.

QUESTION: 30

The PTA decided that just as alcohol is discussed in health class to protect thosewho might actually abuse it, other drugs should also be covered to prevent students from falling prey to addiction.

Solution:

This sentence compares two actions. The part of the sentence that cannot be changed says ‘other drugs should also be covered’. The earlier part of this comparative sentence should maintain this structure. Choice B incorrectly compares a noun, ‘alcohol’ to this action. C also compares ‘alcohol’ to the action. E incorrectly compares another noun, ‘the discussion’ of alcohol’ to the action. D uses ‘while’, a word which introduces a contrast, not a comparison. For example you would say, ‘while paper is available, cardboard is not’. Choice A correctly compares two actions, ‘alcohol is discussed’ and ‘other drugs should also be covered’.

Related tests